Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 14

• 42 960
  • 761
  •   1
Отговори
# 660
Проветряването не работи така, както го изкарвате. Аз съм в нова сграда - 10годишна.Проветрявам всеки Божи ден сутрин и вечер поне по 10 мин. Банята няма вентилатор - след къпане я отварям, отварям и прозореца на стаята. Пак си има мухъл, от 5 месеца поне веднъж месечно пръскам с белина.

# 661
  • София
Аз гледах само началото на предаването и излязохме.
Това, че младите са сираци ми обяснява много неща.
Те така са свикнали - нищо да не правят, да ги гледат в пансиона и да ги обслужват.
Повечето нямат никакви амбиции и все търсят как да се докопат до нещо държавно.
Предполагам, че със запис на предаването ще реват на кмета за общинско жилище и ще го получат. После пък ще се жалят по фондации колко е занемарено, а те пари за ремонт нямат. Не бих се очудила и тук да пуснат тема в  подфорума за благотворителност.
Друго - в мухлясалата стая над гардероба имаше наредени някакви кутии. Те също спират въздуха и допринасят. Не знам дали са били техни или заварени.
Казанчето бабата би трябвало да смени за нейна сметка. Все пак то си остава към апартамента. Ще извика майстор и не е тежък ремонт смяната.

# 662
Аз гледах само началото на предаването и излязохме.
Това, че младите са сираци ми обяснява много неща.
Те така са свикнали - нищо да не правят, да ги гледат в пансиона и да ги обслужват.
Повечето нямат никакви амбиции и все търсят как да се докопат до нещо държавно.
Предполагам, че със запис на предаването ще реват на кмета за общинско жилище и ще го получат. После пък ще се жалят по фондации колко е занемарено, а те пари за ремонт нямат. Не бих се очудила и тук да пуснат тема в  подфорума за благотворителност.

Абсолютно!
Имам познат от малък град, отраснал в дом.Има баща и майка, но майката е била  болна.
Та сега този познат е направил 4 деца...Успя да вземе голямо общинско жилище, че предишното общинско им било малко. Като беше напълно убеден, че държавата му е длъжна!
И ще направи всичко възможно да си го купи. Естествено на смешна цена.

# 663

Хейтърите ще кажат, че поддръжката на тези саборетини е задължение на наемодателите

# 664
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Да помоля за помощ ... най-вече от наемодатели, пък и от юридически добре запознати хора ...
Голямата се изнесе на квартира с договор от 1.04. Аз бях с нея на подписването. Не можаха да отворят водомерите, от електромерите в мазето нямали ключ ... Сметки за парно, според тях -> най-висока 160 лв. ... Та, в договора ви е ясно, че засечени водомери, топломери, електро - няма ... Тези дни са пристигнали сметки за вода, ток и парно. Ток - ще плати, то това е ясно. И вода и парно, когато започнат за нейния период, защото тези пристигналите са за месец март. НО ... едно голямо НО ... Сметките за вода са просрочени и в момента са 210 лв., за парно също, като сумата е 2500 лв. ... Наемодателката иска да се плащат на нея сметките. Правно издържано ли ще бъде, ако направим следното: Да се напише разписка със следния текст ... Днес ... еди кой си .... плати на еди кой си ... сумата ... за наем за месец ***; сумата към Софийска вода за месец***; сумата за електоенергия за месец***, сумата към Топлофикация София за месец*** ... Не знам какво да прави! Живее сама там, наемът не е малък - 600 лв. за холокухня и спалня. Харесва й жилището. Или пък да плаща сметките само, когато й се представи разписка, че са платени? Уф ... Омотано ми е!

# 665
Пари да дава само срещу оригинални разписки за платени суми с фактури само с нейно потребление. Разписките да си ги прибира. Иначе не.

