Отговори
# 1 035
Разбира се, че имат лоби. От най-високо ниво.

Все още не съм загубила надежда БПЦ да изкаже правилно становище. Наистина това дойде прекалено рано, чак се учудих. Много е вероятно да не е съгласувано. Може да го поредактират и пак да го пуснат в подобен вид.

# 1 036
  • Най-красивата страна
Ако е вярно това,че Барне отнема само деца на наркомани,алкохолици,престъпници и психически нестабилни хора,то значи има някакъв друг проблем в това общество..
Защото бройката на отнетите деца е твърде голяма.Те са хиляди само за 1 година.
Значи тези хиляди семейства всичките са някакви пропаднали наркомани,алкохолици и престъпници?Не вярвам....

# 1 037
  • София
Разбира се, че имат лоби. От най-високо ниво.

Все още не съм загубила надежда БПЦ да изкаже правилно становище. Наистина това дойде прекалено рано, чак се учудих. Много е вероятно да не е съгласувано. Може да го поредактират и пак да го пуснат в подобен вид.

Становището на БПЦ доколкото разбрах е публикувано в последния ден на срока за обществено обсъждане - 08.02.2019г. така, че не е било рано и не съм сигурна дали сега вече ще бъде взето под внимание чисто формално от Министерски съвет. Освен това същото беше качено официално на сайта на същия. Не съм проверявала дали не са го свалили.

# 1 038
Фернис уважавам правото Ви на различно отношение във възпитателния подход към децата. Всеки има право на свой мироглед по въпроса. Дори напротив. Възхищавам се на родителите проявяващи стоицизъм и съумяващи да възпитат детето си без физически рестрикции. /което ми се струва в сферата на фантастиката/. Аз не заклеймявам родителите, които считат методите ми за неприемливи, но не желая държавата да ми налага свои стандарти по въпроса, заради някаква Конвенция, Стратегия и т.н., /за която дори не е имало референдум/, и понеже я била подписала от мое име като гражданин, да ме репресира, ако не я спазвам. И предполагам знаете, че не съм единствена. Затова става въпрос. Правото на свободен избор във вэзпитанието на децата.

O, разбирам, че става дума точно за заплашеното право на избор как да си гледа човек детето. Само че децата не са кукли и други неодушевени предмети, които са собственост на родителите, така че тази свобода не е безгранична. Ако беше, щеше всичко да е позволено като възпитателни методи и начини на отглеждане. И докато едни знаят, че на деца не трябва да се дават наркотици, алкохол, да се бият, да се държат гладни, да се пращат навън в студа с неподходящо за сезона облекло, да се карат по нощни барове вместо да спят вкъщи, и т.н., други не знаят и излагат децата си на унизително отношение и опасни ситуации. Кой ще коригира тези родители, кой ще изиска да полагат адекватни грижи за децата, кой ще защити децата, които не могат сами да се защитят, какви закони и правила ще има, кой ще следи за спазването им и ще наказва тези, които отказват да се поправят? Много ми е интересно до къде се простира това право на свободен избор и кой и по какъв начин ще следи дали тази граница не се прекрачва? Очевидно днешните права на детето и законовата уредба не се признават от болшинството в темата, та искам да чуя алтернативата, ама конкретна, а не общи приказки.

# 1 039
„децата не са кукли и други неодушевени предмети, които са собственост на родителите
Нито пък са кукли и други неодушевени предмети, собственост на някоя си социална служба.
За родители, които малтретират наистина децата си, има наказателен кодекс. Ако за момент само се изостави демагогския прочит на критичните мнения по Стратегията, ще се види, че никой не защитава криминални прояви на насилие и неглижиране към децата.

Последното ти изречение пък е очевидна манипулативна инсинуация, което следва да докажеш с реални примери.

# 1 040
На който му е интересно може да гледа филма "Внимателен подход", норвежки е.Доста изводи може да си направи човек.Студени , но не в географския смисъл отношения .

# 1 041
Точно, пък на дете от приемно семейство му измръзнаха пръстчета, заради родителския капацитет на приемната майка, даваха случая по новините, но не искам да се ровя в частни случаи. Навсякъде има хора и хора, нито институционалната грижа е 100% гарант за добруването на едно дете, нито биологичното му семейство, но със сигурност процента на загрижените родители към собствените им деца е стократно по висок от този на приемните или социалните работници, вярвам в това и никой не може да ме обори в противното.

