Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 14

• 42 988
  • 761
  •   1
Отговори
# 600
Едва ли нещо им има на плочките отдолу. Може би са зацапани и мухлясали, но предполагам с подходящите препарати могат да се изчистят.

# 601
Eдинственото, което може да им има е майсторът да е ползвал парчета, защото са уж невидими под коритото.

# 602
О, това би било гадничко, не знаех, че така правят.

# 603
Съгласна съм, че наемодателят не трябва д аплаща за топлина от тръби, понеже я ползва наемателя, но смятам, че наемодателят е длъжен да осгури поне един разумен начин на отопление. Ако някой ми каже да се топля с духалка, понеже не му се занимава - първо, че и аз аз ще го отсея и второ, ще помисля, че откровено се подиграва с мен. Това жилище се наема за живеене, напълно нормално е да е мислено върху въпроса по отоплението.

# 604
Е, има адекватно отопление с ток и то не е на ТЕЦ, така че не може да изисквате от наемодателите определен вид отопление, ако те предлагат друг вид. Така че потърсете си апартамент с ТЕЦ и готово.

# 605
  • София
Аз нямам проблеми с хазаите. Наем и парите за сметките даваме на хазаина. С ММ се виждат в началото на месеца.
Козметични ремонти правим за наша сметка. Сменихме пералнята и микровълновата. Не смятам да си ги взимам при изнасянето. Старата микровълновата изгоря.
В момента аз и щерката се водим с постоянен адрес (на хазаина), т.е. там където живеем. Детето ми по грешка на общината беше бездомно и трябваше да си сменя адреса, за да изкараме и на него.
Сметките по входа си ги плащаме ние. Оказа се, че имало някакви стари сметки, които няма да плащаме ние, но и не знам колко са.
Сметките по ремонти (в блока - тръби, щрангове, покрив) мисля, че си ги поема хазаина.

# 606
Извинявай, но е нахално да говориш зад гърба на наемодателя с топлинни счетоводители, за да може после по време на разговора да им кажеш: ама аз говориш, няма проблеми да се монтират обратно. .

Искаш жилище с парно с закачени радиатори - търсиш такова, това явно не е твоето. Да, ама наемът сигурно е по-добър от тези на подобни? Тогава правиш компромис. Елементарно е Simple Smile

Създавай си каквото мнение искаш. Имам право да говоря с когото си искам, включително и топлофикация, щом се касае за жилище, от което се интересувам.

Нямаш абсолютно никакво право да говориш нито с топлофикация (те ти продават топлинната енергия), нито с топлинния счетоводител (те ти предоставят услугата дялово разпределение на подадената от топлофикация топлинна енергия). Взаимоотношения с тези 2 дружества има само собственикът, ти си никакъв.
Надявам се разбра, първо, разликата между топлофикация и топлинен счетоводител, и, второ, че нямаш никакво място във взаимоотношенията между хазяина и тези 2 дружества.
Както са ти казали - като искаш работещи радиатори, търси си друга квартира. Тази ти е предложена без радиатори и ти си се съгласил на това, като си подписал договора.

# 607
  • София
 Добре де- какво всъщност печелите от това да са ви свалени радиаторите??? В крайна сметка с вентил врътнат на нула не е ли същото??? А така какво излиза- наемателите освен да плащат сградна инсталация са принудени да се топлят по най-скъпия начин с духалки и конвектори, понеже климатици се предполага че не искате да сложите?

# 608
Не прочете ли по-назад някъде, че на една съфорумка - наемателка, и пречат радиаторите, които не се използват, стоят недемонтирани на стените, а тя е принудена да си държи конвектора насред стаята.

# 609
Аз лично нищо не съм сваляла, но има хора, които са си патили с неплатени сметки за парно. Това може да е една от причините

Лъки, апартаментът беше малък, вътрешен, топъл, а аз цял ден на работа. Вечерта си врътвах духалката за 3-4 часа и така. Сега проверих, имала съм две по-високи сметки - една 80 лв и една 90 лв. Другите през зимния сезон са били около 40, тук-таме 50 лв.

