Американски колеж - четиринадесета тема

• 56 059
  • 762
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Или просто в повечето училища има тенденциозно занижаване на успеха, след като после на ДЗИ по БЕЛ изкарват по-високи резултати. Мисля, че  подобно презастраховане на учителите по български не е коректно към никой - нито към учиниците, нито към колегите им, нито към цялата ни образователна система. И че системата им на оценяване куца.

...
Амели, не очаквай много от анкетата, аз съм с големи забележки към wording-a. Иначе представлява sliding scale (трябвало да е fancy, а че реално е пак елементарна 4-степенна скала, няма значение) с твърдения, на част от които да се чудиш как да отговориш, защото няма опция "нерелевантно" или "не мога да преценя" и даваш насилствено неверни отговори.

Последна редакция: ср, 13 фев 2019, 09:32 от Sharky*

# 136
Сега погледнах, че и моят мейл е от 07.02.2019.

# 137
Призма, проблемите с комуникативните умения придобивани в ДУ съм ги дъвкал в други теми. Някои хора още ме мразят за това.
Тук разглеждах РАЗЛИКАТА м/у българска и английска аргументативност в АК.
@ Шарки Проблемът е в нашия телевизор, поне що се отнася до моите синове. Големият е повече от ок на английска литература и има сериозни проблеми да се изразява на български.
Просто му е по-лесно да мисли на английски...
Малкият върви по стъпките на бате. И учителите по БЕЛ с нищо не са им виновни.

# 138
  • София
Аз (повтарям, аз, не синът ми) имах същия проблем с учителката по БЕЛ в 7 клас. Добре поне, че се съобрази да отрази НВО резултата в годишната оценка. Но не всички го правят. А в гимназиалния курс годишните оценки са балообразуващи, не само от 12 клас.

Не може ДЗИ или НВО да отразяват по-висок резултат от годишните оценки. Едната от двете методики на оценяване - годишната или на държавния изпит - е изработена некоректно.

Последна редакция: вт, 12 фев 2019, 13:04 от Sharky*

# 139
Не може ДЗИ или НВО да отразяват по-висок резултат. Едно от двете е компрометирано.
И двете?

# 140
  • София
...от текущата/годишната по БЕЛ. Отивам да си допиша изречението, буквалисте.

Или текущите не отразяват коректно, или ДЗИ/НВО.

Последна редакция: вт, 12 фев 2019, 13:53 от Sharky*

# 141
Или текущите не отразяват коректно, или ДЗИ/НВО.
Разбрах те правилно. За по-голяма яснота - и трите? Grinning
Скалите и критериите за оценяване едни с едни не си приличат.

# 142
  • София

Проблемът изглежда не е специфичен за колежа:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1088850.330

Не, не е специфичен само за колежа. Дъщеря ми също пише по-добри есета на английски, отколкото на български. И голямата беше така, още преди английската гимназия. Твърдят, че по-лесно се пише и аргументира на английски. И за мен е странно.

# 143
  • София
Можеш да си помислиш, че все едно имат блокаж на мозъка на български.

# 144

Текучеството на чужди учители е огромно.  Много от тях идват за трупане на опит и резюме.  Това прави и качеството да е доста променливо.  При бг учителите има много по-голямо постоянство и качество.  АК предлага добри условия на бг учителите спрямо конкурентите и доста качествени кадри биват привлечени и задържани.  

Мисля, че след влизане на България в ЕС, сме станали интересна дестиначия за чуждите учители, съответно идват и с по-високо ниво! Получават висок доход, нисък стандарт наоколо, остават им доста средства за обикаляне из Европа във ваканциите. Някой останаха по няколко мандата и то много добри учители, че и по няколко деца си народиха тук ( Зачудих се на Рафърти 2 или 3 деца се родиха в България).
За 5 години сме имали само една издънка по биология и 8 клас математика

Можеш да си помислиш, че все едно имат блокаж на мозъка на български.
Лошото е, че това с годините се задълбочава, особено когато спрат да учат на английски. И четенето на книги , и гледането на филми мине на английски. Няма да казвам какво се случва с горканчо-български.

Последна редакция: вт, 12 фев 2019, 14:24 от rosss

# 145
Моят е изкарал 35% на пробния изпит, горе долу толкова и очаквах, предвид, че още не сме гледали текстовите задачи и изобщо доста материал от математиката.
Скрит текст:
Май ще му дойде високо нивото в Колежа ще го пусна на изпита разбира се, да си решава сам, но се опасявам, че дори и да влезе /с българския и математиката е сравнително добре/, няма да може да изкласи с останалите предмети - т.е. с разказвателните и природните науки на английски. Особено първия срок винаги е много отпуснат.
За мен това е голяма мистерия, винаги съм била отличник, как пък не прояви интерес към нищо това дете. Една фотография и дотам, ама не искаше да рисува, за да ходи на такъв изпит.
Продължавам да ви следя.

# 146
  • София
По биология, география, химия, история, философия и АЕ класът е с чужди учители. Прекрасни са!

# 147
Това на мен ли го пишеш?

Прекрасни, прекрасни - в смисъл способни да му грабнат вниманието и привлекат интереса ли?

Скрит текст:
Точно това му трябва на това диване. Нито мога, нито искам да съм специалист по всичко, мога да го занимавам лично с математика и английски и дотам, на останалото разчитам на училището. Съпругът ми е с химия и история, еми не можем да обхванем всичко.
Извинявайте, яхнала съм.

# 148
Успокой се, не е задължително децата са като нас и много често слава Богу, че не са.

# 149
  • София
Написах го като отзив за нивото на чуждите учители с оглед горните коментари.

Да, преподават интересно, забавни, коректни като отношение и оценяване.

Общи условия

Активация на акаунт