За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 46 685
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
Колко време след отварянето на кутия Филаделфия е ок да се използва?
Добре запечатана около седмица според мен. Повече не!

# 76
Moмичета, знаете ли някаква лесна и бърза рецепта за Лазаня? С готови кори Grinning

За първи път ще правя лазаня, в какъв съд и на каква температура се пече?

# 77
  • София
Moмичета, знаете ли някаква лесна и бърза рецепта за Лазаня? С готови кори Grinning
Намери такива, които не се варят, т.е. да са замразени. Има едни Силва - аз ги харесвам, но може и други.
Съд - какъвто имаш, но да не е много широк, за да са поне 3 пласта. Т - предполагам класическите 180 градуса ще свършат работа.
Лазанята няма как да е много бърза, има си врътня, нали и бешамел се прави. Но поне няма да вариш корите

Ето рецепта с кори за баница. Може и да не са точно тази марка
http://bitas.bg/index.php?i_id=41

Последна редакция: ср, 06 фев 2019, 15:54 от Cuckoo

# 78
Не е задължително да правиш два соса за лазанята, аз най-често правя само болонезе по тази рецепта.
Не знам какви са тези кори дето се варят, моите ги бланширам в гореща вода за минутка.

ПП: от рецептата аз добавям и гъби.

Последна редакция: ср, 06 фев 2019, 13:31 от Mирa

# 79

Любимата ми,от първия път стана страхотна,но не е бърза,връткава е,но пък страшно вкусна.
"Продукти: 
500 гр кайма 
500 гр гъби 
1 гл. чесън 
2 бутилки домати консервирани (1 л общо)
1 голяма глава лук 
500 гр кашкавал 
1 голяма кофичка сметана 
1 л прясно мляко 
60-70 гр брашно 
3-4 големи моркова 
сол, черен пипер, босилек, дафинов лист 
1/2 пакет кори (да са с яйца, ние предпочитаме опрделено Divella или Barilla. Гръцките се разваряват безобразно и са по-безвкусни) 

Приготовление: 
Сос болонезе: настъргват се морковите на ситно ренде. Обелва се чесънът, лукът се нарязва наситно. Чесънът, сложен първо в гореща вода, се бели по-лесно. Скилидките се смачкват с широката част на ножа (не се режат). Чесънът се слага в нагорещен зехтин, запържва се леко, добавя се лукът и морковите и се запържват до златисто. Добавя се каймата, запържва се добре, добавят се доматите, след което се оставят на слаб огън да врят. 
Приготвя се соса бешамел: нагрява се олио, слага се брашното да се запържи леко. Добавя се прясното мляко и сметаната, като непрекъснато се разбърква, докато соса се сгъсти до гъстота на кремсупа (или тесто за катми). 
Измитите гъби се нарязват на плоски парчета (т.е. не се дребнят, подкарвате гъбата от единия край, и щрак-щрак - нарязвате на плоски парчета). Запържват се с малко зехтин, докато поомекнат, но не до пълна готовност. Прецеждат се от водата, която са пуснали. Смесват се с бешамела. 
Избира се тава (правоъгълна), в която да може да се наредят между 3 и 4 пласта кори - предварително със сухите кори пробвайте колко реда излизат. 
Във вряща вода с олио и сол се пускат корите и постоянно се бъркат внимателно, за да не се разкъсат. Пускат се една по една, иначе залепват. Варят се според указанията на опаковката. Когато омекнат и добият гъвкав вид, се охлаждат със студена вода, за да могат да се подредят. 
Най-отдолу тавата се маже с олио, слага се тънък пласт бешамел и сос болонезе и се смесват, и започва подреждането на лазанята. 1 слой кори, 1 слой бешамел, 1 слой болонезе, 1 слой кашкавал; пак кори, слой бешамел, слой болонезе, слой кашкавал - и така до края. Последният слой е бешамел, болонезе и кашкавал. Върху кашкавала може да се нарежат домати на тънки кръгчета, които да покрият лазанята отгоре. 
Пече се около 30-35 минути на 200 C фурна. Не трябва да загаря много - ако става така, се слага фолио върху тавата."
 Автор-Бу,бг мама

За тавичката-избери си дълбока,и предварително виж дали и как ти се събират корите на дъното.Корите винаги ги топвам за кратко във вряща вода,но ако са от тези без варене,не е нужно.

# 80
  • София
Какво варене, какво бланширане? Направо се редят корите от кутията като се заливат със сосове, поръсват с плънки, най-вече най-горния ред и всичко омеква.

# 81
  • София
Може ли да ми предложите изпитана рецепта за сурови бонбони? Благодаря.

# 82
  • София
Може ли да ми предложите изпитана рецепта за сурови бонбони? Благодаря.

Бонбони *Орехови фурми*

# 83
  • София
Ще правя кекс,но искам този път в силиконовата форма ,която имам и незнайно защо миналия път кекса въобще не се надигна а съм чула че силиконовите форми се опускат при нагряване ..... ще помоля по запознатите да дадат съвет !

# 84
  • София
Съвет за какво?

# 85
  • София
Затова дали да рискувам със силиконоват форма?
Дали е вярно че се отпуска при нагряване....?

# 86
  • София
Няма какво да рискуваш. Отпуска се леко формата, но за това се слага в тава при печенето. Освен това, след като се изпече кексът, трябва да изчакаш да изстине и тогава да го обърнеш. В противен случай рискуваш да се разпадне.

# 87
  • София
Няма какво да рискуваш. Отпуска се леко формата, но за това се слага в тава при печенето. Освен това, след като се изпече кексът, трябва да изчакаш да изстине и тогава да го обърнеш. В противен случай рискуваш да се разпадне.
За изваждането нямам проблеми ....винаги го вадя горещ и става перфектен
Ще снимам резултата 😊

# 88
  • София
За изваждането нямам проблеми ....винаги го вадя горещ и става перфектен
Ще снимам резултата 😊

Аз пиша за изваждане от силиконова форма, за която попита!

# 89

Ето тук:
https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=447977.msg13464336#msg13464336

Като за начало препоръчам тези кори- Кори за лазаня без варене Silva
http://pastasilva.com/Kori_lasagne.html
Имат подробно описана рецепта, в Метро са  при замразените продукти.
Рулца с кори за лазаня
https://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=465549.ms … 85760#msg14185760

Тайната на хубавата лазаня е в повечето бешамел. Възползвах се от съвета на Марчева Flowers Hibiscus .
И винаги отличен резултат.....
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт