Пубертетът при момчетата - Тема № 4

• 42 296
  • 765
  •   1
Отговори
# 570
  • Русе
Писах по-горе и затова не уточних в последният. 16 г.

# 571
  • Варна

И аз това казах когато разбрах.

Ели_дечкин извинявай, не съм обърнала внимание. На 16 да кажем е по-допустимо, но на 13г много малки ми се струват Sad

# 572
  • Русе
Да, на 16 да пробва или едно малко по-някакси, ама тези направо пият. Големият обяснява как ги носили навън да повръщат, или ги слагали да спят по чиновете... всекидневие някакво било  Shocked

За по-малките и аз би реагирала така.

# 573
  • Пловдив
Глухарче, моят е на почти 14. От 28 деца в класа, поне 18 пушат, някои от тях от миналата година. На едното момиче дори родителите и подарили електронна цигара..аз направо щях да припадна!!! Наргилето се пуши от същите тези още от преди цигарите, енергийните напитки се закусва с тях..Някакъв ад е средата, и аз и той с нетърпение чака да я промени след 7-ми клас. То не че има гаранция, но се надавям в по-добро училище мнозинството да са такива като него, а не обратното както е сега. Иначе той за сега твърдо против цигарите, но от скоро пробва малко бира от баща си.
За джобните-по 5 лева на ден, но не  закусва вкъщи и половината дни обядва също навън. Каквото му остане отива в един буркан, и когато излизат по центъра и на кино-взима от буркана!

# 574
А бе хубаво е да си припомним и ние кога сме започнали с цигарите и алкохола. Аз лично алкохола го забавих, но пък цигарите ги почнах точно на 14 г. Но все се надявам синковеца, а след време и дъщерята да имат повече акъл от майка си.

# 575
Не мога да повярвам какво чета. Мислех да споделя мои мисли/опитности, но не знам как ще прозвучи.
Пазете децата си, колкото ви е по силите. Не са безобидни тези неща, още повече да се възприемат за част от делника и за повсеместно възприето, а не изолирани случаи.

# 576
  • Русе
Катеричке, споделяй. Никога не се знае от кого какво можеш да научиш. Нали за това сме се събрали тук  Hug

# 577
Сина ми е в 5 клас, не мога да повярвам деца колкото него да пушат/без значение какво/. Това е безумие някакво, как ще се развият в едни здрави и пълноценни хора щом от толкова малки се тровят нямам идея. Сигурно това, че никой вкъщи или покрай нас не пуши, то ако родителите пушат при/пред децата...ясна е.
Джобните са по 5 лв., но си плаща обяда така, че му остават около 2лв. допълнително. Той си спестява редовно и си носи с него парите, понякога харчи да кажем ако реши, че иска да изяде килограм форнети или карти от разните игри. Слава богу нямам проблеми със стаята му, много е подреден и редовно си почиства.

# 578
  • София
ами ние го правим да изглежда "нормално", мили майки...

трябва да се говори непрекъснато и най-вече - ние самите вътре в себе си не трябва да приемаме толкова лесно за "нормално" какво ли не в тийн годините - пушене, алкохол, енергийни напитки, компютърни игри по цяла нощ, безразборен секс и т.н.

за никаква възраст не е нормално да "закусваш водка с енергийна напитка"
не е нормално деца на 14 години да пушат масово
не е нормално да махваме толкова лесно с ръка и да казваме - ами то ние кога почнахме.

може да сте почнали, но сега знаете, че не е било добре. ще оставите ли и вашите деца да минат по същия път? има значително по-силни аргументи срещу наргилето, да речем, отколкото "тъпо е".

съзнавам, че може да издразня доста от вас и да звуча като дърта учителка, която размахва пръст, но истината е, че изпускането на положението започва от родителите, при които положението също е изпуснато.

# 579
      Благодаря за отговорите за парите!
Моят син получава по 2лв всеки ден, понякога не му давам, ако нямам дребни или ако има какво да му дам за училище. лошото е, че той преди обичаше домашни сандвичи, бабините баници и т.н, а сега ги яде само у дома и предпочита да си купува. Колкото и да подбира купеното, то няма как да е здравословно, защото близо до училището просто няма никаква хубава храна. И яде повече пици на парче от най-смотани продукти, често си купува бонбони и др боклуци. Затова понякога не му давам пари, предпочитам да не яде нищо, отколкото боклуци, щом все пак е закусвал.

До 4 клас им беше забранено да напускат училищния двор и нещата бяха по-нормални. Има изградени здравословни навици, но някак средата го увлича.Блазни го не толкова самата покупка и да яде боклуци, колкото да е в "ритуала" на купуването.

Твърди, че другите деца си носят по 5лв. и повече, аз това не го вярвам. Обясних, че дори и да е така, това са деца, които след училище ходят на курсове, школи и вероятно обядват навън.

Наесен е осми клас, акълът ми не го побира, ако отиде в отдалечено училище какво ще яде и на обяд.

# 580
  • Пловдив
 jam, 100% съм съгласна!Ние сме си виновни за всичко...т.е. това "всичко" се случва в семейството.

Последна редакция: пт, 10 май 2019, 16:36 от mystic woman

# 581
  • Русе
И аз съм на това мнение но реално колко % от родителите го осъзнават? На РС на големият бяхме 50/50. Писах вече за нея среща и колко изумена останах от някои родители.
Освен да говорим и да се молим нашите деца  да ни чуват друго не остана Sad

# 582
Светкавица, за джобните на другите деца отдавна съм казала, че не се вълнувам. Всеки си има бюджет и разполага с него както умее. Не мога да се меря с децата с по двама родители, че има и по-заможни семейства (едно от децата е с по 50 лв всеки ден и за тях това е нормално, но също така считат моето месечно възнаграждение за джобни...).
Jam, вярно е, че всичко зависи от семейството, но не е задължително примера вкъщи да се следва на 100%. Аз и съм пушила, и не съм - цигарите не са му интересни. Никога не съм пила алкохол (освен по празниците и то не на всички по чаша вино), но интересът му към алкохола е доста очевиден. Работя по въпроса да го туширам, но без проба няма да мине. Да не кажа че са пробвали, дори ми показа от къде си купуват алкохол и цигари - твърди че няма никакъв проблем. Вето има и за енергийните напитки - не разрешавам, обаче какво си купува когато е на училище няма как да знам. А и аз излизам в 7 и се прибирам към 19 ч - кое и как да контролирам по-напред?

# 583
Моят син е на 12 г. Баба му дава всеки ден по 5 лв. Аз съм против, но с нея по този въпрос не мога да се разбера. Купува си пици, дюнер и и черпи приятелите. Енергийни напитки по негови думи децата масово пият, той казва, че не пие. В неговия клас 4 момичета пушат, 1 момиче пуши всекидневно, другите спорадично. Това се каза и на родителската среща. Моят не проявява желание за сега, надявам се и за вбъдеще да е така. Фен е на фортнайт  и други интереси няма. Учителката по математика ми каза, че тепърва лошото предстои.

# 584
Аз ви казвам, че зависи от средата. Макар че и при добра среда в училище, има деца с проблемни семейства, неглижирани от ранни класове и си личи много, но на някои места са единици, на други- норма.
Иначе аз давам по 5 лева на ден, но понеже яде у дома, повечето си ги събира

Общи условия

Активация на акаунт