Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 57

• 47 903
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
Harleen,

не ми е правена амниоцентеза, но знам, че има известен риск за бебето (аборт) при това изследване. Негова алтернатива е неинвазивен пренатален тест
Скрит текст:
например https://prenatest.bg/
, който е само с вземане на кръв от теб, но е скъп и си го плащаш сама. Попитай твоя гинеколог за мнение.

# 526
  • Gotham City
Другия тест, до колкото разбрах, е да, кръвен, извлича се ДНК и от там се разбира, но аз не мога да си го позволя честно казано.
Аз лично, смятам, че всичко ще е наред с бебето и не смятам, че има за какво да се притеснявам, тъй като това е единственото сочещо риск, и то среден, дори не е висок, нищо друго не предразполага да мисля, че има подобна опасност.
Просто исках да попитам, дали някой е по-запознат все пак, за да науча малко повече от някой, който има опит с въпросната процедура.
Благодаря ви, мили момичета!  bouquet

# 527
Иди на второ мнение и евентуално след това може да се мисли за амнио. Не съм много сигурна в тези скъпите тестове. Ако може да с извлече днк от кръвта и да се изследва,  защо прибхс не го правят?!

# 528
  • София
Harleen,  по отношение на амниоцентезата, според мен предварителният страх е по-голям, отколкото е в действителност. Разбира се, това е моята лична гледна точка и не ангажирам никого с нея. Процедурата изобщо не е болезнена, още по-малко страшна, на мен лично ми се е случвало да ми вземат по-болезнено кръв, отколкото при амниото. Трябва да си спокойна и да имаш вяра в лекарят, който ще ти я направи! Предлагам ти да попрочетеш за рисковете от процедурата и най-вече да я обсъдиш с лекар, който има опит в извършването и, за да може да си отговориш на въпросите, които са в главата ти. Има процентен риск, но той е по-нисък от този да родиш болно детенце, недай си боже, а и всичко е строго индивидиуално и до това как организмът ти ще реагира на интервенцията.

Скрит текст:
Преди да я направя, дори пуснах такава тема, където момичета споделяха опит, както намерих и няколко подробни предишни, които ми бяха изключително полезни: https://www.bg-mamma.com/?topic=1071529

Успех ти желая, каквото и да решиш - неинвазивен или инвазивен тест!

# 529
Иди на второ мнение и евентуално след това може да се мисли за амнио. Не съм много сигурна в тези скъпите тестове. Ако може да с извлече днк от кръвта и да се изследва,  защо прибхс не го правят?!

Все още не се прави в България, изследванията трябва да се направят в чужбина, т.е. проба взета в България се изпраща в чужбина за изледване. Здравна каса не може да си го позволи.

Ако не бъркам, такива тестове вече се покриват от здравната каса в Англия, а в Германия се очаква от следващата година също да се поемат от касата.

# 530
  • Gotham City
Наистина мненията ви са ми много полезни!  Hug
Велина, ще прочета мненията от темата, която си пуснала! Благодаря!  bouquet

Като цяло имам пълно доверие на моят доктор, не съм имала никакъв повод за съмнение в него до момента, също така, срещам и много положителни мнения на негови пациентки и нито едно негативно, надявам се, да съм направила добър избор с него.

Последен въпрос, самата тази процедура много ли е скъпа? Знам, че в различните клиники е различно, но ме интересува ориентировачна цена горе долу?

# 531
Пренаталните тестове изследват ДНК на бебето, което се открива в кръвта на майката /мисля след 9 г.с./и могат много по-рано от бхс да дадат инфо. Ако изследването е с положителен резултат тогава се прави амниоцинтеза/съответно майката може и да се откаже/, която дава най-точна диагноза. Амниоцинтезата беше включена в цената на моя тест. За щастие не се налагаше.
БХС е по-скоро статистика, а и теория на вероятностите 😁/както каза моя лекар/ на база заложени параметри. И не е изследване на ДНК.
Изследванията не се поемат от ЗК, има лаборатория в САЩ/моето изследване бе там/ Maternit21 и в Германия.
Цените варират при различните фирми. Може в нета да напишеш пренатален тест и да разгледаш каква е цената и какво обхваща в изследването, на съответната фирма. Както и по телефон да получиш информация. Най-ниска е за 3 генетични-Даун, Патау и другия го забравих.
Също може и да се посъветваш с гинеколога.
Не зная в момента как са цените, но доколкото се сещам есента имаше около 800 лв най-ниска цена, не помня фирмата,и бе с основното изследване

# 532
https://prenatest.bg

Има нови по-ниски цени от януари. Изследването само за Даун вече е 550 лв. Става готово за 6-7 дни. 🍀

# 533
Има и други тестове. Хубаво е да проучи предварително различните предложения и  обсъди с гинеколог.

# 534
Harlem,
Не искам да те плаша, но на моя позната лекарят й беше споменал, че има съмнения и я беше пратил да прави тест, от скъпарските, в точно конкретна фирма. Тя се усъмни от подбудите му и отиде на второ мнение, където се потвърди, че всичко е наред. Тест не е правила. Бебето е здраво.
Та... това си е бизнес и си събират печалба. Не казвам, че твоят е такъв, просто с едно на ум.
Аз ако имах колебания бих направила консултация с друт специалист.
При кой прави фм? Нали е специалист по фм, а не редови аг?

# 535
  • Gotham City
Harlem,
Не искам да те плаша, но на моя позната лекарят й беше споменал, че има съмнения и я беше пратил да прави тест, от скъпарските, в точно конкретна фирма. Тя се усъмни от подбудите му и отиде на второ мнение, където се потвърди, че всичко е наред. Тест не е правила. Бебето е здраво.
Та... това си е бизнес и си събират печалба. Не казвам, че твоят е такъв, просто с едно на ум.
Аз ако имах колебания бих направила консултация с друт специалист.
При кой прави фм? Нали е специалист по фм, а не редови аг?

Аз винаги съм с едно на ум, колкото и да съм се доверила на даден доктор, защото в крайна сметка, всеки си гледа интереса. Иначе е редови АГ.
Аз на този етап мисля да откажа амниоцентезата, тъй като имам право на това, смятам, че след като и на ехограф не се вижда да има проблем и на общия тест от бхс показва нисък рисък, то той е такъв. Да не забравяме, че съм и на 31 години, което също до някаква степен подпомага за тези резултати.
Ще го обмисля и сигурно ще поискам и второ мнение.

# 536
Редови аг не правят фм.
За фм се изисква доп.квалификация. Иди при специалист.

# 537
  • Gotham City
Да не би аз да бъркам какво е фм, но аз знам, че е бхс + прегледа на ехографа, нали така? Защото док ми направи ехографа, а бхс го правих във вми.

редактирам се:
Да прочетох, именно това правихме с док, детайлно преглеждане на плода.

# 538
  • София
Ами не сте. Отиди на преглед (2ро мнение) при специалист по фетална медицина.

# 539
Според мен трябва да отидеш при специалист, който се занимава с ФМ, а не при твоето АГ. Моето АГ на всеки преглед ми прави нещо като ФМ, но държеше и трите да ги направя при специалист в определените седмици... 
Да не би аз да бъркам какво е фм, но аз знам, че е бхс + прегледа на ехографа, нали така? Защото док ми направи ехографа, а бхс го правих във вми.

редактирам се:
Да прочетох, именно това правихме с док, детайлно преглеждане на плода.

Общи условия

Активация на акаунт