На море в Гърция 2019 - I

• 81 982
  • 760
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Бих допуснала, че ние сме каръците, ако домакините ни не ни отбелязаха на картата няколко заведения с уточнението, че никой не се бил оплакал твърде от тях Simple Smile Видя ми се супер странно, защото до тогава гадна +скъпа гръцка храна не бяхме яли. Може да сте били късметлии наистина.

# 181
  • София
jul, това из целия остров ли ви се случваше? В активен сезон ли бяхте? Много съм изненадана от това, което казваш... Когато ние пътувахме, бях събрала много отзиви и никой не ми се беше оплакал от храната. Очаквам и Параход да се включи, че е ходила няколко пъти. Все пак моето мнение не е меродавно, защото бяхме само 6 дни и не сме вечеряли всичките вечери навън.

# 182
  • София
Не сме се хранили на много места (харесаме ли храната някъде, после си се връщаме пак), но навсякъде беше много вкусно, а цените според мен са по-ниски, отколкото на Халкидики. Над Миртос има 2 ресторанта, в единия сме сядали, с очакване за ужасно високи цени, но ни изненадаха супер приятно. И там беше много вкусно. 2 пъти съм посещавал острова.

# 183
  • Пловдив
Края на Август бяхме. Пробвахме в различни части на острова и все на камък удряхме. А заведението пълно, хубави отзиви в трипа... Шок Simple Smile Един ресторант в Аргостоли и един във Влахата бяха по гръцки вкусни и най-често там хапвахме. Цена за порция средно бих казала 14 евро +малки порции+куверт (не важи за двата споменати).
Дописвам - на полуострова наистина бе по-добре (даже Миртос) , но ни беше много извън пътеките. Халкидики сме посещавали преди много години и не мога да сравня.

Последна редакция: пт, 25 яну 2019, 20:18 от jul

# 184
Здравейте, Чисто нова съм в форума.
Но , следя от близо 3 години. Оформя се  приключение до Скирос края на юни.
Ще се радвам на препоръки и информация, относно плажовете. Доста изчетох, но не можах да добия представа къде е най добре да отседнем.
Благодаря Ви!
Иначе, скромния ми опит  - За начало преди5 год. Сарти, следва Парга, Риза, Лихнос,малко  Касандра- Палюри,  пак Лихнос,  последно Парос. Удрям на камък с дългите разстояния, но не се отказвам. Ще се радвам някой да сподели за Скирос.

# 185
  • София
По повод храната на Кефалония, колегата говореше нещо от порядъка 8-10 евро за Гирос в хартийка, основни ок.20 евро( то 800 гр  стек по флорентински е 21 евро на пъпа на Флоренция Simple Smile ). Важно ми е, защото ние първо сме 5 човека, второ сме си ящни и поръчваме това, дето ни се яде, а не според цената. Храним се основно по заведения. Обикновено ходим в комплект 3 семейства - 12-13 души. И плащаме ок 150-160 евро сметка (на Евия например), до около 200-220 ( Парга, Скиатос, Лефкада) с пиенене и десерти т.е 50-75 евра на семейство. С тоз порядък сме свикнали, ама ако е по-скъпо, не съм убедена, че ми се дават повече пари.

# 186
Хм, чува се за сериозно покачване на цените. Та мнения по-стари от 2018 г. няма да са актуални. Аз не смея да говоря, че отдавна беше, но не ми се видя скъпо. И да, на Кефалония като цяло храната не ме впечатли. С изключение на 2-3 заведения.
Биби погледни по-актуални мнения в Трипа. Там обичайно американци и англичани пишат и цени.

# 187
  • Пловдив
bibi, отворих сега трипа да видя какво пишат хората, да не ми е остаряла информацията. В крайбрежни непретенциозни таверни, където сме били, около 25 евро на човек без никакво прекаляване. За нашето семейство с 2 неособено ящни деца под 80 евро не падахме. На други места в Гърция (включително изброените от теб) за същите хора и аналогични поръчки се движим в диапазона 50-70. Без да сравнявам големината на порциите и вкусовите качества. Не знам къде са били македонците, но допускам, че са прави. Разгледай ресторанти в трипа, коментират се и цени.
Писали сме заедно с bliss Simple Smile Англичани и италианци пишат с цени и то сравняват, защото последните 3-5 години все там ходели. Ако още нагоре отиват цените става по-скъпо от Северна Италия бре 🤔

Последна редакция: сб, 26 яну 2019, 09:46 от jul

# 188
Аз съм ходила за последен път на Кефалония през 2017 г., та сигурно не ми е актуална информацията, но пък имам впечатления от всички Йонийски острови без Итака през последните години, та мога да напиша за храната.
В Кефалония в никакъв случай цените не се отклоняват сериозно от средното за Гърция. На повечето Циклади, а и на някои други места, е по-скъпо. Не мисля, че човек, ходил на Скиатос (където е сериозно скъпо също), може да бъде изненадан от цени там.
Гирос по 8-10 евро не ми звучи сериозно. Може би е порция гирос, не сандвич, чиято стандартна цена е 6 евро.
За 8-10 ядем пиле на шиш в едно гирадико на гърба на главната в Аргостоли, пита гиросът си е по 2-3 евро, сервиран в порцеланова чиния.
В Диварата над Миртос, където бяхме отседнали последно, сериозно ядене за трима с умерено узо (не сме пиячи) е около 30 евро. В таверната над Петани, към която има линк по-долу, преди няколко години ядох най-евтината мусака в Гърция към онзи един момент.
Виж Паксос през 2018-а ми отвинти главата с цени.

