Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 48

• 46 446
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
Не, в Русе са дадени, аз се оплаках

# 556
  • Бургас
МиаЕлпида, излезе ли хистологията ти, мила, какво става?
И аз да се включа със същия въпрос. Много те мисля и пожелаам много, много положителни емоции и добри резултати. Надявам се всичко да е наред.

Не знам защо Геника си позволяват да пишат цин на изследване на цитонамазка. Много е некоректно и заблуждаващо. 
Абсолютна загадка и за мен. Колпоскоп + биопсия/ако такава е нужна/ при специалист могат да поставят ЦИН и да го степенуват. Напоследък резултатите на Геника ми изглеждат стряскащо небрежни.

# 557
  Относно възрастта и общото с нея.  Първото е , че на 21 години една активна ЧПВ инфекция е първична. Т.е. в много голям процент от възможностите е организма да се очисти според вида на щама - нискорисковите имат по-кратък период (за 5-6месеца),  а високорисковите - по-дълъг (8-14 месеца).  Второ ЧПВ инфекциите са опасни, когато станат персистиращи. На 21 години не би следвало да е такава или ако е , то е изключение.  
  Да, 3А група не е за подценяване , но не е и база за вземане на решение за конизация, без значение от възрастта на пациентката и без пълен набор от доказателства, че се налага такава, както и консултация със специалист.  
 Статия няма да  показвам, но давам  пример за моята 3А с активен онкогенен щам на ЧПВ  и хистологичен резултат - възпаление и не  съм на 21.
И още едно пояснение, че възпалението при активна инфекция с вируса , не е от него, защото  цитирам :
Скрит текст:
Патогенезата не включва виремична фаза. Липсват системни прояви на инфекцията.
Отсъствието на вируса в кръвта на гостоприемника означава, че антигените на HPV почти
не се срещат с представителите на имунната защита. Оттам и гостоприемникът не съумява
да генерира силен антителен отговор. Вирусът остава „скрит” в епидермиса. HPV не
„убива” клетките, в които се развива. Периодът между инфектирането на базалния
кератиноцит и освобождаването на новите вируси е около 3 седмици. Това е времето,
необходимо на кератиноците да преминат през процеса на пълна диференциация и
„отлющване”. За разлика от много други инфекции инфекцията с HPV не води до
възпаление.
В края на естествения си жизнен цикъл кератиноцитът се отлющва от
повърхността на епитела като мъртва клетка, така че не е необходимо HPV да лизира
клетката, за да я унищожи. Ако такова лизиране се осъществяваше, то би послужило като
сигнал за имунната система. Липсата на такъв процес предпазва вируса да бъде открит от
имунната ни система.

Именно поради тази причина при 3А група се препоръчва да се направи м.б. и изследване за анаеробни патогени  като причинители на възпалението.  Което отново отново отхвърля конизацията без наличие на данни от биопсия.

И за каква ваксина говорим след като са започнати вече половите контакти?

Последна редакция: ср, 10 апр 2019, 09:44 от Marsia_K

# 558
Момичета, искам да заведа майка ми на профилактичен преглед, но се чудя къде да й запиша час. Чудех се дали да е в Щерев първо, че там си следя бременността, но някак не ми вдъхват доверие точно в тази област. Другите, за които си мислех са МЦ Фемина. Но най ми се иска да е онкоспециалист сякаш. Не ми дава покой, един смътен спомен, че на последния преглед отпреди 3-4 години резултатът й беше 3А ли 3Б ли, но тогава ни успокоиха, че било нормално за нейната възраст. Сега треперя като лист и се ужасявам какви биха били резултатите... Cry

Та, въпросът ми е, към кого бихте ме насочили, така че да мога да запиша час за след две седмици? Светилата от първа страница са със доста запълнен график и най-вероятно няма да успеем да се вмъкнем. Освен Карагьозов кой друг работи с д-р Милев?

