Отговори
# 1 065
  • София

Ако успявам да посея съмнение, че
родителите винаги правят и познават най-доброто за децата си
физическото наказание е нормален начин за възпитаване на дете
в България няма нужда от промени в законодателството за защита правата на децата
то съм повече от доволна.

Не, категорично не успявате, напротив, правите точно обратното. И стига с това физическо наказание, много сте банална, никой тук не защитава физическите наказания. Колкото и да го повтаряте с надеждата да се превърне в истина, то НЕ Е. НИКОЙ тук не защитава насилието, освен това и без стратегии, насилието е НАКАЗУЕМО по българското законодателство, стига да има кой да го прилага.

# 1 066
  • София
Мда, чудесен е "светлият пример" на държави с масови убийци и ненамаляла агресия.
Във всяко нормално семейство отношенията са основани на любов, разбиране, подкрепа, а не на "права", под чийто благовиден предлог се извършват отвратителни неща.

# 1 067
  • Чужбина

Ако успявам да посея съмнение, че
родителите винаги правят и познават най-доброто за децата си
физическото наказание е нормален начин за възпитаване на дете
в България няма нужда от промени в законодателството за защита правата на децата
то съм повече от доволна.

Точно обратното постигаш! Караш нещата да изглеждаш още по-отвратителни и перверзни.

# 1 068
Котка в чизми,

Цитат
След като във всички страни ги има, каква е ползата от въведените мерки в тези страни?
, ами може би това, че смъртността при новородените е по-малка? Изписано бебе от кувьоз, занесено в мръсна стая с бълхи и 8 котки, като едното нищо няма да доживее до годинката. Някаква такава причина като за начало...

Оркид, моля те - върни страниците. Минахме вече масовите убийци, педофилите, джендърите, ИК, лекарствата за хиперактивните, фармацията, психиатрията, смяната на пола, обрязването. Говорихме го вече. Почети назад да си задоволиш глада за шок, терор и ужас. Сега сме стигнали до църквата и пак малко върнахме към формулировките. Дай коментар по тия теми, ами искаш.

Боряна, моля, моля??
Цитат
И стига с това физическо наказание, много сте банална, никой тук не защитава физическите наказания. Колкото и да го повтаряте с надеждата да се превърне в истина, то НЕ Е. НИКОЙ тук не защитава насилието, освен това и без стратегии, насилието е НАКАЗУЕМО по българското законодателство, стига да има кой да го прилага.
Я, върни по страничките да видиш колко народ си пише в прав текст, че си бие децата, че и се оплакват, че "файдата" траела само от 30 секунди до час и половина... А кой озаглави съседната тема "Петиция в защита на шамарите"? Потребител с никнейм "НИКОЙ" ли я озаглави така?

Елеонора, как точно нещата изглеждат отвратителни и перверзни от безкрайно търпеливите обяснения на Фенрис? Ти пък точно, която гледаш само в кристалната топка и която вкара тук дискусиите за лекарствата за деца с хиперактивност (по думите на само 1 (един брой) твоя приятелка)… Както ви написа и Фри - не стига, че някой безплатно седи и ви образова, ами сега и иди доказвай, че нямаш сестра...

За кое нямаме стандарт, формулировка, дефиниция?
За обхвата на физическото и психическото насилие.

Скрит текст:
Точната формулировка е най-важното качество на всеки правен документ. Неточните формулировки допускат злоупотреби. А злоупотребите с живота на децата са най-ужасното нещо.
Не приказвам празни приказки, доказателствата са налице в много по-уредени държави от нашата.
Тук, на местна почва, положението може да стане повече от страшно, ако на нашите некомпетентни и корумпирани чиновници се даде достатъчно власт върху живота на всички хора.
За разлика от теб, аз не страдам от никакви илюзии по отношение на непогрешимостта на държавните органи. Все пак и там работят хора. А  в социалната сфера работят хора, които не са могли да се реализират успешно никъде другаде.

Ти това как го твърдиш - че в социалната сфера работят хора, които не са могли да се реализират успешно никъде другаде? Източник, моля? Или звездите ти го говорят? С анкети ли го събра като инфо? В агенциите по заетостта ли го пишат? Да поясня - не съм социален работник. Аз не издържам да гледам нещастници, които причиняват на децата си травми за цял живот, пък какво остава да ида да се разправям с тях по къщите им и да ме лъжат в очите...

