НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 127

• 68 385
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
Май ще се ориентирам към раздяла с тази тема.

И защо? Опитвам се да разбера твоята позиция по въпроса и казвам каква е моята. Нямам претенции да е вярна или валидна за всички. Поправи ме с аргументи, ако смяташ за грешно, вместо да се фръцкаш. Нали темата трябва да е в помощ на всички, а не да се цупим, ако някой не е съгласен с мнението ни.
Нали имаше оплаквания от участници в темата, че станала отчетна кой какво яде?

Ако целта е да си пишем аз ям Х и свалих У кг, аз ще се разделя с темата, защото това не ме вълнува толкова. Ако искате всички да са на едно мнение, смятам че е редно аз да се махна. Явно аз не се вписвам...

Последна редакция: пт, 18 яну 2019, 15:25 от Миоки

# 106
Змия не е от тези с отчетите с пържолите! Бъркаш я!

# 107
Не съм визирала нея конкретно, казах че имаше такива оплаквания. Не помня конкретни никове.  Peace

Сега видях, че изречението ми звучи двусмислено, ще го поправя.

# 108
  • София
Не съм визирала нея конкретно, казах че имаше такива оплаквания. Не помня конкретни никове.  Peace

Аз бях тази, която се оплака, че темата е станала отчетна кой какво яде.

Миоки, с ядене на протеин няма да си гладна, но и няма да си на ВМХ. Излишният протеин се преобразува в глюкоза, а с нея тялото няма как да се настрои към горене на мазнини. И няма да си гладна, но и няма да сваляш.

От друга страна вие с DaAdAd нямате излишни килограми за сваляне.

# 109
  • София
Аз искам да сваля към 4-5 кг.
Обаче не ми казвайте, че няма да имам резултати като съм спряла въглехидратите.

# 110
Аз съм малко разочарована от себе си. Днес +1 кг. Направих си ревизия на вчерашното хапване: на закуска - бронирано кафе, на обяд - свинско с кисело зеле, за вечеря - сирене "Филаделфия, малко кашкавал и 1 домат + малко маслини.
 Сигурно съм качила от млечните и трябва временно да ги спра. Или пък грешно съм смятала въглехидратите. Много ми е трудно с тях. След плюса направих един18 ч фаст. Ще внимавам тези дни, дано го сваля.

# 111
  • Пловдив
Аз искам да сваля към 4-5 кг.
Обаче не ми казвайте, че няма да имам резултати като съм спряла въглехидратите.
Peace
И аз толкова имам или поне корема да се стопи,ама трудно вървят при мен нещата.

# 112
  • София
И аз съм така. С тяло - 🍭. Т.е. слаби крака и ръце, без дупе и изведнъж - пояс!

# 113

Миоки, с ядене на протеин няма да си гладна, но и няма да си на ВМХ. Излишният протеин се преобразува в глюкоза, а с нея тялото няма как да се настрои към горене на мазнини. И няма да си гладна, но и няма да сваляш.

Възможно е аз да не се изразявам правилно. Ще опитам още веднъж с пример. Ти ще кажеш дали продължаваш да не си съгласна или аз не успявам да обясня достатъчно ясно.

Да кажем дневния прием храна за някого е около 1500 калории. Достатъчни са, за да не се забавя метаболизмът, но да има малък дефицит с цел отслабване.
От тези калории, 65%  или 975кал са от мазнини, 20% или 375 кал от протеин и 15% или 225кал от въглехидрат.

В повечето дни, нашата примерна личност, успява да изяде въглехидратите и протеините 100%, но от мазнините успява само 2/3 или 650 калории. Тоест като цяло, вместо 1500 калории, консумира 1250 калории. В същото време, не изпитва глад - протеините и въглехидратите + тези 2/3 от мазнините я засищат достатъчно за деня и не се подлага на съзнателни рестрикции.

Въпросът е каква е целта, при условие че няма глад, да се стреми да изяде всичките заложени 975 калории от мазнини, вместо 650кал, които са ѝ достатъчни, за да се чувства сита и добре? 

# 114
Миоки, съмнявам се, че няма да има глад , защото именно мазнините засищат /особено животинските/. Без мазнини, храненето става традиционна диета с калорийна рестрикция, на която се издържа месец, два, три, но не и постоянно.

# 115
  • Велико Търново
Аз ще кажа как е при мен - храня се в обратния ред - първо мазнини, после останалото, ако мога. Т.е. наблягам на мазни храни, а не на протеинови, за въглехидратите е ясно, че са на последно място и в повечето случаи идват от зеленчуци. Ако за вчера напр. съм изяла 3 яйца в масло, свински ребра и към салатата  - маслини + зехтин, мазнините са повече от достатъчно, без да е необходимо да добавям "умишлено" още. Просто давам преимуществено значение на мазните храни, такива, които съдържат в себе си естествени мазнини.
Трябва да поясня обаче, че не броя съотношения.
Мазните храни най-много от всички дават усещане за ситост, а в повечето случаи са комбинирани с протеин - както е при яйцата, бекона, свинските ребра, вратните пържоли....Пилешкото/в по-голямата си част/ и рибата напр. са си чист протеин, с много малко съдържание на мазнини, та при тях добавям допълнително.

# 116
  • София
Миоки, в твоя пример човекът не яде 65% мазнини, а доста по-малко.
Както и протеинът не е 20%, а повече, същото важи и за въглехидратите.

При такова съотношение вече ще е далече от НВВМХ и пренастройката на тялото към горене на мазнини няма да се случи.

По-горе споменах, че излишните протеини се метаболизират до глюкоза.

# 117
Просто ако мазнините не достигат еди какъв си процент, това не е високомазнинно хранене. Усещането за глад или ситост може да е доста субективно, особено у жена дето си е наумила да отслабва. Ако се гледат само калориите, ще излезе че няма значение откъде идват те, а едва ли някой от нас смята така, щом пишем в тая тема.

# 118
Миоки, съмнявам се, че няма да има глад , защото именно мазнините засищат /особено животинските/. Без мазнини, храненето става традиционна диета с калорийна рестрикция, на която се издържа месец, два, три, но не и постоянно.
Разбирам и съм напълно съгласна, но в условието няма глад и ако няма глад, тогава не виждам къде е проблемът. Казах вече, че ако се гладува, тогава е проблем и ситуацията е съвсем различна.

Аз например при този режим съм на около 1300-1500 калории без да гладувам.
Протеините ми са около 55гр дневно, а мазнините около 120гр, въглехидрати около 10гр. Не знам кое колко е като калории. Обаче мазнините успявам да ги наваксам с кафетата с масло, иначе няма да успея, въпреки че ям всичко с допълнително добавени мазнини и не ям почни никакви въглехидрати както се вижда от грамажите.
Едно кафе ми е 13гр мазнини или 122 калории според myfitnesspal и пия по 3 минимум, което си е 40гр мазнини.

Ям яйца, червено месо (свински ребра и вратни пържоли и пека с добавена мазнина), сметана, масло, кокосово масло. Ползвам гъша и свинска мас за готвене на пилешко и дроб, които са с повече протеини.

По-мазно не знам на къде. Старая се и както вече казах, кг ми не са мръднали. На същото тегло съм както преди режима. Не мисля, че приемам малко мазнини нито пък много протеини. По логиката с мазнините, трябва да съм отслабнала поне малко, а аз не съм.

# 119
  • София
То не може да се сваля непрестанно. Ти нямаш излишни килограми, затова не сваляш.

Общи условия

Активация на акаунт