Частни училища във Варна

• 35 815
  • 193
  •   1
Отговори
# 180
Липсата на учители е най-големият проблем във Варна. Синът ми сам си реши преди 2 години, покрай детската му фенщина на Роналдо, че иска да учи испански. Има дуолинго и цъка там някакви думички. Проблемът е обаче, че учители няма. Дори и в 4та ЕГ, нивото и ниско. Силните учители се слагат на подгответата. Каквото научиш в 8ми клас - това е. От там нататък започва едно прехвърляне на учители, заместници, заместници на заместниците и каране на свободни часове със седмици. Не е нормално да завършиш езикова гимназия и да не си знаеш първия език. Отделно базата е зле. Първа езикова поне изглежда прилично. Сега уж смениха несменяемата директорка, може пък да се промени нещо.

Та заради пустия испански се ослушвам за Мечтатели и Екзюпери. В Мечтатели учителката е нова, все още нямам никакви впечатления. Това, което прочетох за учителката по испански в Екзюпери направо ме отчая.

Ако разполагате със средства, дайте ги за курс по испански в Испания. В "Екзюпери" няма да го научи (по мои впечатления, които съм описала по-горе). Парите, дадени за обучение в "Екзюпери", според мен биха били хвърлени на вятъра.

# 181
  • До морето
Липсата на учители е най-големият проблем във Варна. Синът ми сам си реши преди 2 години, покрай детската му фенщина на Роналдо, че иска да учи испански. Има дуолинго и цъка там някакви думички. Проблемът е обаче, че учители няма. Дори и в 4та ЕГ, нивото и ниско. Силните учители се слагат на подгответата. Каквото научиш в 8ми клас - това е. От там нататък започва едно прехвърляне на учители, заместници, заместници на заместниците и каране на свободни часове със седмици. Не е нормално да завършиш езикова гимназия и да не си знаеш първия език. Отделно базата е зле. Първа езикова поне изглежда прилично. Сега уж смениха несменяемата директорка, може пък да се промени нещо.
Ще ти казжа, защо няма как да е вярно това, което си написала.
80% от завършващите испанската покриват ниво Б2 на ДЕЛЕ.Това няма как да се случи ако не знаеш първия език, в случая испански и ако нивото е ниско.

Интересно какъв процент пък от тези 80%  (което изобщо не е висок процент, защото другите 20, трябва да са отпаднали преди да завършат) ходят на частни уроци по испански.....

От Езикова по мое време се излизаше с C1.

FelicityForNow то езиковият курс в Испания е супер, ама къде ще учи дЕтито 😀

Последна редакция: чт, 16 окт 2025, 20:14 от Boho chic

# 182
Ще ти казжа, защо няма как да е вярно това, което си написала.
80% от завършващите испанската покриват ниво Б2 на ДЕЛЕ.Това няма как да се случи ако не знаеш първия език, в случая испански и ако нивото е ниско.

Интересно какъв процент пък от тези 80%  (което изобщо не е висок процент, защото другите 20, трябва да са отпаднали преди да завършат) ходят на частни уроци по испански.....

От Езикова по мое време се излизаше с C1.

FelicityForNow то езиковият курс в Испания е супер, ама къде ще учи дЕтито 😀
Просто след матурите по език (която е задължителна) някой не се явяват на ДЕЛЕ.
И според Европейската рамкова конвенция ниво С1 е за преводачи.

Имате претенции, а трябва да обяснявам елементарни неща

# 183
  • До морето
Всъщност нищо не обяснихте, даже на прост въпрос не отговорихте, но ако за днес сте си изпълнила квотата за безсмислено заяждане в тема на случаен принцип, нека го оставим така.

# 184
Titina,  откъде извадихте тази информация за ДЕЛЕ?
От класа на дъщеря ми се явиха 4 деца, само 2 взеха ДЕЛЕ сертификат Б2 - това преди 3 години, на този изпит се явяват повече ученици с интерес към Университети в Испания. Тези, които взеха сертификата, ходеха на уроци.
На матура по първи език изобщо не са длъжни да се явяват, масово държат по английски (като втори) - отворете таблиците с ДЗИ и ще видите.
Дъщеря ми беше с втори португалски (който не научиха), и повечето от класа се явиха на испански - среден успех 4.30, имаше и скъсани по испански, за съжаление...
Така че не знам тези 80% как се взеха - това са си по 60-65 човека на випуск все пак Simple Smile.

