Отговори
# 1 080

Колко по-трудно е да прочетеш, да поразмислиш, да разсъждаваш, да се запиташ, да провериш сам ...
Точно това те съветвам, но явно наистина ти е много трудно. Колко по-лесно е да бълваш заучени фрази без връзка с действителността - като например измислената реалност, в която 2/3 от българските родители пребиват системно децата си.

# 1 081
Хората задълбаха да дефинират (и протестират, че в стратегията не било дефинирано!!) какво било шамар - ама с мекото, ама не по главата, ама с еди-колко си нютона сила, ама по задник, по ръка... Защо ми е да знам до последната запетайка какво е лека, средна, тежка телесна повреда? Не планирам никого да удрям. Ако ударя, значи целият ми свят и разум са рухнали. Значи, заслужавам наказание.

Тази логика в стил "Защо да не ме подслушват и следят, щом нищо лошо не правя, нека му мислят престъпниците" мисля, че се насажда напълно целенасочено и умишлено в най-различни сфери. Ако ползвам и аз неведнъж цитирания Хъксли, може би вече е неизменна част от "нравственото възпитание, което не бива да е осъзнато", чисто и просто вървим към все по-голям контрол.
И това е, което всъщност тревожи най-много хората, въпреки че съмишленик на Мари удобно нарича съпротивата срещу държавната намеса в семейството  "Петиция за защита на шамара" - естествено без да има нещо общо с действителността. Най-различни институтиции през вековете са налагали контрол - във възпитание, морал и пр. Така авторитарно и безкомпромисно и координарано - май никога.

Да добавя и аз един ред към "емоционалната" тирада за страх - "Страх лозе пази".

ПП Горното с логиката между другото го казвам от личен опит, като родител на израснали деца. Ако преди се притеснявахме, че ни подслушват,  лично моите деца сега приемат като нещо съвсем естествено и "Какво пък толкова" фактът, че концерни и държава може и вероятно имат съвсем свободен достъп до разговорите и кореспонденцията им. Ако продължава така, техните деца, вероятно ще са убедени и че е хубаво.  Вероятно изпитвам излишен страх, но по-следващата стъпка вероятно ще е да приемат, че държавата е далеч по-добър родител от биологичния, защото все пак отглежда кадри за собствения си пазар и най-добре знае какви трябва да бъдат.

Последна редакция: ср, 13 фев 2019, 14:53 от Vapor

# 1 082
Тук масово се пише без да се чете. Даже предните страници не се четат, а ако случайно някой е прочел, не се запомня. Ииииии отново се пуска същата мелница, пак да се мели смеленото брашно, пак да се повтарят същите дискусии. Не виждам смисъл, явно ви доставя удоволствие.

Фенрис, не мисля, че е за удоволствие.
Страхът свива.
Страхът замъглява съзнанието.
Страхът продава.
От страх някои правят пари...

Жалко, че страхът е толкова лесен като емоция, като опит, като изживяване.
Всеки, който търси лесното - вярва.
Колко по-трудно е да прочетеш, да поразмислиш, да разсъждаваш, да се запиташ, да провериш сам (примерно, да спреш да си биеш детето, а да намериш начини да го мотивираш)...

Мари, аз виждам същата фанатично слепота и във Вашата предовереност към институциите и в убежденията Ви, каквато упорито вменявате на опонентите си. И страхът, понякога е здравословен, не винаги произтича от невежество, а от натрупан опит.

# 1 083
  • София

Колко по-трудно е да прочетеш, да поразмислиш, да разсъждаваш, да се запиташ, да провериш сам (примерно, да спреш да си биеш детето, а да намериш начини да го мотивираш)...

Вие какво точно се опитвате да направите? Не спирате да повтаряте, че българските родители си бият децата. От каква позиция внушавате подобни нелепици? Откъде следва, че вашият прочит е меродавен, а на десетките несъгласни с вас не е?

# 1 084
  • Насред хаоса
Не ти ли омръзна да повтаряш едно и също, при това без никакви доказателства, че всички български родители непременно си бият децата? Че и да ни ограмотява някой чиновник, като че ли сега слизаме от дървото и хал хабер си нямаме ни от хигиена и условия за отглеждане на деца, ни от възпитание без бой и шамари. Откъде накъде? Изкарахте хората съвсем примитивни.

