Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 фев. 2019, 17:53 ч.

Медицина?

 • 5 622
 • 45
 •   1
Отговори
# 30
 • Пловдив
 • Мнения: 2 233
Ами от личен опит мога да кажа ,нито една специалност в областта на медицината не се учи само с зубрене или само с разбиране.
Все пак тези лекарства и групи се учат наизуст.Наименованията на латински също,да не говорим за анатомия.Не се залъгвайте.Трябва много акъл и много разбиране.

# 31
 • Мнения: 163
О, да! Няма спор за това.Обяснението ми беше свързано със самия формат на изпита! Skulpture, ако имате въпроси насреща сме!

# 32
 • Мнения: 1 487
Здравейте, някой може ли да ми помогне с някакви примерни тестове по химия за МУ - Пловдив?

# 33
 • Мнения: 1
Медицината е т.нар.вечна специалност.Докато има хора по тази земя,ще има нужда и от лекари.Свободно време и професионална реализация са въпрос на личен избор и качества.В която и друга сфера да отиде да работи,ще бъде същото.Който иска да се квалифицира и да печели добре,ще трябва да отдели време нернви и пари.Който не желае,няма пък реализация.

# 34
 • Мнения: 4
Здравей, аз съм майка на две момичета. Едното следва медицина в МУ и сега завърши втори курс, а другото кандидатсва медицина тази година в МУ. И на двете мечтата им от деца беше да бъдат лекарки . Мислех че това ще премине, но те явно си следват мечтата.  Моят избор за тях беше съвсем в друга посока, но никога не съм се налагала.
Мога да ти споделя моите впечатления как минава живота на един студент по медицина. Моето момиче няма кой знае какъв социален живот. Непрекъснато учи, защото изпитите са тежки. Когато не учи гледа някакви медицински клипчета или ми се обажда по телефона да ми разкаже какво е прочела. Покрай нея и аз ще завърша медицина на теория Simple Smile) Отстрани това е доста стряскащо и толкова са притеснявам да не остане сама, защото не иска да излиза с момчета, но тя твърди че е много щастлива.
Сега за средствата. Когато започна да се готви за кандидатстудетските изпити ние нямахме възможност да и плащаме за частни уроци по двата предмета и и казахме да избира.  Тя каза , че сама ще се готви по биология, а по химия ще ходи на уроци две години. Кандидатства само в МУ и изкара 5.92 по биология и 5.76 по химия. С това искам да кажа, че когато едно дете има желание, може и с по-малко средства да успее да влезе от първия път. Малката сега на предварителните в МУ изкара 5.75 по биология /като отново сама се готви/ и 4.90 по химия и ще ходи сега в неделя да си повишава оценката.
И понеже ние със съпруга ми сме обикновени хора и нямаме много средства сме оставили децата сами да се оправят, като можем да ги изслушаме, съвет да им дадем и подкрепа.
Голямата е с намерение да завърши тук в бг, защото е по-достъпно от финансова гледна точка и после да специализира в чужбина. Малката ще реши, ако я приемат.
На мен непрекъснато ми е свито сърцето за тях, защото се изисква много учене и при кандидатстването, и после, а и медицината е една от най-трудните специалности и не свършва с шестте години на обучението. Но външно непрекъснато ги окуражавам. Но важното е децата какво желаят, а не ние Simple Smile Успех на детето ви!

Последна редакция: вт, 02 юли 2019, 22:21 от Haralda

# 35
 • София
 • Мнения: 1 783
Аз съм възпитаник на МУ, но ако трябва да насоча някое от децата си днес, ще е към СУ. С отлични впечатления съм от доста млади колеги, завършили там, с които работя.
Колкото до това може ли жена-лекар да съчетае личен живот, семейство и кариера, да може. При правилно подредени приоритети, осъзнат избор и следването на тези решения с вътрешен мир и убеденост може. Аз имам три деца, две специалности и много удовлетворяваща ме професионална позиция. Нямам академична кариера, не смятах, че имам качества за нея и не съм я искала. А освен това нивото на академизма в България не е особено високо в момента и не е предизвикателство. Говоря за реални смислени постижения, не зя дисертация, преписана от някъде. Моите цели бяха да съм добър професионалист и да си запазя морала и лицето, което в българската здравна система не е толкова просто. Работих много и мисля, че успях.

