Февруарската дружинка става на една годинка

• 60 202
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
Момичета, а до кога не се дават сладки/ солени храни или такива с подправки?

# 556
Момичета, а до кога не се дават сладки/ солени храни или такива с подправки?
За подправки аз му слагам червен и черен пипер,кимион,риган,босилек не се сещам още какво. Но сол и захар не,само ако има в някое бебешко готово бурканче. По принцип е хубаво колкото се може по дълго да се избягват поне до 2г. Но имам познати които след като навърши 1г си дават всичко, както те ядът. Личен избор донякаде. Аз лично ще ги избягвам до 2г минимум.

# 557
  • София
Аз подправки слагам всякакви отдавна. Не слагам само черен пипер. Имам приятелка, която има уред за сушене на плодове и подправки. И тя ми дава микс подправки. Сол не слагам, но манджа без подправки не си представям.
А захар - в десертите от детската кухня има захар и в готовите десерти има. Правила съм му грис с ябълки и сложих малко, че то иначе щеше да е съвсем безвкусно

# 558
Слагам босилек,риган,магданоз,червен пипер,джоджен,целина.Не слагам сол и захар,ще ги избягвам поне до 2г.,

# 559
От подправките и аз не слагам само черен пипер и люто разбира се ☺
Сол съвсем мъничко започнах да слагам или просто ако иска да опита от някоя наша храна, която е солена, давам мъничко. Но за захар твърдо съм решила да не давам докато мога. Поне до 2. Затова и от кухнята не вземам десерти.
Между другото, онзи.ден на площадката една МАМА  ми заяви.че трябвало малките деца да ядат захар, защото била много полезна. Аз и казах че за първи път от нея чувам че захарта е полезна! И тя ми каза: Ами прочети!
Та ако някой ми каже от къде да прочета това твърдение, много ще ми е интересно.
Според мен лично тя бърка естествените захари на плодове, зеленчуци със изкуствената захар, която е такъв бич за модерното общество(към която
аз съм пристрастена и затова не искам да привиквам детето си от малко)
Вие какво мислите по този въпрос?

# 560
  • пловдив
И аз за пръв път чувам това за захарта.
Иначе, нашата хубавица засега освен плодовите пюрета, не й харесват сладките неща. Вчера й предложих да опита парче от кифла и тя направо го отказа. 
Иначе доста често иска да опита от нашите ястия, който са овкусени. Сърди се, ако откажем, така, че солено колкото и да не ми се иска е опитвала.

# 561
Усещам, че има понякога малко сол в някой от храните от кухнята, въпреки че не пише.
Малко сол не ми е драма, напротив.
Относно захарта тя също има своята принос в метаболизма и имунната функция. Пълното й изключване дори води до редица заболявания. НО захар се съдържа в много неща - плодове, някой зеленчуци, дори готови сухари. За организма, според мен е достатъчно да си я набави от там. Чиста захар не давам и не слагам, като добавка в нищо. Използвам естествената сладост на плодовете, за да овкуся. Друг е въпросът, че и плодовата захар в големи количества не е полезна. Така че всяко нещо с мярка.

# 562
Захар?!Грешно е хората да приемат че има само една захар. ..Ние не ползваме бяла захар.Ползваме кокосова 😊Бялата е вредна.

# 563
  • София
Няма изкуствена захар! Захарта се извлича или от захарна тръстика или от захарно цвекло.
А иначе нервните клетки се хранят с глюкоза. В плодовете се съдържа фруктоза.

# 564
Няма изкуствена захар! Захарта се извлича или от захарна тръстика или от захарно цвекло.
А иначе нервните клетки се хранят с глюкоза. В плодовете се съдържа фруктоза.
А доколко е полезна бялата захар за бебетата?

# 565
Захар опита моят от тортата която му правих за рождения ден за него.Чиста не съм му давала и нямам намерение.Аз също обожавам сладко,като бебе са ми давали шоколади и чай  и вода със захар и нямам намерение да правя същата грешка.На площадката ме избягват след един скандал преди 2 месеца за едни царевични пръчици дето една се опита да даде на моя,че гледал нейното 8 месечно как яде.Направих я на нищо,имах си и други проблеми и направо ми накипя.Искал бил,много знае тя какво иска и от какво има нужда моето дете.Ограничавам го от всички боклуци,докато зависи от мен няма да яде такива неща. Плодове си хапва по колкото иска почти всеки ден,понякога ябълка или 2 3 4 фурми или цял банан,за количеството го оставям сам да реши в рамките на нормалното.Чакам с нетърпение ягодите и малините да разнообразим,цитрусите не ги харесва.

# 566
Напълно споделям мнението, че на тази възраст на децата ни е по-добре да се избягва готовата захар. Плодовата захар (фруктоза и глюкоза, защото плодовете съдържат по-вече фруктоза, но й глюкоза) и млечната захар-лактозата са напълно достатъчни за биохимичните процеси, протичащи в нас. 
Когато опитвам бебешка храна и тя е безсолна или не е сладка за мен, се питам ама детето познава ли тези вкусове, защо да му ги натрапвам тогава?!

# 567
С тия царевични пръчици и на мен ми е много странно защо ги дават,те никаква хранителна стойност нямат,има сол в тях и още куп глупости. Моя позната скоро ме попита давам ли му, аз 😳 Не,защо да му давам?! Ми така да си гризкал,викам айде няма нужда.. и преди няколко дни в парка ,една баба бута внучето и гледам я изкара пакета зрънчо изсипа му една шепа на таблата на количката,то доволно бабата и тя 😄
Аз да питам има ли някой наблюдения кога горе долу спират да ядат каквото намерят от земята,и да си бутат играчки, книжки и т.н в устата?

# 568
Някой ползвал ли е памперси на Бочко?

# 569
Около 2 годишна възраст уж ме успокоиха,ама моя всичко пъха в устата.Вкъщи,навънка,докопа ли нещо първо го опитва и тогава почва с ръце да му изучава формата и релефа.Докато избиват зъбите и го дразнят венците пък други ме съветваха,не знам и аз.Онзи ден на площадката едно мъниче на година и 5 месеца каза майка му,седи си кротко,играе си,не лапа нищо,не търчи като моя дивак,чак ми скри шапката какво е послушно.И без количка излезли,абе завидях признавам си.Бочко не съм,карам си с английските,приятелка ги беше хвалила,но не помня подробности.

Общи условия

Активация на акаунт