# 1 085
Страхът е нормална емоция, средство за защита. Пълната липса на страх е израз на ментално разстройство.

# 1 086
Виждам, че и много потребителки не правят разлика между ''всички'', ''някои'', ''много'', ''масово'' и мислят, че и четирите означават ''всички''. Не се прави и разлика между ''винаги'', ''понякога'' и ''често'' и трите се третират като ''винаги''. Явно в речника има само ''винаги-никога'' и ''всички-никой''. Черно и бяло, никакви други цветове.

Също необходимостта от държавен коректив за некадърните родители (някои родители, не всички родители, но тук се чете като всички родители) се тълкува като ''институциите винаги са прави''.

# 1 087
О, хо, хо, сега и страхът стана здравословен и полезен, средство за защита... Simple Smile)))
Ох, не мога... JoyJoyJoy
Децата да растат в страх и бой, това ли предлагате??? JoyJoyJoy

Черен Сапфир, не е измислена реалност, а е изчисление на Уницеф в България. Да се връщаме ли пак в кръг, да го говорим това. Тук примерите го и доказват.
Вейпор, не успях да ти разбера мисълта. Такава тема има - озаглавена така, с това заглавие. Просто влез във всички теми в Клюкарника (май тук я мернах) и виж как е озаглавена. С това съвършено просто и ясно заглавие. Не е "Петиция в защита за ненамесата на държавата в семейството", а е "Петиция в защита на шамарите". Кратко и ясно. На "Страх лозе пази" ще отговоря с "На страха очите са големи".

''Анализ на НЦОЗА показва, че най-честите причини за умиранията при децата до 1-годишна възраст са състояния, възникващи през перинаталния период, следвани от вродените аномалии и деформации. Болестите на дихателната система и на органите на кръвообращението също са с висок дял в детската смъртност''

Така че, това едва ли е най-честата причина за детската смъртност, която да налага приемането на тази стратегия. И като цяло, коефицентът на детската смъртност значително е намалял за последните 10 години, макар и да продължава да е по-висок от средния за Европейския съюз.

А сега да съберем 2 със 2, Котка в чизми.

При родители с наркомании, пушач или с алкохолни проблеми, има ли завишен шанс децата да са с вродени аномалии и деформации? Има. Има ли увеличен шанс родените вече деца с вродени аномалии и деформации в ръцете на същите тия родители, да завършат най-безславно малкото си, съвършено невинно съществуване? Има.
Болестите на дихателните системи са бронхити, пневмонии, бронхиолити, астма, която не е третирана. В стая с прах, непочистена, с кадеж от печката, с пушек, незамазана, напоено в стените, със зееща врата, без стабилно отопление, с котки и косми, бълхи и в къща, в която няма термометър и спешни лекарства и майката дори не знае къде е най-близката аптека - има ли шанс детето да е в риск? Има. (подобно на майката в Родопите)

За силно сърце и кръвообращение иска ли се добър хемоглобин, който идва от правилното хранене на бебето. Иска се. Ако храненето го няма, или е нередовно, анемиите са на лице, има ли шанс детето да е в риск? Има.

На дъното на пирамидата за потребности седят хранене, сън и безопасност.

Последна редакция: ср, 13 фев 2019, 15:00 от Маpи

# 1 088
  • Най-красивата страна
Аз виждам,че някои потребителки сами себе си се опитват да убедят,че повечето български родители са някакви диваци системно пребиващи децата си.

И ни дават за пример точно Норвегия-страната  срещу която има заведени дела от граждани на 30 държави ....

# 1 089
  • Насред хаоса
Ами така се представя. Във всеки пост едно и също "децата се бият, шамарите това и онова, да не си бият децата, .... що си биете децата". Тоест, с всеки пост се внушава, че тук у нас деца се бият постоянно и навсякъде.

# 1 090

Вейпор, не успях да ти разбера мисълта. Такава тема има - озаглавена така, с това заглавие. Просто влез във всички теми в Клюкарника (май тук я мернах) и виж как е озаглавена. С това съвършено просто и ясно заглавие. Не е "Петиция в защита за ненамесата на държавата в семейството", а е "Петиция в защита на шамарите". Кратко и ясно.