# 1 042
Интересуват ме само сериозни отговори, несериозните ги игнорирам.

Вивала75, очевидно тази жена не е трябвало да бъде приемен родител, но тя не е образец за всички приемни родители. Аз познавам приемни родители, които са съвсем нормални семейства със съвсем нормални свои деца. Знам, че много от децата, които временно са били настанени у тях, още поддържат контакт, макар и вече събрани с биологичните си родители. Една от приемните майки дори стана кръстница на бебето на едно от децата, които живяха у тях, и е ''резервна баба'' на детето. Знам, защото ми беше колежка. Това масово очерняне на приемните родители е подвеждащо. Важно е да се разбере, че да се изпада в крайности не е желателно, а да се твърди, че родителите винаги мислят и правят най-доброто за децата си е точно такава нежелателна крайност. През цялото време се опитвам да обясня, че децата трябва да се спасят от некадърните си родители или временно, или за постоянно, но това не означава автоматично да се дадат на други некадърни родители. Плюете по всички нормални семейства, които помагат на деца в нужда и им осигуряват нормална семейна среда в изключително стресиращ период от живота, когато собствените им родители не могат да се грижат за тях. Тонът в темата е крайно несериозен и на моменти чисто доказателство, че има много работа да се върши преди да се осъзнае, че когато родителите и семейството не могат, е отговорност на държавата да помогне.

# 1 043
  • София
Направих си труда да прочета въпросната стратегия, която очевидно е преписана от скандинавския модел. Абсолютно зловреден и излишен документ, който може да се тълкува, интерпретира и използва от институциите, както им се харесва. Децата се натоварват с безкрайни права, а родителите са абсолютно безправни. Повече от ясно е, че децата не знаят кое е най-добро за тях. А родителите очевидно нямат право да преценяват за собственото си дете, което утре може да реши, че след като сте му отказали лаптоп или нов телефон, че му се карате, заставяте го да учи и прочие задължителности, които не му се нравят, може да си избере други родители, да ви съди, да напусне дома ви и прочие. Т.е да бъде съсипано едно семейство. И т.н.
Всичко това е облечено в кухи и красиви фрази за защита на детето, а всъщност държавата иска да се намеси грубо в едни от най-чистите взаимоотношения, а именно дете-родител. И тук изобщо не става въпрос за някакво насилие. В повечето случаи въпросните институции са слепи и глухи точно за насилието и на децата, които наистина имат остра нужда да бъдат изведени от вредната семейна среда, не се помага. Вместо това ще се занимават с глупости от сорта, че нямаш право да му четеш личната кореспонденция, нищо че може да си пише с някой наркопласьор, сводник, крадец, убиец, варианти много.

# 1 044
  • Най-красивата страна
Не е нормално да се обяват хиляди семейства за некадърни да си гледат децата и тези деца да се дават на чужди хора.
Разбирам да са единични случаи-да.
Ама да са хиляди-не е нормално!

# 1 045

Вивала75, очевидно тази жена не е трябвало да бъде приемен родител, но тя не е образец за всички приемни родители. Аз познавам приемни родители, които са съвсем нормални семейства със съвсем нормални свои деца. Знам, че много от децата, които временно са били настанени у тях, още поддържат контакт, макар и вече събрани с биологичните си родители. Една от приемните майки дори стана кръстница на бебето на едно от децата, които живяха у тях, и е ''резервна баба'' на детето. Знам, защото ми беше колежка. Това масово очерняне на приемните родители е подвеждащо. Важно е да се разбере, че да се изпада в крайности не е желателно, а да се твърди, че родителите винаги мислят и правят най-доброто за децата си е точно такава нежелателна крайност. През цялото време се опитвам да обясня, че децата трябва да се спасят от некадърните си родители или временно, или за постоянно, но това не означава автоматично да се дадат на други некадърни родители. Плюете по всички нормални семейства, които помагат на деца в нужда и им осигуряват нормална семейна среда в изключително стресиращ период от живота, когато собствените им родители не могат да се грижат за тях. Тонът в темата е крайно несериозен и на моменти чисто доказателство, че има много работа да се върши преди да се осъзнае, че когато родителите и семейството не могат, е отговорност на държавата да помогне.
Същото и аз казвам, че гнили ябълки има навсякъде, и чудесни хора сред приемните родители и сред биологичните, и не мисля, че отговора ми е несериозен, тук се обсъжда общото бъдеще на децата ни. Струва ми се, че Вие се опитвате да очерните българския родител, да му вменявате вина,каквато няма, а да издигнете в култ институциите и техните експертни представители, като най-вещи и най-заинтересовани по въпросите за отглеждане и възпитание на децата. Явно сте част от същото институционално войнство, та така упорито го защитавате. Ваше право, това е Вашата гледна точка, приемам да я чуя, но не я приемам за своя.