# 666
  • София
Няма как да се плащат само нейните сметки.
И Топлофикация, и Софийска вода погасяват първо най-старата сметка.
Почти безобидна, доколкото знам това не е първата квартира на момата.
Защо преди да подпишете договора не проверихте в някое Изи пей какви сметки висят на апартамента?
Не ми пиши, че не знаеш партидите - проверява се и по адрес на имота, и по име на собственик.
Сега според мене - с отделни разписки за дължимото от нея на собктвеничката. Правете си копия на сметките и ги прилагайте към вашия екземпляр от разписката. Собственичката да се подписва на всяка страница, под подписа да си пише 3те имена с нейния почерк. Ако не и е правно издържано - пари няма да види докато не подпише.
А пък тя дали ще погасява сметките не се знае.

# 667
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
До сега живееше в общежитието на ИЧС и там беше стая с малка баня за 370 лв. с всичко включено вътре, та не се плащаха консумативи.
Ще се обаждам на наемодателката, за да се разберем как ще процедираме. На мен ми се искаше хем да й подписва разписки с посочения текст, хем да й дава оригиналните фактури ... Ще видим ... Просто май ще се обаждам и до адвокат, за да питам имат ли правна стойност подобни разписки ...

А търсене на квартира се оказа голямо приключение ... То, едно казваш, че искаш, брокерите на друго те водят ... То, отиваш и там още 4-5 брокера ... Нямахме време да мислим ... Бяхме толкова уморени и обезверени след месец търсене, че щом го видя това жилище и каза, че ще е то ... В следващите 3 часа ходихме да гледаме още 2 ап., камбанарии ..., а изрично бяхме казали, че не иска такова нещо ... И то с различни брокери ... Обадихме се пак на брокера и като отидохме имаше 2 брокера с клиенети ... и директно дадохме стоп капаро ... Абе, лудница ... То, не знам, честно ... И на търсещите не е лесно ... И на наемодателите ... Ама, явно, коректни наемодатели - попадат на некоректни наематели. А тези, които искат да са коректни наематели - не попадат на читави наемодатели ... Каша ...

Последна редакция: пн, 29 апр 2019, 16:51 от Почти безобидн@

# 668
При оплаквания от мухъл кой какво следва да направи? Да се каже да проветряват, да напръскат, да не сушат вътре дрехи. Влагоуловител кой трябва да купи? Ремонт, но какъв и то, ако се изнесат за месец, но едва ли ще искат?

# 669
Кой писа по-горе, че проветрява по 10 минути на ден? Малко е. У нас е стояло отворено по половин-един час. А като излизаме, малките прозорци остават отворени. Това при пвц
 При дървената ни сега дограма, няма проблем.

# 670
  • София
При мухъл - може би случаите са различни. Ако не е имало, а се е появил при определен наемател - явно той си е виновен и следва да си поеме ремонта. Но най-често бягат да свинят на ново място.
В моя случай /писах на предна стр./ - договора беше подписан от името на фирма за горива. Ползваха семейство техни служители. При предизвестието се свързах с Изп. директор и обясних със снимки как е било преди и след тях. Човека разпореди да се направи ремонт за сметка на фирмата. Доведоха техни майстори, чистиха, сушиха, мазаха със спец. боя и после с друга. От тогава не е имало мухъл.
Е, квартирантката ми беше бясна - как съм я изложила пред ръководството. Опита се да ме заплашва, но не успя.

# 671
Почти безобидна, най-критични са разходите за парно - отопление и топла вода. Там, по мое мнение, трябва да засичате всеки месец показанията на водомера за топлата вода и показанията на уредите на радиаторите, или на апартаментния топломер, ако е НС.
При всички случаи, каквото и да плащате от консумативите, трябва да си имате разписка с подпис на наемодателката какви суми и за какъв период сте платили, независимо дали вие плащате директно или й давате пари на нея заедно с наема.
П.С. - В Топлофикация може да се плаща сметка по избор, т.е. старите може да си стоят, а вие да плащате последните месеци. Което, обаче, не ви върши много работа, защото това са прогнозни сметки, освен ако целият блок не е с ежемесечно отчитане с дистанционни уреди.
За Софийска вода не знам как е.

