Захранване - въпроси и отговори - ТЕМА 4

  • 44 759
  • 724
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
  • Мнения: 1 690
Моето дете преди годинката се е случвало да поспи повече и да стане голяма пауза. Не будя. Вечер паузата му беше и е от 10 до 12 часа. Напоследък заспива късно, след 23 ч и става в 11. Кое е закуска, кое обяд, ужас е.
Елдата има специфичен лек нагарчащ вкус, но много лек за мен, не ми е гадно чак. Аз купувам от био магазини и веднъж купих от обикновен магазин. Малко по-горчива и различна ми се стори, но изглеждаше и с по-ниско качество. Кисна вечерта в леко топла вода с малко суроватка от кис. мляко(която се отделя в кофичката) или лимонов сок, така четох, че се задейства процесът на ферментация. На другия ден мия, варя 15 мин и оставям малко покрита с капак, остава сочна така(както и зърнените по принцип). Не мия варената елда. Тя пуска червена вода и става леко розова. Синът ми много я яде с масло и сирене или с банан. Странна ми е, но я обича.
Педиатърката ни нали препоръча да намалим въглехидратите, та я питах за идеи за хранене така. За след годинката са препоръките. Каза всеки ден на закуска омлет, с мазнина повече. Съветва да е мас или масло. Готвено на обяд(четох препоръки да има супа и на обяд, защото задействала стомашните сокове, грешно майките я заделяли от кухнята за следобед или вечер, та ако не е със сос готвеното, правя и малко супа). Следобед истинско кисело мляко с бисквитка, печена тиква, вечер супа. Даже да давам някои дни филия с мас, защото мазнината била много важна за имунната система. По кръвните изследвания също изказа мнение, че мазнината не достига, а уж слагам във всяко ядене. Та за закуска правя омлет със сирене и доста масло, ще видя тази мас не мирише ли, ще търся.  За щастие детето много харесва омлета. Ама ще го разнообразявам с други храни с яйце, ще му втръсне всеки ден. Каза, че развитите държави се придържали към подобни менюта. Кус-кус, юфки, попари били напълно ненужни. Те наистина нямат хранителна стойност.
Тези дни правя често бисквитките по рецептата на Кактусчето с ябълки, банан, спелта и овесени ядки, канела,  не слагам яйце засега, разкошно вкусни и ароматни стават. Детето много ги харесва, чак и аз ги ям, припомням ги. Simple Smile
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 14 фев 2019, 00:15 от Priqtelka

# 226
  • Плевен
  • Мнения: 1 222
Как правиш омлета. Няккаъв зеленчук слагаш ли?  С едно яйце ли?

# 227
  • Мнения: 5 156
Аз правих снощи пастет за закуска и се хареса. Много вкусен стана, аз преди съм правила за мен. Сложих да се варят заедно 1 пилешко дробче (домашно), 2-3 с.л кайма от смляно месо, 4 с.л. ориз, половин морков, малко чубрица и малко сол (не ме анатемосвайте за солта). Като се свари всичко хубаво и остана с вода като редичка манджа сложих 2 сварени жълтъка и пасирах хубаво. Ако е гъсто се слага още вода, да стане по-рядко от пастет. Сипах в бурканчета и ги стерилизирах за час и половина и после в хладилника. Без стерилизация не е толкова вкусен, защото от допълнителното варене става много мек и нежен, не се усещат никакви парченца.

# 228
  • Варна
  • Мнения: 1 690
Омлетът е от 1 яйце, малко сирене и го мажа с повечко масло докато е топъл. Реших да не слагам зеленчуци, защото за обяд слагам доста. Авокадо понякога добавям. Преди слагах и лук, но когато не беше за закуска. Било перфектната закуска и с 1 яйце всеки ден, детето растяло здраво според педиатърката ни.

# 229
  • Мнения: 1 406
Stuck Out Tongue Winking EyeStuck Out Tongue Winking EyeStuck Out Tongue Winking Eye
Омлетът е от 1 яйце, малко сирене и го мажа с повечко масло докато е топъл. Реших да не слагам зеленчуци, защото за обяд слагам доста. Авокадо понякога добавям. Преди слагах и лук, но когато не беше за закуска. Било перфектната закуска и с 1 яйце всеки ден, детето растяло здраво според педиатърката ни.
Ммм да. Потвърждавам.
Всеки ден докато бях бременна ядях по две яйца задължително. Доста ми порасна корема Yum. Децата също бяха с хубави мерки и теглилки при раждането си. И сега се движат добре. Горе долу през ден хапват яйца от свободни домашни кокошки.

# 230
  • Мнения: 1 608
Аз да споделя за елдата. Днес не горчи, според мен е от миенето. Вечерта я накиснах в топла вода, сутринта я измих, смених първата вода след като завря, и когато беше готова пак я минах през струя вода. Ядох и не ми остана горчив вкус в устата. Иначе и аз съм купила био. Зрънцата са зеленкаво-кафеви и в пакета мирише на свежо, от там съдя че са сурови зрънца. Понеже някой сподели,  че миришела лошо и изгоряло. Четох че кафевите зърна били термично обработени, та...може заради  това да идва лошия вкус.Вкуса е неутрален и така днес ми хареса. 

