Американски колеж - четиринадесета тема

• 55 343
  • 762
  •   1
Отговори
# 180
  • София
здравейте,

опитвам се да планирам лятото, да си направя календар (планер Wink с ключовите дати/срокове , но ми липсва информация относно датите след кандидатстване тази година за колежа. Изчетох цялата 8-ма тема, чета 9-та тук, и целия им сайт съм прочела, но не намерих подобна пълна информация. Знам, че заедно с НВО и АК планирането на лятото става тежка задача, но ако може някой, който е минал през това да помогне да сглобим някакъв календар, предполагам ще е полезен и на други четящи и интересуващи се. Трябва ми нещо такова в по-сбит хронологичен вид:
1. В какъв срок след изпита (17 март) излизат резултатите? От четене разбрах, че може да варира, около 10 дни, 2 седмици. Да кажем до към или около 1 април.
2. Ако някой е приет (разбирам, че изнасянето на "резултатите" включва и дали е приет ученика), и реши да се запише - в най-кратък и най-късен срок - кога? Поканен да се запише - какви са сроковете там?
3. Ако се избере опцията да се кандидатства за финансова помощ - кога се избира това, какви документи и срокове?
4. За пълна стипендия (разбирам, че е различно от финансовата помощ), кога се пише есето, кога се разбира, че ще има такъв " изпит", до който сме допуснати и кога се случва?
5. Има ли нещо подобно на 2-ро класиране, 3-то и т.н., кога се случва то? Предполагам времево може да съвпада по ясни причини с класиранията от НВО
6. Ако се избере да се чака записване в АК след N-класиране от НВО, какви са сроковете на колежа?
Може би пропускам други важни неща, ще може ли да сглобим подобен календар за тази година или навлизаме много в сферата на "ако Х, ако Y и т.н"

# 181
Малкият ми син избра АК два ли, три ли, работни дена преди крайния срок за записване. Не виждам къде е проблема?
Вероятно в майката на сина, която не издържа на стрес Wink и я е хванала треската!

Рано е! Тенджерата се слага на котлона, след като изпита мине Grinning

Ми виждаш ли, така добра съм да информирам, съвсем съм по стандарт.

*Аз не обичам да правя нещата в последния момент /ха ха/, затова изпушвам изпредварително!!! За да е спокойно накрая, когато си трябва да е спокойно!

Позволих си да копирам поста, много ми хареса картинката!

Галита, от някоя от старите теми /по спомени/ на 4ти април имаше резултати /май директно с класирането/. Някой беше казал да считаме 3 седмици след изпита за всеки случай.

Поредни класирания няма точно в този формат, канят следващите по ред в някакви срокове /на някакви партиди/. Един от сроковете съвпадаше с този за записванията за другите гимназии. Ох, ама и аз каква подробна информация дадох. Аз до края на юли тази година не планирам нищо.

Последна редакция: вт, 12 фев 2019, 17:45 от Анонимен

# 182
  • София
Приетите на първо класиране в АК се записват около датата, определена за  обявяване на първо класиране от НВО /и след получаване на бележниците/. Дотогава става ясно дали има отпусната финансова помощ или стипендия. Последващи класирания има, ако не се запишат всички приети. От тази година седмокласниците не са ли чак до 30.06. на училище? Няма ли обявени дати за класиране и записване при първо класиране от НВО? Ако всичко е наред, те ще ви ориентират. Ако искате да сте по-спокойни, подсигурете си свободни дати и след това - евентуално за следващи класирания.

# 183
  • софия
Сега ме информираха, че за да се запишеш при Йънгс, трябва да се явиш на тест.
Моля по-запознатите да дадат повече инфо.
За CAD електива не е вярно. Но той приключи, беше само първия срок. Много се кефеха децата, работиха с лазерен  принтер за дърво (не знам как се казва, за мой срам), 3Д принтер...