И като казах всички Йонийски острови - да, там туризмът е добре развит, има влияние на италианци (не само в добрия смисъл) и англичани, та кухнята се отдалечава от типично гръцкото и по исторически, и по икономически причини. На много места готвенето и обслужването е твърде "туристическо". Но добри таверни сме намирали и на Закинтос, и на Корфу, макар да има и много ужасни. Най-трудно на Лефкада, но там и най-малко сме се задържали. А италианското си има и своите положителни страни, има добри пицарии (дори по-добри от София) и хубаво еспресо в Аргостоли.

За Кефалония ще напиша няколко места, които са ни харесвали, с уговорката, че най-пресните впечатления са отпреди година и половина, а в някои сме ходили още по-рано и може да се променили нещата. Списъкът не е изчерпателен, но това успях да си спомня. За Аргостоли за съжаление не мога да цитирам нито едно име или адрес, защото там винаги се движим брауново Simple Smile
https://goo.gl/maps/9thp5HGGdaq
https://goo.gl/maps/QFGPm9p7y7M2
https://goo.gl/maps/f4our4iH3MH2
https://goo.gl/maps/iwrw4KvbZnS2
https://goo.gl/maps/FBbViyJoLr52
https://goo.gl/maps/92oJWXkd1a82

# 189
  • София
Благодаря, Параход ! п.с. като каза Корфу - м.г. го съчетахме с Парга, та след Парга ми се видя по-евтино.😂

# 190
  • София
На Корфу много ли е скъпо? Чудим се за там тази година, но нещо не мога да намеря нищо изгодно за спане. Май не е букинг мястото за търсене на настаняване там?

# 191
  • София
На Корфу много ли е скъпо? Чудим се за там тази година, но нещо не мога да намеря нищо изгодно за спане. Май не е букинг мястото за търсене на настаняване там?
Ние спахме тук:
https://www.booking.com/hotel/gr/passas-apartmens.html?label=gen … =e3896469e6988462 . В Беницес е.
Селото е оживено, туристическо, тясно,дълго с малки улички (то на Корфу глоеми пътища няма Simple Smile).
В студиата е чисто, реновирано, спретнато. На 3 мин от градския плаж. Има 20 % отстъпка в кръчмата а собственика. Ние отидохме веднъж - добре е. Плажът не става - едър пясък, каменист и тесен. До пътя. Ние, обаче пътуваме до различни плажове, та това не е драма за нас. Препоръчвам плажовете Халикунас и Исос - на ок. 45 мин са от Беницес. Препоръчаха ни и други по-близки, но тези двата ни омаяха.По пътя има страхотна фабрика за зехтин ! Уникален - Маврудис се зове.
Цени : хориатики 7-8 евро, гирос порция 7-8, калмари 8-9 порция, плато морски дарове 20-25, агнешко 10-12, свинска пържола ок.10, тиквички/патладжани - 5-7, вино литър домашно ок 10-12, ако си редовен клиент ,го подаряваха на едното място, мусака 6-7, пастицио пак толкоз, спагети ок 7. Абе, нормално ми се видя. В Керкира,даже в едно кръчме беше една идея по-евтино от гореописаното. Аквапаркът им е върхът ! (не помня цени, но в нета гиима)

Последна редакция: сб, 26 яну 2019, 13:38 от bibi

# 192
И скъпо, и евтино има на Корфу. Така е навсякъде, където има силно развита туристическа инфраструктура с много англичани - върви и евтиното, изобщо има предлагане във всеки един сегмент. Французите например (Сифнос, Милос) са ужасна аудитория, вдигат цените страшно и неоправдано.

Биби, за Парга и околии нямам ясен спомен дали е било скъпо, но тъй като не обичам туристически места (и там ми идва леко байгън), бях приятно изненадана от храната на повечето места.

Self Control,
цените в Гърция растат постоянно последните години заради ръста на туризма + нарасналата данъчна тежест (която наемодателите се опитват да тропосат на туристите) и в букинг това се отразява особено силно, на практика на много от островите няма нормални цени изобщо там. Алтернатива за мен са директна връзка с хотелите по мейл/телефон, а за някои дестинации - и airbnb. Аз много ползвам букинг, де, защото плановете ни варират до последния момент и често отсядаме някъде за 1-2-3 нощи,  но с прискърбие отбелязвам процесите.

Последна редакция: сб, 26 яну 2019, 13:18 от Параход

# 193
  • София
Какво мислите за посещение на Корфу в началото на май?
Ясно е, че не търсим плажна почивка, а по-скоро красота, спокойствие, морски гледки и т.н.

Двоумим се между Пелопонес за трета поредна година и Корфу, където не сме стъпвали от повече от десетилетие.

# 194
  • София
Биби, за Парга и околии нямам ясен спомен дали е било скъпо, но тъй като не обичам туристически места (и там ми идва леко байгън), бях приятно изненадана от храната на повечето места.
А, то и ние в града отидохме за 3 часа на разходка и на вечеря. На нашите приятели дъщеря им за малко да получи паник атака от толкоз народ.
Бяхме на ок 10-15 км от града. В едно къще  със страхотно вю, ама срещу близо 500 евра за 5 дни (апартамент за 5-ма), барем да бяха изчистили веднъж. Мацката, която ми го препоръча предишната година са спали за 50 евро в студио 4 души. Директно презхотела резервация. Тегаво ми беше -  около 20 имейла разменихме, превеждах капаро с Уестърн юнион...
Около Амудя беше по-евтино.
 Въпреки всичко там е неземно красиво и бих се върнала отново !

Общи условия

Активация на акаунт