Любители на котки - Тема 128

• 39 957
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Ами взехме го Декември и беше без ваксини, сега е ред на втората, месец след първата. На 4 месеца е Демон. Сега след два месеца следва чип и бяс, че на лято сме в Гърция на моренце с добитъците вкупом.

О, мислех, че е родословен. Извинявай. Но как може който и да е да дава коте без ваксини! Много е опасно това. Радвам се, че във вашия случай всичко е ок.
Не забравяйте, че чипа трябва да се сложи задължително преди ваксината против бяс, иначе не е валидна.

# 601
  • София
Ейййй, дребната гад си хареса пауча днеска... лигла дребна! 😥

# 602
  • София
Аз май не съм показвала нашата бузана...
Добро утро от нея

# 603
Страхотно ,Ване Simple Smile

# 604
Аз май не съм показвала нашата бузана...
Добро утро от нея

Случайно бащата на тази красавица да се казва Руди? (:

# 605
За вода си мисля, че трябва да консумират 4 пъти повече количество от сухата храна, ако спазваме съотношението от повечето паучове и консерви: 20 грама сухо вещество и 80 вода +/- 1-2 гр в полза на едното или другото. Тоест 1:4, около 40 мл вода за всеки 10 грама гранули. Ако изяжда 50 гр гранули, трябва да изпие 200 мл вода.
По-добре ли е да се дава от тези кани за пречистване с филтър, отколкото от чешмата?

# 606
  • София
Предполагам, че запушването е и до котка.
Моя пенсионер цял живот е хранен с уискас гранули и не се запуши никогаж. Мокра храна не искаше, чак последните две години прояде, и то основно соса, и пак само на Феликс, гадината.

Не е проблем, че е взет Аплауз, може да го смениш като свърши. Аз въртя храните, защото са с различно съдържание на всякаквидобавки, минерали и тн, да не натоварвам с едно и също продължително време. Тоест, не е за да не им писне на котките, а заради съдържанието.

Взимам и консерви на Феринга и Косма от Зооплюс. Не съм смятала колко излиза една, защото ги купувам на пакети, но пък една консерва е дневната дажба, та съм що годе доволна.
Сиси закусва всяка сутрин месо, покрай кучето. Джуджи също, ама тя се гевези и първо яде по-малко и второ понякога направо отказва съвсем.
Пробвала съм пълноценна БАРФ диета, но и двете не поддават, затова месото е добавка, а не основно хранене.

Преди имаха вечно пълна купа с ядене, но след един Аплауз им се отвори апетита и са на дажба.
Вода не знам колко пият, щото са на една купа с кучето и не мога да следя.
Ползвам филтърна кана.

# 607
И аз й давам филтрирана вода от кана.

# 608
  • София

welcometoheaven - да Simple Smile

# 609
Скрит текст:
Значи е полусестра на моя косматко. Heart Eyes Hug Той е от предното котило. Много е сладка, а сигурно и послушна.

# 610
  • Варна
Предполагам, че запушването е и до котка.
Моя пенсионер цял живот е хранен с уискас гранули и не се запуши никогаж. Мокра храна не искаше, чак последните две години прояде, и то основно соса, и пак само на Феликс, гадината.
Така е, моят опит говори същото. Първият ни котарак си отиде преди повече от 20 години на 5 годишна възраст от запушване, без да е помирисвал гранули. Вторият ядеше само гранули от супермаркета и пиеше чешмяна вода и не е имал уринарни проблеми.
Сега уж купуваме свястна храна, далеч не ядат само суха и Кетя се оказа с камъни.
За водата - предвид проблемите на Кетя вече давам трапезна Сердика или филтрирана от кана.

