СЕДМОКЛАСНИК многочлен разлага, мама на Евгени се обляга

• 52 206
  • 756
  •   1
Отговори
# 60
Имам и още едно негодувание - дано и там да има някаква нормативна забрана Simple Smile

Сега в края на срока учителите масово искат някакви презентации на различни теми. Някои са задължителни, други - препоръчителни за повишаване на оценките. Презентациите ги искат на PowerPoint и никой не си дава сметка, че това е платена, скъпоструваща програма. Явно се предполага, че всяко дете разполага с компютър с Windows /още по-скъп продукт/ или не му е проблем да си кракне такъв. Вкъщи имаме лаптоп, но го ползваме изключително за служебни цели и не го даваме на децата. Отдделно, че  PowerPoint нямаме, а ползваме само легален софтуеър, по редица причини. Децата си имат лични таблети и са им напълно достатъчни за това, с което се занимават - сърфиране, филми и игри. Трябва ли да им купуваме компютър, заради едните презентации?!

Въобще, колкото повече се развиват Андроид технологиите и приложенията, които са далеч по-евтини, удобни и достъпни, толкова повече в училищата пробутват Windows продуктите - изучават ги по Информационни технологии, изискват ги за извънкласна работа и т.н.

Последна редакция: чт, 17 яну 2019, 14:37 от GG_BG

# 61
Имам и още едно негодувание - дано и там да има някаква нормативна забрана Simple Smile

Сега в края на срока учителите масово искат някакви презентации на различни теми. Някои са задължителни, други - препоръчителни за повишаване на оценките. Презентациите ги искат на PowerPoint

При нас се правят проекти и презентации и на картон- който както иска.

# 62
Нашият опит с презентациите е, че могат да се заменят с проект - дори доста често учителите предпочитат проектите, защото за разглеждане и защита на презентациите трябва да местят класа в т.н. компютърен кабинет, който доста често се оказва зает. Пробвайте с изготвяне на проект.
Аз, за срамотите, относително скоро осъзнах, че "проект" се вика на нещо, дето преди му викахме просто "табло" Simple Smile Ама това е, защото съм от динозаврите.
Заглавието на темата е направо вдъхновяващо!

# 63
При нас може презентацията да е на табло, може вкъщи на power point, но може и в кабинета в училище да си я направи. Никога не са отказвали достъп, дори помощ предлагат в кабинета по информационни технологии Simple Smile

# 64
  • нейде там, където ....
При нас презентациите само трябва да са в съответния формат, четим от Power Point. За направата у дома се използват други програми. На хартия - само веднъж, но не от голямо желание, а защото не беше записал мейла на учителката. Срокът беше на другия ден, първи час.

Ще попитам за курса по химия през ваканцията. Аз мисля да си починем малко тогава, но пък може и да е полезен. Макар че седмокласникът два пъти през последната седмица споменава съвсем нова и изненадваща посока за следващата учебна година  Thinking

# 65
      Децата са правили преразказ на разказ, който ми прозвуча много познато. мислех, че е на А.Каралийчев, но не е- за две деца, които очаквали някаква изненада и на сутринта разбрали, че кравата се отелила /Или както моят син е написал "нателила"
На някого познат ли е този разказ? Искам да го намеря, защото почти съм сигурна, че го има някъде из моята детска библиотека и е повод да натрия носа на сина ми, че не чете достатъчно

Не един и два са случаите, при които на познати деца са се падали познати текстове, просто защото са четящи деца.Така на роднинско дете се беше паднал разказ от А.Каралийчев, мисля, че често се е падал и на пробни.

Докато пиша и го намерих- Гост на Г.Караславов

# 66
  • Пловдив
Аз така сега се опитвам да го накарам да прочете "Войната на таралежите"-хем е забавна, хем откъс се падна преди 2 години на племенника ми, та с идеята че моооже и да имаш късмет да ти се падне познат текст....но трудна работа при него, който е прочел само поредицата на Рик Риърдиън и преди това умопомрачителния Дръндьо.
Благодаря за темата и заглавието!

# 67
  • София
И ние в кюпа с Рик Риърдън и "умопомрачителния Дръндьо" Simple Smile Да се смее ли човек, да плаче ли...
И така ви се радвам като споделяте по кой предмет до къде са стигнали. Аз такава информация не мога да изкопча. Единствено по БЕЛ помагах като трябваше да учи стихотворение наизуст, че ме ползваше за слушател да ми го повтори 10 пъти преди изпитването. Но сега стихотворения няма. Все сам знаел какво, що и как да учи.... И съм го оставила вече, само повтарям да разширява мирогледа и интересите, че не се знае бала до къде и как ще стигне с това лентяйстване. Оплаках се. Благодаря за изслушването Simple Smile

# 68
  • у дома с любимите си хора
Благодаря за новата тема!
По БЕЛ е до 3-та част на "Една българка",а по МАТ на пресичане на две прави с трета т.е. геометрия.
Презентациите се правят само на Power Point и мога смело да заявя,че се справя отлично,но при него това е в резултат на много работа по ИТ и на изикванията на учителката по този предмет.Такива правят от 5-ти клас по много,а не само за оформяне на оценка.Презентация на хартия прави само един път в пети клас по история за гробниците доколкото имам спомен,но прави и макет от глина за илюстриране.Проектите винаги се правят от двама или трима съученици и се налага децата да се събират и да работят заедно.

