За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 47 156
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
Аз пък още чакам ножчето за блендера, днес ми заявиха, че ще дойде чак края на месеца. Искам да направя чийзкейк с бисквити, но как да натроша бисквитите с точилка в торба освен, други идеи?
Бисквити меля в уреда за орехи.

# 481
Имате ли изпробвана рецепта за кекс или сладкиш с много малко мазнина (може и без мазнина)?

В американско много често по рецептите дават мазнината да се заменя с ябълково пюре. Например ако имаш една чаша мазнина, половината да ти е мазнината, половината ябълково пюре. Аз лично не съм го правила, но го има като алтернатива в почти всички рецепти.

# 482
След толкова четене за крем карамел вчера ми се прияде и снощи забърках 5 купички на бързо. Ето и рецептета и технологията по която правих:
4 яйца
110гр. захар + захар за карамела на око
500 мл. мляко
1 ванилия.
Първо разбих яйцата със захарта, и после добавих млякото (млякото и яйцата бяха студени директно от хладилника). Жълтъка стоеше леко като пресечен, но нямаше проблем.
В една маллка касеролка изсипах захар и без бъркане, без вода изчаках да се разтопи и веднага изсипване в купите (малки дуралексови).
4 от купите ги напълних до горе, а една наполовина. Тавата я пълна с вода около 2/3 от нивото на купите че и повече.
Фурната на 160 градуса отгоре и отдолу и за около час и 40 мин бяха готови, дори и купата с половината смес на която водата и дойде в повече.

# 483
  • София
Как успявате да изсипете карамел, аз нещо не мога да се справя и трябва да го правя направо във съда. Ще кажете - сложи и вода. Тези дни опитвах в тава с вода - ами докато добие цвят си беше захарен сироп, а като стана, веднага се лепна на лъжицата. И за капак - го изгорих, сега остана малко черно по тавата.
Или просто се прави повече, за да има какво да се изсипе, освен полепналото по съда?

# 484
В тава или тиган го правиш?
Аз винаги го правя без точни пропорции. Разливам си го без проблеми. Добре е да го махнеш от огъня една идея по- рано, защото той продължава да се карамелизира и без да е на котлона.

# 485
  • София
Аз винаги си карамелизирам захарта директно в чашките на котлона. Така ми е по-лесно. Няма пресипване, точене на конци, миене на карамели, цапане с карамел, горене и т.н. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 486
С вода пробвах няколко пъти и нище не стана, с мокра захар (много леко навлажнена) също не стана. Последните 2 пъти сипвам повече захар , котлона на макс и като започне да пуши го намалям с 2 степени, може би заради силния котлон успявам да я запазя по-дълго време течна и да я разсипя по съдовете, нз. Но на 5 съдинки докато го разсипя първата вече е стегнала.

# 487
  • Sofia
Не се прави на силен котлон.

# 488
Какво мога да сготвя със свински флейки от бут? Нямам грам идеи Sad
По тази рецепта стават крехки ,много пъти е пробвана Simple Smile
  https://m.bg-mamma.com/?topic=337164

# 489
  • София
Аз свинско правя задушено в гъбен сос (със смлени на прах сушени гъби) на по-бавен огън около 1.5-2 часа. Става като мозък и сосчето е екстра, сервирам с картофено пюре.

# 490
  • Пловдив
Ако смеся кадифен маслен крем /масло, крема сирене и пудра захар/ с яйчен крем 1:1, ще стане ли  за пълнене на еклери? Или да ги пълня с различните кремове поотделно?

# 491
  • Sofia
Хубава заливка за мусака да ми предложите?

# 492
  • Русе
Скрит текст:
Ако смеся кадифен маслен крем /масло, крема сирене и пудра захар/ с яйчен крем 1:1, ще стане ли  за пълнене на еклери? Или да ги пълня с различните кремове поотделно?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_11.html

Скрит текст:
Хубава заливка за мусака да ми предложите?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_1956.html

# 493
С тази става страхотна мусака
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,92.0.html

# 494

И вкъщи отдавна ползвам заливката на yosif, вкусна е, харесваме я.

Общи условия

Активация на акаунт