# 611
  • София
welcometoheaven - хахаах, е не бях очаквала да срещнем роднини тук Simple SmileHugHugHug
Страхотна е, много мила, нежна, гальовна и любвеобилна, изключително послушна и добричка. Е, естествено си има и своите игриви моменти. Само в началото беше голяма бъзла, трябваха й 2 седмици, че да реши, че ни приема за семейство и да излезе иззад дивана, но от тогава - голяма любов HeartHeartHeart

# 612
  • София
Angel_Dust, страхотна бузана си имате!

# 613
  • София
Момичета, попаднах на много важна статия за запушването на червата при котки, и затова я преведох и я поствам тук. Дано на никой не му се наложи да се сблъска с такъв ужас, но все пак е добре да се знаят симптомите, за да се реагира навреме при нужда.

Запушването на червата при котката е сериозно заболяване, което може да бъде причинено от чуждо тяло, тумор, инвагинация или парализа на червата и ако лечението не е предписано своевременно, животните умират много бързо. При котките чревната блокада проявява характерни симптоми, които ще позволят на ветеринарния лекар бързо да постави диагноза и да започне лечение, а собствениците трябва да са сигурни, че ще ги познаят, за да не загубят минута от ценното време.

Промяна на поведението на животните, малко по обем изпражнения
Първите признаци на заболяването се проявяват в зависимост от естеството на животното, например, запушване на червата в по-възрастната котка, която не става от дивана, се изразява в още по-голямо "спокойствие", затваряне в себе си и в този случай собствениците могат да не забележат страданието й, особено след като при непълна чревна блокада у котката симптомите могат да бъдат почти невидими.

Младите животни, напротив, започват да се търкалят, крещят, опитвайки се да привлекат вниманието на собственика, често отиват в тоалетната им, копаят, седят, но изпражненията се оказват много оскъдни, т.е. има намаляване на обема и диаметъра им.

Загуба на апетит и повръщане
Симптоми на чревна блокада при котки
Симптомите на остра чревна блокада при котки се увеличават всеки час, апетитът изчезва, въпреки че стомашният сок се произвежда в същия обем, но не може да се оползотворява, обемът на течността в стомаха се увеличава, причинявайки повръщане, което води до дехидратация и загуба на натрий и калий. Повръщането е задължителен симптом при чревната блокада на котката, но обемът и честотата му могат да бъдат различни.

Опитите на животното да пие още повече провокират повръщане, а това влошава дехидратацията и настъпва некроза на участъка от червата, където е настъпило запушване. Котката става още по-летаргична, опитвайки се да приеме поза, която може да облекчи болката. Продуктите на разпадане на мъртвата част на червата се абсорбират в кръвообращението, което причинява симптоми на интоксикация, което води до увеличаване на сърдечната недостатъчност, бъбреците и белите дробове. Коремът се подува от натрупани газове, които причиняват силна болка, понякога животното дори се търкаля от болка по пода и се държи агресивно към собственика (в медицината това се нарича „остър коремен синдром“).

Какво да правите, ако котката има чревна блокада
Ако най-малко един от тези признаци бъде забелязан, ккотката трябва да бъде показана възможно най-скоро на опитен ветеринар. Собственикът сам не може да направи нищо, опитите да се направи клизма могат да убият животното!

В клиниката, при най-малкото подозрение за чревна блокада при котки, се прави рентгенова снимка, необходимо е да се изясни диагнозата и да се определи местоположението на засегнатата област, както и да се определи областта на хирургичната интервенция, тъй като това е единственият начин за лечение на това заболяване.

# 614
  • София
Хм, хвърлихте ме в размисъл с пиенето на вода. Мади не изпива по 200мл, според мен около 100 на ден, а е основно на гранули.  Thinking Винаги има вода - даже две купички (но си пие само от едната), но обикновено не я допива до дъно за денонощие.
Аплауса така или иначе не го одобрява, последния го подарих едва наченат на колежка. На Пуризон е, и чат-пат по някоя консерва/пауч Шезир.
Само при мъжките ли стават такива запушвания?

Общи условия

Активация на акаунт