Подготовка за малкия човек - тема 5

• 52 076
  • 747
  •   1
Отговори
# 705
Аз слагам пелени. Сменям ги постоянно. Удобна е защото ако имам опасения че може да пишне докато е на повивалника, мога бързо да реагирам.

Ето това е хубаво: https://m.ikea.bg/childrens-ikea/baby/Changing-tables-and-nursin … a-63749/10356127/

Но пак биг сложила пелена отгоре.

# 706
  • Beyond the stars
Включвам се и аз в темата, вече с бебче на 1 месец.

За повивалника, първо пробвах подложки за многократна употреба, такива каквито описват, от едната страна с плат, от другата - гумирани. Супер неудобни, защоти са тънки и не попиват, а бебка често ни прави номера, точно когато й сменяме памперса. След като купихме еднократни направо се родихме, защото когато го направи, пелената попива и даже по някой път спасяваме и дрешките, което беше невъзможно с другите.

Виждам, че сте обсъждали и помпите, аз също бях решила да не купувам, но още в деня на раждането моя доктор беше казал на ММ да ми купи, да я стерилизира и да ми я донесе и определено ми трябваше. След секциото кърмата идва малко по-късно, моя АГ ме предупреди в деня, че ще дойде до вечерта и да се изпомпвам често, дори и бебето да го няма, защото те ги взимаха нощно време, както и през деня за визитация и т.н., а течах почти постоянно. Предупреди ме да гледам гърдите ми да са меки или средно меки и в никакъв случай да не са твърди, а ако трябва да си навивам телефона и да се изцеждам през нощта, за да не стане някой проблем и добре, че ми каза. Другите момичета в стаята, както вие казвате си казваха, че детето ще регулира кърмата не знам си какво и на втория ден имаха огромни бучки, твърди и болезнени гърди. Все пак имайте предвид, че малките бебета ядат по 30-40 мл. на хранене, а аз съм изпомпвала и по 200 мл. в началото. Определено това е едно от най-полезните неща, които съм взимала, но все пак е въпрос на гледна точка. Добре, че послушах доктора си, защото вкъщи реших да оставя бебето само да регулира количеството кърма и си бях докарала една страхотна бучка, която след 3-4 дни компреси успях да разбия, много неприятно.

Разбира се, всеки си има мнение и гледна точка и в никакъв случай не искам да натравам моето на никой Simple Smile

Без да съм специалист по-скоро сте си докарали хиперлактация с прекалена стимулация с помпата и като сте оставили бебето нормално е имало застой на кърма, тъй като на него не са му трябвали 200мл.
Тъй де, всеки има мнение - споделям моето.

За подложките - многократни ползвам, че са ми по-красиви. Grinning Еднократни - като сме извън вкъщи, че ми навяват асоциации с болница. Ама и не сме имали много извънредни ситуации, само напишкано и мятам за пране.
Иначе и аз не мисля, че попиват особено.

За педиатъра - мога да кажа за Люлин кой не Grinning Мислех, че не ми е важно и ще си го водя на частно, ама истината е че първоначално има нужда от добри съвети, сигурност и доверие. Бих положила доста повече усилия и старание при избора и бих се срещнала лично с избрания педиатър, а не както само се бях чула по тел. Към днешна дата много си харесвам лекарката, ма я търсих постфактум и с повечко излишен стрес:blush:

# 707
  • София
То това е хубаво да се срещнеш с педиатъра предварително, но аз едва намерих такъв, който да се съгласи да запише бебето и то чрез познати. Никой не иска да записва. А не си представям как някой ще отдели време да го разпитват какво мисли за кърменето, захранването, изписването на антибиотици и т.н.
За съжаление се сблъскваш с това в последствие. На мен този сблъсък ми костваше доста нерви, тревоги и рев. Сега вече гледам малко по-спокойно на нещата, но това е и защото намерих платен педиатър, който ми вдъхва повече доверие и където ще водим бебето занапред, ако се разболее.
За плота - винаги отгоре има хавлийка бебешка, като съм се запасила с няколко и сменям, ако я напишка. Иначе на всяко акане го мия вече. Първият месец минавахме и с мокри кърпички чат-пат.

