Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 14

• 43 018
  • 761
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Здравейте, възможно ли е малко, санирано жилище около 50 квадрата, с южно изложение, да се отоплява само с тръбите от теца? В момента съм в жилище с парно, изложението е север-изток, като парното съм го пускал до първата седмица на март, по 2-3 часа вечер
Човек е добре да разгледа в края на сезона разпределението за да установи, че твърде голям % е за сградна инсталация, друг сериозен % е топла вода и накрая един не чак толкова голям е за отопление и пестенето точно от отопление е леко безмислено- в бившият ми блок едва 30% ми бяха отоплението. Топлофикация си взима своето независимо дали я карате само на тръби или се топлите.
 А сега видях поста че радиаторите били махнати- аз бих поискал да ги монтират обратно на ваше място.

# 541
Благодаря ви, ще зная за следващия път. То, всъщност, аз се намесих в отдаването само сега, за предни наематели не съм имала отношение . Но вече казано.

# 542
А сега видях поста че радиаторите били махнати- аз бих поискал да ги монтират обратно на ваше място.

Ти може много работи да искаш. Дано не ти се върже на исканията някой наемодател.
Като се изнесеш след няколко месеца пак ли да наемам майстор и да свалям радиатори ако следващия не иска?
Аз апартамента го давам на тази цена и при тези условия, напр. без радиатори или  без миялна и сушилня.
Който не му изнася - продължава търсенето.

# 543
Момичета, вече побеснявам. Има един куп обяви за жилища ок. 450-500 лв и всичко е с брокери. Намерих 2 без и естествено се отдават на първи оглед. Толкова ли не може в тоя град да се намери нещо без брокер?

# 544
А в новото жилище има ли отоплителни уреди? Как са се справяли предишните наематели ?

С онези конвекторни печки на ток, около 100 лв струват.

Може да го обсъдим със собствениците, реално сега е моментът за такива ремонти. Ще се поинтересувам и от цената на процедурата

# 545
Ако са свалили радиаторите, докато беше разрешено, само хазяин, поставен под запрещение, би се съгласил да ги сложи отново и повече да не може да ги свали. И да плаща всеки месец за отчитане, дори да са 0 в продължение на години.
Тайс, който ползва - той плаща. След като ти не живееш в апартамента, значи не ти трябва да плащаш сградната инсталация. Това за следващи наематели, за сегашните явно е договорено друго. И сградната инсталация съвсем не е "такса", а си е променлив разход, който се изчислява по формула от типа "куче влачи-диря няма".
На първа инстанция таксата за сградна инсталация е отменена, чака се втора инстанция.
Много са интересни мотивите на ищците, с които първоинстанционният съд се е съобразил - формулата за сградна инсталация е в зависимост от потреблението в имота. Ищцата е посочила в съдебно заседание, че при 0 разход за отопление от радиаторите в апартамента няма как, по законите на математиката, сградната инсталация да е нещо различно от 0 SmirkSatisfiedSmiley

# 546
Според мен във формулата трябва да се взима предвид потреблението на сградата, а не на индивидуален апартамент. Логично е като имаш преминаващи тръби през апартамента, които те топлят малко или много, това да се заплаща. Както и да го гледаме това си е облагодетелстване и не е редно да е безплатно.
П.с. Не работя за Топлофикация.

# 547
Да, но на практика начисляват по-висока такса сградна инсталация на не ползващите радиатори.
Говорила съм със съседка, еднакви са ни апартаментите, не санирани, с еднакви дограми, южни са.
Тя мръзне сама  с изрязани радиатори и отоплява само кухнята на ток. Плаща месечно около 130-150 лв. + за тока.
Ние сме двама/повече ползване на топла вода/ и радиатори, работещи на ниска степен целия сезон в 2 стаи - 160 - 180 лв за парно.

# 548
Във връзка с радиаторите, аз имам следния проблем - при наемането на жилището наемодателката потвърди, че радиаторите са спрени и дори при желание от наша страна, няма да бъдат включени, с което съм ОК. Отоплението е с конвекторни печки - едната не е монтирана изобщо, а другата е на неудобно и неправилно за отопление място, защото старите радиатори не са махнати и заемат цялото налично място под прозорците. Наемодателката обеща, че старите радиатори ще бъдат премахнати, за да може да се използват оптимално, а в кухнята и изобщо, конвекторните печки. Да, ама мина почти година и продължаваме така - без отопление  в кухнята и с конвектор по средата на стаята и по средата на стената в основната стая. Не знам как любезно да помоля като писмено го нямам това обещание. Много е разбрана жената, ама си изисква време и нерви да се занимаваш с Топлофикация, и отлага.

# 549
Те вече забраниха махане на радиатори.
Може би от преди началото на отоплителния сезон, но не съм сигурна за датата.

# 550
Изобщо или има някакви периоди, в които е позволено ?

# 551
Забранено е свалянето на радиатори, освен за кратък ремонт и после пак трябва да ги сложиш - и да ти ги пломбират. От сигурно повече от 10 години е така.

Според мен във формулата трябва да се взима предвид потреблението на сградата, а не на индивидуален апартамент. Логично е като имаш преминаващи тръби през апартамента, които те топлят малко или много, това да се заплаща. Както и да го гледаме това си е облагодетелстване и не е редно да е безплатно.
П.с. Не работя за Топлофикация.

Е, то се взема предвид потреблението на сградата, ама там е уловката - от тотала по общ топломер вадят някакво число за топла вода (което пак е по формула, а не по уред), и останалото за отопление вече го разпределят по формула  за сградна инсталация. Последното останало вече е за индивидуалните радиатори. Накратко правят едно нагласяване между трите компонента.

П.С. Ако ти не пускаш радиаторите, както и тези над теб по конкретния щранг, пипни да видиш топли или не топли щранга. Smirk Но това не влияе на формулата.

Последна редакция: пн, 22 апр 2019, 15:00 от man_darin_ka

# 552
Е, който не иска да си заплаща сградна инсталация да не си наема апартамент в сграда с ТЕЦ. Според мен не е ОК собственикът да плаща тази такса.

# 553
фактурите от Топлофикация са за наемателя.

# 554
Момичета, вече побеснявам. Има един куп обяви за жилища ок. 450-500 лв и всичко е с брокери. Намерих 2 без и естествено се отдават на първи оглед. Толкова ли не може в тоя град да се намери нещо без брокер?
Аз дадох наскоро едно за 400 лв. Не дойде никой без брокер... В момента също отдавам едно, освобождава се края на май, почти няма интерес от частни лица.

Общи условия

Активация на акаунт