Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 210
  • 764
  •   1
Отговори
# 330
Точно понеже това работи и от това печели е най-пристрастна и има сметка да пише подобни анализи. Не, че не съм съгласна с нея за някои неща, но за други - да се чете с повишено внимание!

# 331
  • София
Не вярвам да има някой да скочи като Томева каже "хоп". Но преди 5 години обясняваше, че пазарът е на купувача и голяма част й скачаха че цените още трябва да падат. После на няколко пъти спомена, че пазарът е на продавача. Отскоро е на тезата че е на кантар работата. Всичко това подплатява с реални факти от работата й (не вярвам да изкривява истината за форума на БГмама  Laughing) Оттам нататък заинтересованите си вадят изводите

# 332
Здравейте! Сега откривам темата и ще ми е много полезно да я чета. Търсим тристаен апартамент в София, но за съжаление бюджетът ни стига за ЕПК. Какво ви е мнението за това строителство. Блокът е строен от БОДК 90та година? Срещам мнения от старото строителство е най-здраво до старото строителство скоро ще падне.

# 333
А вие защо приемат думата на tomeva (извинявай, няма нищо лично) за някакъв закон? Вярно е, че брокерите имат най-голяма информация какво точно се случва на пазара на недвижими имоти, но пък от друга страна те са и заинтересовани лица цените да са високи.
Точно обратното е, заинтересовани са от ниски цени, защото при високи цени има спад в броя на сделките, а на ниски има повече сделки, на фона на голямата конкуренция между самите агенции, които са безброй вече.
Да, на висока цена сумата-комисионна е по-голяма, ама като няма сделки, е все едно каква е сумата, и милион да е на теория, няма я на практика,  значи е 0.
За брокерите е най-добре да има равновесие търсене-предлагане на affordable цени.

# 334
Абе, всеки си има глава на раменете, може да сондира чуждо мнение, включително такова като на Томева, която има лична полза, но често пише и верни неща, поне за мен. Едва ли е тук, само, за да ни хвърля прах в очите.

# 335
А вие защо приемат думата на tomeva (извинявай, няма нищо лично) за някакъв закон?
Ако си имал досег с брокери си наясно що за "професионалисти" са, масово и неграмотни. Томева, по мое мнение е някъде в най горния клас брокер, с много точен изказ по темата за имоти. Не е закон думата и, но е по запозната с нещата от първа ръка, и лично аз и имам доверие. Лично мнение.

# 336
Да, направо е някакво изключение като я срявнявам с брокерите, които аз лично познавам и до които съм имала досег.

# 337
  • София, Bulgaria
Прави сте, че брокерите са заинтересована страна, но един умен брокер знае, че няма нищо по-опасно от вдигане на цените с прекомерни темпове. Вероятността от срив на такъв пазар е по-голяма от това да се случи на един балансиран пазар, както е в момента. И ако следите диалозите, трябва да сте забелязали, че никога и на никой не съм казвала: купувай идеален е момента. Защото всичко това е относително. Може да е идеален за един купувач, но не и за друг. Както и зависи спрямо, кой друг момент правим сравнението. През 2012-2013 г. цените на имотите бяха значително по-ниски, но спрямо финансовото ми положение не беше идеален момент за мен. Днес са по-високи, но според моето финансово положение е идеален, защото с лекота ще получа имота, който искам. За Иван може да е било обратно... но какво от това, това мен по никакъв начин не ми помага. Така, че всеки си има неговият си момент... Също така смятам, че макар по-ниски цените в тези години, имотите са били по-скъпи в сравнение от днес. Знаете защо, най-малкото е, че парите са били по-скъпи като ресурс. Да не говорим спрямо доходи, потребителска кошница и т.н.
И кой да ти каже, какво ще стане след половин година, след 1 г... да не говорим 3-5 г. За след 15 г. мога да кажа, че цените ще по-високи днес т.е дългосрочно погледнато вероятността да са по-ниски или равни на днешните нива според мен е минимална.

Ничие мнение не е меродавно в това число и моето.