# 559
 Относно възрастта и общото с нея.  Първото е , че на 21 години една активна ЧПВ инфекция е първична. Т.е. в много голям процент от възможностите е организма да се очисти според вида на щама - нискорисковите имат по-кратък период (за 5-6месеца),  а високорисковите - по-дълъг (8-14 месеца).  Второ ЧПВ инфекциите са опасни, когато станат персистиращи. На 21 години не би следвало да е такава или ако е , то е изключение.  
  Да, 3А група не е за подценяване , но не е и база за вземане на решение за конизация, без значение от възрастта на пациентката и без пълен набор от доказателства, че се налага такава, както и консултация със специалист.  
 Статия няма да  показвам, но давам  пример за моята 3А с активен онкогенен щам на ЧПВ  и хистологичен резултат - възпаление и не  съм на 21.
И още едно пояснение, че възпалението при активна инфекция с вируса , не е от него, защото  цитирам :
Скрит текст:
Патогенезата не включва виремична фаза. Липсват системни прояви на инфекцията.
Отсъствието на вируса в кръвта на гостоприемника означава, че антигените на HPV почти
не се срещат с представителите на имунната защита. Оттам и гостоприемникът не съумява
да генерира силен антителен отговор. Вирусът остава „скрит” в епидермиса. HPV не
„убива” клетките, в които се развива. Периодът между инфектирането на базалния
кератиноцит и освобождаването на новите вируси е около 3 седмици. Това е времето,
необходимо на кератиноците да преминат през процеса на пълна диференциация и
„отлющване”. За разлика от много други инфекции инфекцията с HPV не води до
възпаление.
В края на естествения си жизнен цикъл кератиноцитът се отлющва от
повърхността на епитела като мъртва клетка, така че не е необходимо HPV да лизира
клетката, за да я унищожи. Ако такова лизиране се осъществяваше, то би послужило като
сигнал за имунната система. Липсата на такъв процес предпазва вируса да бъде открит от
имунната ни система.

Именно поради тази причина при 3А група се препоръчва да се направи м.б. и изследване за анаеробни патогени  като причинители на възпалението.  Което отново отново отхвърля конизацията без наличие на данни от биопсия.

И за каква ваксина говорим след като са започнати вече половите контакти?

За ваксината съм склонна да се съглася с теб, защото не съм запозната в частта - може ли да се ваксинираш, ако си започнал полов живот. Тук не оспорвам въпроса ти, даже напротив, може би имаш право. Аз само знам, че е възможна ваксина до навършване на 26 год., или на 29 г., но наистина не знам подробности. Признавам си, тъй като аз съм над тази възраст, не съм се интересувала. Така....
Да се върна на ЧПВ-то и 3а група цито. Продължавам да твърдя, че тази група не е за подценяване и много често е свързана с дисплазия. Нека проследим случая и ако 21 годишната девойка продължава да ни информира как се развиват събитията с нея, ще ми бъде любопитно какво се случва. Дали ще се окаже с цин-1, или не. Аз не съм я изпратила директно на конизация, а само казах, че за мен това е правилното решение, ако се окаже с ЦИН-1. Всеки сам си решава и избира. 🤘

# 560
  • София
Аз също имах 3а група,след много лутане и отрицателни чпв Ганчева реши да направи абразио,искаше да види канала,еми излезе си възпаление и нищо друго!

# 561
Аз съм с ЦИН 1 и не съм конизирана.
Спрете с глупостите моля ви, на първа страница има много информация. Прочетете, информиряйте се подробно и не обобщавайте едно към едно, особено преди да давате съвети.

# 562
Всеки случай е индивидуален!
Не е редно да се обобщава.
А който взима важни решения за собственото здраве, на база обобщения във форуми, сам си носи последствията.
Не е редно и да се поставят диагнози и да се препоръчва лечение от немедицински лица. Но който е склонен да се доверява на такива, пак сам си носи последствията.
Четете, информирайте се и търсете добри лекари, на които да се доверите.

