Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 юли 2019, 02:25 ч.

Първа година в университета -ПНУП

 • 555
 • 16
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9
Здравейте на всички! Пиша за първи път тук и ще се радвам, ако ми дадете малко повече информация. Септември ще съм студентка 1ви курс, специалност предучилищна и начална училищна педагогика. Бих искала да ми разкажете за вашата първа година в университета. Как по точно се водят записки? Аз пиша малко по-бавно и това вероятно ще ми е проблем. Дали е възможно да се учи за сесия само с този материал предаден на лекциите. Ако има някой завършил тази специалност ще съм благодарна да разкаже кои са най-трудните предмети

# 1
 • Мнения: 13 525
Не съм била в тази специалност, но като цяло ученето в университет е различно от ученето в училище. Имаш много материал за малко време. В твой интерес е да посещаваш редовно лекциите, защото се казват неща, които няма от къде да научиш другаде - за изисквания на преподавателя, по-важни неща от материала, формат на изпита и т.н.
Това, че пишеш бавно, няма да ти е в услуга. Преподавателите не чакат никого, нито диктуват. Ако можеш, записваш, ако не.....
Вариант е да снимаш от колега, който пише по-бързо. Peace
Успех!

# 2
 • Мнения: 9
Благодаря ти много!

# 3
 • BG
 • Мнения: 1 419
Аз изучавах история и език, т.е. доста материал като обем. Нито веднъж не ни се наложи да учим от записки, винаги имахме учебници, към които бяхме насочени.
Споделям мнението на Натали - много материал за малко време се заучава, освен ако не учиш през семестъра, ама никой не го правеше, хаха.
Студентските години са прекрасни, наслади им се. Simple Smile

# 4
 • Мнения: 9
Много благодаря! Аз съм много притеснителна и даже се замислям да се откажа, ако ми дойде на нагорнище

# 5
 • BG
 • Мнения: 1 419
Глупости, то ако е лесно дали ще си заслужава?
Аз хич не съм по обемното учене, но щом се справих с историята... Значи и ти можеш. Simple Smile

# 6
 • Мнения: 9
Благодаря за подкрепата. Ами мен ме е страх като цяло:grinning:
Сменям средата, хората и.......

# 7
 • Мнения: 13 525
Ти пък! Никакво отказване!
Ще свикнеш, даже ще ти хареса.

# 8
 • Мнения: 2 331
Аз винаги съм учила почти изцяло от записки, но аз пиша бързо, пък и си създавам мои си съкращения, които само аз си разбирам. Но аз съм учила все задочно, където се взима голям обем материал за кратък срок и има много въпроси за самоподготовка - там вече си трябват учебници, пък и чичко Гугъл е много полезен. При редовното обучение имаш лекции и упражнения, в доста университети се държи повече на присъствието на упражненията, отколкото на лекциите. Там се затвърждава това, което е преподадено на лекциите, решават се практически задачи, освен това всеки преподавател има и часове за консултации, когато ако нещо не ти е ясно от материала, можеш да отидеш и да си зададеш въпросите. По някои предмети може да изискват курсови проекти, ние имахме минимум по два на семестър. Избираш си тема и я разработваш, а после на изпита трябва да си защитиш разработката. Не вярвам да е чак толкова трудна тая педагогика, че чак да се отказваш. Да, доста хора отпадат, ние от 30 човека курс в началото, втората година останахме 15, а се дипломирахме шестима. Но мотивацията е важна, също и това дали си упорит и дали знаеш какво искаш да правиш с живота си и да постигнеш нещо. Успех!

# 9
 • Мнения: 13 525
Дама от морето, подкрепям напълно. Трудно е, но се свиква.

# 10
 • Мнения: 80
   Дама от морето, може ли да да попитам кога сте завършила специалността? Стана ми интересно, че сте завършили само шест човека. Тази година само в моя поток завършихме близо деветдесет човека и вече на много места търсих работа. За съжаление май няма да намеря скоро. В друга тема бях попитала какви въпроси задават на интервюта (за детски градини) и дори не получих отговор. Положението май е отчайващо, а този прословут "недостиг на кадри" - напълно измислен.

# 11
 • Мнения: 9
И аз гледам липса на учители, недостиг и такива неща. Много ли е трудно да си намериш работа? Може ли да те попитам как протичат изпитите? По време на курса има ли изпитвания? Вярно ли е, че още в началото ти дават конспекта? Благодаря предварително!

# 12
 • Мнения: 2 331
   Дама от морето, може ли да да попитам кога сте завършила специалността? Стана ми интересно, че сте завършили само шест човека. Тази година само в моя поток завършихме близо деветдесет човека и вече на много места търсих работа. За съжаление май няма да намеря скоро. В друга тема бях попитала какви въпроси задават на интервюта (за детски градини) и дори не получих отговор. Положението май е отчайващо, а този прословут "недостиг на кадри" - напълно измислен.
Аз не съм учила педагогика, завърших туризъм преди две години, а преди двайсетина учих електронна техника и микроелектроника. И тогава, и сега, не беше толкова лесно да завършиш, сега е доста по–лесно отпреди, критериите са доста занижени, но всичко зависи от мотивацията и упоритостта. Смятам тази есен да запиша ПНУП – магистратура за неспециалисти. При мен ще бъде още по–трудна реализацията, защото съм на почти 50 години, но си е ново и вълнуващо предизвикателство. Зависи къде търсите работа, в големите градове е по–трудно. Моя позната също се преквалифицира на около 50 и вече няколко години работи като учителка. Говорих с позната заместник–директорка, дали да запиша тази магистратура и дали ще успея да си намеря работа, тя каза: "Да, много млади завършват и идват, но и много се отказват". Така че, не се отчайвайте, може би вашата работа ви чака все някъде. Успех!

# 13
 • Мнения: 80
mimka 52 трудно е  поне за мен, аз нямам стаж по специалността и тук кандидатстват страшно много хора за едно място. Не знам на други места как е. Изпитите са различни, зависи къде се учи. Моите бяха и по време на лекции, и до месец след това - да пиша план-конспекти, случвало се е есета, тестове. Всеки преподавател си казва какъв ще е изпита при него.

# 14
 • Мнения: 9
Благодаря ти много за отговора! Аз съм изключително притеснителна и ме е страх да не се издъня. Не съм сигурна дали ще мога да смогвам да си напиша пълни записки. Не знам как преподават преподавателите

Общи условия

Активация на акаунт