Последна редакция: пн, 28 яну 2019, 12:15 от tomeva

# 338
При условие, че последните 2 години сделки са се сключвали на високи и много високи цени, съвсем нормално е брокерите все още да мислят в тази посока. Пък и никой не е казал, че Томева лъже и маже, за да си задържа бизнеса. Съвсем нормално е нейните мнения да са пречупени през нейната призма, защото тя не е купувач (приемам, че тук продавачи почти няма) и при нея я няма различната гледна точка. Аз като купувач също съм пристрастна, колкото и да се опитвам да изляза от кутията. Все пак парите ми не са неограничени, да не говорим за подозренията, които питая и желанието ми да хем да не се мина, хем да направя удара на година. Та всеки си шета на интересите!

# 339
Повечето брокери са някакви пълни малоумници, но се намират и читави. Поне моите наблюдения както и на приятелският ми кръг са такива. На повечето хора в интернет също са такива. Някои брокери са направо дразнещи измекяри и откровенни лъжци. Лошото е, че не са регулирани по никакъв начин. От това смятам страдат съвестните им колеги.
Сега се замислям, че броя на тези агенции наистина е някакъв уникално голям. Под път и над път буквално. Мислите ли, че в някакъв момент може част от тях да загинат?

# 340
  • София
При условие, че последните 2 години сделки са се сключвали на високи и много високи цени, съвсем нормално е брокерите все още да мислят в тази посока. Пък и никой не е казал, че Томева лъже и маже, за да си задържа бизнеса. Съвсем нормално е нейните мнения да са пречупени през нейната призма, защото тя не е купувач (приемам, че тук продавачи почти няма) и при нея я няма различната гледна точка. Аз като купувач също съм пристрастна, колкото и да се опитвам да изляза от кутията. Все пак парите ми не са неограничени, да не говорим за подозренията, които питая и желанието ми да хем да не се мина, хем да направя удара на година. Та всеки си шета на интересите!
В какъв смисъл последните 2 години цените са високи? В сравнение с какво? По-ниски са от 2008ма все още, средната заплата е почти двойна за тези 10 години. 2008-ма една бира в заведение струваше 1.50, сега е 2.80. 2006та купихме среден клас кола от магазина за 15к евро, сега струва 22к евро. Дървата за отопление бяха 50лв, сега са 85лв. Единствено май само бананите и авокадото са по-евтини в потребителската кошница. Така че всичко е много относително. Аз например 2007ма -2008ма година бях по-добре от сега финансово. Сега пък мъжът ми е по-добре.

# 341
Сега се замислям, че броя на тези агенции наистина е някакъв уникално голям. Под път и над път буквално. Мислите ли, че в някакъв момент може част от тях да загинат?
Много се надявам тайно, но едва ли. Пълен дизастър са едно 90% според мен - неграмотни, да не говорим за някакви по-задълбочени познания в материята - собственост, съсобственост, владение, тежест, риск.. Нема, брате! Гледат те като извънземен като попиташ нещо по-така.

# 342
  • София, Bulgaria
Повечето брокери са някакви пълни малоумници, но се намират и читави. Поне моите наблюдения както и на приятелският ми кръг са такива. На повечето хора в интернет също са такива. Някои брокери са направо дразнещи измекяри и откровенни лъжци. Лошото е, че не са регулирани по никакъв начин. От това смятам страдат съвестните им колеги.

И аз чакам да се задейства някакъв пазарен принцип на отхвърляне, но уви вече 10 г. "измекярите" се множат и измислят нови схеми и номера. Елате ми се оплачете на мен, че всеки ден ми се налага да се разправям с такива. Но добрата новина е, че и професионалистите също стават все повече и повече, добрите практики се налагат и вярвам, че ще стават все повече, но докато няма регулация всичко ще се случва с много бавни темпове. А и да има регулация някаква, пак не се знае, кой ще го отнесе е крайна сметка. Толкова много сфери на бизнеса има, които са уж регулирани, а е пълно с " измекяри" , даже не знам дали има такава сфера без.

# 343
stray_cat, за БОДК в Редута ли говориш?

# 344
Говоря за цялостно покачване на цените, да не пеем пак песента за заплатите и лихвите по кредитите. Та нали и аз сега съм тръгнала да купувам, направила съм си сметката, че имам кяр от цялата работа.

Общи условия

Активация на акаунт