Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 14

• 43 047
  • 761
  •   1
Отговори
# 465
Намодателят къде да си изнесе леглото, освен в собственото си жилище? За един наемател и това съм правила. Плащаш си 2 пъти пренасянето, занимавка.
Затова, май по-добре - да се дават така както са. Вече не се навивам да го правя този номер. За всеки влак си има пътници.

# 466
Ето една интересна статия за доходността на инвестицията в апартамент и наемите, как трябва да се изчислява.
https://money.bg/property/kolko-bi-tryabvalo-da-struvat-zhilisht … te-v-momenta.html

А как избра 15 години?! Защо не 14 или 16. Авторът дори стига и до 20 (5%-овата доходност всъщност е това). Значи тръгва от 15 и стига 20. За мен всичко над 10 години, или 120 месеца ще ме накара да правя доста сериозни с анализи за скрит потенциал. 12 години или 144-150 месеца ми се струва макс.

# 467
На теб може много неща да ти струват, народът си дава по 100-110 000Е при 350-400 наем и не му пука.

# 468
И тия наеми не се знае колко са реални. Имам опит с отдаването на тристаен, при средна цена за района в сайта на имот от 600 евро, едвам успях да се договоря за 900 лв след половин година чакане...
Попринцип трябва да се имат предвид и разходи по сделка на имот (ако е купуване с цел отдаване под наем), за обзавеждане, за освежаване след наематели, непълната годишна заетост и т.н. и тая доходност от 5% / година отиде.. колкото да не е без хич.

# 469
Ако не е тайна, за кой район става дума?

# 470
# 471
В Павлово 600 евро?! Излъгали са ви леко. 600 евро може веднага след очебиещ ремонт и с гарантирано паркомясто.
В перлата МанЛи тристайните са 1000лв.

# 472
  • София
Не гледай скъпите цени в обявите, които ти вдигат средната цена. 600 евро , за 3-стаен, Бъкстон, на мен ми се струва доста висока средна цена. Виж на първа страница, има няколко по около 400 евро и явно това си е ориентира.
Ако си отдала на 900 лева си добре, и е ясно защо е трябвало да се чака половин година да се намери наемател.

# 473
  • In the land of Never Never
И тия наеми не се знае колко са реални. Имам опит с отдаването на тристаен, при средна цена за района в сайта на имот от 600 евро, едвам успях да се договоря за 900 лв след половин година чакане...
Попринцип трябва да се имат предвид и разходи по сделка на имот (ако е купуване с цел отдаване под наем), за обзавеждане, за освежаване след наематели, непълната годишна заетост и т.н. и тая доходност от 5% / година отиде.. колкото да не е без хич.
Зависи от много неща. В моя вход дава под наем друг собственик, етажа е 3, при мен е 6-ти от 7 етажа общо, моето обзавеждане е лукс, качествени мебели и техника, при него конфекция. Тези неща имат значение. Той опитваше да го дава сам, за 720 евро без гараж, не стана явно, и като стоя празен няколко месеца, промени обявата на 500 с гараж. Предполагам, че го е дал вече. Аз го бях обявила за 750 евро с гараж, дадох го след един месец, чрез агенция, за 700, на чужденец.  Давам чрез агенции, това също ускорява процеса. Половин наем плащаш на агенцията, но те имат интерес да намерят наемател и да спечелят. Като стои по-дълго празен, губиш наеми.

# 474
Не гледай скъпите цени в обявите, които ти вдигат средната цена. 600 евро , за 3-стаен, Бъкстон, на мен ми се струва доста висока средна цена. Виж на първа страница, има няколко по около 400 евро и явно това си е ориентира.
Ако си отдала на 900 лева си добре, и е ясно защо е трябвало да се чака половин година да се намери наемател.
Първо, защо да не гледам скъпите цени в обявите? Ти да не мислиш, че онези статии като ги пишат някой си прави труда да не ги гледа? Отваря журналистът, копира средната цена за квартал, която я пише на сайта и така ви залъгват. Моята идея с примера ми беше именно да ви покажа колко неточности има!
Второ, мъжки пол. Wink

Gal, никой не ме лъже, дадох само за пример как се гледат тия цени в статиите, на мен ми е пределно ясно, че не е така...
П.С. Реално Павлово и Манастирски ги дели 1 булевард (Бъкстон), така че не знам защо изобщо го даваш като сравнение.

# 475
Само да вметна, то не  е много по темата с реалните договори за наем, но и по делата експертите , за да определят среден пазарен наем за период, го правят на база офертни цени, а не реално отдадени жилища.
Много е подвеждащо това.
Всеки може всичко да иска.
Въпросът е на пазарна конюнктура.

