За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 46 511
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 4 299
От къде мога да купя хубав шарлан?

# 496
  • Пловдив
  • Мнения: 72
Скрит текст:
Благодаря, но тези са само с яйчен крем. Питам дали мога да смеся яйчен с маслен?

# 497
  • Мнения: 896
Трябва ми спешен съвет.
Яде ми се боб, а не го накиснах. И сега съм в чудене дали по-дълго време в тенджерата под налягане ще стане?

# 498
  • Мнения: 10 687
Трябва ми спешен съвет.
Яде ми се боб, а не го накиснах. И сега съм в чудене дали по-дълго време в тенджерата под налягане ще стане?

накисни го за 1/2 час поне във вряла вода.

# 499
  • София
  • Мнения: 20 725
Трябва ми спешен съвет.
Яде ми се боб, а не го накиснах. И сега съм в чудене дали по-дълго време в тенджерата под налягане ще стане?
Ще стане, разбира се. Не помня майка ми да го е киснала, направо го вареше под налягане. Кой ще се сети да кисне, предвид факта, че готвеше за 6 възрастни. Аз кисна, ако се сетя от вечерта. Но хвърляй първата вода, след като кипне.
Миналата седмица киснах нахут - ей, за 12 часа почти нищо не попи. Кой знае колко е стар.

# 500
  • Мнения: 902
Трябва ми спешен съвет.
Яде ми се боб, а не го накиснах. И сега съм в чудене дали по-дълго време в тенджерата под налягане ще стане?


Ако е с тенджера под налягане ще си стане. Макар отдавна не да не съм правила, понеже на тенджерата ми под налягане й разказах играта. Купувам все консервирани червени бобчета и им удрям една мераклийска запръжка и доматен сос, или лютеница, и трапезна чубрица + люто...

А  иначе- директно се сетих като прочетох това за нещо старо, но много весело, точно на тая тема, от един блог, случайно намерено в интернет.. Пусках го тия дни на майка ми, тя не го знаеше. Следва по надолу, ако случайно някой не го е чел... Wink
Скрит текст:
"Да сготвиш боб, Пено, не е като да си чешеш з..ника! Бобът е изкуство, а не можеш ли един боб да сготвиш, няма кой да те вземе..."

Една е мама и божествен е бобът й!


Така казваше едно време чичо Ваньо, докато избърсваше мустак с ръкава си, а леля Пенка ревеше скришом, защото никога не успяваше да направи боба като свекърва си. И ние с Буба ревяхме, защото не искахме да ядем боб, а ни плашеха, че ще ни го изсипят в гърба. Не ни пускаха да играем, докато не си изядем боба.
До последната лъжица.
Вероятно от тогава го недолюбвам и не проявявах желание да овладея изкуството на бобоготвенето.

Първото ми гадже ме заряза, когато с три години закъснение разбра, че не мога да готвя боб. Беше болезнено. Беше сълзливо. Прекарах три дни заровена в готварски книги и сополи, докато осъзная, че не мога да се справя. Успях да изкрънкам комши да сготви една тенджера боб... в името на любовта и разбирателството. И накрая, докато младежа омиташе боба каза : "Не е като на мама. Тя го прави на чорба, не на яхния. В глинено гърненце. "

В този момент осъзнах разрушителната сила на Мама и ме обзе желание да й (завра) прибера гърненцето в (гъ...) долапа. Това обаче, не промени факта, че не можех да готвя боб и той си тръгна. Няма боб - няма любов.

Болезнените спомени ме атакуваха, когато Владко се обади, че се е прибрал от Испания и много, ама много му се яде... Познайте какво! Мнеее, не мусака. Боб!
Човек, който осем месеца в годината си пече четирибуквието по разни плажове, смуче коктейли и разтрива мацки и бам! Прибира се в България да се напълни с боб.
Щото у Испания като нашия боб нЕма. И ме изнуди.
Пет години ми носел раницата до училище за единия боб. Като си дойде, та да му сготвя.
Въпреки, че знае, че членувам в кръжока "кунки в гъзунки" настоява да му сготвя боб. Че и успява да ме навие накрая.