# 184
Да, по желание са елективите. Но, ако някой много иска да учи нещо при Йънгс и не му се чака 12 клас, те също са вариант.
Записването е онлайн - обявяват се дата и час за записване по време на обедната почивка и става от хромбука.
Не знам дали има проблем с местата. Вероятно за някои елективи има.
За History and Popular Culture при Ван Суол не е имало проблем със записването и този семестър, минута-две за регистрирация.

Явно при вас не е имало проблем. При нас системата забила съвсем и едва едва се е записала на същия електив.

# 185
Допълвам: Приетите на първо класиране в АК се записват (около) след датата, определена за  обявяване на първо класиране от НВО /и след получаване на бележниците/ и около датата за второ. Получаване на отговорите за финансиране е около датата за първо класиране за ДГ. Записването за "финансираните" е с около седмица по-рано от общия срок (по спомен), но не преди първо класиране от МОН. За нашия набор второ класиране за ДГ беше в деня с краен срок за записване в АК Hands V Тази година седмокласниците учат до по-късно, та май повече от половината юли ще ви е зает Rolling Eyes
Кандидатстването за пълна стипендия става заедно с кандидатстването за финансова помощ, поканата за есе е след одобряване на нужда от такава финансова помощ... Ще получавате информация текущо Hands V
Документите за финансиране, заедно с указания и срокове ще получите от линк, веднага с информацията "приет".

# 186
  • София
О, значи е било въпрос на късмет. Елективът е много интересен според сина ми.

# 187
  • Sofia
Доколкото помня от дните на отворени врати, последната дата за записване (ако си поканен) съвпада с датата на излизане на второ класиране за гимназиите.

# 188
здравейте,

опитвам се да планирам лятото, да си направя календар (планер Wink
Скрит текст:
с ключовите дати/срокове , но ми липсва информация относно датите след кандидатстване тази година за колежа. Изчетох цялата 8-ма тема, чета 9-та тук, и целия им сайт съм прочела, но не намерих подобна пълна информация. Знам, че заедно с НВО и АК планирането на лятото става тежка задача, но ако може някой, който е минал през това да помогне да сглобим някакъв календар, предполагам ще е полезен и на други четящи и интересуващи се. Трябва ми нещо такова в по-сбит хронологичен вид:
1. В какъв срок след изпита (17 март) излизат резултатите? От четене разбрах, че може да варира, около 10 дни, 2 седмици. Да кажем до към или около 1 април.
2. Ако някой е приет (разбирам, че изнасянето на "резултатите" включва и дали е приет ученика), и реши да се запише - в най-кратък и най-късен срок - кога? Поканен да се запише - какви са сроковете там?
3. Ако се избере опцията да се кандидатства за финансова помощ - кога се избира това, какви документи и срокове?
4. За пълна стипендия (разбирам, че е различно от финансовата помощ), кога се пише есето, кога се разбира, че ще има такъв " изпит", до който сме допуснати и кога се случва?
5. Има ли нещо подобно на 2-ро класиране, 3-то и т.н., кога се случва то? Предполагам времево може да съвпада по ясни причини с класиранията от НВО
6. Ако се избере да се чака записване в АК след N-класиране от НВО, какви са сроковете на колежа?
Може би пропускам други важни неща, ще може ли да сглобим подобен календар за тази година или навлизаме много в сферата на "ако Х, ако Y и т.н"

Ако сте класирани на изпита или поканени като резерва ще получите указания със сроковете. Планирането преди това няма много смисъл. Може да ви поканят с трети резерви, а могат и да приключат приема без да канят резерви изобщо. И двете са се случвали и разликата в крайния срок за записване на последните поканени може да е месец, че и повече?

