Отговори
# 270

Нищо кой знае какво не се случи на срещата. Поредната глупост. Тръгват да правят нещо, чието значение е без значение. Много тъпо...Ще си говори държавата следващите години за образование, за качество...ама просто така, искат с документ да кажат - "ето, това е маса, това е стол, това е дърво, това е тетрадка..."
не знам дали ме разбирате...

П.С Между другото искам да разгранича  идеята и нейното осъществяване от хората с които се срещнахме. За съжаление, те колкото и да са интелигентни и възпитани, на мен ми бяха и симпатични- просто ще бъдат между чука и наковалнята и ще оберат негативите на цялото това безумие, наречено "оценяване". Та нищо лично към тях, просто идеята на цялото това нещо е сбъркана изначално!

Нищо ново под БГ слънцето - и в прекия и преносния смисъл на "слънце"
Покажи ми ЕДНО нещо, което да не е сбъркано някъде в момента.
Постепенно преминах от увереност, че преките изпълнители са малоумни към такава, че мениджерите - калинки масово са основното зло, но сега вече се убедих, че всичко е в кюпа, просто откъдето и да го погледнеш, пълна драма е.....
И лошото е, че посредственото буквално задушава плахите опити тук-там да покълнат читави зрънца.
Тая държава (или по-скоро местообитание, щото държава няма) е направо за затваряне.
Какво образование, какви 5 лева...
Само приказки и кипи безмислен труд. Надлъгваме се ежеминутно, без да си вярваме.

# 271
  • софия
Ежко, ще се направя, че не съм те чула (прочела) защото няма какво да разсъждавам, още на място на 5 въпрос мисля, че повече от ясно на глас пред тях обясних (цитирам се) "че са цинични, защото цялото това нещо явно се финансира от бюджета на държавата, тоест данъци, тоест моите, твоите, нашите пари, а те дори не можаха да ми/ни  обяснят смисъла и полезността на това оценяване..." За точка 6 мислех, че аз съм пропуснала инфото понеже закъснях....ако не са се и представили....много зле, ама много. Жалко, елементарно е!

# 272
Съжалявам, Стефане, но съм стигнал по-далече...
Отначало вярвах, че става дума за корупция по върховете, после че става дума за елементарна неграмотност, после че имаме работа с морето от посредственост и простотия...
Де да беше само това. В условията на всичките гореупоменати явления се вихри умишлено, целенасочено и планомерно вредителство.

... цялото това нещо явно се финансира от бюджета на държавата, тоест данъци, тоест моите, твоите, нашите пари, а те дори не можаха да ми/ни  обяснят смисъла и полезността на това оценяване..."

С цялото ми уважение, Амели - бързаш. Част от финансирането на тази програма идва от швейцарски фонд. Кой седи зад този фонд, и какви са му целите? Иначе адмирации за активната позиция по време на срещата.
ПС Под Ердоган и гюленист нямах предвид нация, а политически процеси, от които страда и въпросната нация.

Последна редакция: пт, 15 фев 2019, 10:39 от Ezhko

# 273
Ти го каза.
Погледни след малко през прозореца. И приготви мешката с бойната готовност за всеки случай....

# 274
Ти го каза.
Погледни след малко през прозореца. И приготви мешката с бойната готовност за всеки случай....
Срещу кого и заради кого предлагаш да се бия, Стефане? Също така, заедно с кого?
Neutral Face
ПС Знам, че мисълта ти беше друга.

# 275
  • В офиса
А какъв е този пилотен проект, за какво? Може ли да ме върнете на пост, където го обяснявате? Аз си мислех, че е комбинация от корумпираност (да усвоим едни средства), посредственост и незаинтересованост. Споменаването на Ердоган в какъвто и да е контекст ме ужасява. Все пак вярвам, че калинките по министерства са повече прости, отколкото зли.
Още си спомням как една година от Инспектората бяха окупирали СВ.София по изпитите за НВО, с цел да покажат, че резултатите са от преписване и подсказване. И си тръгнаха с подвити опашки.

# 276
  • софия

... цялото това нещо явно се финансира от бюджета на държавата, тоест данъци, тоест моите, твоите, нашите пари, а те дори не можаха да ми/ни  обяснят смисъла и полезността на това оценяване..."