# 672
В изипей съм плащала която искам сметка за вода, както и които искам сметки за парно. За ток вие тук казахте, че може да се плати и част от сметката, 2 касиерки ми потвърдиха, че може, още не съм пробвала.
На разписката от изипей пише точно кои фактури са погасени.
Румка, аз писах за проверяването.  Вечер, откак се постопли, ми е поне 30 мин, защото в 10 и нещо отварям, завивам се и джиткам игрички и докато се усетя, станало 11. Сутрин между две аларми проветрявам. Зимата не мога и не желая да оставям с часове отворено и не смятам и че съм длъжна. Не ми плаща хазяйката тока.

# 673
Този мухъл, в показания в Съдебен спор апартамент, откъде ли идва ? Дали не е някакъв нов блок, който още съхне ? Макар и да се разбра, че преди тези наематели , предишни не са имали мухъл. При мен беше избил точно с онези вандали, при други наематели е нямало. Уж тези от предаването не са сушели вътре, ами може да са млади, но как така са оставили болно дете с тези спори ? То си има препарати, дори не е нужно хазайката да знае, че пръскат. И влагоабсорбатори - също.
А най- простото е, не те устройва, напускаш.
Колкото до казанчето- на хазайката е работа това и хич да не се прави  и тя , че сама жена и т.н. Малко уважение към хората, които ти плащат, е нужно.
Цялото предаване ми остави един лош вкус и от двете страни.
Айде пак оплювания на новото строителство. Не виждате ли, че е панелка?!?! Даже на няколко пъти споменаха, че тоалетната не е ремонтирана от 70-та година (откакто е построен блокът)…
А относно предаването, жалка работа. Това предаване няма абсолютно нищо общо с правните норми. Нарочно им разказаха трагичната история на младото семейство наематели, за да е по-интересно, но това си е чисто и просто манипулация, нямаща нищо общо с казуса. Не го догледах до края, но от коментарите във форума прочетох, че били осъдили хазяйката?! Пак нещо, нямащо нищо общо с правото. Откъде, накъде? Като не им харесва жилището си пускат предизвестието и се махат. И доказуемо ли е, че болестите на детето им имат някаква пряка връзка с мухъла?

# 674
Като наемател, но който скоро ще е бивш такъв ще си позволя и аз да дам мнение.Има три сегмента на наемния пазар-висок, среден, нисък.Поначало в ниския може да се задържи някой дълго.Няма как да очаквате че във високия, ако не сте го дали на чужденец ще задържите дълго българи наематели.Причината е проста, който може да дава 1000лв. за наем, ще може да ги дава за ипотека и няма как да не предпочете последното.Ние даваме 800лв. за лукс тристаен в нова сграда в Пловдив в района на четвъртък пазара.Продадохме друг имот и доплатихме с кеш и малък потребителски за това което купуваме, но дори и да бяхме на 70-80% ипотека, пак идва почти същата вноска. Още когато наемахме преди една година собственика каза, вие сигурно ще гледате да купите.И ние си му казахме, да така е, но първо трябва да продадем друг имот.Сега ще му го освободим като по поръчка в края на юни или началото на юли за новите чуждестранни студенти.
По принцип логично е това да се случва и при ниските наеми.Например там за 2-стайна панелка и ипотеката ще е същата вноска, като наема, но много хора се съгласяват временно да живеят в такива по обикновени да ги наречем имоти, но когато купуват вече , гледат на това като сериозна инвестиция и няма да вложат пари в такъв имот.Когато купуват вече търсят във високия сегмент, но им трябва повече време за да намерят финанси или банките им отказват.За това остават по-дълго под наем.
Хубав анализ, само, че почива на факта, че всеки иска да купи жилище в град Х, с ипотека или без, но в негов интерес е да купи. А може да не е така. В България всичко живо се стреми да купи имот, в чужбина не е точно така. А съвременните млади хора не искат да купуват, защото искат да са мобилни, а не да се закотвят в един град. в една държава. Има много хора, които имат толкова шарена биография - живяли по 5 години в 3 различи държави, аз ги харичам 'деца на света'. Те не искат да стават заложници на някоя банка, а искат да са свободни, да пътуват и да са щастливи, харчейки малко от заплатата за наем и другата за себе си.

Общи условия

Активация на акаунт