Мисълта ми е, че аз никога не чета само заглавието. И понеже влязох и прочетох, установих, че върл противник на шамарите е решил да пусне тема, осъждаща петицията "Против Национална стратегия за детето 2019-2030 г.", като я е кръстил "Петиция в защита на шамарите". Така че тези като теб с повърхностния прочит и дълбокото  разбиране за нещата срещат темата и казват - ето българите кратко ясно си пускат "Петиция в защита на шамарите", защото си ги обичат.

Не знам как по-ясно да го обясня. Това за повърхностния прочит го забелязах като тенденция и затова си позволявам да направя забележката. И някак подозирам, че това ще е и подходът на непогрешимите ни институции, които в момента не успяват да приложат и действащите закони, но искат нови правомощия.

# 1 091
Черен Сапфир, не е измислена реалност, а е изчисление на Уницеф в България. Да се връщаме ли пак в кръг, да го говорим това. Тук примерите го и доказват.
Тук примерите не доказват абсолютно нищо. Доколкото си спомням, изчислението беше на Мрежа за закрила на децата по неизвестен въпросник и неизвестна методика за статистиката. Тъй че, позволи ми да се усъмня.

# 1 092
  • Най-красивата страна
Изкривиха думите на съфорумката ,която каза,че сина и би предпочел да му ударят шамар ,а не да му спрат интернета.И започнаха едни свободни съчинения ....
Но тя не каза,че някога му е удряла шамар нали?
Има разлика.
Четене с разбиране явно не се отдава на всеки.

# 1 093
  • София
Вие искате от мен безплатна юридическа консултация ли Фернис? Simple Smile Ще Ви запиша час при съпруга ми стига да желаете. Наистина спора е безпредметен и Вие го знаете. Във всичките си коментари се опитвате да измествате акцента от прокарването на ювенално законодателство в България, както и рисковете и последиците свързани с неговото прилагане, като яростно давате крайни оценки на българското традиционно семейство с примери за маргинални прояви от страна на примитивни родители и това за Вас е достатъчен повод и причина да се инфилтрира в държавата тоталитарна система, действаща в ущърб на традиционното семейство, поради неограничените й права, която освен всичко е и неподлежаща на външен контрол. Държава в държавата. Детско правосъдие, детско законодателство в детски съдилища, което значи може би и детска прокуратура и т.н. Затворена система. Никакъв външен контрол. Идеална формула за развитие на корупция, безнаказаност и безправие. Справка: Настоящата ни съдебна система. Предполагам запозната сте с факта, че магистратите имат имунитет, който предпазва правораздаването им от всякакви вмешателства. Доста е трудно, да не кажа невъзможно да бъде подведен един магистрат под пряка наказателна отговорност за работата си, защото е защитен от закона. Всъщност такава възможност на практика не съществува. Единствения орган, който може да ги контролира и то САМО до някъде е Висшия съдебен съвет. Затова те са недосегаеми. И това е направено умишлено с цел да не бъдат подвеждани под отговорност от недоволните страни Резултата е виден за всички. Съдебната ни система буксува. Вие ни предлагате да приемем още една такава затворена система в държавния апарат, която обаче ще се занимава само с нашите деца. И резултата.....сами си отговорете. Аз знам отговора.   

# 1 094
Аз не исках да се намесвам ,но в подкрепа на Мари и Френсис ,ще постна една дискусия под една статия на Карбовски
https://www.lentata.com/page_13882.html?fbclid=IwAR12QAv_3a45Qjt … US68z2sdbQO31ro5o
Всички коментари са в този стил=

децатами са над 40 години и са момичета, но тоягата в банята още е там . Кроткото и присъствие значеше много за тях. Не се е налагало да я използвам , но и внуците знаят какво е предназначението на този уред и защо не се изхвърля. Шамарите и наказанията не са ги подминали. Сега обаче ми задават въпроси как съм могла да се справя сама, защото сега разбират голямата отговорност да си родител .
И=
Съгласна съм с вас. Едно време мойта баба като ни шамаросваше по дупето казваше: " Боят е излязъл от рая!"
И
, съгласна и подкрепям! Шамаросването е
възпитателно, в някои случаи
От сто и кусур коментара ,почти всички са в този стил.

Общи условия

Активация на акаунт