С цялото ми уважение, Амели - бързаш. Част от финансирането на тази програма идва от швейцарски фонд. Кой седи зад този фонд, и какви са му целите? Иначе адмирации за активната позиция по време на срещата.
Вярно е че бързам, попрочела съм от тук оттам за проекта и очевидно не зная много в дълбочина. Но нали срещата беше информативна, нали се питахме едни други!? Понеже ги попитах как се финансира цялото това нещо -данъци?, и те потвърдиха за мен беше достатъчно! знаеш, беше там. Та дали ще използват само 10 лв или 100 лв от моите си пари - ми все едно е, все е неправилно. Още по-лошо е, че има и други пари, автоматично си мисля за други интереси! Но да, и аз като теб и Стефан съм предварително скептична...

# 277
  • софия
Ти го каза.
Срещу кого и заради кого предлагаш да се бия, Стефане? Също така, заедно с кого?
Neutral Face

Ей че стееееее. Тия момчета бе! ай ся кажете за какво си говорите Simple Smile ( за любопитните като мен)

# 278
  • София
Мешката не е ли синоним на "куфара и Терминал 2"?
...
Говорим ето за това явление:
https://nio.government.bg/

https://nio.government.bg/%D0%BF%D0%BE%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B5%D … %BD%D0%B5-%D0%BD/
Цитат
Съгласно чл.2, ал.3 от НАРЕДБА № 15 от 08.12.2016 г. за инспектирането на детските градини и училищата “Инспектирането се състои от следните взаимосвързани последователни дейности:

набиране на информация по определени индикатори за дейностите, осъществявани от детската градина или училището;
оценяване, което се състои в съпоставяне на получените данни с критериите по чл. 274, ал. 5, т. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование;
подпомагане, което се състои във формулиране на препоръки за подобряване на дейността на детската градина или училището.
Съгласно чл. 2, ал. 4 от Наредба 15:  „Информацията по ал. 3, т. 1 се набира чрез наблюдение, проучване на документация, изслушване и проучване на мнението на ученици, родители и други заинтересовани страни, както и преглед на интернет страницата и портфолиото на образователната институция“.

В изпълнение на гореизложеното Националният инспекторат по образованието разработи инструменти, с които набира необходимата за съпоставянето информация, а именно:

Карти за наблюдение на педагогическа ситуация –за детската градина, урок – за училището, учебната и производствената практика – за професионалните училища. Попълват се от инспекторите при инспекцията на място в платформата за инспектиране ЕСУИ https://insp.mon.bg
Анонимни въпросници за ученици, учители, родители и директор. Въпросниците се генерират автоматично в платформата за инспектиране ЕСУИ https://insp.mon.bg, след изпращане на имейлите на респондентите от училището. Анкетите са отворени за попълване до приключване на инспекциите на място.
Въпросници за провеждане на срещи с екипа за управление, учители, непедагогически персонал, ученици и родители, в т.ч. представители на Обществения съвет и Настоятелството (където има). Отговорите се попълват от инспекторите в платформата за инспектиране ЕСУИ https://insp.mon.bg след провеждане на срещите на място.
Необходимите документи съгласно Приложение 3 към Правила за провеждане на инспекцията се прикачват към профила на всяко училище или детска градина в платформата ЕСУИ https://insp.mon.bg във формат PDF, DOC, DOCX, XLS, XLSX, без необходимост да бъдат сканирани.
Документите следва да се прикачат в предварителния етап на инспекцията, който е „до десет дни“,  съгласно Наредба 15 от 08.12.2016 г. за инспектирането на детските градини и училищата. Конкретният срок за качване на документите в платформата е указан в изпратените до всяко училище писма.

Част от изискваната информация, съгласно ЗПУО следва да се намира на сайта на съответната институция, а именно:
Етичен кодекс на училищната общност;
Стратегия за развитие на училището/ Програмна система за ДГ за 4 години с приложени към нея план за действие и финансиране;
Правилник за дейността на училището;
Училищен учебен план;
Форми на обучение;
Годишен план за дейността на училището;
Мерки за повишаване качеството на образованието;
Програма за превенция на ранното напускане на училище;
Програма за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на децата и учениците от уязвими групи;
Утвърден бюджет и отчет за изпълнението му.
При наличие на тази информация на сайта на институцията директорите имат възможност да посочат в платформата линк към публикуваните документи без да прикачват файл в платформата.

