Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 094
  • 764
  •   1
Отговори
# 585
Изобщо не е отживелица! От пускането на първия Киндъл книга на хартия не чета. Това обаче не пречи да си харесвам библиотеката и събраните томове в нея. Много уют внася, ако е направена добре. Peace
Не изисква и средства - от стена до стена и от под до таван - 25 -30 см дълбочина стигат. Само рафтове и красиви чела и окрайчване. Peace Долния ред - на 50 см от пода -  затворени шкафове, заради праха.

Подвързваш ли ги в тон с тапетите за да се впишат в интериора?  Joy

Относно плажа - нима на плажа трябва да се четат само евтини романчета? newsm78

# 586
Да се върнем на темата за пазара на НИ, от друг форум, имотен, прочетох следното, публикувано от потребител

"Продажбите на жилища в София:
1)
- през четвъртото тримесечие на 2006г. бяха 17,064
2)
- през четвъртото тримесечие на 2018г. бяха 9,106
Тоест за 12 години има СПАД ОТ НАД 46%.

За сравнение депозитите на стойност над 50 хиляди лв. на домакинствата в Банковата Система на България:
1)
- в края на септември 2006г. бяха 2,819,533 хиляди лв. или ПО-МАЛКО ОТ 2.9 МИЛИАРДА лв.
2)
- в края на септември 2018г. бяха 20,529,814 хиляди лв. или НАД 20.5 МИЛИАРДА лв.
Тоест въпреки, че стойността на депозитите с НАД 50 хиляди лв. да се е увеличила с НАД 17.7 МИЛИАРДА лв. има СПАД ОТ НАД 46% на продажбите на жилищата в София.
"

Нямам идея, нито от къде взима данните, нито колко са верни. Пак казвам, от форум за имоти е, http://forum.imoti.net/read.php?6,390909,394041#msg-394041

# 587
  • София
Всичко друго бих наместила някъде, книгите не.  Книжните. Някои от тях са ми все едно  Библиите. Нито картините си бих дала някому. Другото все може да иде в мазите. 😊

# 588
Ценя си книжните книги, но определено купувам по-малко вече, защото аз книга не хвърлям /с едно-две изключения от нови издания, невероятна тъпота и заминаха в боклука/. Но и аз си мисля, че Киндълът и таблетът само допълват. Имам си едни рафтове със световна класика, които само чакат пенсионирането ми и тогава го подхващам наред. Еееех! Дано пък тогава да мога да чета, да не са ми ситни буквите там, де да знам.

# 589
Искам да ви попитам, ако имот не е внесен в кадастъра, каква е процедурата? Срещали ли сте  и вие 'празноти' в електронния кадастър. Къде мога да проверявам, опитах в сайта на isofmap, но даже не съм сигурна какви са му възможностите.

# 590
  • София
То, донякъде зависи и от големина на мебели, организация на стаята, брой врати, брой излаз на тераси, и брой живущи в жилището... тъй ми се струва...
Ние имаме две жилища НС с холокухня, едната малка, тази сега в която сме е към 26-27кв ( светла площ), толкова някъде...

Кухнята ни е права, не особено голяма,  без Г образно завъртане. Излаз на тераси има и от двете  страни на холо кухнята. Т.е бокса с трапезарната маса са до прозорец, което е добре като се готви... пък и за светлина.
В другия край на стаята - ниска мебел, шкаф с ТВ, там също има излаз на тераса и голям прозорец тип френски. Пак е добре за светлина и проветрение.
Друго жилище беше с кухня в тъмната част на стаята и като се готви е доста по - кофти и за проветрение и за светлина.
Та сега, с 26 кв сме добре, 4- ма живущи, но не съм любител на огромните и много на брой мебели, та и това е важно.

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 11:14 от Yangdze

# 591
Във всички такива жилища е имало настанени семейства, и в София е така. По соц. правилата не ти се полагало да живееш в повече от определена квадратура, разбира се, не се е отнасяло за елита. Знам и за случаи на семейства, изкарани от имота и интернирани извън София, а в техните имоти настанени от новата върхушка, това в края на 1940-те, началото на 1950-те. След 1990-та си върнаха собствеността и ползването й.
Не всички обаче.

Вземам го като повод да кажа, че днес е 1 февруари  - ден на почит към жертвите на комунистическия режим. Sad

# 592
То, донякъде зависи и от големина на мебели, организация на стаята, брой врати, брой излаз на тераси, и брой живущи в жилището... тъй ми се струва...
Ние имаме две жилища НС с холокухня, едната малка, тази сега в която сме е към 26-27кв, толкова някъде...

