Бързи въпроси и отговори на тема КЪРМЕНЕ - тема 18

• 30 976
  • 732
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Мен ме беше страх да се ръчкам с игла. Затова обтровах зърното под вода с навлажнява кърпа и се опитвах да цедя на ръка. И така няколко пъти, като нищо не ставаше. След това, намазах зърното с лансинох и си легнах. Бях навила аларма, за да пробвам през нощта бебето да ме отпуши, защото не искаше да суче от тази гърда въобще, тъй като не пускаше мляко. През нощта, направих компресия, след като засука и така ширина кърма, че синът ми се уплаши чак 🤣 След това доизцедих, но болката остана няколко дни + поне седмица след това пиех лецитин.

# 631
А лецитина защо се пие?

# 632
Лецитина е емулгатор, т.е. като се смеси вода, мазнина и лецитин, лецитина кара мазнината да се смеси на еднородна смес с водата и да не се образуват капчици мазнина. По същия начин действа и при запушвания, прави мазнините в кърмата по-лесно разтворими в течната фаза на кърмата. Една от теориите за запушванията е, че се образуват от мастни тапички, образувани от млякото. За това е важно и с какви мазнини се храни майката и най-лоши са палмовите.

# 633
  • Г. О.
Лецитинът се взема при вече появило се запушване или още след раждането, превантивно, за да се избегне запушване?

# 634
При появило се запушване или при повтарящи се запушвания може да се приема някаква профилактична доза.

# 635
  • Г. О.
А има ли начини да се избегне запушване? От какво точно зависи? Какви грешки да не допускаме? Извинявайте, ако въпросите са глупави, но тепърва чета и се образовам относно кърменето. Скоро ще раждам и искам да съм информирана какво е добре и какво - не.

# 636
Запушвания се случват при недобро изпразване на гърдите или при по-голям интервал некърмене, примерно през нощта. СЪщо така стегнати сутиени може да са причина, както и непредвидени удари от по-голямо дете....никога не знаеш кога някой крак или ръка може да се окаже не където трябва. Когато правя компресия докато кърмя нямам запушвания, защото с ръка пипам къде има още мляко, то се усеща поне при мен и упражнявам натиск там. Първите три месеца кърмих с компресия и не съм имала запушшвания. Спрях да я правя, защото бебето задобря, но започнаха запушванията. Сега пак правя компресия нощем и е екстра, нямам проблеми.

# 637
Аз никога не съм се запушвала, не съм правила нищо превантивноКърмила съм общо 4г.Едистввното,което мога да кажа е,че носех удобни, широки ,памучни сутиени за кърмене дори нощем,защото съм с голям бюст.

# 638
  • над кукувичето гнездо
 При пози на спане, при които се притискат гърдите, също може да се получи, както при подскаане и други резки движения, включващи бюста.

# 639
Ехаа, никога.... това е мечта. За мен запушванията са нещо, което се случва и преди им отдавах голямо значение, правех какво ли не за да се отпуши...никога не работеха начините ми, а само бебето оправяше нещата. Сега хич не им обръщам внимание, ако стане чакам да мине и не го мисля. Само гледам за блистери и последните няколко запушвания все бяха блистери...нищо чудно и с предното кърмене да е било така, ама кой да се сети.

# 640
Нефертити, не се настройвай от сега, че ще имаш запушвания и проблеми. Аз също никога не съм имала запушвания. Гърдите ми са били на камък и с едно цедене са се оправяли.

# 641
Запушвания най-често се случват след слизане на кърмата, ако бебето не засуче веднага,при големи паузи, нетипични до този момент, при удар в гърдата или натиск,при спане върху гърдите или много стегнати сутиени или пък просто се случват.

Но това не е страшно или болестно състояние, колкото и уплашени и да жените, като им се случи за първи път. Минава и заминава.

Превенцията е да не се пристягат гърдите , да се пазят от удар, да се избягват неща за ядене с палмова мазнина.

Но най вече спокойствие и без паника 🙂 и аз като Ваня вече им загубих броя на запушванията, нищо страшно не е, дори да получиш запушване.

# 642
  • Г. О.
Благодаря много, момичета. Много сте мили и отзивчиви:)

# 643
Аз също имах чести запушвания. Много пъти се е оказвал блистер. Сега като се замисля в периодите на често запушвания прекалявах със сладките, готови от магазина, а в тях има мнооооого палмова мазнина. После като ми мина глада за сладко и се пооправиха нещата. Но след известно време пак започнаха да се появяват блистери. На една среща Ася Демирева ми спомена, че е особеност на кожата и да си проверя нивата на вит Д. Ако са занижени да започна пак прием на вигантол. ( Не съм се ровила за повече  подробности). Е нивата ми бяха в норма, но по- близо до долната референтна граница. Започнах пак вигантол и е факт, че блистери не са се появявали от няколко месеца. Предполагам че една от причините е и неправилното засукване на едното дете, което все още не го прави както трябва. Всякакви пози пробвам... Освен това на едната гърда зърното ми е много странно, като прищипано,  тя пуска по-малка струя. Т.е. при мен бяха няколко компоненти. Та не мога да кажа кое точно е помогнало.
Споделям като информация.

# 644
  • Перник
Здравейте, идвам при вас за мнение. Не съм сигурна дали имам достатъчно кърма за бебо. В момента е на десет месеца и половина, суче само сутрин в 8 и вечер в 20 часа. През ноща не се буди да търси, но ме притеснява, че гърдите ми са меки и не усещам изобщо да се пълнят. Та... чакам мнения и благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт