Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 257
  • 764
  •   1
Отговори
# 270
  • софия
Според вас, ще има ли застой в пазара на имотите през 2020 г., както прогнозират? Или има опасност този спад да дойде и по-рано - през 2019-та?
Ще дойде ,не застой а спад.То поне 30%.Май забравихте термина финансова криза.После идват и други термини като просрочена ипотека,предсрочно изискуем кредит,ЧСИ,публична продан и т.н.

# 271
Ти пък, как 30%, най-малко 90% ще спаднат. Като си купиш кола ще ти дават като бонус тристаен, а като си купиш телевизор, гарсониера Mr. Green

# 272
и то не къде да е, а в "Иван Вазов". жк. "студентски град","Витоша", "младост 108", "дружба 15", "Овча купел 28", "Ман Ли", "Модерно предградие", "облея 69", "кръстова вада" и на по 100км след Околомръсното може да се понижат, но не и до 800Е/кв за нормален етаж, адекватно разпределение(без скосявания и тераси по 60кв или балкон от 1,5кв и спалня по 9кв), не със статут на ателие, северен(или северна спалня). Най- желаните квартали или ще "замразят" цената, или ще падне с до 100е/кв, колкото и на мен да ми се иска друго. Ако след 2г видите апартамент в кварталите от челната 10-ка за по 50-60К Е де, свиркайте - ще мина и аз да взема 2-3...

Последна редакция: нд, 27 яну 2019, 17:53 от летящата

# 273
  • София
Според вас, ще има ли застой в пазара на имотите през 2020 г., както прогнозират? Или има опасност този спад да дойде и по-рано - през 2019-та?
Ще дойде ,не застой а спад.То поне 30%.Май забравихте термина финансова криза.После идват и други термини като просрочена ипотека,предсрочно изискуем кредит,ЧСИ,публична продан и т.н.
Нека се обосновем малко. Кой ще намали цените? Тези които са купили на високи, няма да продадат на ниски цени, голяма част от новозакупеното е без ипотека, а тези с ипотека са за собствено ползване и повечето от тях не са рискови. Строителите ако им падне печалбата ще спрат да строят.
Да кажем към момента при цена на строителството 450/м2, 30% обезщетение или още около 300евро/м2 се получава себестойност от 750. При 2 годишен строеш и норма на печалба от 10% това прави 900 евро. Т.е. под тази цена инвеститора няма да се занимава изобщо (сметките са горе-долу за блок 2000м2 РЗП да кажем във Витоша, Малинова долина или Манстирски ливади)
Ако чакате криза за да си купите евтино помнете - при криза всички нормални губят Wink

# 274
  • софия
Абе то и в Гърция ги смятаха така, ама моя позната си купи 2 двустайни апартамента по 25 000 ойро единия в Атина.

# 275

Ако чакате криза за да си купите евтино помнете - при криза всички нормални губят Wink

Не е баш така. Който е на къса позиция - печели. Стига да му стиска..

Пример: Мой колега си продаде апартамента и отива на квартира. На чиста печалба е в момента от операцията по покупка/продажба в резултат на вдигането на цените. Ако наистина паднат, далаверата е още по-голяма.

Последна редакция: нд, 27 яну 2019, 18:28 от peppia

# 276
Не разбрах къде му е печалбата, при положение, че имотът не е бил инвестиционен и сега е на квартира.

Пример и от мен - в края на 2012 г. продажба на жилище в Мусагеница, понеже цените щели да падат и с тези пари ще се купи едва ли не два пъти по-голям апартамент в по-добър квартал. Сега е 2019 г. - още на квартира.

# 277
Да бе, много ми е интересно тези, които днес продават единствено защото било скъпо и пазарът бил на продавачите. Ами какво от това, че си на печалба от покупката до продажбата, след това с тези пари какво ще си купиш? Ще седят в банка на 0 лихва? Ще ги изядеш и изпиеш? И все така под наем. Който го влече - нека. Ама те и наемите гледам скачат.

# 278
Да бе, много ми е интересно тези, които днес продават единствено защото било скъпо и пазарът бил на продавачите. Ами какво от това, че си на печалба от покупката до продажбата, след това с тези пари какво ще си купиш? Ще седят в банка на 0 лихва? Ще ги изядеш и изпиеш? И все така под наем. Който го влече - нека. Ама те и наемите гледам скачат.
Печалбата си е печалба, по добре с 20 хилки евро отгоре, не мислиш ли?

Е и презумпцията е, че цените или ще се задържат или леко ще спаднат. Дали е истина.. ще разберем след година Simple Smile

# 279
  • София

Не е баш така. Който е на къса позиция - печели. Стига да му стиска..

Пример: Мой колега си продаде апартамента и отива на квартира. На чиста печалба е в момента от операцията по покупка/продажба в резултат на вдигането на цените. Ако наистина паднат далаверата е още по-голяма.
Т.е. той плаща наем, което си е чиста загуба и е на далавера  Shocked
И ние продадохме преди по-малко от година, но взехме исканата цена и си осигурихме свежи пари, които ни трябваха, тъй като имам лош спомен от кредити. А спекуланти на пазара на НИ в България почти няма, така че най-малко такива могат да окажат реално влияние

# 280
Не не мисля. Щото като ми се наложи да купя, ще трябва да се бръкна с 50 хилки евро за същия имот, щото цените растат /съпътстващите разходи и рискове по сделката не ги броя/. Другият вариант е да живея с пенсия под  наем. Яко!

# 281
Изключително ме забавлява мисленето: пазара ще е само нагоре, както и мисленето - пазара няма да се вдигне... през няколко години всички дребни играчи играят двата филма последователно и твърдо губят. ОК. Да видим.

# 282
  • София
Значи едно е да кажеш, че пазарът ще е нагоре-надолу, друго е да кажеш, че ще се срине с 30%.

# 283
Забавлявай се. Имотите,  които ме интересуват през годините си вдигат цените неизменно. Не съм забелязала някои имоти да падат, може и да има изключения, но моите наблюдения са такива. Тоест при Х сума свободни пари е по-добре да се купи ако харесаш нещо, отколкото да държиш в банка или пък не дай боже продадеш и да живееш под наем, щото пазарът бил благоприятен. Ако много се пренасити търсенето, може и да падне нещо, но както някой писа в новите квартали по-скоро.

# 284
Забавлявай се. Имотите,  които ме интересуват през годините си вдигат цените неизменно. Не съм забелязала някои имоти да падат, може и да има изключения, но моите наблюдения са такива. Тоест при Х сума свободни пари е по-добре да се купи ако харесаш нещо, отколкото да държиш в банка или пък не дай боже продадеш и да живееш под наем, щото пазарът бил благоприятен. Ако много се пренасити търсенето, може и да падне нещо, но както някой писа в новите квартали по-скоро.

Виж графиката, традиционен икономически цикъл. Цените още не стигнали 2007

Общи условия

Активация на акаунт