На море в Гърция 2019 - I

• 82 030
  • 760
  •   1
Отговори
# 390
На югоизток веднага след Никити почват редица хубави плажове - Кастри, Ай Янис (както се разбра, има строеж вече там за съжаление, не знам как ще изглежда тази година), Калогрия, Ковиу, Лагомандра. От другата страна на ръкава първите заслужаващи внимание са Трани Амуда и Лагониси.
На 15-20 минути с кола от Метаморфози изборът е голям.

# 391
Моля за съвет.
Обмислям Лефкада за началото на март. Екскурзия, нищо повече.
Реалистично ли е следното:
Тръгване от София с кола в четвъртък на обяд, вечерта и в петък сме в Парга.
Събота сутрин тръгваме за Лефкада и обратно към София в понеделник следобед.
Г*з път да види ли ще е? Да си предвидя ли още 1-2 дни?

# 392
  • София
Вие, ако тръгнете четвъртък на обяд, вечерта ще сте в Парга, ако не спирате по пътя за нощувка. ( аз бих нощувала в Мецово май е казваше - едно амфитеатрално градче ).  И бих предвидила поне още 1 ден. Да речем да се раздели пътя на връщане на 2 например с отклонение и нощувка до Метеора. Simple Smile

# 393
По това време на годината, помислете къде да нощувате точно в  Лефкада. Ние сме били април месец и в малките селца нищо не работеше. Най-добре да отседнете в столицата, освен ако не предпочитате по-усамотени места. 2 дни са достатъчни за това време от годината там , според мен.

# 394
На мен ми се вижда ок програмата за 4 дни, особено при положение че март едва ли ще става за плажуване.

# 395
От написаното разбирам, че реално дните са почти 5. Споделям мнението, че няма да има много работещи места през март - обикновено започват лека-полека работа през април, към Великден, но тази година Великден е много късно - в самия край на месеца, и ще съвпадне с майското масово отваряне на сезона. В Лефкада таун вероятно ще намерите. Проблем за толкова наситена програма може да се окаже и потенциално лошо време (дъждове). Иначе ако случите на слънчеви дни, Йонийските цветове по това време на годината са страхотни.
Съветвам ви да помислите и за условията в хотела - повечето гръцки крайморски настанявания са строени за лятото, не се отопляват изобщо през зимата и са невероятен хладилник и ветрилник. С хубав климатик става криво-ляво сгряването на стаята, но например баните са ужасно студени, ако няма цялостно отопление/камина.

Последна редакция: сб, 16 фев 2019, 18:44 от Параход

# 396
С отоплението и ние имахме проблем. И с изхранването нямаше много избор. Уцелихме и дъждовно време на Лефкада, та не успяхме пълноценно да се насладим разходката. Въпрос на късмет, вероятно.
Миналата година пък в началото на март уцелихме чудни слънчеви дни, с изключение на един дъждовен следобед в Патра.

# 397
Общо взето, през април започваме да ходим в "летни" къщички, и пак си пускаме климатиците за стопляне, когато е нужно. Между ноември и март - само със стабилно отопление (след няколко необмислени опита в миналото). Миналата година през пролетната ваканция бяхме точно на Йонийско. Имахме великолепно време и слънце, над 20 градуса дневни температури и ходене по потници в обедните часове. Но нощем и сутрин си беше студ, два климатика работеха нонстоп. На отиване в Янина попаднахме на някакъв инцидентен леден дъжд и температурите паднаха до 0 градуса послед бял ден.
На Фран бих казала да следи прогнозата и да бъде гъвкава с маршрута и резервациите до последния момент (така или иначе малкото работещи целогодишно хотели ще бъдат празни), за да избегне кофти време, което може да й развали почивката.

П.П. Сега се сетих и по 3 март къде бяхме. През нощта - прегърнали одеало пред камината, през деня си топихме краката в морето.