# 476
  • In the land of Never Never
Само да вметна, то не  е много по темата с реалните договори за наем, но и по делата експертите , за да определят среден пазарен наем за период, го правят на база офертни цени, а не реално отдадени жилища.
Много е подвеждащо това.
Всеки може всичко да иска.
Въпросът е на пазарна конюнктура.
Моят опит показва, че вече всички наематели се пазарят. Аз не определям цената според средната, а си правя свое проучване на това, което се предлага в момента в различни агенции, в сходни локации, със сходни характеристики.
По-рано определях цената около и под тази, която други са обявили подобни апартаменти. С цел да бъде по-атрактивна обявата, да се даде по-бързо, и за да мога да избирам наемател. Става така обаче, че наемателят почва разговори, харесвате се взаимно, и преди подписване, иска намаляване с около 50 евро. Вече нещата са узрели, не ми се иска да почвам отначало, и се съгласявам.
Сега смених тактиката, обявявам го на горната граница и малко отгоре. И така и така, наемателите идват и се пазарят. Като сваля, си идвам на реалната цена. И те са доволни, и аз не губя. Ако пък се съгласи на тази цена, още по-добре.
Та за това, офертните цени са по-високи. Ако не се пазаряха наемателите, може би щяха да се обявяват реалните. Важното е да не си много далече от тях.

# 477
При последното си отдаване под наем, брокерите се пазаряха. Според мен, за да спечелят клиентите и да се нагласят. Аз си бях дала реална цена ,  която не се наложи да смъквам. Ми то още отначалото ти се качват на главата така, нали.
Но вче съм писала по темата- дойде семейство без брокери , не зная защо си позволиха да ми показват скрити недостатъци на вещта ми/нереални/, че и да казват, че щели да го наемат под обявената цена и с подмяна на пералня и хладилник за моя сметка. Дали са били нагли , аз не зная, но се почувствах като боклук. Естествено, им отказах. Пробваха.

# 478
Явно само аз съм балък да не се пазаря. Хич не го умея.
Tays, дай ги тия брокери насам, моите още малко ще ми бръкнат в чантата да дърпат пари 😁

Първо, защо да не гледам скъпите цени в обявите? Ти да не мислиш, че онези статии като ги пишат някой си прави труда да не ги гледа? Отваря журналистът, копира средната цена за квартал, която я пише на сайта и така ви залъгват. Моята идея с примера ми беше именно да ви покажа колко неточности има!
Второ, мъжки пол. Wink

Gal, никой не ме лъже, дадох само за пример как се гледат тия цени в статиите, на мен ми е пределно ясно, че не е така...
П.С. Реално Павлово и Манастирски ги дели 1 булевард (Бъкстон), така че не знам защо изобщо го даваш като сравнение.
Защото - болднатото. Гледаш висока средна цена и се чудиш защо зорлем си дал твоето с 30% под средната. Сори, усещам леко чувство за лично прецакване. Ама това е положението. Тук го наричат пазар. За мене не е пазар, а който се хване първи. И аз недоумявам кое струва 500 лв в една гарсониера с изтърбушен диван, уреди - мои набори, пожълтяла нацепена боя на изметнатата дограма, а най-близкият транспорт е селски автобус веднъж на час, но толкова й искат. Аз няма да я наема, но все някой балък ще я вземе.

За безкрайните зависимости и защо средна цена е нерелевантно понятие Glikoza даде много добро обяснение.

# 479
Скрит текст:
Явно само аз съм балък да не се пазаря. Хич не го умея.
Tays, дай ги тия брокери насам, моите още малко ще ми бръкнат в чантата да дърпат пари 😁
Скрит текст:
Второ, мъжки пол. Wink

Защото - болднатото. Гледаш висока средна цена и се чудиш защо зорлем си дал твоето с 30% под средната. Сори, усещам леко чувство за лично прецакване. Ама това е положението. Тук го наричат пазар. За мене не е пазар, а който се хване първи. И аз недоумявам кое струва 500 лв в една гарсониера с изтърбушен диван, уреди - мои набори, пожълтяла нацепена боя на изметнатата дограма, а най-близкият транспорт е селски автобус веднъж на час, но толкова й искат. Аз няма да я наема, но все някой балък ще я вземе.

За безкрайните зависимости и защо средна цена е нерелевантно понятие Glikoza даде много добро обяснение.
Така, аз пак оставам с усещането, че нещо не ме разбра. Дадох този пример не защото смятам, че съм се прецакал, а по повод една статия малко по-нагоре, където се гледат именно офертни цени: https://money.bg/property/kolko-bi-tryabvalo-da-struvat-zhilisht … te-v-momenta.html
С примера си исках именно да покажа, че офертна цена не е равна на пазарна цена!

Общи условия

Активация на акаунт