Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 204
  • 764
  •   1
Отговори
# 405
Естествено, че ако силно си надценил имота си и искаш неразумно много пари, ще вземеш да смъкваш цената. Като постои няколко месеца на пазара и нищо огледи... пък ще смъкнеш. Grinning  Има много смешки по сайтовете за продажба, все някой се пробва. Grinning
Ааа чакай, как така ще смъкваш? Тук хората от форума се скъсаха да ме убеждават, че като не се намира купувач на дадена цена, едва ли не е по-добре да си го държиш имота. Grinning

# 406
Попеа, вила Лозенец е жив пример за това как лъжат че всичко е продадено. Аз като търсих беше така. Друг е въпросът, че тази цена за ш/з не бих я дала и тогава и сега, но факт - пробват се да създадат усещането, че всичко се купува веднага, а то не е така. Сега май е с Акт 16, аз като търсех още нямаха.

# 407
Попеа, вила Лозенец е жив пример за това как лъжат че всичко е продадено. Аз като търсих беше така. Друг е въпросът, че тази цена за ш/з не бих я дала и тогава и сега, но факт - пробват се да създадат усещането, че всичко се купува веднага, а то не е така. Сега май е с Акт 16, аз като търсех още нямаха.
Да, лъжат, ама агенциите, иначе в сайта на Хаузконцепт си стоят тези, които са непродадени.
Е, тази цена няма да дадеш, а ще дадеш ли близо 300 К евро за този партер от 1930 година?

# 408

И аз имам такова подозрение, сигурно за да задържат високи цените...

# 409
Да, лъжат, ама агенциите, иначе в сайта на Хаузконцепт си стоят тези, които са непродадени.
Е, тази цена няма да дадеш, а ще дадеш ли близо 300 К евро за този партер от 1930 година?
Разбира се че не. Имотът не е лош, но е силно надценен, плюс непоправимото обстоятелство, че е партер и сянка. Предвид безумните оферти на пазара не бих се наела да кажа колко струва според мен, но обявената цена е абсурдна.

# 410
Хахахаха просто спирали да строят, да бе, споко. Фалират си като стой та гледай по време на криза. Всички така говорите, буквално като преди 2008-ма. И тогава се спекулираше, че нямало как да паднат цените, тамън  навлизахме в ЕС, светло бъдеще, европейски цени, ала бала, е да ама какво взе че стана. Имате ли идея колко от строителите точно фалираха тогава?

Това с фалитите е малко не съвсем точно. По онова време в строителството имаше голяма далавера и куцо келяво и сакато реши да се пробва. И нормално, аджамиите фалираха. Имаше и мошенически фалити - за всеки строеж се създаваше ново ООД, много често със съвсем малка разлика в името с фирмата майка. И после със събраните пари се финансираше нещо друго, а тази нова фирма и да пропадне, нали е ООД - опарените ще вземат на босия цървулите. Но сериозните фирми си останаха. Фалитите просто изчистиха бранша, което хич не е зле.
И в днешно време много от стабилните фирми строят със свои пари, а също така разпродават още на чертеж. Как да фалират, освен ако не са мошеници? Поне не и от криза - ако ще всички купувачи да бъдат уволнени и да не могат да си доплатят, след като са им взели 30 - 60% аванс, строителят е бетон. Просто ще задържи плащанията и ще продаде после на ниска цена и все ще му купят имота.
Да фалира днес може само някой, който се е набълбукал със заеми и строи непродаваеми неща. Ми пада му се на такъв Twisted Evil

# 411
  • София, Bulgaria
Днес рискът при строителите идва и от факта, че почват 1 сграда, продават на зелено,  с част от парите инвестират в 2-ра... 3-та... и така. Някои имат по няколко започнати сгради, което според мен си е риск. Нещо малко да се обърка по веригата и от шпагата на земята лесно се пада. То им стига да забавят малко даден обект и да тръгне да се приказва....

# 412
Днес рискът при строителите идва и от факта, че почват 1 сграда, продават на зелено,  с част от парите инвестират в 2-ра... 3-та... и така, някои имат по няколко започнати сгради, което според мен си е риск. Нещо малко да се обърка по веригата и от шпагата на земята лесно се пада. То има стига да забавят малко даден обект и да тръгне да се приказва....

Така е, и аз за това писах. Но утвърдените строители не го правят вече, защото и купувачите нахитряха и си проверяват. А и никой не купува от някакво ООД, учредено специално за строежа и само с 5000 лева капитал.

# 413
  • София, Bulgaria
Днес рискът при строителите идва и от факта, че почват 1 сграда, продават на зелено,  с част от парите инвестират в 2-ра... 3-та... и така, някои имат по няколко започнати сгради, което според мен си е риск. Нещо малко да се обърка по веригата и от шпагата на земята лесно се пада. То има стига да забавят малко даден обект и да тръгне да се приказва....

Така е, и аз за това писах. Но утвърдените строители не го правят вече, защото и купувачите нахитряха и си проверяват. А и никой не купува от някакво ООД, учредено специално за строежа и само с 5000 лева капитал.

