Всякакви въпроси относно пералнята - тема 4

• 55 530
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
  • СОФИЯ
    А как разбра че пере със студена вода? По температурата на люка, или си я отваряла за да видиш температурата на прането?
          Аз  при  старата пералня също мислех че не затопля водата. Люка на пипане си беше съвсем студен докато переше. Но като я отворих, стана ясно че си пере със топла вода.
    по самия люк се разбира, че е студена .при плакненето вече се затопля и се вижда,не е необходимо дори да пипна люка,то си личи .
    Как си личи без пипане?
    личи си,ще снимам и ще кача после,но си личи.аз я проверявам и с пипане,има разлика при последващи пълнения.

# 136
    BM21,  давам отчет за прането на палто от вълнено букле. След като получих разрешение да ползвам смело моето мило Miele за целта, реших и да си прочета упътването към него. Признавам си, че не бях го отваряла нито веднъж, защото знам немски език и ми беше достатъчно да ползвам панела за управление на уреда. И там открих, че програмата за вълна е с предварително зададени градуси на водата /студена /, но мога да избирам температурата до 40°, същото важи и за оборотите на центрофугата. Освен това, прането не бива да тежи повече от 2 кг в сухо състояние. Та така - премерих си палтото, което тежеше малко над 1 кг, купих си немски препарат за пране на вълна и "крехко"  Joy  пране, и пуснах прекрасната ми машинка в действие, на вълна при 30°,на 400 оборота и с допълнително количество вода при прането. Всичко мина като по ноти. С нищо не затрудних пералнята, палтото излезе чисто и без никакви забележки по него. Сега обаче имам друг проблем - трудно съхне. Мога ли да го пусна в сушилнята или да го чакам само да свърши тази работа?

Не би трябвало да има проблем, стига да подберете подходяща програма.

# 137
    Здравейте .взех нова пералня,зануси.прави ми впечатление ,че първо налива и пере със студена вода и чак на някое от плакненията водата е топла.при старата ми пералня не бяха така циклите при пране.нормално ли е това или  е до някакви настройки?благодаря

В началото е повече от нормално водата да е студена. Нали входящата вода през зимата е с много ниска температура, пък и количеството в пералнята не е никак малко. За да се позагрее ѝ трябва поне половин час. Ако поставяте примерно 60 градуса, пералнята си ги достига по време на същинското пране, всичко по пералнята се нагрява (включително корпуса) от високата температура и при първия цикъл на плакнене може да Ви се стори, че водата вътре е топла, защото люка се е нагрял и при докосване продължава да е топъл, барабана е нагрят, казана, като цяло студената вода навлиза в топла среда, но по време на плакнене пералнята НЕ нагрява водата, а и няма време да го стори, защото цикъла на плакнене е много кратък и докато тръгне да я загрява, вече се налага да я изхвърли и да налее нова за следващ цикъл на плакнене. По тази причина в нито една съвременна класическа пералня нагревателя не работи по време на плакнене, просто е безсмислено губене на електроенергия.

# 138
    • София
    Здравейте .взех нова пералня,зануси.прави ми впечатление ,че първо налива и пере със студена вода и чак на някое от плакненията водата е топла.при старата ми пералня не бяха така циклите при пране.нормално ли е това или  е до някакви настройки?благодаря

В началото е повече от нормално водата да е студена. Нали входящата вода през зимата е с много ниска температура, пък и количеството в пералнята не е никак малко. За да се позагрее ѝ трябва поне половин час. Ако поставяте примерно 60 градуса, пералнята си ги достига по време на същинското пране, всичко по пералнята се нагрява (включително корпуса) от високата температура и при първия цикъл на плакнене може да Ви се стори, че водата вътре е топла, защото люка се е нагрял и при докосване продължава да е топъл, барабана е нагрят, казана, като цяло студената вода навлиза в топла среда, но по време на плакнене пералнята НЕ нагрява водата, а и няма време да го стори, защото цикъла на плакнене е много кратък и докато тръгне да я загрява, вече се налага да я изхвърли и да налее нова за следващ цикъл на плакнене. По тази причина в нито една съвременна класическа пералня нагревателя не работи по време на плакнене, просто е безсмислено губене на електроенергия.
    Отново си изплющя некомпетентното мнение  Laughing Дет се вика "аман от такива майстори". Язък че се смяташ за "майстор". Има перални, които на някои /не на всички/ плакнения си стоплят водата, е не я правят 60гр., ама я топлят. Влез в час с новите технологии  Wink С'я, ако горение не го може... това е друг въпрос, но все пак има и други марки Mr. Green

# 139

Отново си изплющя некомпетентното мнение  Laughing Дет се вика "аман от такива майстори". Язък че се смяташ за "майстор". Има перални, които на някои /не на всички/ плакнения си стоплят водата, е не я правят 60гр., ама я топлят. Влез в час с новите технологии  Wink С'я, ако горение не го може... това е друг въпрос, но все пак има и други марки Mr. Green

На мен по-чудно ми е, кой е направил заядлив човек, като теб модератор. Хайде вместо да ме обиждаш, дай някаква техническа документация в подкрепа на глупостите, които пишеш? Интересно, че теб всеки втори потребител те "благославя", и те слага на място, понеже "много ги разбираш" нещата, и в тази тема, и в темата за сушилни. Изобщо ми е чудно, как не си се засрамила и спряла да пишеш по теми, в които си напълно невежа? Та даже ги спамиш, а същевременно се водиш модератор или нещо от тоя сорт. Пълен цирк . . .