# 36
 • София
 • Мнения: 20
Малко съм със сменеси чувства, относно това, че всеки, който учи Медицина и няма личен живот и постоянно е над учебника. Ами, не е така. При мен най-тежко ми се мина кандидат-студентската кампания, защото когато аз кандидатствах нямахме предварителни изпити, квотата беше по-малка, а и наплива беше по-голям. Когато започнах първи курс не е като да съм чел 24/7. Имах си време и за бири с приятели, екскурзии и развлечения с приятелката ми, която също е лекар. Единственото затруднение беше цитологията, защото я подцених цял семестър и после около 8 декември, когато излезнаха датите и бях на 9ти януари, до 20 декември се занимавах с колоквиуми и заверки и накрая си прецаках коледата да чета по цитология, която в последствие си я взех с 6,00, но това беше единственият случай, където съм чел като луд, но то е защото аз така си го направих. До 4ти курс бях пълен отличник без нито една 5ца, като пак не е като да съм учил 24/7, а си имах време за всичко. Държавните изпити ми бяха също леки, като по педиатрия за държавния съм отделил една седмица, по вътрешни някъде две седмици, АГ 10-тина дни, хирургия 10тина дни и всичко съм си взел с 6,00.
По скоро бих казал, че е кой както си го направи.
Кандидат-студентската кампания е много тежка, като аз получавах и паник атаки от притеснения, но от мен се очакваше страшно много, отделно и родителите ми са големи имена и един провал беше немислим. Реално тогава бяха 60тина теми, колкото са и уроците в учебника, а сега са 100тина, но просто 9 клас една тема е разделена на две, което не е big deal. Темите се зубрят, като на мен ми отне 6 месеца за 6,00, а Химията просто трябва да се седнат да се пререшат всеки раздел задачи и като решиш един модел и просто следваш примера на този модел със следващите задачи. Например получаването на Аспирин, има поне сигурно 30 задачи свързани с получаването й.. Еми, ти като си я разпишеш един път, за какво да преписваш още 29 пъти? Какъв е смисъла? И реално тази Химия имаш да разпишеш МАКСИМУМ 100 задачи, ама максимум.
За тези, които тепърва ще бъдат първи курс бих ги посъветвал да не четат лятото Цитология, а да наблегнат на АЕ, защото Грей ще им свърши много добра работа, въпреки че изпитват по Овчаров.
И, знам, че като ви приемат и лятото ще падне голямо хвалене, но не бъдете много моралисти, защото ще ви се стъжни и ще бъдете малко разочаровани. Защото след време като изпаднете в една ситуация, като например да сте в анестезиологията и реанимацията, да се случи така, че да видиш как умира пациент в интензивното отделение за минути или как не може да се обдишва поради анатонични особености и посинява при началото на упойката, или пък пациент с малигнена хипертермия и тн.. тогава не е до морал, а бързи действия и адекватни решения.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2019, 12:33 от Д-р Димитров

# 37
 • Мнения: 1 600
ех, а дано има повече такива доктори Simple Smile

# 38
 • Мнения: 817
Дефицитът, тепърва предстои.

# 39
 • Мнения: 70
Здравейте!
Аз малко неловко се включвам тук, защото съм на 32г и сега реших, че бих искала да уча медицина. Нямам никакво висше образование, така че се сещате откога съм загубила инерцията за учене.
В момента работя, като козметик и реших, че искам да стана дерматолог, защото се отчайвам колко хора има с проблемни кожи, а аз се чувствам безсилна. Идват, виждам, че не са за мен, знам кога не трябва да пипам и кога кожата има нужда от лекар, пращам на дерматолог и те ми казват, че им изписали крем чета, които не помагат. Не им казали какъв им е проблема, не им пуснали никакви изследвания, а както всички знаем практиката...Минал е медицинският представител, обещал е тъпа и онова, ако изписват тяхната козметика и докторът препоръчва 😐
Яд ме е, не за друго, а защото хората си клепат отгоре, а проблема вътре си работи. Аз виждам хормонални проблеми, виждам проблеми с храносмилането, виждам бактерии, виждам стрес, по кожата и нищо не мога да кажа и да направя 😣
Отплеснах се, извинявам се, просто исках да поясня защо толкова силно го искам чак сега...

Изобщо нямам съмнения в себе си, че ще науча материала, дори да не е за тази година... Обаче!..проблемът ми е, че в дипломата ми имам оценка по химия 3,50 🤬 по биология 5,50
Та, не знам има ли смисъл изобщо да се напъвам с тази оценка по химия... Пуст пубертет, от апатия към учителката не исках да погледна химия

# 40
 • Мнения: 261
Не мисля че е такъв проблем тази оценка, зависи къде ще кандидатстваш. В СУ миналата година балът падна до 29 и нещо. Едва ли ще стане в МУ София, но що се отнася до МУ Плевен, Стара Загора, СУ мисля че може да помислиш.

# 41
 • Мнения: 70
Някой ми спомена, че имало възможност да държа някакъв изпит, за да си повишат оценката в дипломата, което ми звучи абсурдно 🙄

Не ми е опция друг град редовно обучение.
Ако запиша все пак в друг град, какъв е шансът да мога да се преместя в София, примерно след година?

# 42
 • Мнения: 3 488
Може би да държиш матура, ако не е имало по твое време?

# 43
 • Мнения: 70
Може би да държиш матура, ако не е имало по твое време?
Нямаше матури, да. Съществува ли това, като опция? 🤔 Трябва да проуча...

# 44
 • Мнения: 1 250
Здравейте, за децата, които в момента са 9-10 клас и се профилират 11-12 клас, знае ли се какви оценки ще се взимат при кандидатстване  медицина?
Не виждам на страницата на МУ-София да има качена информация по въпроса.
(т.е. ако темата се следи от бъдещи кандидатстващи и имате повече информация, ще съм благодарна)

Общи условия

Активация на акаунт