Формулировки има и сега за лека/средна/тежка повреда като част от закона под формата на престъпления против здравето. Тъй като те се отнасят за големите хора, хубаво е да има изрично написано, че боят пък на деца е съвсем неприемлив.

Стратегиите не са правен документ. Законите са. Стратегията е пътят по който ще се върви, да се променят законите, за да се постигне 1, 2, 3-то. Поне аз така го разбирам. Но нямам претенции за формулировки. Формулировката е някаква комбинация от думи. А на работа гледам истинския живот - такъв какъвто е, с или без формулировки.

Последна редакция: ср, 13 фев 2019, 13:48 от Маpи

# 1 069

Ти това как го твърдиш - че в социалната сфера работят хора, които не са могли да се реализират успешно никъде другаде?

Ако искаш повярвай на мен, ако не искаш - ходи и питай наред из социалните служби. Виж с какъв бал се влиза по съответните специалности и си направи сметката какъв е напливът за кадри.

Законите се пишат въз основа на стратегии. Без точни формулировки законът е това, на което се казва "Врата у поле".
Цитираш формулировки в НК, но той не е обект на настоящата тема, нито някой го оспорва. Според НК шамар по дупето не е насилие.

За нивото на детската смъртност съм съгласна, че ЧАСТ от циганите не спазват елементарни условия и поради това тя е висока при тях. Също така при тях е много висок процентът на недоносените поради високата честота на ранните раждания и близкородствените връзки. Но и по настоящата нормативна уредба те биха могли да се санкционират съответно, стига да има кой да го направи.

# 1 070
  • София

b]Оркид,[/b] моля те - върни страниците. Минахме вече масовите убийци, педофилите, джендърите, ИК, лекарствата за хиперактивните, фармацията, психиатрията, смяната на пола, обрязването. Говорихме го вече. Почети назад да си задоволиш глада за шок, терор и ужас. Сега сме стигнали до църквата и пак малко върнахме към формулировките. Дай коментар по тия теми, ами искаш.

Оставям без коментар инфантилните забележки по-горе.
Направихте ли си труда да прочетете тая "велика" стратегия, при писането на която не е участвала ни една родителска организация? Звучите като интелигентен човек, някакво критично мислене все пак?

# 1 071

Ти това как го твърдиш - че в социалната сфера работят хора, които не са могли да се реализират успешно никъде другаде?

Ако искаш повярвай на мен, ако не искаш - ходи и питай наред из социалните служби. Виж с какъв бал се влиза по съответните специалности и си направи сметката какъв е напливът за кадри.

Законите се пишат въз основа на стратегии. Без точни формулировки законът е това, на което се казва "Врата у поле".
Цитираш формулировки в НК, но той не е обект на настоящата тема, нито някой го оспорва. Според НК шамар по дупето не е насилие.

За нивото на детската смъртност съм съгласна, че ЧАСТ от циганите не спазват елементарни условия и поради това тя е висока при тях. Също така при тях е много висок процентът на недоносените поради високата честота на ранните раждания и близкородствените връзки. Но и по настоящата нормативна уредба те биха могли да се санкционират съответно, стига да има кой да го направи.

Ами изчакай да се стигне до закона. Хората ще ти напишат формулировка! Или още по-добре - изгаси тоя комп, хвани един трамвай и отиди в Закрила на детето и им предложи безвъзмездно да им съставиш дефинициите. Кажи им, хора, имам опит, юрист съм, дайте да ви помогна - тоя шамар да е ясен като 2 и 2 какъв е и що е. Или може би си обидена, че не си поканена да помогнеш??

По второто болднато, майката от Родопите не е циганка. Ти видя ли снимката с братята? Законите трябва да важат за всички. И новородените на всяка една раса и етнос трябва да растат в безопасна среда.

За това кой с какви дипломи влиза какво да учи - дай да питаме първо Перата, биячът, който ни се пробутва тука за пример, той с каква диплома стана такъв защитник на хорските права...

# 1 072
имам опит, юрист съм, дайте да ви помогна - тоя шамар да е ясен като 2 и 2 какъв е и що е. Или може би си обидена, че не си поканена да помогнеш??
Чисти спекулации.
Майката от Родопите е изключение. Циганчетата, изложени на брутални условия, са в пъти повече.
Като се стигне до закон, ще е късно, защото законът трябва да се опре на заложеното в стратегията.