# 189
Моят син се яви на изпита в АК по наше желание с една единствена цел- да не бъде приет, за да му докажем, че когато не се полагат достатъчно усилия за стандартните изпити по НВО, а се разчита на обща култура, няма как да се вземе изпита. Малко грешна причина, но тогава бяхме на тази вълна, даже не сме ходили на Ден на отворените врати. АК не ни беше таргет.
Приеха го доста назад,  далече от отличниците, но в играта.
Нямаше нито един ден подготовка.
По математика е умерено добре, по български е доста добре, иначе е любознателен, интересуващ се, логичен, но...нормално дете:)
Бих искала да успокоя и родителите, които мислят, че са закъсняли, и децата. Няма такова нещо.
Стресът е страшен фактор, за който си даваме сметка само на думи понякога.
Примерно на самия изпит по НВО синът ми се представи отлично по математика, защото там никой нямаше очаквания, и под нивото си по литература, защото всички очакваха от него много. На изпита в АК най-големият му стрес беше, че никой не го чака след това, трябваше да се прибере сам с метрото, обърка посоката на влаковете, после слезе на грешната спирка, валеше дъжд, той нямаше чадър и вкъщи буча колко е бил онеправдан.Simple Smile) За изпита не успя да се притесни даже.

Късмет на кандидатстващите!

Какъв хубав пост!
Напълни ми душата.

# 190
...
А какви са настроенията в момента?

Не е от най- ентусизираните почитатели на АК, но харесва училището и като че ли за нея нещата се получават. Разбира се, трябва да кажа засега. За мен е важно, че тя е наясно, че предстои да положи още много усилия, за да завърши успешно.

# 191
  • софия
Чакайте малко! Нещо не ми е както трябва...някакво внушение се създава за свръхтрудност. Айде, обяснихме, че не е трудно да се влезне (спорен въпрос), но нека обясним и, че завършването на колежа не е мисията невъзможна. Просто тази мантра, че: "не е трудно да влезнеш, трудно е да завършиш колежа" не върши работа на никого и не виждам защо трябва да я оставяме да витае из пространството "без надзор".
Моите 5 ст. по темата трудно -лесно:
За приемния изпит всичко зависи от индивида - не просто знания, ами характер, стрес контрол, всички неща, които са валидни за изпит важат и тук, включая късмета. Знам, че е тъпо на очакващ родител да му кажеш това общо понятие, ама....
 Иначе аз навремето съм водила обширни дебати по темата (Ежко, помниш ли?) нужна ли е подготовка или не, като застъпвах (и продъл;жавам да застъпвам) тезата, че за нас беше недопустимо да оставим нещата без подготовка. Не ми се влиза отново в разкази защо, как, какво (който иска и се интересува- темите назад са пълни с полезна информация)
 Понеже и на мен тогава ми се каза репликата, че не е трудно да влезнеш, трудно е да го завършиш, искам от сегашната си позиция да кажа, че от до моментния опит, който имаме, мисля, че няма нищо трудно в това да се завърши с висок успех АКО ученикът и семейството му съзнават, че в 8 клас се ПРОЩАВАТ с навика на непоследователност и фиктивно (в голяма част от времето в ДГ) ходене на училище. Толкова! Последователност, любопитство и мерак!
Моето дете беше прието между 60 и 80 място. С подготовка. Очевидно не от гениалните и много умни деца, дето ей така на майтап отиват и изведнъж за чудо и приказ изненадват и родителите си (защо бе хора се съмнявате в децата си?). Сега е от първенците на випуска си. Тайната, освен мерака и любопитството? - хора с такива учители искам и аз да уча в колежа! Искам всеки месец да има родителска среща за да мога да си говоря с тях!

Да кажа и относно ако имахме друго дете в семейството - на няколко пъти съм си мислила, че това щеше да е прекрасно училище и за голямото ми дете, ама късно научих за колежа....
иначе по петите ни вървят приятели, стискаме им палци за изпита....просто виждат как втрвят нещата при нас, какво разказваме, и така.