# 398
Параход както винаги брилянтна със съвет и мнение!  Ще следя прогнозата, въпреки, че днес букнах за Парга. Най-много да изгорим с 30 евро при лоша прогноза.

Много благодаря на всички за коментарите!
Преди две години бяхме в началото на февруари в Афитос. Леле, беше прекрасно! 20+ градуса.
Обаче през нощта си беше студено. Климатикът беше на мах.

П.П. Сега се сетих и по 3 март къде бяхме. През нощта - прегърнали одеало пред камината, през деня си топихме краката в морето.
С тази нагласа съм, дори без очаквания за камина.

# 399
Eee, в Парга няма лошо да идете, толкова ще е красива без тълпите! В краен случай, ако се развали времето, винаги можете да се откажете от Лефкада, а да комбинирате с някоя по-зимна дестинация като Мецово, Янина, Загорохория, защо не дори и Метеора, ако не вали.

Любопитно ми е, какво работеше в Афитос през февруари, къде бяхте отседнали? М.г. минахме да се разходим в началото на ноември и беше бомба паднала! Дори отворен магазин или кафене нямаше в събота следобед, само в един ресторант на крайбрежната празнуваха кръщене. Буквално нямаше човек откъде една вода да си купи. Понеже сме отсядали там няколко пъти в много ранен сезон и си беше оживено тогава, видяното много се размина с очакванията ми. Но ето ти сега потвърждаваш, че все пак нещо работи целогодишно Simple Smile

# 400
  • Там където
Май ще извадя късмет и с море през юни. Мисля си за Атон. Колебая се между Неа Рода и Йеронисос. Вие какво препоръчвате с оглед по-добър плаж. Според Feel Greece около Неа Рода има по-добри плажове и то на пешеходно разстояние; Ще съм благодарна и за препоръка на хотел или студио не по-далече от 300м до плажа. Благодаря Ви предварително.

# 401
Параход, бяхме в Афитос в периода 2.02-5.02. 2107 г.
Мястото, където нощувахме е Filoxenia Studios.
Наистина нямаше много заведения, които да работят. Вечеряхме някъде по крайбрежната улица, не помня името на таверната.
Чрез снимките си припомних, че сме ходили и до Possidi Beach
Ето няколко февруарски снимки от пътуването ни: Афитос, Possidi Beach и още нещо...

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 17 фев 2019, 15:47 от Фран

# 402
  • София
Малко в страни,до каньона Викос бил ли е някой?

# 403
Фран,
във Филоксения при Василис преди много години беше първото гръцко море на дъщеря ми, тогава на 8 месеца Simple Smile

Qaki,
не са на пешеходно, но са чувствително по-близо до Неа Рода - Комица на юг и Wet Dreams на север (не мога да му запомня новото име, не се казва така вече). Иначе Неа Рода е по-малко селце с минимална инфраструктура, а Йерисос доста по-голямо градче с хипермаркети, оживена крайбрежна алея и др. Според мен плажовете вътре и в двете населени места не стават.

# 404
Фран,
във Филоксения при Василис преди много години беше първото гръцко море на дъщеря ми, тогава на 8 месеца Simple Smile
То нямаше голям избор тогава. Домакините бяха много любезни, но помня, че в стаята беше много влажно. Жената беше поставила някакви килими и пътеки по пода, защото избиваше вода.
Ние така или иначе доста обикаляхме, даже до Пефкохори ходихме и се прибирахме само да спим.

На път към София минахме и през любимото ни Сани. Да кажа, че миналата година завърши основният ремонт на Сани Клуб-всички стари къщички бяха съборени и построени наново.
Басейни, градини, всичко е ново! За тези, които биха отделили малко повече средства за почивка, горещо препоръчвам Сани Клуб. Ние този септември отиваме за 12-та поредна година.
Ето малко февруарски снимки от там през 2016 и 2017 г. За съжаление тази година не успяхме да направим една разходка през февруари.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 18 фев 2019, 11:33 от Фран

Общи условия

Активация на акаунт