За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 74

• 42 135
  • 765
  •   1
Отговори
# 90
Т.е. на всеки 2 дни да му прави клизма ?! Защото аз останах с впечатлението,че детето по принцип си ака на един или два дни,сега не е инцидентно....

# 91
За новородените до 8 седмици, над 48 часа без изхождане е проблем. Дали ще е клизма, дали медикамент или смяна на храната - лекаря трябва да реши. Но Е проблем на тази възраст.

След това, някои ексклузивно кърмени бебета и на 3-4 дни акат веднъж, но вече е различно.

# 92
Добро утро, момичета!
Имам следния казус:
Дъщеря ми е на 43 дена. Вече втори ден не е акала. На кърма е. Педиатърката ме съветва да направя клизма, а аз не искам.
От две-три седмици започна да ака веднъж на ден или веднъж на два дена. Но след като се изходи, акото е напълно нормално на цвят и консистенция за здраво кърмено бебе. Това ме кара да мисля, че не е запек понеже ако беше запек акото щеше да е твърдо и да я боли много (поне така мисля).
Според вас да ѝ направя ли клизма или да я изчакам още?
Да отбележа, че наблягам на плодовете, ям доста круши уж за да я разхлабя, но не и не.
Я питай в темата за кърменето.
Аз знам, че бебе изцяло на кърма може и до 7 дни да не ака. Щом има достатъчно мокри пелени за деня, спокойно е и не му е твърд корема, значи няма проблем. В краен случай ми бяха казвали да дам малко вода от компот от сливи или круши. Но аз не дадох. Моите бяха на смесено хранене до 4-ти месец ( едно до две хранения с АМ, другите 7-8 на кърма) и е имало случаи синът да не се изходи и 4 -5 дни. Клизми не съм му правила, освен веднъж понеже мм беше изпаднал в паника, под давление на свекито и непоискани съвети от Сульо и Пульо да му пъхам дръжка от листо на мушкато в дупето или сапунче....Astonished...Та тогава ползвах Мелилакс, но още съжалявам, че му го причиних.

# 93
  • Монтана
Момичета кой гел за зъби беше най-силен? Последните няколко дни е ад през нощта.. 😔 Тръгнали са двата предни отдолу.

# 94
Дентинокс гел за зъби е силен, защото съдържа лидокаинов хидрохлорид.

# 95
Момичета, ако някой има излишни пролетно-летни дрешки за 2-3 г. момиченце, можем ли да поможнем?

# 96
  • София
За зъбите най-ефикасното е чаша вино за мама Joy

# 97
В блога на Хедра пишеше, че за дете до 40 дена е притеснително ако няма изхождане, но вече нямам спомен за какъв интервал ставаше дума, и може да е признак, че бебето не получава достатъчно храна. За интоксикация си признавам, че не съм чувала никога.
Моята беше на 3-4 месеца, когато спря да ака по няколко пъти на ден, максимумът беше 10 дена. Нашата лекарка каза, че до 14 дена ако детето няма видим дискомфорт, не е проблем.
За зъби аз давам Осанит (май Осадент се казваше в Б-я), тия гелчета при обилно слюнкоотделяне въобще не се задържват върху венците. За мама, освен вино, тапи за уши също вършат работа Joy

# 98
Ами то навсякъде го пише за новородените, но все ще се намери някой да каже - нищо му няма, моето .... бла, бла, бла ... нищо че става въпрос за съвсем различна възраст. И всеки педиатър ще каже същото, но ... лаф да става.

# 99
Допълвам Николета с цитат от книгата на Хедра

Та, мисля, че спора се заформя интересен и 43 ден, всъщност вече 6 седмица, наакания памперс може и да не е всеки ден. Ето една хубавя табличка - цък - https://www.namama.bg/upload/Tablica%20Kurmene%20na%20bebeto.jpg
Ако бебето видимо е в дискомфорт, направете клизмичката.

# 100
Абсолютно по бебето се води. Ако изпитва дискомфорт, действай. На мелилакс съм правила клизма веднъж и после не е имала повече проблеми, да чукна на дърво. Беше около 2-3 месеца изключително кърмена, но и видимо я болеше.
И аз се чудя кво да мажа вече за зъби. И вино нямам. Досега съм мазала с дентокинд гел, анафтин (гел в туба с накрайник главичка за масаж), генгигел, нурофен съм давала и панадол. Но ескалира положението...

# 101
  • София
Аз винаги се ориентирам по това дали коремчето му е меко или твърдо. Ако е мекичко, не е подуто и кожата не изглежда опъната, значи няма запек, просто не е дошло времето за акане. Само веднъж му помогнах с термометър в дупето, защото видимо не се чувстваше добре, а и коремчето беше много твърдо.

# 102
Пансорал, ама ефекта е за 40 мин не повече 😃 кофти история са зъбите.

# 103
  • София
При моя син действа комбинация от Осадент (през 2ч) и редувам Калгел, Дентинокс, Пансорал и Бочко. Ама на него му избиха за две седмици четири предкътника, така че пак си беше много рев.

# 104
  • София
Нищо не давам за зъби аз.

Общи условия

Активация на акаунт