# 69
Правят много проекти, в повечето случаи - Power Point презентации, но са имали и по-разчупени задания - в момента се сещам за табло на тема Бозайници в 5ти клас, книжка в стар стил по История миналата година (принтирахме на специална хартия и шихме с канап), макет на Слънчевата система по Човек и природа - на нас се падна да изработим Юпитер с диаметър около 80 см. Понеже планетите трябваше да са в мащаб една спрямо друга, не завиждам на човека, който е трябвало да направи Слънцето. Миналата година учителката им по история ги скъсваше от презентации, дъщеря ми направи поне 5 само по този предмет, като изискваше от тях да посочват библиография и казваше, че не признава Уикипедия като източник. Беше има казала да ходят да четат в Народна библиотека, което е супер, но за първи клас в университета, а на за шести клас. Въпреки че й беше трудно, и до днес помни всичко, което е учила по история. Малката ми дъщеря е толкова впечатлена от непрекъснатата работа по презентации на голямата, че сама реши да направи и тя проект - нарисува 4 картини на тема опазване на околната среда, както тя го разбира, залепихме ги на картон и ходи да "презентира" пред съучениците. Втори клас е. Тези занимания ме радват, защото извеждат децата от сухото зубкане от учебника.

# 70
Моят син имаше също интересна презентация по история на стария свят. Намерихме текстове в стари исторически книги, вкл и рисунки на древни изобретения. Хартията я обгорихме със запалка и за върза ме с канап, чак и на мен ми стана интересно. Предв децата бяха предупредени, че каквото и да ползват от Интернет, няма да се признава. Аз помагам, като нося снимките на фото. А най-интересно му беше на детето като му връчих една стара точилка, да показва с нея по таблото и да говори. Сега май нямат показалки, затова така се въодушеви, че всичко научи. Ама тази година почти нямат

# 71
  • София
Абе по биология ще имат ли срочна оценка? Знам, че Дидева скоро пусна документа за броя оценки необходими за срочно оформяне ама ме мързи да търся и да чета Relaxed

Презентациите и проектите са нон стоп, най ме дразнят екипните (когато се падне с някой мързел). Ма трябвало да се научат на екипна работа. Като е така или учителя да играе рола на шеф на екипа и да разпределя работата. Или всеки да има право да си избира екип. Ама да те нахендрят с някой дето няма никакво желание да работи и да ти кажат "оправяйте се, разбирайте се" е измиване на ръцете. Знам, че се практикува и в много добри училища, но пак ми е тъпо.

MariDi

Скрит текст:
Преди 100 години завърших химия в НПМГ и затова ми стана интересно. Предполагам нещата доста са се променили.

# 72
Правим презантации с програмата Powerpoint от 3 клас, тъй като щерката беше в паралелка с изучаване на инф. технологии в началното училище. Като се премести след 4 клас в математическата, продължиха с презентациите. Създаването на проект или презентация, като задание, е страхотно. Друг е въпросът, че много често при нас това не се случва както трябва. За да изградиш една презентация, независимо дали в електронен вариант или на хартиен носител, е необходимо време. Целта е да се развият умения за работа в екип, подбор на информация, осмислянето и, синтезирането и, представянето и и т.н. Когато тази задача трябва да се свърши от днес за утре, няма никакъв смисъл. Води до едно излишно натоварване и бързане. Важен е и въпросът, който GG_BG повдигна. Какво правят децата, които не разполагат с компютри вкъщи или с такива, които са само с лицензирани програми. Тъй като работя в тази сфера, съм наясно каква сума трябва да заплатиш за да си закупиш определена лицензирана програма. В такъв случай, училищната презентация ще ти излезе повече от златна.

# 73
  • Варна
При седмокласничката няма практика за проекти, тази година само веднъж по биология и география е правила. Не им дават често.
За сметка на това малката 4-ти клас ме побърква. Звъни от училище в сряда - за петък ще се съберем с еди кое си дете за проект, ама забравя че два часа и половина от времето е на тренировка, а и аз или другия родител трябва да сме на разположение. Средно на две седмици имаме такива дебати Simple Smile Картони, разпечатване на текстове, снимки, рисунки. В един проект по ЧП за Слънчевата система ангажирахме и единия татко, защото искаха да има и въртене на планетите Simple Smile

# 74
  • София
А защо да нямат по биология срочна оценка?И първия и втори срок тя е по два часа седмично.
По интересни са химията и физиката,които единия срок са два пъти седмично,другия един час седмично.

Общи условия

Активация на акаунт