# 610
  • София /Абсурдистан
Добре де- какво всъщност печелите от това да са ви свалени радиаторите??? В крайна сметка с вентил врътнат на нула не е ли същото??? А така какво излиза- наемателите освен да плащат сградна инсталация са принудени да се топлят по най-скъпия начин с духалки и конвектори, понеже климатици се предполага че не искате да сложите?
Не съм наемодател, но да отговоря. Когато радиаторите са монтирани, дори и на нулата да стоят винтилите, начислява се прогнозна такса, която ако не ползваш парно, после е проблем да ти върнат или приспаднат пари. Просто не искат. А като са свалени радиаторите, такса не се дължи. След дълги разправии с дружеството, ние ги демонтирахме и минахме на климатици. С тях не може да се излезе на глава и това е.

# 611

1) Ако не са свалени радиаторите, се плаща за: уреди за отчитане на всеки радиатор (еднократно веднъж на 10 г.) и ежегодно (разделено на равни месечни вноски) за отчитането им. Това са пари за топлинния счетоводител. Ако са свалени радиаторите, тези разходи (излишни) ги няма.
2) Вече повече от 10 г. е забранено да се свалят радиатори. Ако пак ги сложиш, ще трябва да плащаш завинаги разходите по т.1 и вече няма да можеш да ги свалиш.
3) Независимо има или няма радиатори, пускат ли се или не се пускат, ако ги има, разходи за сградна инсталация има, за всеки отоплителен сезон са различни.
4) Най-скъпият начин за отопление при мен е бил с парно. А това, че ти "предполагаш", е само предположение, вероятност за част от наемодателите.
5) Не само наемателите, дори и по-голяма част от собствениците, отопляващи се на парно с вертикална разводка (вертикалните щрангове в СС апартаменти) не могат да разберат системата на разпределение и разходите за топлинна енергия, състоящи се от 3 компонента - за топла вода, за сградна инсталация и за отопление в апартамента. Досега не ми се е случвало наематели да разберат, съответно да реагират с разбиране, на това, че ще им задържа депозита, до излизането на изравнителните сметки за топлинната енергия. Винаги  казват - аз нали съм си плащал за това всеки месец! Ами плащали са, ама прогнозни сметки, а не крайните изравнителни сметки. Няма как наемодателят да знае изравнителната сметка на + или на - ще бъде.
6) Ако настоящите наематели ползват парно (радиаторите) и напуснат преди следващия отоплителен сезон, през следващата зима сметките ще бъдат на базата на миналогодишното потребление, което е проблем, ако новите наематели не искат да се топлят на парно, пак става неразбираемо колко точно трябва да плащат всеки месец.

От няколко години вече в София не е трудно Топлофикация да върне надвзети суми, само трябва да се изчака изравнителната сметка в края на юни/юли/август/септември. Това е неудобството, че се чака.

# 612
По т. 5 - в договора е описано, кога и при какви условия може да възстановя част или цял депозит. Прочели са и са се подписали - след годишното изравняване, най-рано края на август.
По т. 6 -  собственика може да договори с топл. счет. друга база за прогнозно изчисляване.
Напр. една зима квартирантките ми не бяха ползвали топлата вода, само на бойлера са се къпали и мили.
Напуснаха, дойдоха следващите и заявих 3 -4 куб. м. вода месечно за следващата година.
Не съм сваляла радиатори. Наемателите си плащат сметките всеки месец, не са правили проблем за сумите.

# 613
В договора е написано, но не четат, а най-вече - не разбират. За второто не мога и да ги виня особено, то системата е такава, че е трудно разбираема. Естествено, напускайки, след като са си платили всички консумативи и не са направили някакви зулуми, разчитат на парите от депозита за следващото жилище. Но пък и аз не съм благотворително дружество.

За заявяване на друга прогнозна база за следващата година - няма такава опция по Наредбата за топлоснабдяването. Може да се заявява само т.нар. нулево потребление, ако апартамента няма да се обитава, с подписи и телефони на домоуправителя и още един съсед. Накратко - сложна работа.

# 614
Не зная за да ме заблуди ми каза, че по-добре нова душкабина да се купи, отколлкото да подменя коритото. Той беше с майсторите при довършителните работи и идея нямам как е монтирано.
Ето как е,  вижда се на тази снимка :
Скрит текст:
Коритото е монтирано много калпаво. Не е стабилизирано.
Вижда се луфта при овала, който трябва да се минимилизира и силиконизира.
Получават се вибрации, които допринасят за такива щети по акрилните корита.
Трябва да се има предвид и "стареенето" на материала.
Скрит текст:
Ето насоки за правилен монтаж:
Скрит текст:
Така изглежда коритото отдолу:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт