Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 14

• 43 523
  • 761
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте, имам наематели, които искат да променят статута на апартамента от жилищен на такъв с търговска дейност. Обясниха ми че няма как да продължат да използват апартамента така, защото при евентуална проверка ще има санкции, както за тях, така и за нас. Проблема е че тази промяна довежда след себе си допълнителни разходи, като увеличаване на данъка. Някой попадал ли е в подобна ситуация?

# 361
  • София
Отсвирвай ги. Нали може след година да си тръгнат...

# 362
Как ли пък не, ще тръгна да сменям статут.  Crazy
Да си намерят помещение което отговаря на изискването им, ти жилище отдаваш, за живеене.

# 363
Здравейте, имам наематели, които искат да променят статута на апартамента от жилищен на такъв с търговска дейност. Обясниха ми че няма как да продължат да използват апартамента така, защото при евентуална проверка ще има санкции, както за тях, така и за нас. Проблема е че тази промяна довежда след себе си допълнителни разходи, като увеличаване на данъка. Някой попадал ли е в подобна ситуация?
a в договора ви не е ли записано, че отдавате апартамента с единствена цел за живеене?

# 364
Pepina_n3, в догора е записано, че ще се развива, конкретната дейност, но тъй като по някакъв нов закон вече се изисква промяна на статута, наемателите искат да се промени.

# 365
  • София
Как сте отдали жилище за търговска дейност? Вие сте си виновни.

# 366

Ами то не е точно търговска дейност, а стая за игри

# 367
  • София

При промяна на предназначение, би трябвало съседите да се подпишат че са съгласни.... като начало.... може да е стая за игри, може детска градина, може занималня... съседите трябва да са съгласни... и това като минимум, после другите административни врътки , накрая е дерта с данъка. Има ли жилището самостоятелен вход или какво? През общия вход ли се влиза...? Блок, панелка, или подобно нещо? Или партер със собствен вход..

# 368
  • София
А как те са взели разрешение за някаква дейност, като първото изискване е помещението да отговаря на една камара изисквания. Противопожарни, аварийни, вентилационни и какво ли още не

# 369
Yangdze, етаж от къща е не е със самостоятелен вход и имат съгласието на съседите
.

chiana2003, това не мога да кажа

# 370

Възможно е да са променили закона и нито наемателите са виновни, нито Вие. Според мен обаче тази промяна в нормативната уредба Вас не Ви задължава и не би следвало да носи негативни последици като неустойки или подобни. Сега ще са нужни подписи на съседите и то какъв процент съгласие, ще трябва да проверите. Освен това добре си проучете ако помещението е жилищно дали после ще може да си върнете стута. До колкото знам, но не съм 100% сигурна, трудно е да се промени в НЕ жилищно, но после лесно можело пак да стане жилищно, но ако и тая наредба променят какво правите?! Да речем сега се договорите да смените статута и те поемат това бреме и разправии по окомплектоване на документи и пак Вие трябва да ги входирате като собственик! А после ако решите да го правите пак жилище кой ще Ви оправи документите и колко ще Ви струва?! Освен това данъка, който споменавате, дори сега да се договорите да плащат разликата, а се изнесат след 1-2 месеца или година, Вие какво правите после?
Трудно ли го отдадохте? Аз ако нямам намерение от тук нататък за такива цели да го давам не бих сменила статута и се вкарала в такива разправии. Това ще Ви стесни и крага от потенциални наематели в бъдещи периоди. Рзбирам, че сте доволни от наемателите и искате да им съдействате, ама добре си помислете какво ще Ви коства и струва ли си риска, някой ден да си купят помещение и да Ви зарежат изневиделица....
Ако промяна на статут се прави лесно и сама може да се справите и т.н. сменете го пък... Аз не съм наясно, но е голяма бюрократщина обикновено.

Ако има как да вземете някаква декларация нотариално заверена за всеки случай от съседите, че при желание от Ваша страна да промените статута на помещението отново в жилищо няма да имат нищо против, за да си вържете гащите направете го!

Последна редакция: пт, 29 мар 2019, 11:14 от drago_2008

# 371

drago_2008 Такива са и мойте притеснения, наемателите имат желанието след като напуснат (искат да сключим дългосрочен договор, но дали ще е наистина такъв никой не знае) да върнат статута на жилищен, но сега е едно после може да стане друго(много неща могат да се променят за примерно пет години, както тяхното желание, така желанието на съседите ми а и самият закон). А и да не говорим, че това е излишно напрежение и време за мен и семейството ми( имота е наследствен)

# 372
  • София
Те тръгнат ли да напускат, няма да се занимават със статута на чуждото жилище... към 90% сигурно е..
Еле, ако нещо се скарате или решите да вдигате наема и се сопнат... Абе ще сте леко зависими вие от тях и ще искате да останат .... това не е добре... за вас. Но преценете сега, ако няма шанс за други наематели, преценет плюсове и минуси. Според мен процедурата не е лека ... и не е току така..

# 373
Те тръгнат ли да напускат, няма да се занимават със статута на чуждото жилище... към 90% сигурно е..
Еле, ако нещо се скарате или решите да вдигате наема и се сопнат... Абе ще сте леко зависими вие от тях и ще искате да останат .... това не е добре... за вас. Но преценете сега, ако няма шанс за други наематели, преценет плюсове и минуси. Според мен процедурата не е лека ... и не е току така..

Процедурата изобщо не е лека, говорим за дълга и тромава процедура, която ще отнеме от 3-6месец и 2500лв според фирмата, която ще се наеме, за да направи промяната на статута. Шансовете за други наематели смятам, че има, естествено нищо не се знае докато не се обяви за наемане. И съм съгласна, че вероятността да се занимават с промяната на статута, след като напуснат е нищожна.

# 374
Освен предварително да им вземеш и таксата за  промяната след напускането им.
Пък занимавката  ще е за твоя сметка - все пак си получавала и наем от тях.
Друг вариант не виждам.

Общи условия

Активация на акаунт