# 563
Не знам защо Геника си позволяват да пишат цин на изследване на цитонамазка. Много е некоректно и заблуждаващо. 
Второ мнение при добър онкогинеколог е задължително. Не разбрах правена ли е типизация на вируса или само от цитото и кондиломите се съди за него.

Някой назад споемна, че ще чака две седмици за резултат. Ако е даден в Синево, те изпращат пробите в Румъния и затова се бавят.

Направих само скрининг на високорисковите типове HPV, който излезна положителен. Типизация не съм правила

# 564

[/quote]

ма.... много агресия в този форум, а
[/quote/

Конизирана съм преди 3 месеца и пак си нося ЧПВ  така че не е гаранция че след конизация вируса ще изчезне
[/quote]

Хайде и аз от 5та страница да се обадя ( струва ми се, че ме забравихте 😉😃).

Мисля, че е добре да се взима мнение поне от 3 доктора, ако някой каже конизация. Аз бях гранична група, но изобщо не се споменаваше за това. Явно всеки доктор си прави своите преценки и няма еталон.

# 565
Освен Карагьозов кой друг работи с д-р Милев?
[/quote]
При доцент Милев може да се занесе материал за да го погледне взет от всеки един доктор, независимо кой е той...не само Карагьозов...  Просто правиш си прегледа при даден доктор,който прецениш, казваш, че цитонамазката искаш сама да си я занесеш при определен патолог, взима цитонамазка и я носиш при доцента... Това е!

# 566
  • Благоевград
Мили момичета, благодаря ви за загрижеността! Вкъщи съм си, понеделник ме изписаха. Не знам дали съм добре. Постоянно мисля, че нещо може да стане, а тук не искам и да стъпя до лекар или спешно. Имам една болка и чувствам топлина  от ляво на шева, не знам дали е нормално, но все за гадости мисля. Хистологията най-вероятно е излезнала, но няма да бързам да я взимам, тъй като на 19-ти ще е готово и решението на онкокомитета, та наведнъж. След всички гадости след ооерацията- проблеми с дренажите, проблеми с пропишкването след сваляне на катетъра, още не мога да се успокоя, че всичко е минало и все очаквам нещо лошо да се случи. Позитивното ми мислене  направо се изчерпа... Прегръщам ви!

# 567
MiaElpida ..радвам се борбено момиче, че вече си си в къщи... Това, което чувстваш е възстановителен период... ще издържиш, стискам палци за една хубава хистология и всичко лошо да е зад гърба ти... Прегръдки от мен и не си и помисляй позитивното ти мислене да се изчерпва... Горе главата и само усмивки...успех миличка, желая ти го от все сърце!

# 568
  • Русе
Аз да попитам ЧПВ само при полов контакт ли се предава? Чета в интернет, че може да се предаде и при контакт кожа-кожа. Това означава ли, че ако се ръкувам с някого, който има ЧПВ може да се заразя или ако докосна продавачката в магазина, която е болна или от други такива случайни докосвания просто за секунди мога да се заразя с ЧПВ?

# 569
Мили момичета, благодаря ви за загрижеността! Вкъщи съм си, понеделник ме изписаха. Не знам дали съм добре. Постоянно мисля, че нещо може да стане, а тук не искам и да стъпя до лекар или спешно. Имам една болка и чувствам топлина  от ляво на шева, не знам дали е нормално, но все за гадости мисля. Хистологията най-вероятно е излезнала, но няма да бързам да я взимам, тъй като на 19-ти ще е готово и решението на онкокомитета, та наведнъж. След всички гадости след ооерацията- проблеми с дренажите, проблеми с пропишкването след сваляне на катетъра, още не мога да се успокоя, че всичко е минало и все очаквам нещо лошо да се случи. Позитивното ми мислене  направо се изчерпа... Прегръщам ви!

ох.... пожелавам ти наистина от все сърце всичко да е с хепи енд! Следя ти включванията и се моля да си добре! Късмет!!!

Общи условия

Активация на акаунт