# 1 046
документ, който може да се тълкува, интерпретира и използва от институциите, както им се харесва.

Ти току що направи точно същото. Тълкуваш, интерпретираш и използваш, както ти харесва в окастряне правата на децата и разширяване правата на родителите.

Вивала75, не, ти за разлика от много други, написа съвсем сериозен пост, затова и ти отговорих. Но не е вярно, че очерням българския родител и издигам в култ институциите и държавата. Това са ненужни и невярни обобщения, а именно примера ти с гнилите ябълки. Български деца се бият, български родители са некадърни, български приемни семейства също ще са неподходящи за работата, която са се наели да извършат, но това важи и за други държави. Ако направим сравнение, в Норвегия шамарите са били разпространен метод на възпитание преди години, но е много по-малко разпространено днес заради официалната забрана в закон и промененото отношение на хората, а в България още не се е стигнало до там и цифрите са все още високи. Изключвам чужденците, които не познават законовата уредба и не са наясно какво е забранено и какво е разрешено. На тях им идва като гръм от ясно небе, че полицията може да повдигне обвинение и да ги изправи пред съд, задето вкъщи играе шамарената фабрика. Но и в България ще се променят възгледите с времето и, надявам се, много по-малко деца ще ходят със страх на училище и ще казват, че ги бият вкъщи. В норвежката тема току що пуснах линк, според който българските ученици са сред топ 10 от 43 държави по агресивност (данни на СЗО). Това е алармиращо и ясен знак, че нещо много куца в начина на възпитание на децата в България. Те научават от родителите си, че власт и уважение се печелят с шамар и агресия. Това е много тъжно.

# 1 047

Вивала75, очевидно тази жена не е трябвало да бъде приемен родител, но тя не е образец за всички приемни родители.

Аз бях пуснала статистика за 2017 година. Тази жена не е единствена.

442 деца са изведени от домовете на приемни семейства заради лоши грижи, тормоз или насилие от началото на миналата година до октомври 2017 г. През миналата година 235 временни родители са били заличени от регистъра за приемна грижа, показват данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП).
442 деца тормозени от приемни родители

На мен тази бройка от 442 тормозени, неглижирани и бити деца от приемните семейства ми се вижда прекалено висока. То хубаво ще отнемаме децата от биологичните родители за най-малката причина, а после какво се случва с тези деца в приемните семейства, това Fenris и останалите защитнички на Стратегията хич не ги интересува. И ако няма достатъчно приемни родители след приемане и евентуалното стриктно изпълнение на Стратегията, тези деца по институции ли ще ги настаняваме заради един шамар по памперса?!

# 1 048
Ооо, неразумний юроде,

поради что не се срамиш, че си биеш децата? Поради что не им говориш просто, на твоя си език, с думи? Или язик нямаш - болгарский?? Поради что се плашиш, че царството и държавата ще ти ги вземат? Ако даваш с дясната си ръка знания на отрочето си, а с лявата си ръка грижа и обич, ще бъдеш и пребъдеш със и без форумната благословия. Ако със сърце и вяра възпитаваш чедото си и Бог ще ти помогне. Помни, благата дума - врати отваря, а добрината застига и се връща стократно...

Захванахме църквата. Ама то всичко си е в строен логичен ред.

