Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 233
  • 764
  •   1
Отговори
# 285
Milittana, права си,че е по-вероятно в новите квартали да излезе нещо по-евтино, защото там масово се строи, но това не значи,че няма да има някой на зор в Иван Вазов или някъде другаде. И който има пари кеш, ще хване далаверата. Разбира се, това са единични случаи, но се намират.

# 286
Да, ключовото е "единични случаи" и продавачи, които са на зор. Тази малка вероятност не би ме накарала да продам сега това, което имам и да гоня дивото. По-добре да си купя билетче от Националната лотария, поне ще похарча 5 лева само.

# 287
  • софия
Забавлявай се. Имотите,  които ме интересуват през годините си вдигат цените неизменно. Не съм забелязала някои имоти да падат, може и да има изключения, но моите наблюдения са такива. Тоест при Х сума свободни пари е по-добре да се купи ако харесаш нещо, отколкото да държиш в банка или пък не дай боже продадеш и да живееш под наем, щото пазарът бил благоприятен. Ако много се пренасити търсенето, може и да падне нещо, но както някой писа в новите квартали по-скоро.

Виж графиката, традиционен икономически цикъл. Цените още не стигнали 2007
[img width= height=]https://snag.gy/ytowbf.jpg[/img]

Е значи да чакаме от 110 000 да паднат на 60 000 при следващата криза.

# 288
Ами продавайте, за да стигнат 60 000. Ако всички почнем дружно да продаваме,ще паднат Simple Smile

# 289
И а з чакам да почнат да продават на 60к нещо, за което са дали 110 к, че да купувам, ама няма Simple Smile

# 290
Да, ключовото е "единични случаи" и продавачи, които са на зор. Тази малка вероятност не би ме накарала да продам сега това, което имам и да гоня дивото. По-добре да си купя билетче от Националната лотария, поне ще похарча 5 лева само.
Изобщо не са "единични случаи" по време на криза тези, които са на зор! Те нещата са навързани в икономиката, нали знаете? Точно вчера например четох, че са затворили голяма фабрика за производство на кожени седалки за БМВ в България. -1400 работни места. От компанията твърдят, че вече не им е изгодно да са в България, тъй като цената на труда поскъпва. Какво ще стане, когато основните работодатели и в София (аутсорсинг фирмите, които са тук именно поради "евтината" работна ръка) сторят същото? Не казвам, че задължително нещо такова ще се случи, но има вероятности всякакви. Simple Smile
https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2019/01/25/3379830_kogato … /?ref=komentirano

От последната криза имам търговци в обкръжението си, които по онова време продаваха стока на безценица само и само да им влезнат свежи пари, които да развърят…

# 291
Ами то за едни криза за други берекет. Не обобщавайте така на едро. И къде я виждате кризата, че не сещам?  И сто мола да построят в София, пак ще е претъпкано и по магазини и по заведения. Границата с Гърция не може да поеме трафика от екскурзианти, даже и за два-три почивни дни. Цялото това нещо не ми прилича на криза на мен. И тези мезонети от над 800 000 евро на ш и з и без включено ДДС някой ги купува все пак. Не сме толкова бедни, колкото си мислим. Имаше един руски сайт за живота в България и основно се споделяше, че българите много се оплакват от живота си. Неоснователно. Както там се твърдеше, не може човек, който притежава жилището в което живее, има още едно като вила в някое село и личен автомобил да е беден. Я помислете дали това не е 80% от българския народ?

# 292
Да, за сега няма криза, но все някога ще дойда. Вероятно знаеш, че те са циклични, през около 10-тина години? Все пак и вие не забравяйте, че когато големите кихнат, малките хващат пневмония. Ние сме тясно свързани с икономиката на ЕС.

# 293
  • София
И колко са хората, които са купили на 100к и ще продадат на 60к при криза? Единици! Ще има и закъсали няколко процента, които ще им го лапнат ЧСИ-тата и после тук ще четем мнения как цените на търговете достигали пазарните, защото жещаещите да прилапат нещо на далавера са много. Да, ще има движение, ще има спадове и покачвания, но нашият недоразвит пазар няма как да се срине или да избухне...

# 294
Аз като съм гледала през ЧСИ-тата “оферти”, рядко излиза нещо добро. Ако е под пазарна цена, обикновено банката си го изкупува и после изчезва на някой приближен.
Ето ги тук обявите - като звъннеш няма нищо свободно за София: https://www.imoti-fibank.bg/index/find
Или тук - тристайни по 150 к евро без ДДС:

https://realestate.piraeusbank.bg/bg/imoti/get/search?keywords=& … sale=0&rent=0

И какво видя редовият купувач от цялата далавера? Нищо.

# 295
Един въпрос и става екшъна. Дали ще има спад 19,20,21 никой не може да каже. Питащата трябва да си прецени сама. Зависи какво чака или се надява. Не знам ама 2012 да чакаш спад си е наглост. И това с продаването и излизането на квартира е лудост някаква. Сега ако имаш няколко и ти се занимава е друго.

# 296
Напълно нормално е в момента да няма оферти от ЧСИ. Оферти би могло да има евентуално, едва когато се наводнят банките и ЧСИ-та с такива имоти, а това се случва при криза, не по време на възход. Сами споменахте, че когато пазарът е на продавача, няма как да има на оферта за купуване. Иначе реших и аз да се поразровя чисто за статистиката. Да вземем двустаен в кв. Изток, смятам, че той е що горе приличен квартал. Ето и предлаганите цени за 15-годишен период:

# 297
И в кварталите, в които аз следя за тристайни (широк център), в момента цените гонят пика през 2007. Но за мен графиката е бошлав работа, защото първо има фалшиви обяви, второ всеки тръгва с голяма кошница и трето не е ясно сделката на каква цена става точно. При условие, че доскоро апартаменти са се купували като топъл хляб, не ми се връзва сега, когато е позамрял пазара цените са продължават да се качват.

# 298
Да, за сега няма криза, но все някога ще дойда. Вероятно знаеш, че те са циклични, през около 10-тина години? Все пак и вие не забравяйте, че когато големите кихнат, малките хващат пневмония. Ние сме тясно свързани с икономиката на ЕС.
Вярно е, че кризите са циклични, но тръгват от най-голямата икономика в света и стигат в България 2-3 години по-късно. За момента не се вижда Щатите да се задъхват, така че поне в близките няколко години криза в България няма да има.

# 299
Напълно нормално е в момента да няма оферти от ЧСИ. Оферти би могло да има евентуално, едва когато се наводнят банките и ЧСИ-та с такива имоти, а това се случва при криза, не по време на възход. Сами споменахте, че когато пазарът е на продавача, няма как да има на оферта за купуване. Иначе реших и аз да се поразровя чисто за статистиката. Да вземем двустаен в кв. Изток, смятам, че той е що горе приличен квартал. Ето и предлаганите цени за 15-годишен период:

Като цяло приближаваме цените от 2008 година, но още не сме ги стигнали. Също така пак забравяш, че сега заплатите са двойно по-високи спрямо 2008 година, а лихвите по кредитите мноооого по-ниски. Отделно тогава лихвите по влоговете стигаха до 8-9 даже и 10 процента, а в момента са НУЛА. Даже като се сметнат всички такси са минусови. Това определено не са предпоставки за рязък спад в имотите. Даже напротив.

Общи условия

Активация на акаунт