Бързи въпроси и отговори на тема КЪРМЕНЕ - тема 18

• 30 982
  • 732
  •   1
Отговори
# 615
Какво значи като изсуче? Оставяш го на гърдата. Не го махаш ти от нея. Дори да ти се струва мека, щом има бебе на нея, тялото ще се стимулира и мляко ще тръгне.
Редуваш, докато пусне бебето. Начинът за махане на добавката е един - кърмене. Дори на всеки час, докато се регулира кърмата. Докато се дава добавката, тялото няма как да получи сигнал, че трябва да произвежда още. Ще е трудно,бебето ще реве по-често, но ако го пробваш за седмица ще се подобри положението.
И разбира се, лактогонни храни.

Като махах добавката се случваше на всеки час да е на гърда и съответно седеше по час,тоест нон стоп кърмех. Добавката намалявах постепенно. Днес 50, утре 40 и така докато я спрях. Точно седмица и я махнах. Но тая седмица я прекарах с бебе на гърди и мъжът ми ми носеше храна и вода 😂

# 616
  • София
А като се изнерви в един момент и не иска да суче, защото не пуска нищо Flushed ?

# 617
Тогава даваш добавката,но намалявай количеството й постепенно, по-малко, по 5, по 10 мл надолу. Може да слагаш бебо по корем вълху теб да видиш дали няма да го успокоя това.

# 618
За да не се изнервя можеш да опиташ дохранване със сонда. Не знам коя майка от пишещите тук успя да махне добавката по този начин. Така като не се налага да чакаш да изпие и добавката след сукането от гърда ще ти остава и време за допълнителна стимулация с помпата.  Това, което на мен ми помогна, за да не се изнервя бебето, а да суче спокойно е кърмене на голо.

Последна редакция: пн, 04 мар 2019, 13:37 от Didi i Mitko

# 619
Диди, може и аз да съм тази със сондата, но това го правех когато бяха малки количествата кърма. Като почнах да изцеждам по 40-60 мл от двете гърди след кърмене и сонда, по съвет на Кактусче и на момичетата тук само да кърмя, се престраших. Точно както го е описала Кактусче - бебето беше постоянно на гърда, но нещата се регулираха за няколко дни и сега вече месец и половина само кърмя - никакви сонди, помпи, нищо.
Успокояваше ме това, че имаше над 6 мокри и 3 наакани памперса и го усещах по-тежичък. Месец след като започнах само да кърмя, бебо беше наддал 1 кг, та това потвърди, че всичко е наред. Има моменти, в които виси на гърда повече от час, примерно вечер преди лягане, но то е за успокоение, не е като да суче активно, а аз преди мислех, че не му стига и суче на празно, но той човека иска да се успокоява само.

Последна редакция: пн, 04 мар 2019, 13:45 от Fluffy Fluff

# 620
А и като се ползва сонда бебето си стимулира докато яде добавка.
Иначе аз съм кърмила и през половин час. Мляко се произвежда постоянно, така че може и след 10 мин. Въпросът е да има стимулация някаква, за да реагира тялото.

# 621
Подкрепям Електра. Докато синът ми спеше на гърда, си подръпваше и колко пъти е слизало ново мляко...

# 622
Зазу, и при нас е същата работа, и аз това постоянно се чудя, защото редовно усещам да дъвче на празно, дразни се, реве и отказва гърдата. А и като докато слезе ново мляко, минава доста време и слиза малко като количество. С помпата съм пробвала, около 15-20 мл и бързо го изсуква.

# 623
  • София
Ами и при нас нещо такова се получава. Не може да заспи, защото е гладен, суче през това време, но количеството, което слиза, не е достатъчно, за да задоволи нуждите му и примерно минават следващите 2-3 часа така, но не стига до момент да се засити.
Сега опитвам да дам малко АМ, за да не е прекалено гладен, но и да не е съвсем сит, но и да не се преизнервя. Така е по-спокойно и продължава да суче.

# 624
  • над кукувичето гнездо
Когато дохранвате с кърма, може да давате кърма от предходно изцеждане. След като кърмите, стимулирайте с помпата и изцеденото количество запазете на стайна температура, или в хладилник за дохранване при последващо кърмене, когато се наложи. Така няма да се накъсва храненето на бебето. Останалото са ви го казали.

# 625
За съжаление при мен нещата освен че нямат подобрение, на гърдата с бучката се появиха още 2.(общо 3)..не помръдват изобщо, правя всичко изброено. Въпросът ми е, утре към мамолог или консултант по кърмене да се обърна?

# 626
  • София
Не мога да ти препоръчам лекар, но бих те посъветвала да огледаш зърното за блистер.

Последна редакция: вт, 05 мар 2019, 07:05 от Феичка13

# 627
Има едно малко прозрачно като балонче на единия край на зърното, изпъкнало място.

# 628
Пукнете го със стерилна игла от аптеката или върха на пинсетата ви, ако я използвате само вие. Спиртосайте първо пинсетата и леко го отлепете по-отдолу, не директно отгоре. Не би трябвало да кърви като го спукате.
Иначе е прибързано да се тича на мамолог, какво ще направи той...нищо. Правите всичко, което трябва и ще се реши проблема. Ако не се отпушва тялото ще спре производството на това място и млякото ще се резорбира или ще стане мастит и ще пиете антибиотик и пак ще се оправи.

# 629
Карина, подкрепям, звучи като блистер. При мен бяха съвсем миниатюрни точици на зърното, но запушванията ми правеха буци на 1/3 от гърда и така няколко пъти.
С игла за спринцовка, спирт и след манипулацията намазване на кърма и оставяне да изсъхне, нещата се оправят. Когато пукнеш мехурчето, би трябвало да шурне кърма на силна струя и бучката с масаж веднага да изчезне.

Общи условия

Активация на акаунт