# 185
Titina,  откъде извадихте тази информация за ДЕЛЕ?
От класа на дъщеря ми се явиха 4 деца, само 2 взеха ДЕЛЕ сертификат Б2 - това преди 3 години, на този изпит се явяват повече ученици с интерес към Университети в Испания. Тези, които взеха сертификата, ходеха на уроци.
На матура по първи език изобщо не са длъжни да се явяват, масово държат по английски (като втори) - отворете таблиците с ДЗИ и ще видите.
Дъщеря ми беше с втори португалски (който не научиха), и повечето от класа се явиха на испански - среден успех 4.30, имаше и скъсани по испански, за съжаление...
Така че не знам тези 80% как се взеха - това са си по 60-65 човека на випуск все пак Simple Smile.

Да кажем информацията ми е вътрешна. От завършилите тази година, аз познавам лично 7-8 човека, взеха Б2 без грам частни уроци, и не останаха си студенти в България. Просто ДЕЛЕ сертификата им дава други предимства, не само свързани с университетите в Испания.
Достатъчно време прекарвам пред института Сервантес по ДЕЛЕ датите, та общо взето имам впечатления кой от къде се явява и за кое ниво се явява.

Всъщност нищо не обяснихте, даже на прост въпрос не отговорихте, но ако за днес сте си изпълнила квотата за безсмислено заяждане в тема на случаен принцип, нека го оставим така.
Това ли успяхте да измислите?

# 186
Мога да си заложа главата в торбата, че от 4 класа с испански не се явяват повече от 20-30 човека на ДЕЛЕ Б2, но темата не е затова и съвсем се отклонихме.
Понеже съм учител и познавам доста колеги от Четвърта, обещавам да проверя и да информирам аудиторията Simple Smile

# 187
  • Там някъде
Разбирам че родител на дете със специални нужди или неваксинирано може да се обиди, за това се ивинявам.  А ако нене такъв случая не знам защо някои хора се палят излишно.

По темата, актуални мнения за Малкия Принц от първа ръка? По колко деца са в клас, има ли чубденци, как стои въпроса с храненето.
Предварително благодаря на който ще отговори по темата.

Маааалко късно отговарям, но смятам, че ще е полезно и за други.
Детето ми по принцип се справя трудно с материала и според напрежението в държавното училище и невъзможността ѝ да се справя, я преместихме в Малкият принц. Да, ама не🙂Там и беше още по-трудно- английският е на високо ниво, имат и френски, както и руски. Има много амбициозни деца, както и родители, така че конкуренцията е голяма. Децата са си деца и тук се подиграват, и тук има нетолеранс, и тук може да има прояви на вербална агресия. От академична гледна точка умилището е добро и за справящите се деца го препоръчвам, но за такива, които са трудно адаптивни и трудно се справят с материала-не. А и те не са желани там. Това в правилника им и във веруюто им( специално внимание към всяко дете и индивидуалното отношение и насърчаване на добрите му страни ) изобщо не е вярно. Та, зависи от кой тип е детето Ви. Това са моите впечатления.

# 188
Разбирам че родител на дете със специални нужди или неваксинирано може да се обиди, за това се ивинявам.  А ако нене такъв случая не знам защо някои хора се палят излишно.

По темата, актуални мнения за Малкия Принц от първа ръка? По колко деца са в клас, има ли чубденци, как стои въпроса с храненето.
Предварително благодаря на който ще отговори по темата.

Маааалко късно отговарям, но смятам, че ще е полезно и за други.
Детето ми по принцип се справя трудно с материала и според напрежението в държавното училище и невъзможността ѝ да се справя, я преместихме в Малкият принц. Да, ама не🙂Там и беше още по-трудно- английският е на високо ниво, имат и френски, както и руски. Има много амбициозни деца, както и родители, така че конкуренцията е голяма. Децата са си деца и тук се подиграват, и тук има нетолеранс, и тук може да има прояви на вербална агресия. От академична гледна точка умилището е добро и за справящите се деца го препоръчвам, но за такива, които са трудно адаптивни и трудно се справят с материала-не. А и те не са желани там. Това в правилника им и във веруюто им( специално внимание към всяко дете и индивидуалното отношение и насърчаване на добрите му страни ) изобщо не е вярно. Та, зависи от кой тип е детето Ви. Това са моите впечатления.

Потвърждавам казаното от гледна точка на ситуацията в "Екзюпери", тъй като учителите и ръководството са едни и същи: шокира ме фактът, че не видях:
- деца с физически или психически недъзи
- деца с различен цвят на кожата
- деца, живели дълго време в чужбина
Т. е. там разнообразието и да си различен е недостатък! По отношение на приобщаващото образование собственичката/директорката каза буквално: "Да бе, знаете ли какви протоколи се пишат?"

За броя деца: при записването ни обеща, че няма да са повече от 18. Станаха 22!

По мое мнение това демонстрира изостаналост и засядане в една отминала епоха на сегрегация и пълна липса на толерантност.