# 140
    Извинявам се, че се намесвам, ама щом една пералня може да стопли водата за пране няма причина да не може да стопли и водата за плакнене. Ако не го прави, то е защото няма смисъл да се плакне с топла вода и производителят не е предвидил такова затопляне в програмата. Аз лично също не виждам смисъл в плакненето с топла вода, ама може някоя програма да го изисква, де да знам.

# 141
    Здравейте .взех нова пералня,зануси.прави ми впечатление ,че първо налива и пере със студена вода и чак на някое от плакненията водата е топла.при старата ми пералня не бяха така циклите при пране.нормално ли е това или  е до някакви настройки?благодаря

Отново си изплющя некомпетентното мнение  Laughing Дет се вика "аман от такива майстори". Язък че се смяташ за "майстор". Има перални, които на някои /не на всички/ плакнения си стоплят водата, е не я правят 60гр., ама я топлят. Влез в час с новите технологии  Wink С'я, ако горение не го може... това е друг въпрос, но все пак има и други марки Mr. Green
    [/quote

Уважаема госпожо/це Afrodita,
    Добре е да оберете емоцията,сарказма/на моменти граничещ с гротеска./
    Последното го давам като потребител на форум'а.
    Не е лошо да правите разлика между изплакване и допълнителни функции като:медицинско изплакване-последната вода се загрява до 40 градуса за по-добро отсраняване на остатъците от перилен препарат-налично при LG перални и Shulthess,а и др.Във форума списват различни хора,с различни професии,които търсят отговор на възникнали въпроси за покупка или технически проблеми.Съветите от технически компетентни лица,които ги дават доброволно са в голям плюс.Малко цензура на изказа ви ще бъде в полза !

Последна редакция: сб, 02 фев 2019, 17:12 от niljaniljo

# 142
    Извинявам се, че се намесвам, ама щом една пералня може да стопли водата за пране няма причина да не може да стопли и водата за плакнене. Ако не го прави, то е защото няма смисъл да се плакне с топла вода и производителят не е предвидил такова затопляне в програмата. Аз лично също не виждам смисъл в плакненето с топла вода, ама може някоя програма да го изисква, де да знам.

Има причина и е много проста, цикъла на пране е с много по-висока продължителност от този на плакнене. Ще дам за пример стандартна памучна програма 60 градуса, която е да речем 2:30 часа. 1:30 мин примерно дрехите са подложени на същинско пране през което водата с перилен препарат се нагрява. След това се източка, балансира прането, центнофугира и пълни отново чиста вода (по-голямо количество) за да плакне. След 10-15мин. машината изпомпва мръсната вода, пак балансира, пак центрофугира (изцежда) и това се повтаря към 3 пъти. След това зарежда за омекотител. Да на практика е възможно нагревателя да работи по време на плакнене, но работата е там че за 10 минути той не може да подгрее значително водата и да повиши качеството на изплакване. За това производителите не програмират той да функционира през това кратко време. Просто е излишно хабене на електроенергия. Сами си направете експеримент и пипнете стъклото след 10 минути от началото на пране, когато нагревателя работи и ще се убедите че за 10 минути водата не се е нагряла. Също така при второто плакнене хванете маркуча за мръсната вода докато изпомпва, и ще се убедите че изпомпва студена вода, а не топла. При първия цикъл на изплакване може да е хладка, защото барабана, дрехите ,казана и други компоненти са предварително нагряти по време на същинското пране.
    И пак повтарям, на теория е възможно да функционира нагревателя и по време на плакнене, на практика обаче за краткото време, в което се задържа водата е безсмислено, защото голям ефект от работата му за 10 мин. няма, само излишно хаби електроенергия и то не малко.

Ако пък имате технически познания и мултицет, закачете го към нагревателя по време на плакнене и сами се убедете, захранва ли се той по време на този процес.