Информацията, получена от документите, не се оценява от инспекторите, тя е необходима за отчитане на влиянието на външната среда, в която функционира образователната институция (чл. 5 от Наредба 15)  и съпоставяне на получените данни с критериите по чл. 274, ал. 5, т. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование, публикувани на сайта на НИО https://nio.government.bg, в секция „Инспектиране, Критерии“.

Списък с въпроси за допълнителна информация от директора, съдържащ 30 въпроса. Попълва се в профила на училището като прикачени файлове по време на предварителния етап на инспекцията, който е „до десет дни“, съгласно Наредба 15.
Част от съдържащата се в списъка информация се съдържа и в „Карта за оценяване на резултатите от труда на директор за учебната 2017/2018г. и може да се използва от там. За улеснение на директорите в платформата ЕСУИ се намира комбо-бокс с падащо меню, в което изчерпателно е изброено необходимото съдържание.

Предоставянето на тази информация не е задължително, но е в интерес на директорите, тъй като спецификата и постиженията на институцията не могат да се установят в пълнота от друга публична информация. Информацията не се оценява от инспекторите, тя е необходима за съпоставяне на получените данни с критериите по чл. 274, ал. 5, т. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование, публикувани на сайта на НИО https://nio.government.bg,  в секция „Инспектиране, Критерии“.

# 279
  • софия
А какъв е този пилотен проект, за какво? Може ли да ме върнете на пост, където го обяснявате? Аз си мислех, че е комбинация от корумпираност (да усвоим едни средства), посредственост и незаинтересованост. Споменаването на Ердоган в какъвто и да е контекст ме ужасява. Все пак вярвам, че калинките по министерства са повече прости, отколкото зли.
Още си спомням как една година от Инспектората бяха окупирали СВ.София по изпитите за НВО, с цел да покажат, че резултатите са от преписване и подсказване. И си тръгнаха с подвити опашки.

Тинки, ето тези  https://nio.government.bg/ започват пилотно инспектиране на 90 училища тази година. За целта се провеждат анкети с родители, ученици, учителски състав и още един куп критерии при посещение на място и се прави оценка на учебното заведение. Истинския проект - оценяването на всяко едно учено заведение - детска градина и училище, независимо дали частно или държавно, ще започне през учебната 2019/2020.
 До тогава трябва да се изпробва системата за оценяване, да се смажат механизмите, да се оправят бъговете и т.н.

# 280
И за какво е нужно една частна институция да публикува на сайта си следната информация:
- Стратегия за развитие на училището/ Програмна система за ДГ за 4 години с приложени към нея план за действие и финансиране;
- Утвърден бюджет и отчет за изпълнението му.
?
Как това не е поверителна фирмена информация? Утвърден от кого и отчетен пред кого бюджет?

Какво общо има едно частно училище с програмата за превенция на ранното напускане на училище? Как идеята за двустепенно гимназиално образование е в съзвучие със стремежа да се предотврати ранното напускане на училище?

@Sharky - мешката се приготвя когато те мобилизират (при война) или си се запътил към затвора.

Последна редакция: пт, 15 фев 2019, 11:45 от Ezhko

# 281
  • София
Ти го каза.
Neutral Face

Ей че стееееее. Тия момчета бе! ай ся кажете за какво си говорите Simple Smile ( за любопитните като мен)

Според мен StefanB намекна на Ежко, че след това изказване като нищо може да го чакат отвън  от определени служби Simple Smile Така че, да си знаем - ако Ежко спре да пише, да не се увличаме много с говорилника, че да не го последваме Simple Smile

# 282
Не мисля, че Стефан имаше предвид това.

# 283
Чак пък толкоз филми.

А защо няма да награждават ЧУ?

# 284
  • София
Чак пък толкоз филми.

А защо няма да награждават ЧУ?

Е, шегуваме се само Блисс. Simple Smile

А за награждаването на ЧУ и на мен ми е интересно.

Общи условия

Активация на акаунт