Това с ООД, не знам дали е такъв проблем, много строители го правят, така не си обвързват обектите... и капитала да е 1 мил., какво от това, да не би да стоят блокирани тези пари... нали пак са си в оборот. При евентуални дела, капитала няма да спаси никой, само кеша по банкови сметки и имоти.

# 414
  • В планината / На морето
няма нормална държава в света, в която цените на НИ да са паднали в дългосрочен план.

САЩ

# 415
Това с ООД, не знам дали е такъв проблем, много строители го правят, така не си обвързват обектите... и капитала да е 1 мил., какво от това, да не би да стоят блокирани тези пари... нали пак са си в оборот. При евентуални дела, капитала няма да спаси никой, само кеша по банкови сметки и имоти.

Аз не съм експерт счетоводител, но доколкото знам именно си стоят. Който знае повече, нека ме поправи. Основният капитал на фирмата стои в специална сметка и за да се похарчи трябва да се извади от нея, но ако фирмата бъде източена и активите и спаднат под капитала тя може да бъде затворена. Ето това е един от много текстове, които намерих:

Гаранционна функция – ограничената отговорност на съдружниците/ акционерите, както и рисковете на пазара изискват кредиторите на ТД да имат гаранция, че имат от какво да съберат вземанията си. Именно поради тази причина законът изисква съдружниците/акционерите да поддържат активи, равни по стойност на капитала. А намаляването на чистата стойност на имуществото (това е положителната разлика между активите и пасивите) под този размер в продължение на една година е основание за прекратяване на дружеството по искане на прокурора и преминаване към ликвидация, съответно производство по несъстоятелност, когато се установи, че дружеството не разполага с достатъчно налично имущество, за да покрие изискуемите си задължения към един или повече кредитори.

Вярно, за една година може много неща да станат, но все пак едно е да имаш бизнес с ООД с капитал 5000 лева и друго с такова с капитал 5 000 000. А това, че фирмите се създавали само за да не се мешат обектите, че лъжа. Фирми с големи проекти (Корабостроителници, Хюндай Хеви Индъстриз) да не би да правят ново ООД за всяка поръчка? Имат си начин да не си мешат нещата.

# 416
няма нормална държава в света, в която цените на НИ да са паднали в дългосрочен план.

САЩ
Можеш ли да подкрепиш това твърдение с данни?

# 417

Скрит текст:
Аз не съм експерт счетоводител, но доколкото знам именно си стоят. Който знае повече, нека ме поправи. Основният капитал на фирмата стои в специална сметка и за да се похарчи трябва да се извади от нея, но ако фирмата бъде източена и активите и спаднат под капитала тя може да бъде затворена. Ето това е един от много текстове, които намерих:

Гаранционна функция – ограничената отговорност на съдружниците/ акционерите, както и рисковете на пазара изискват кредиторите на ТД да имат гаранция, че имат от какво да съберат вземанията си. Именно поради тази причина законът изисква съдружниците/акционерите да поддържат активи, равни по стойност на капитала. А намаляването на чистата стойност на имуществото (това е положителната разлика между активите и пасивите) под този размер в продължение на една година е основание за прекратяване на дружеството по искане на прокурора и преминаване към ликвидация, съответно производство по несъстоятелност, когато се установи, че дружеството не разполага с достатъчно налично имущество, за да покрие изискуемите си задължения към един или повече кредитори.

Вярно, за една година може много неща да станат, но все пак едно е да имаш бизнес с ООД с капитал 5000 лева и друго с такова с капитал 5 000 000. А това, че фирмите се създавали само за да не се мешат обектите, че лъжа. Фирми с големи проекти (Корабостроителници, Хюндай Хеви Индъстриз) да не би да правят ново ООД за всяка поръчка? Имат си начин да не си мешат нещата.
Правенето на отделно ООД за отделни проекти си е стандартна практика не само в строителството. Да, големите фирми могат по-дълго време да издържат без оборотен капитал, но и те не винаги се справят. Фалирали гиганти има бол, не само в България. Все тая е дали фирмата ти има 5 млн. капитал, ако имаш 15 милиона задължения, които не можеш да изплащаш...
Общо взето, наистина не виждам голяма разлика с преди 2008-ма и сега, по отношение на строителните фирми. И преди е имало всякакви шарлатани, бутащи се да се докопат до някой лев, и днес е абсолютно същото.

# 418
Капиталът на фирмата не е задължително да е пари. Той е вид пасив срещу който седи актив - пари, стоки, вземания и др.  Капиталът показва първоначалното участие на собствениците в бизнеса. По никаква специална сметка  не седи. Да не говорим, че може да е непарична вноска - апорт.

- Отделните обекти обикновено се водят на различни фирми. Причините са различни - ДДС, минимизиране на риска както за собствениците, така и за тези, които са купили имот в други обекти.
- Повечето големи фирми строят с кредити. Което ме навява на мисълта, че рискът се прехвърля на банките и купувачите.

# 419
Когато един апартамент е пуснат от няколко агенции и на различни цени това значи ли, че има договор с всички тях?
Ходихме на оглед с едната и не сме разписали никакви документи от агенцията. Дали има нещо не по реда си? Дали можем да говорим направо със собственика за цената?

Общи условия

Активация на акаунт