# 189
Малкия принц и високо ниво в едно изречение? 🤔🫣
Някои мои набори, които учеха там, в момента работят по бензиностанции и подобни...
От първа ръка казвам, че от принца в Екзюпери, децати са добре дошли, защото не ги подготвят достатъчно и се явяват неконкурентно способни. Така остават там.  Чувала съм го от различни места, не от едно. Ако са ме излъгали, и аз ви лъжа.

# 190
  • До морето
Ами в Мечтатели ситуацията е малко по-различна, но не съм сигурна дали това е хубаво или лошо.
 До 7ми клас във всяка паралелка има поне по 1 дете със специални нужди, чуждоговорящите пък дори не мога да ги преброя колко са.
Нито с първите, нито с вторите имаме проблем. Децата си растат заедно, приобщени са. По-трудно е и по -рядко идва дете отвън. Но тези, които са започнали заедно, са интегрирани и децата ги приемат, дори се грижат за тях, помагат им.  И ако в клас с 16-18 деца 1-2 различни изобщо не са проблем, то в 8ми клас остават предимно тези деца. И се получава, че от паралелка с 10-12 деца, половината са "различни". Разбирам родителите, те нямат друг избор за децата си, разбирам и ръководството, защото това са си "наши" деца, които са пораснали в училището, че даже и от градината и няма как да ги махнеш, но пак ситуацията си остава сложна.

Чуждоговорящите деца за мен са плюс, моите общуват с тях на език различен от български и мен това ме устройва. Директорите, обаче, масово не са доволни, защото тези деца се явяват на НВО и свалят общата оценка по БЕЛ на училището, което както знаем все още е главният критерий, по който българинът си избира училище.

# 191
  • Варна
Някои мои набори, които учеха там, в момента работят по бензиностанции и подобни...
От първа ръка казвам, че от принца в Екзюпери, децати са добре дошли, защото не ги подготвят достатъчно и се явяват неконкурентно способни. Така остават там.  Чувала съм го от различни места, не от едно. Ако са ме излъгали, и аз ви лъжа.
Излъгали са Ви. Аз така и не разбрах как точно го твърдите от първа ръка - учили сте там ?! Пък сте го чувала от различни места. Моят син учеше до 7 клас включително там . Твърдя, че учителите бяха много взискателни към учебния процес. Изключително много се държеше на дисциплината и носенето на униформа. Твърдя, че отношението към всички деца беше еднакво. Не съм усещала да се толерират едни деца, за сметка на други. Синът ми завърши с успех малко над 5,50 . Не остана в гимназията , защото искаше да учи друг език и да се развива в друга посока. В ЕГ завърши с много по-висок успех, последните 2 години с 6,00 - мисълта ми е, че в никакъв случай оценките в гимназията не са били завишени.
Малкият син учи от 1ви до7ми клас в Мечтатели. На матурите в 7 клас имаше 96т по математика и 86 по български език, завърши МГ с диплома 5,80 . Аз съм доволна от обучението и отношението и в двете училища. Моите впечатления са, че обикновено неуспехите на децата се прехвърлят върху учителите и училището.

# 192
  • До морето
От първа ръка казвам, че от принца в Екзюпери, децати са добре дошли, защото не ги подготвят достатъчно и се явяват неконкурентно способни. Така остават там.  Чувала съм го от различни места, не от едно. Ако са ме излъгали, и аз ви лъжа.
Излъгали са Ви. Аз така и не разбрах как точно го твърдите от първа ръка - учили сте там ?! Пък сте го чувала от различни места. Моят син учеше до 7 клас включително там . Твърдя, че учителите бяха много взискателни към учебния процес. Изключително много се държеше на дисциплината и носенето на униформа. Твърдя, че отношението към всички деца беше еднакво. Не съм усещала да се толерират едни деца, за сметка на други. Синът ми завърши с успех малко над 5,50 . Не остана в гимназията , защото искаше да учи друг език и да се развива в друга посока. В ЕГ завърши с много по-висок успех, последните 2 години с 6,00 - мисълта ми е, че в никакъв случай оценките в гимназията не са били завишени.
Малкият син учи от 1ви до7ми клас в Мечтатели. На матурите в 7 клас имаше 96т по математика и 86 по български език, завърши МГ с диплома 5,80 . Аз съм доволна от обучението и отношението и в двете училища. Моите впечатления са, че обикновено неуспехите на децата се прехвърлят върху учителите и училището.

Може ли да попитам кой учител преподаваше по БЕЛ на детето Ви в Мечтатели? За математиката е ясно.

# 193
  • Варна
Наистина не помня името на учителката. Ще попитам довечера синът ми.

Общи условия

Активация на акаунт