# 1 073
  • София
Скрит текст:
O, разбирам, че става дума точно за заплашеното право на избор как да си гледа човек детето. Само че децата не са кукли и други неодушевени предмети, които са собственост на родителите, така че тази свобода не е безгранична. Ако беше, щеше всичко да е позволено като възпитателни методи и начини на отглеждане. И докато едни знаят, че на деца не трябва да се дават наркотици, алкохол, да се бият, да се държат гладни, да се пращат навън в студа с неподходящо за сезона облекло, да се карат по нощни барове вместо да спят вкъщи, и т.н., други не знаят и излагат децата си на унизително отношение и опасни ситуации. Кой ще коригира тези родители, кой ще изиска да полагат адекватни грижи за децата, кой ще защити децата, които не могат сами да се защитят, какви закони и правила ще има, кой ще следи за спазването им и ще наказва тези, които отказват да се поправят? Много ми е интересно до къде се простира това право на свободен избор и кой и по какъв начин ще следи дали тази граница не се прекрачва? Очевидно днешните права на детето и законовата уредба не се признават от болшинството в темата, та искам да чуя алтернативата, ама конкретна, а не общи приказки.
Изказването Ви е спекулация, защото:
1. Има Закон за закрила на детето.
2. Има Семеен кодекс
3. Има Наказателен кодекс
4. И не на последно място сама изтъкнахте - Република България е ратифицирала Конвенцията за правата на детето.
Нормативната ни уредба е достатъчен правен мотив за прилагането на онези състави от конкретните закони, които уреждат правата и закрилата на всички деца в държавата. Ето защо е най-малкото е непрозрачно, да не кажа съмнително по какви конкретно причини във въпросната Стратегия е заложено, приемането на Закон за Детето, който да прилага на практика въпросната. За мен има само една такава - цитираният бъдещ закон е ювенален. Вече знаете, какво означава това. И понеже през 2012г. обществото твърдо се възпротиви срещу опитите на държавата да приеме такъв под въздействието на външни сили /и слава Богу/, сега държавната машина действа по обратен ред за да приспи обществеността - приема стратегия и закон за нейното прилагане, който по същество ще бъде същия неприет тогава. Обществото няма нужда от нов закон, който да урежда правата САМО на детето, обществото има нужда от прилагане на вече съществуващата нормативна база, защото всички знаем, при това сигурна съм много добре, че Контрола от страна на държавата е слаб, не липсата на закони.
Измества се правния ракурс от "невинен до доказването на противното" към "виновен до доказване на противното". Ето защо считам, че за да бъде безпристрастно приет подобен важен законодателен акт, като въпросния Закон за детето, наистина трябва да се проведе обществено допитване под формата на референдум, за да се зачете волята на суверена. Другото е диктат облечен в "добри намерения".

И аргумента, че някъде си някоя си страна прилагала този и този закон не е аргумент. Всяка страна има правото да приеме или да отхвърли модели на обществено законодателство, които и харесват или не. Въпрос на избор.

Последна редакция: ср, 13 фев 2019, 14:16 от Не се сърди, човече

# 1 074
имам опит, юрист съм, дайте да ви помогна - тоя шамар да е ясен като 2 и 2 какъв е и що е. Или може би си обидена, че не си поканена да помогнеш??
Чисти спекулации.
Майката от Родопите е изключение. Циганчетата, изложени на брутални условия, са в пъти повече.
Като се стигне до закон, ще е късно, защото законът трябва да се опре на заложеното в стратегията.

А, така ли? Значи не си юрист и не пишеш в темата като юрист, а пишеш като майка?
Значи, като майка ти е супер важно да е формулирано какво точно е бой?
Ти ли беше с порасналите деца?
Да де, говорихме си по тази тема вече. (Едит: А, ти беше с детето, което дочу да си говорите за психичен тормоз).
Ами тогава, като не си юрист, не си психолог, не си педагог, не си педиатър, не си от нереализиралите се в друго и затова станали социални - тогава ще стоиш и чакаш хората да задвижат промените по законите. Като гражданин имаш право да подписваш петиции и да отидеш на протест. Протест има ли организиран или само по форумите си ги говорим? Като майка.... можеш просто да призоваваш да не си бием децата в Европа в 21 век.... Ако искаш, де....

Последна редакция: ср, 13 фев 2019, 14:13 от Маpи

# 1 075
Тук масово се пише без да се чете. Даже предните страници не се четат, а ако случайно някой е прочел, не се запомня. Ииииии отново се пуска същата мелница, пак да се мели смеленото брашно, пак да се повтарят същите дискусии. Не виждам смисъл, явно ви доставя удоволствие.