# 708
  • София
Аз върху повивалника слагах тензухени пеленки или кърпи да е мекичко.

# 709
  • Beyond the stars
То това е хубаво да се срещнеш с педиатъра предварително, но аз едва намерих такъв, който да се съгласи да запише бебето и то чрез познати. Никой не иска да записва. А не си представям как някой ще отдели време да го разпитват какво мисли за кърменето, захранването, изписването на антибиотици и т.н.
За съжаление се сблъскваш с това в последствие. На мен този сблъсък ми костваше доста нерви, тревоги и рев. Сега вече гледам малко по-спокойно на нещата, но това е и защото намерих платен педиатър, който ми вдъхва повече доверие и където ще водим бебето занапред, ако се разболее.
За плота - винаги отгоре има хавлийка бебешка, като съм се запасила с няколко и сменям, ако я напишка. Иначе на всяко акане го мия вече. Първият месец минавахме и с мокри кърпички чат-пат.

Именно за тази драма говорех. Никой не записва, всички заети, тез дето са свободни .. ми има причина да са свободни Grinning

# 710
Вълшебство може и да сте права до някъде, но и после установих, че бебка вече беше свикнала на ужасното шише от родилия дом и я мъзеше да суче, разбрах го на консултацията на 20 ден, когато беше качила само 100 гр. и кърмата ми почти беше спряла в следствие на това, че тя не суче и се лигави, а вече не използвах помпата с идеята, че не е нужно и детето си яде добре, да ама не беше така.

В тази връзка гледах, че сте коментирали и кантарите. Ние също взехме такъв, за да следя как наддава. В началото я мерех преди и след ядене, вече само веднъж на ден и съм много по-спокойна. Много хора ми казаха, че не ми трябва само съм щяла да си докарвам излишни притеснения с кантара, но според мен си е доста полезен. И за 10 дни качихме около 400 гр, та да влезем в норма, да не говорим, че тя беше вечно кисела, не искаше да спи, аз мислех, че е от колики, а просто е била гладна, ако имах по-рано кантар, може би по-рано щях да разбера къде е проблема.

# 711
И аз имам дилема. Намерихме педиатър, обаче поради многото пациенти нямала възможност да дойде вкъщи в първите дни след изписването и иска да й заведем бебето. От една страна не е голяма работа, ама от друга толкова малко бебе в поликлиника...

# 712
Честно казано, това посещение за мен е излишно. Видя детето, прегледа пъп, тестиси, написах на един лист препоръки за кърмене (? 90% от педиатрите грам не разбират), за вит Д . Поговорихме, той ревна, защото беше гладен и се оттеглихме. Даде ми табличка с график за посещенията и ваксините. Толкова.
Така или иначе на 7ми ден от изписването го водихме в Болница, в която се роди, на 30я също.
При второ дете, не бих викала педиатър.

# 713
  • Г. О.
Здравейте. Трябва ли да се сложи лепенка на пъпчето на новороденото? Педиатърката не ни каза нищо за лепенка, само да пазим пъпчето да не се намокри и да го обработвам сутрин и вечер със спирт. Чудя се дали да му сложа такава водонепропусклива лепенка?

# 714
Нищо не слагай на пъпчето
Промивай със спирт.

Аз ппомивах вечер, задължително след баня, за да "изгори" водата и дезинфекцира и слагах пудричка (сулфатиазол).

# 715
  • Г. О.
Вредна ли е лепенката?

# 716
Първо е излишна, второ - някои деца се обриват от нея и после ще се чудиш как да го оправяш. Лепенки се слагат на изпъкнал пъп, за да се прибере от самосебе си, например.
Не се притеснявай, пъпчето не е страшно.
Поддържай хигиена и всичко ще е тип топ.

# 717
А за къпане на малко бебе как е най-удобно - с шезлонг за ваничка или с някакъв вид подложка или мрежа?

# 718
За колко малко бебе? Ние нашият син го къпехме на ръка около месец. След това с подложката на Севи бейби.

# 719
  • Перник
Здравейте. Трябва ли да се сложи лепенка на пъпчето на новороденото? Педиатърката не ни каза нищо за лепенка, само да пазим пъпчето да не се намокри и да го обработвам сутрин и вечер със спирт. Чудя се дали да му сложа такава водонепропусклива лепенка?
На мен док ми каза да не слагам, ама аз на своя глава реших да сложа, защото и без това не се справях особено блестящо с къпането, камо ли да пазя пъпа от намокряне... (пъпчето му беше паднало още в болницата, но още кървеше по малко и трябваше да се пази от намокряне). И като сложих тая тъпа лепенка после такъв зор видяхме да я махнем, а детето се обрина във формата на правоъгълник около пъпчето, където е било лепкавото. Със судокрема после оправих обрива. А после самата докторка ни ги слага на 2 пъти за по 10 дни същите тези лепенки именно заради изпъкнало пъпче, да се прибере.

Общи условия

Активация на акаунт