Последна редакция: вт, 12 фев 2019, 19:33 от Амели

# 192
Помня Амели.
Максимата е вярна като се замислиш. Ако приемем, че "трудно" означава "много да работиш", а не "шансът да завършиш  е малък". Като под "много работа" се разбира "капка по капка - вир, вир по вир - язовир", а не "залудо работи, залудо не стой" или "безсънни нощи в опит да наваксаме"...
Но как ние, сектантите от АК, да обясним полученото просветление на непосветените в нашите езотерични практики?
Grinning
ПС Учители, като от колежа и се приискали! Аз и на библиотека като тази бих се радвал:

Grinning

Последна редакция: вт, 12 фев 2019, 19:52 от Ezhko

# 193
  • София

... Последователност, любопитство и мерак!

... Тайната, освен мерака и любопитството? - хора с такива учители искам и аз да уча в колежа!

Синтезирала са моите първи впечатления от колежа.

# 194
Амели, във връзка с това, което казваш, и да поясня защо толкова ми хареса поста на Ripple. Изобщо не става въпрос, че в Колежа се влизало "лесно". Лесно за едни, трудно за други. Въпросът е какво оценяват, за да се влезе, и за кого е лесно. Както написа Рипъл, а и други са казвали, влиза се, ако имаш обща култура, ако си чел и си се интересувал от много неща, не просто със зубрене. Ето тя е искала да докаже на сина си, че без учене на стандартния формат, на това, което изисква системата от тебе, не става. Ама ето, че в АК става:) Всъщност, техният синът им е "натрил носа", вместо те неговия. Всъщност, писаното от нея е най-добрата "реклама" за АК, много по-добра, отколкото всичките хвалебствия на някои ентусиазирани негови фенове, които му нанасят повече вреда с писаниците си, отколкото полза.
Много други неща са прекрасни в нейния пост, въобще цялостното му звучене, включително как се е лутал после синът и в дъжда и така нататък - истински литературен шедьовър:) но по темата - ценното е, че АК залага при приема не на зубрачи, а на мислещи хора, с обща култура. Поне аз с такова впечатление оставам, нямам опит, далеч ни е още кандидатстването в АК:)

Влизането никак не би било лесно за деца, които не залагат на общата култура, не са любознателни, не са чели много всякакви неща, които нямат нищо общо със задължителните четива по МОН. Такива деца, дори когато много учат и са отличници на НВО, не биха написали есето примерно, а и на логиката и математиката не биха се справили така добре. Поне аз от поста на Рипъл оставам с впечатление, че в АК дори и без подготовка би влязло дете, което гледа интересни филми, има любопитство към живота, чете книги, ако щете за индианци или Хари Потър, какво да чете дете на 13 години, Достоевски ли. Това е всъщност най-добрата реклама на АК. Нищо, че таккова дете няма да е зубрило "Немили-недраги", което е трудно за разбиране от един съвременен тийнейджър, въпреки, че Вазов е гениален - там и речникът, и ценностите са от много далечна за сегашните деца епоха.

Това не значи, че е лесно да се влезе в АК! За дете, което си учи само уроците, никак няма да е лесно. И ще е лесно за дете, което се интересува от света. А не което е назубрило, без да разбира, изискванията на МОН, защото те са априори неразбираеми за 13- годишни.
Може и много да греша, не сме стигнали още до кандидатстване в гимназия, но това е моето мнение и усещане.

А това, което казваш, Амели, че не е чак толкова трудно да се завърши, напълно потвърждава коментарите на Тинкърбел преди. Хайде че чак извънземно не е. В някои отношения сигурно СМГ или НЕГ са по-трудни за завършване. Така че да не вкарваме всичко в някакви калъпи. Нито е толкова лесно да се влезе в АК, нито е толкова трудно да се завърши, според мен. Нормално училище си е, съвсем по силите на умните деца, просто е много различно от българските, с различна философия, различен начин на преподаване и учене, просто....всичко е много различно. Дали това е хубаво или не, е относително и е пак различно според различните хора.

Общи условия

Активация на акаунт