Стратегия за децата  ->  Децата ще си ги бием, ясно ли е?  ->  Никой няма да ми казва на мене!!!  -> В Норвегия е по-зле  ->  В Германия дори свинско не дават  -> Християните сме в опасност -> А във Франция се спасяват от Великобритания!  ->  Един шамар нищо не е, за здраве е!  ->  Следва беседа за това с какви хапчета си тъпчат хората хиперактивните деца  ->  Следва беседа за педофилите  ->  Следва линк от РусВесна - много силно "надежден" източник с изфабрикувани простоии  ->  Следва беседа за гей хората, "джендърите", ИК  ->  Следват психиатрични диагнози за дисфорсии  ->  Следва клуб "Млад читател", анализи на утопии и анти-утопии, четива от 1930 година и т.н.  ->  Следват извадки на статии, които са или от кофти източници, или говорят за това, че в някои общества се говори за проблемите и се търси решение, или пък изобличават допуснати грешки за което следват процеси, а истината е някъде по средата -> Следва беседа за детска градина, в която децата носят неутрални бели гащи -> Следват беседи за ФГМ и защо няма присъди, аз питам??? -> Следват клетви (така типично!!) "Защитничките първи ще реват!!!!!", от същия човек, който опреснява образа на криминално проявения, с ПРИСЪДИ, бияч на хора, на човешки същества някой си Пера, който се бута за "защитник" на правата на хората, а в същото време връзва и снима в унижаваща поза човешки същества -> Следва беседа за църквата и колко е платена и тя, натисната, с извити ръце, с лоби, за да даде мнението си...…

А бе как не ви омръзна, хора?
Просто седнете и поработете с децата си.
Не ги бийте, а ги учете, помагайте им, показвайте им как да мислят, как да разсъждават.
Не ги плашете със социални и приемни семейства, а ги учете на разум, на толеранс, на справедливост, на доблест... Няма никаква магия или тайна формула за това как да не си биеш детето. Защо се опитвате да изкарате хората, които не си бият децата, някакви несъществуващи хора? Просто се иска да работиш с детето си, да го уважаваш, изслушваш, да говориш с него, да мислите заедно, да сте един отбор, едно семейство. А не - вие господарите, а те - слугите.
Култова тема стана, епична!! Шамар за нет е днешната приказка, а не сливи за смет....

# 1 049
документ, който може да се тълкува, интерпретира и използва от институциите, както им се харесва.

Ти току що направи точно същото. Тълкуваш, интерпретираш и използваш, както ти харесва в окастряне правата на децата и разширяване правата на родителите.

Вивала75, не, ти за разлика от много други, написа съвсем сериозен пост, затова и ти отговорих. Но не е вярно, че очерням българския родител и издигам в култ институциите и държавата. Това са ненужни и невярни обобщения, а именно примера ти с гнилите ябълки. Български деца се бият, български родители са некадърни, български приемни семейства също ще са неподходящи за работата, която са се наели да извършат, но това важи и за други държави. Ако направим сравнение, в Норвегия шамарите са били разпространен метод на възпитание преди години, но е много по-малко разпространено днес заради официалната забрана в закон и промененото отношение на хората, а в България още не се е стигнало до там и цифрите са все още високи. Изключвам чужденците, които не познават законовата уредба и не са наясно какво е забранено и какво е разрешено. На тях им идва като гръм от ясно небе, че полицията може да повдигне обвинение и да ги изправи пред съд, задето вкъщи играе шамарената фабрика. Но и в България ще се променят възгледите с времето и, надявам се, много по-малко деца ще ходят със страх на училище и ще казват, че ги бият вкъщи. В норвежката тема току що пуснах линк, според който българските ученици са сред топ 10 от 43 държави по агресивност (данни на СЗО). Това е алармиращо и ясен знак, че нещо много куца в начина на възпитание на децата в България. Те научават от родителите си, че власт и уважение се печелят с шамар и агресия. Това е много тъжно.
Тук, в този пост, трябва да призная, че сме в единомислие, но също така смятам, че отдавна в повечето съвременни семейства шамарената фабрика е  отдавна затворена, както и други насилствени методи, но българският ученик не ходи на училище със страх, заради агресия в семейството, а заради такава в училищата, заради кофти, тесногръди учители, които ползват остарели методи на общуване с децата, тези професионалисти, кой ще ги наглежда? Нямате представа, колко пъти дъщеря ми се е връщала ядосана, унизена от училище, заради глупавото поведение на някой учител, който не се съобразил с детската и психика, подиграл се с някоя  грешка от нейна страна пред целия клас и я направил за смях. Колко пъти е тръгвала със страх на училище, заради трудности при заучаването на някой урок...

Общи условия

Активация на акаунт