Отнета шофьорска книжка в Италия

• 7 160
  • 39
  •   1
Отговори
# 30
те не я пращат на тях. на Кат я пращат ... как те да заявят да не я пращат на КАТ. От къде да знае някакъв служител за какво я пращат на КАТ и дали КАТ няма да има претенции .

# 31
Тогава се сещам, че цялата тази процедура би трябвало да е описана в законите за административното обслужване (само не знам посолствата по чие законодателство се водят) и ако не се спазят упоменати срокове за изпълнение на административни задължения, да се пуска жалба и иска компенсация. Бих се посъветвала с адвокат в подобна ситуация. Най-вероятно има подробности в закона, с които не сте запознати и ответната страна няма полза да ви информира за тях. Но един специалист по административно право би трябвало да знае какво и кога да се претендира.

# 32
Вижте, просто е.
Италианската полиция налага наказание - лишаване от право за управление и глоба 300 евро и взима книжката. Защо, като няма право да ограничи ползването й изобщо, а само на територията на Италия е правен въпрос и при желание наказаният може да си търси правата, но не го прави по ред причини.
Глобата е платена на място, а италианската полиция изпраща служебно книжката в посолството.Има срок за това и италианците са го спазили.
Посолството, на свой ред, са длъжни да я изпратят в МВР, КАТ, по компетентност, по служебен път. Срок явно няма, гледат да съберат обем, за да направят служебната поща. Безхаберие пълно...
Дали наказаният да отиде междувременно в Кат България и да заяви, че си е загубил книжката, както накой  тук предлага, за да му я преиздадат, е негов избор. Може да го направи, може и да му издадат. Но, за целта той трябва да попълни там, на гишето формуляр, описвайки подробно къде и как е станало. Е, няма как да каже истината, ще трябва да излъже, да състави документ с невярно съдържание, което е състав на престъпление по НК и да се подпише.
Няма пречка да го направи. Но всеки си има глава на раменете и си носи риска и отговорността.
Може и да не се загледа никой. Но може и да има, и то сериозен проблем.

Това в случай, че си си изгубил личен документ. Ако са ти го откраднали, в КАТ ти искат бележка от Полицейското управление. А за да се сдобиеш с такъв, трябва да отидеш в Управлението, да пуснеш жалба, че си обран, да опишеш обстоятелствата, да изчакаш срока за да разследват и  дали няма да го намерят подхвърлен и едва след това да ти издадат документ , който да представиш в КАТ. В този случай, впрочем, не дължиш и глоба за преиздаването, в първия - при загубване, плащаш 50 лв....

Нещата не са игра...

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 13:27 от StefanB

# 33
А италианците и/или консулството дали не уведомяват КАТ?

# 34
Много правилно сте описали процедурата-от посолството връщат книжката в КАТ. Нямали право да връщат лични документи на граждани. От посолството ме посъветваха да пиша до консула да ми пратят копие на книжката. Втори ден чакаме. И се надяваме.
На брат ми не му се занимава с адвокати и съдилища. А и ще отнеме сигурно години и пари.
От посолството ми казаха, че ако кажеш в момента като ти вземат книжката, че ще отидеш след изтичане на наказанието на място в съответното полицейско управление да я вземеш, нямало да я пращат до посолството. Ама откъде да знаем?

# 35
Пратиха сканирана книжката по имейла.

# 36
аз се замислих, че не можете да искате да ви пратят книжата директно на вас, но можете да помолите да я пратят на италианската полиция, като подател и после да си я приберете от там. но първо разпитайте , за да не се обърка нещо повече.

# 37
аз се замислих, че не можете да искате да ви пратят книжата директно на вас, но можете да помолите да я пратят на италианската полиция, като подател и после да си я приберете от там. но първо разпитайте , за да не се обърка нещо повече.

Мисля, че не може. От консулството ми казаха, че ако в момента на отнемане на книжката брат ми е казал, че от тях ще си получи книжката, нямало да я изпращат, а той на място е можело да си я получи от полицията след изтичане на срока на наказанието. Но ще пробвам и ще се обадя да попитам. Благодаря за идеята!

# 38
Здравейте! И аз бих искал да попитам. Преди месец и половина в Италия, около град Империя, италианската полиция отне свидетелството ми за управление и постави под запрещение служебният ми бус за три месеца. Наруших правилника за движение по пътищата им. Поради шофиране с прекомерна продължителност, над 20 часа, късно през нощта обърках пътя, че магистралата им беше отвратителна, много километри в ремонт. Напуснах магистралата по едно тясно локално и след сто метра пътя свърши и навигацията се ошашка. Почти нямаше движение и реших на аварийни да се добера, но е насрещно. Видяха ме двама от ремонтните им групи и се обадиха на полицията. Нищо не ми казаха за отнетия ми документ. Не съм предизвикал ПТП, нито съм нанесъл някому материални щети. Сега липсата на книжка направо ми разгонва фамилията, много ми трябва и в работата, шефа ме гледа на криво! Кажете какво да правя?

# 39
Книжката ще ви я върнат служебно в България, но кога, не се знае. Може да се свържете с посолството на България в Италия или косулството в Милано и да попитате за повече подробности.

Общи условия

Активация на акаунт