# 143
    Ето от точния момент човека обяснява, какво се случва след същинското пране, подчертава че при плакнене се налива по-голямо количество вода, а нагревателя НЕ се активира:
    https://youtu.be/P0Aj1sJda2g?t=982

Последна редакция: сб, 02 фев 2019, 17:11 от BM21

# 144
    Има перални, които на някои /не на всички/ плакнения си стоплят водата, е не я правят 60гр., ама я топлят.
    Най-вече първото плакнене топлят, нали?  Wink
    Плакненията са със студена вода,
    но след първото плакнене прането не достига температурата на студената вода,
    понеже е топло и смесено със студена вода остава хладко.
    И остава едно чувство, за затопляне....

През лятото даже при две плакнения топли.  Thinking

# 145
    П.П.
    Ама аз подкрепих твоята теза - може да се включи нагревателят (доколко ще успее е друг въпрос), но няма смисъл.

# 146

Afrodita, докато си избирах пералня беше голямо четене тук и постовете ти ми бяха любими, защото директно ги пропусках без грам угризение, че може да съм прескочил нещо полезно.

# 147
    • София
    Не знам какво толкова подскачате /повечето писали след последния ми пост/. Писах по повод изказването на BM21 че  "в нито една съвременна класическа пералня нагревателя не работи по време на плакнене". Е, не е точно така. Има съвременни перални с програма, ако искате екстра го наречете, които затоплят с нагревателя водата при изплакване, което изплакване е след основния цикъл на изпиране с препарат. Не всички перлани имат тази екстра, и дори тези, които я имат - не е на всички програми. Иначе BM21 си заявява, че катогорично нито един съвременен уред не го прави. Ами не е баш така и е подвеждащо да се правят генерални заключения, които не са верни. Ако слушаме на BM21  съветите, то следва да си избираме пералнята само по лагерите и по определена марка, която той промотира тук. Crazy 

# 148
    Не знам какво толкова подскачате /повечето писали след последния ми пост/. Писах по повод изказването на BM21 че  "в нито една съвременна класическа пералня нагревателя не работи по време на плакнене". Е, не е точно така. Има съвременни перални с програма, ако искате екстра го наречете, които затоплят с нагревателя водата при изплакване, което изплакване е след основния цикъл на изпиране с препарат. Не всички перлани имат тази екстра, и дори тези, които я имат - не е на всички програми. Иначе BM21 си заявява, че катогорично нито един съвременен уред не го прави. Ами не е баш така и е подвеждащо да се правят генерални заключения, които не са верни. Ако слушаме на BM21  съветите, то следва да си избираме пералнята само по лагерите и по определена марка, която той промотира тук. Crazy 

Поредния пост пълен с празни приказки и неподплатен, с каквито и да е било аргументи. Постнах и видео правено от професионалист, дето подчерта, че при плакнене нагревателя не се ползва. Сигурно 5 човека до сега ти обясняват, а ти си продължаваш да се излагаш нападайки ме без абсолютно никакъв повод и знания в областта.
    Що за модератор си ти? Като не си съгласна с мнението ми, изръси своето, макар и некомпетентно, но поне пробвай да има някаква аргументация, без да даваш квалификации на мен или на останалите потребители тук.

# 149
    Не знам какво толкова подскачате /повечето писали след последния ми пост/. Писах по повод изказването на BM21 че  "в нито една съвременна класическа пералня нагревателя не работи по време на плакнене". Е, не е точно така. Има съвременни перални с програма, ако искате екстра го наречете, които затоплят с нагревателя водата при изплакване, което изплакване е след основния цикъл на изпиране с препарат. Не всички перлани имат тази екстра, и дори тези, които я имат - не е на всички програми. Иначе BM21 си заявява, че катогорично нито един съвременен уред не го прави. Ами не е баш така и е подвеждащо да се правят генерални заключения, които не са верни. Ако слушаме на BM21  съветите, то следва да си избираме пералнята само по лагерите и по определена марка, която той промотира тук. Crazy  

Уважаема Афродита,
    Като отговор на последния ви пост/и аз съм от подскачащите,що се отнася до изказа ви и поднесена полезна информация/
    Изказвайте мнението си,но ако е необходимо давайте и препратки към достоверна информация.
    Мен специално ме интересуват лагерите,казан ,както й" иновативен 3D барабан с 6 барабанни винта гарантиращ перфектно измиване и максимално запазване на текстила",каквото и да означава това,стига да работи в полза: https://www.maycom.eu/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%B8 … 40-8-%D0%BA%D0%B3
    Също така и плюсовете,които предлага тази: https://www.microspot.ch/de/haushalt/waschen-b%C3%BCgeln/waschma … 0014--P0001141415
    Гореспоменатите са ми необходими и от към праг на цена/към момента чисто психологически/
    Надявам се коментарите ви да бъдат лишени от обидни квалификации,както и.от към лирически отстъпления.
    Списващите тук не са на изповед,за да ви дават обяснения от лично естество.

Последна редакция: нд, 03 фев 2019, 16:54 от niljaniljo

Общи условия

Активация на акаунт