И така... извади си Блонди ръцете от онова ми ти място, запретна ръкави и...грабна телефона.
Като една модерна блондинка си заврях "свободните ръце" (не онези горните) в ушите, а комши започна да провежда дистанционно обучение.
" Значи...трябва ти тенджера под налягане, фасул, лук, домати, пипер, джоджен, сол и вода."
Аха. Тичам до магазина да набавя всичко.
Обаждам се за следващите инструкции.
Комши казва, че тя накисва фасула, за да уври по-бързо. После в тенджерата под налягане за 10 минути. Отцеждаме. Слагаме нова вода. После запържваме лука и доматите, слагаме подправките, варим още 10 минути без капак и...Воала!

"Ще се справиш ли?", пита малко плахо комши. " Е, ще се справя разбира се! Аз блондинка ли съм или (лукова...) не съм?!"
Затварям телефона и започвам по план.
Накисвам боба. Забравих да питам колко се слага, та обърнах целия пакет, да не се окаже, че не стига. Двайсет минути наблюдавам процеса на киснене. На чорапите толкова им трябва долу-горе, значи и на боба са му достатъчни. Слагам в тенджерата под налягане и пълня вода мълко под ръба. След 10 минути, когато уж трябва да извадя боба, клапанът на тенджерата започна да подскача.
Звук като от сирени на 2-ри юни.
Предусещам, че след малко ще стържа скапания боб от тавана.
Не! Ще накарам Владо да го стърже!

Решавам, че боба е сварен и го понасям към мивката за голямото цедене.
За по-лесно отливам направо водата в мивката. Парата обаче ми запотява очилата, което води до смущения в картината, обръщане на тенджерата и мивка, пълна с боб.
Добре, че имам мрежичка на сифона, та възпрепятства отпътуването на ля фасоля по неведомите пътища канални.

Тука вече трябва да се намеси комши.
Звъня. "Събери фасула в гевгир, изплакни го и го сложи пак да се вари."
"Ами ако нямам гевгир? В шепички може ли?" "Може." - казва комши и се успокоявам, че се справям добре. Щото можеше и по-зле да е.
Можеше цайсите ми да паднат в тенджерата и да видиш тогава как гледам на боб.
Слагам за второ варене и зяпам как се джуркат бобчетата следващите 10 минути.
Пържа лука, доматите, слагам подправките.
Престрашавам се да опитам, ама само от чорбата, без зрънца.

Нещо му липсва на тоя боб. Обаче ме е срам пак да се обадя на комши.
"Бе аз що не взема да видя в нет-а", казвам си и задавам "боб" на Гугъл.
Той ме изстрелва директо във форума на БГ-мама.
Е, баш на място попаднах! БГ мамите знаят как се готви бобец.
Знаят поне 188 начина + тайните рецепти на свекървата.
Е, те тоя път ще го докарам! И на Владко ушите му ще плющят.

Чета, че едната слагала малко ракия, да омекнел хубаво (боба де). Ама не казва колко е това "малко". Като знам на тати мярката, малко е около 150-200 мл.
Хаквам една чаша ракия в боба. Да омекне.
Другата слагала босилек 3-4 стръка. И снимка на босилека сложила. Решавам да не рискувам с треволяците пред блока (че съседите си разхождат кучетата там) и тичам до магазина. Хаквам и ригана вътре. После разбрах, че босилека е друго, но Владко треволяците не ги разбира.
Третата сгъстявала боба с брашно. Колко брашно?
Тия жени, да им се не види, мерилки нямат ли?
Отварям пакет брашно. За по-лесно решавам, че ще тръсна направо от пакета, пък то като се сгъсти ще се види.
Тръснах. Половината пакет.
Изплъзна ми се някак от ръката. Издигна се брашнен облак, чу се леко "пльос" и пак зацапах остъклението. Мамка му и очила!
Освен боба, лука и подправките, на повърхността изплуваха и множество брашнени топчета. И голямата топка в средата.

