Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 14

• 42 967
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
  • София
В момента по Нова тв - предаване за неволите на наематели и наемодатели в Съдебен спор.
Такова квартирантче ако ми се беше паднало - с кеф ще го изритам.

# 631
Миличките те ...

# 632
е, защо така? Аз пък смятам, че хазайката трябва да поеме ремонта на метално казанче за тоалетната, а не наемателите. И тя се засрами и го пое май разхода. А за мухлясалото и жилище пак ли наемателите са виновни? Единственото, което казваше, че можели да напуснат щом  не им харесва и в крайна сметка те си подадоха предизвестие (демек и това да ги пусне без предизвестие не спази).

# 633
Между другото съжалявам за трудната съдба на наемателите, но наемът е 200 лева за двустаен апартамент, един ремонт на банята ще струва сигурно наемът за месец, за мухъла пък няма да стигне и това. По мое мнение трябва основен ремонт, но и по-висок наем да се иска, който пък тези млади хора няма да могат да си го позволят.

# 634
  • София
Не изклчвам и те да са виновни.
За 1 год. имах наематели - около 50 годдишни, семейство, служители на известна компания за горива.
Перяха и вместо да простират на остъкления балкон качаха мокрите дрехи на парното.
Не се проветряваха, бяха наблъскали всяко свободно място с кашони и кутии.
Мухлясаха на 4тия месец.
Преди тях в апартамента 20 год, живяха родителите ми, нямаше мухъл и миризми.
Беше ремонтирано и пребоядисано, всички шкафове и гардероби бяха празни при отдаването.
Като се изнесоха - почерпих.
От тогава - млади хора с гаджета живеят. Няма мухъл и влага.

# 635
Младите не се перат много.Joy

# 636
Наемодателката излизаше с мотива, че тя е жена и не може да направи казанчето, а наемателят - като е мъж може  без  проблеми (т.е. без пари ) да монтира казанчето. Simple Smile
А пък адвокатчето на наемодателката, пък излезе с номера, че това е дребен ремонт.

# 637
Дребен ремонт е, ако може да работи и така, не те вкарва в разходи и не остава полза за следващи наематели. Пукната дръжка на чешмата е дребен ремонт, ако искаш - сменяш, ако не искаш - гледаш пукната дръжка. Пукната мека връзка и изтича водата на пода също с много условности евентуално минава за дребен ремонт.
Поправка/смяна на чупен смесител не е дребен ремонт, нищо, че смесителят е от 30 лв, а не от 300. Собственикът трябва да го плати.
И понеже някой тук имаше проблеми с много такива счупени смесители, трябва да смени наемателите.

# 638
Никой ли не обърна внимание на наема - 200 лева. Нещо в имот бг не видях дори подобна сума за двустаен в Пловдив. Та като искат на евтино и да им е хубаво, няма да им се счупят ръцете да си подменят казанчето. Силно се съмнявам, че са успяли да намерят нещо по-добро за тази сума. А и тя няма никакъв интерес от качествена поддръжка, която поглъща получения наем изцяло.

# 639
А кой ще даде под наем за 200 лв? 😁

# 640
Нещо не ти разбрах въпроса.

# 641
  • Пловдив
Като наемател, но който скоро ще е бивш такъв ще си позволя и аз да дам мнение.Има три сегмента на наемния пазар-висок, среден, нисък.Поначало в ниския може да се задържи някой дълго.Няма как да очаквате че във високия, ако не сте го дали на чужденец ще задържите дълго българи наематели.Причината е проста, който може да дава 1000лв. за наем, ще може да ги дава за ипотека и няма как да не предпочете последното.Ние даваме 800лв. за лукс тристаен в нова сграда в Пловдив в района на четвъртък пазара.Продадохме друг имот и доплатихме с кеш и малък потребителски за това което купуваме, но дори и да бяхме на 70-80% ипотека, пак идва почти същата вноска. Още когато наемахме преди една година собственика каза, вие сигурно ще гледате да купите.И ние си му казахме, да така е, но първо трябва да продадем друг имот.Сега ще му го освободим като по поръчка в края на юни или началото на юли за новите чуждестранни студенти.
По принцип логично е това да се случва и при ниските наеми.Например там за 2-стайна панелка и ипотеката ще е същата вноска, като наема, но много хора се съгласяват временно да живеят в такива по обикновени да ги наречем имоти, но когато купуват вече , гледат на това като сериозна инвестиция и няма да вложат пари в такъв имот.Когато купуват вече търсят във високия сегмент, но им трябва повече време за да намерят финанси или банките им отказват.За това остават по-дълго под наем.

# 642
  • Стара Загора
Здравейте, от септември 2018 имаме апартамент отдаден под наем на чужд гражданин, с договор нотариално подписан и въз  основа на който наемателят си е извадил разрешително за временно пребиваващ в Бг. И понеже до сега не съм се занимавала с подобно нещо, въпроса ми е каква декларация за данък трябва да се подаде в какъв срок? Четох, че срока й е до 30 април...закъсняла съм. Има ли санкции за по-късно подадена декларация? Ще бъда благодарна, ако миналите по този път споделят.

# 643
Ами на мен не ми направи добро впечатление, че младите хора вместо да се изнесат и да търсят друго жилище, викат Съдебен спор да се оплакват от условията при наем 200 лв. За какво се спори? Жената не може да оправи мухъла, а от темата се разбра, че като обитаваш неграмотно и немарливо и не проветряваш, сам си го произвеждаш. Или пък два месеца ползваш кофа за тоалетната, щото те мързи да викнеш майстор да ти постави новото казанче. Ми взимай си шапката и си търси друго за 200 лева с по-добри условия, ако можеш разбира се.

# 644
Този мухъл, в показания в Съдебен спор апартамент, откъде ли идва ? Дали не е някакъв нов блок, който още съхне ? Макар и да се разбра, че преди тези наематели , предишни не са имали мухъл. При мен беше избил точно с онези вандали, при други наематели е нямало. Уж тези от предаването не са сушели вътре, ами може да са млади, но как така са оставили болно дете с тези спори ? То си има препарати, дори не е нужно хазайката да знае, че пръскат. И влагоабсорбатори - също.
А най- простото е, не те устройва, напускаш.
Колкото до казанчето- на хазайката е работа това и хич да не се прави  и тя , че сама жена и т.н. Малко уважение към хората, които ти плащат, е нужно.
Цялото предаване ми остави един лош вкус и от двете страни.

Общи условия

Активация на акаунт