Орхидея, стана ясно преди много страници в темата, че всички сме прочели стратегията. Преди много страници в темата стана ясно и че някои потребителки открито защитават физическото наказание като го наричат лека корективна мярка, здравословен шамар, за предпочитане пред загуба на привилегия, и т.н. Върни се да прочетеш, явно не си следила дискусията.

Добре, явно не съм успяла да посея съмнение за трите изброени неща от мен и родителите винаги знаят и правят най-доброто за децата си (това включва даване на наркотици, алкохол, обличане с неподходящи дрехи за сезона, бой, каране по нощни барове на малки деца, абе всичко и винаги), физическото наказание е нормален начин за възпитаване на дете (и няма нужда да се прави нещо по въпроса децата да не се бият, те си го заслужават непослушковците), законовата уредба в България е съвсем адекватна в сферата за защита на децата и няма нужда от подобрения (затова и родителите продължават да си бият децата безнаказано). Така, изяснихме се.

Ина Бамбина, има, ама очевидно няма, останалото са спекулации от твоя страна. Какво наказание се предвижда за родител, който си бие детето, според сегашните закони в България? Как точно е формулирана забраната родител да упражнява насилие над детето си като възпитателна мярка? Как точно са защитени конкретно правата на детето и какво точно се прави в случаите, когато детето е в опасност с родителите си?

# 1 076
А, така ли? Значи не си юрист и не пишеш в темата като юрист, а пишеш като майка?
Значи, като майка ти е супер важно да е формулирано какво точно е бой?
Ти ли беше с порасналите деца?
Да де, говорихме си по тази тема вече.
Ами тогава, като не си юрист, не си психолог, не си педагог, не си педиатър, не си от нереализиралите се в друго и затова станали социални - тогава ще стоиш и чакаш хората да задвижат промените по законите. Като гражданин имаш право да подписваш петиции и да отидеш на протест. Протест има ли организиран или само по форумите си ги говорим? Като майка.... можеш просто да призоваваш да не си бием децата в Европа в 21 век.... Ако искаш, де....
Пак спекулации...
Аз призовавам да се ограничат опциите за държавен произвол, нищо повече.
Не призовавам да си бием децата.

това включва даване на наркотици, алкохол, обличане с неподходящи дрехи за сезона, бой, каране по нощни барове на малки деца, абе всичко и винаги, физическото наказание е нормален начин за възпитаване на дете (и няма нужда да се прави нещо по въпроса децата да не се бият, те си го заслужават непослушковците. Така, изяснихме се.
Манипулации. И пълни глупости.

# 1 077
  • Пловдив
Котка в чизми,

Цитат
След като във всички страни ги има, каква е ползата от въведените мерки в тези страни?
, ами може би това, че смъртността при новородените е по-малка? Изписано бебе от кувьоз, занесено в мръсна стая с бълхи и 8 котки, като едното нищо няма да доживее до годинката. Някаква такава причина като за начало...

''Анализ на НЦОЗА показва, че най-честите причини за умиранията при децата до 1-годишна възраст са състояния, възникващи през перинаталния период, следвани от вродените аномалии и деформации. Болестите на дихателната система и на органите на кръвообращението също са с висок дял в детската смъртност''

Така че, това едва ли е най-честата причина за детската смъртност, която да налага приемането на тази стратегия. И като цяло, коефицентът на детската смъртност значително е намалял за последните 10 години, макар и да продължава да е по-висок от средния за Европейския съюз.

# 1 078
  • София
Далеч не съм сигурна, че всички са я прочели, Fenris.

# 1 079
Тук масово се пише без да се чете. Даже предните страници не се четат, а ако случайно някой е прочел, не се запомня. Ииииии отново се пуска същата мелница, пак да се мели смеленото брашно, пак да се повтарят същите дискусии. Не виждам смисъл, явно ви доставя удоволствие.

Фенрис, не мисля, че е за удоволствие.
Страхът свива.
Страхът замъглява съзнанието.
Страхът продава.
От страх някои правят пари...

Жалко, че страхът е толкова лесен като емоция, като опит, като изживяване.
Всеки, който търси лесното - вярва.
Колко по-трудно е да прочетеш, да поразмислиш, да разсъждаваш, да се запиташ, да провериш сам (примерно, да спреш да си биеш детето, а да намериш начини да го мотивираш)...

Общи условия

Активация на акаунт