Е, кво пък! Ще ги разбъркам с дървената лъжица и те ще се разбият.
Бърках. После взех тел за разбиване. Пак бърках. Нямат разбиване.
Грабнах миксера и...пляс в тенджерата. Разбиха се скапаните топчета.
Фасула малко подрънча, малко излетя като надигах миксера, но то без зян не може.
Обаче пък се сгъсти чорбата. Като за мекици се сгъсти.
Дървената лъжица залепна в средата и за момент помислих, че покрай вълнението и бегемамиците им съм метнала и Поксипол вътре.
Установих, че боба ми май не става за ядене.
Ама аз така не се предавам. Аз блондинка ли съм или (лукова...) не съм?!
Грабвам две кутии и се замъквам до ЖП стола. Там винаги има боб.

Прибирам се и точно успявам да изсипя боба в тенджерата, когато Влади и Пацо пристигат.
Опукаха половината и по едно време Владо изтърси :" Много хубав боб, ама не е като на мама. Да видиш мама какъв го прави!".

Прав беше чичо Ваньо навремето... "Да сготвиш боб, Пено, не е като да си чешеш з..ника! Бобът е изкуство, а не можеш ли един боб да сготвиш, няма кой да те вземе. "

Та така! Аз боб не мога да готвя.
Ще си търся мъж, който не яде боб. Или ако яде, поне да може да си го сготви сам.
Щото какво от това, че имам седем китеника, две тъкани пътеки и пълен кашон дантелени каренца чеиз, като един боб не мога да сготвя.
А той боба движи любовта. На мама боба.

# 501
  • Мнения: 22 867
Аз също в тенджерата под налягане варя боба без накисване.

Спамим, ама......аз пък на чудомировата кума Берта винаги се хиля като ненормална! Joy

"Тъкмо щях да завивам на един ъгъл, и кумата Берта, показала главата си на пътната врата, вика след мене, колкото може:

— Ава, кумеец! Как искаш фасуля? Да го попържам ли с масло, или да го не попържам!

— Напопържай го — казвам, — напопържай го до девета рода, та да му дойде умът в главата!"

# 502
  • София
  • Мнения: 471
А колко време го варите в тенджера под налягане и колко вода слагате?

# 503
  • Мнения: 22 867
Някъде бях чела съотношение 1:5 боб:вода, но да не се минава мярката на тенджерата, т.е. да не се пълни много. Аз наизуст малко карам, свикнала съм му, слагам всичко - фасул, зеленчуци, подправки, малко олио, вода3-4 пръста отгоре и варя приблизително 40 мин. Случвало се е да се развари, да доварявам, зависи от боба. Правя го когато нямам време, иначе варя в нормална тенджера, изхвърлям 3-4 води и тогава слагам зеленчуци и др.

# 504
  • Мнения: 2 815

Благодаря, но тези са само с яйчен крем. Питам дали мога да смеся яйчен с маслен?
С всякакъв любим крем можеш да си напълниш еклерите, няма проблем.

# 505
  • Мнения: 896
Бобчето стана супер, с малко запържена наденица Innocent

А колко време го варите в тенджера под налягане и колко вода слагате?

45 мин. в тенджера под налягане, в обикновенна докато стане. А водата в зависимост от това дали ще е чорба, тава или гювеч.

# 506
  • Пловдив
  • Мнения: 72
Polly, благодаря! Смесих двата крема и станаха супер.

# 507
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 562
Имам почти цял килограм смлени орехови ядки. Моля за подходяща рецепта.
Скоро правих ореховки, освен да е някакъв сладкиш с основа блат от орехи и белтъци, друго не се сещам. Искам да е нещо сочно.

# 508
  • русе
  • Мнения: 1 362
Как приготвяте спагетите за да не са слепени след това?

# 509
  • София
  • Мнения: 12 697
Как приготвяте спагетите за да не са слепени след това?

Най-сигурният начин е като сварените и прецедени спагети веднага добавиш към вече готовият сос. Спагетите се варят в много вода - на 100 г спагети/1 л вода и задължително подсолена преди да се добавят.

Общи условия

Активация на акаунт