Така е, аз в момента съм в холокухня към 28м2 и долу горе бива за 3ма. Другия апартамент е с много по малък дневен тракт, но кухненския кът е отделен и е доста функционално за 2 ма души перфекнто (няма гардероб или голям шкаф).

# 593
Настоящият ми хол с трапезария-цяло правоъгълно помещение, с прозорци и на двете къси страни, е към 35 кв. м. с портална врата под формата на буквата Г към кухненски бокс, също с прозорец. В тази конфигурация е перфектен, въпреки че маса за 12 човека не ми е нужна. Може да се обособят 2 къта с мека мебел - голям Г или П образен диван и допълнително диванче 2-ка или 2 кресла с масичка, както и трапезарна маса за 6-8 човека. И пак ще си има пространство. Не обичам секции от соц-времето, така че не ми трябва. Харесва ми модерен изчистен стил.
И аз имам много книги от соц-времето, с които не мога да се разделя и няма как да възстановя сега. Ако имам възможност бих направила библиотека от пода до стената, затворена, в широк коридор, за да не ми "тежи" в жилищно помещение.
Скрит текст:
И аз бих избрала 20 кв хол, но като част от конфигурация:
Дневна (или т нар хол) - 20тина кв
Трапезария - дневната да прелива към тази трапезария, в която да има голяма маса с минимум 12 стола и шкаф бюфет със стъклени врати, в който да съм наредила красиви чаши за вино и сервизи за хранене. - тук още 20тина кв
Кухня - влиза се през врата към нея от трапезарията, или да има плъзгаща стена-врата към трапезарията и аз да решавам дали да съм част от трапезарията докато готвя, или да не съм Simple Smile. В нея да има и мъничка масичка/плот за хранене на 2ма души - още 20 тина кв.
Та да, събрах ги 60 но с тази конфигурация. Ако можех да избирам и имах съответен бюджет, така бих си конструирала дома. Simple Smile

Виж в Гугъл мапс бл. 275 в Обеля-2, ЕПК, конфигурацията на тристайните е точно такава - хол с балкон, портален отвор към трапезария и врата към кухненски бокс, който единствено не изпълнява изискванията ти, т.к. няма място за масичка. Две спални по 14 и 15 кв. м. съответно, баня/тоалетна около 4,5 кв. м. и отделно тоалетна, килер и отделно вграден четирикрилен гардероб в коридора. По н.а. - 98 кв. м.
Това е перфектна конфигурация, наистина. За съжаление, Обеля-2.

# 594
Това наистина е перфектна конфигурация, но не мога да си  представя да живея в такъв "кошер" като ЕПК, дори и да не е Обеля.

# 595
Има различни видове ЕПК и някои от тях даже са много добри за живеене. Просторни, перфектни общи части, добро изложение и разпределение.

# 596
Милитана, не знам къде е това ЕПК с перфектни общи части, защото по правило не е така, в Обеля не е със сигурност.
Иначе, по правило, ЕПК-тата са с доста добри разпределения. Примерно в онова в Обеля, освен 2 тристайни на етаж с почти еднакво разпределение,  има стандартна гарсониера, и 2 двустайни - единият е с хол-трапезария-кухненски бокс, всичките с прозорец, а другият двустаен - казваше се едно време маломерен двустаен, е със стандартното за НС разпределение - кухньохол с бокс в дъното на хола без прозорец.
Може би затова има по-малко ЕПК-та за продажба.

# 597
В Лозенец е.

# 598
Simple SmileДа не би да е блокът зад 345, близо до бившето Американско консулство? Там и аз бих живяла Simple Smile

# 599
Около нас има точно такива ЕПК-та на бившето БОДК, каквито описвате - 100 кв., с две спални, като детската е преходна, хол, който преминава с портал към трапезария (познавам семейство, което е направило трета спалня от трапезарията), от нея се влиза в кухня - бокс, май се казва, не съм сигурна. По 4 апартамента на етаж, напълно идентични. Става дума за трите високи жълти блока в посока КАТ и за този зад бившето кино Изток, сега м-н била. В два от тях има подземен паркинг, с охрана.

Минах да погледна балкончето на апартамента на ул. Чехов - мисля, че е точно втори жилищен етаж, както са написали в обявата. Балконите на първия и на втория етаж доста си приличаха, но този на втория беше малко по-занемарен, затова мисля, че става въпрос за него.

Общи условия

Активация на акаунт