# 231
  • Мнения: 4 660
И аз ядях по едно яйце през бременноста, малката също харесва. Цяло яйце давам един път, сега почнах да и правя принцеси с кайма или сирене с яйце за закуска. На филия се пада 1/4 яйце, но не всяка сутрин. Ако питате как ги яде - слагам да омекне в найлон, яде на малки хапки с повечко вода.
П.С слагам олио към сместа ,за да стане по мека принцесата. И отделям коричката на хляба. Голям мерак има да дъвче и се справя много добре.

# 232
  • Плевен
  • Мнения: 1 222
В момента бебчо нагъва омлет със сирене. Много му харесва.
Предлагам ви една рецепта, която правих на каката и много се одобри.
1 яйце, 1малък банан и 1-2 с. Л. Брашно по избор. Намачках банана и смесих с разбитото яйце и брашното. Изсипваме с лъжица в тиган. Стават малки палачинки. После мажем с масло.

# 233
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 1 036
Аз също мога да предложа една рецепта за палачинки, които малкия обожава Simple Smile

Овесени палачинки с банан:

2 с.л. Овесени ядки (може и едри, може и фини)
Половин банан
Щипка Чиа семена (по желание)
Яйце или жълтък (по желание, в случай, че искате да ги направите протеинови Simple Smile )

П.С. Аз ги правя най-лесно и често само с овесените ядки и банана! Продуктите са достатъчни за 4 малки палачинки с диаметър около 5см.

Начин на приготвяне:

Овесените ядки се накисват от вечерта във вода (ако слагате чиа семена, добавете ги към накиснатите ядки)
На сутринта в блендер смесете овесените ядки и банана (яйце или жълтък, ако ще добавяте). На умерено загрят тиган, разтопете малко масло/гхи/кокосово масло и изсипете по малко от сместа на 4 места в тигана. Бързо стават, така че внимавайте да не ги изгорите - около 3-4мин са необходими от всяка страна (в зависимост от котлона).

Аз мажа палачинките с плодово пюре или домашен мус от например банан, авокадо и манго или ябълка, тиква и канела.
Днес направих мус от ябълка и тиква на пара и добавих щипка канела накрая. Малкият изяде всичко.. 🤭
Може да се експериментира според вкусовите предпочитания на бебчо!
Да ви е сладко! Hug

# 234
  • Мнения: 1 406
Явно днес сме на палачинки.... Моите закусваха тиганички или палачинки (дебелички ги правя) с плодове. Две яйца, 4с.л. кисело мляко, 5-6 брашно по избор, 1чл кокосово масло и щипка сода. Пека на не много силен  тиган. Понякога слагам банан, но днес нямаше.

# 235
  • Мнения: X
Аз правя бухтички с тиквички:

1 средно голяма тиквичка
1-2 яйца (в зависимост от големината на тиквичката)
Брашно (не съм мерила, слагам на око, колкото поеме сместа)
Сирене (по желание)

Тиквичките се рендосват, посоляват и се оставят в гевгир, за да изтече сока им. След това ги измивате от солта и слагате отново да се изцеди водата. Чуквате яйцето и разбървкате с лъжица, заедно с тиквичките, слагате брашно, докато се получи смес подобна на тази за бухтички. Добавяте сирене по желание и с лъжица оформяте кръгчета в тава постелена с хартия за печене да се пекат или може да се изпържат в малко мазнина.

П.п. Аз лично не съм ги пекла никога, затова не съм сигурна как ще изглеждат.

Последна редакция: пт, 15 фев 2019, 16:17 от Анонимен

# 236
  • Мнения: 4 660
СЗ намачкан банан със бебешки бисквити, бързо лесно и вкусно Hug
Скрит текст:
Намачках банана с вилица, натроших бисквити и ги залях с вода станаха на каша. Малката обожава тази СЗ. Heart

# 237
  • Мнения: 313
Имам въпрос относно въвеждането на глутена....Предстой ми да го въведа тези дни-с каша или с попара?Мислих си за попара,но с нея едновременно трябва да въведа сирене,масло и глутен,а до сега не съм давала нито едно от трите.Как процедирахте вие с въвеждането на тези три компонента?

# 238
  • Мнения: 7 777
И защо въвеждането на глутен е ограничено до прословутата попара? Направи грис. Може да му добавиш плод.

# 239
  • Плевен
  • Мнения: 1 222
Може да въведеш глутена с каша, бисквити, хляб. Може да го правиш по схема, може и директно. Схемата е овес, ечемик, ръж, пшеница. В овеса практически няма глутен, но може да съдържа следи от него. Каша от ръж не ти препоръчвам, защото е ужасна.

Общи условия

Активация на акаунт