Отговори
# 90
statutory fee се плаща, ако студентът е от държава от ЕС и и това му е първа бакалавърска степен в Холандия - т.е. не е учил друго висше образование там, по-ниска е, защото се субсидира от тяхното правителство

institutional fee се плаща, ако вече имаш започнато или завършено друго висше образование в Холандия

така че в масовия случай българите плащат 2083 евро на година

# 91
Поепя,
Защо нещо, като не ти е ясно или не го познаваш, трябва да го окачествиш като лошо.
Част от либерал артс университетите са в топ 20, има в айви лига, като навсякъде и там има азиатци.
Статистиката в САЩ показва, че голям процент (беше около 80%) от децата си сменят специалността. И няма нищо лошо на тази възраст да не си наясно какво искаш. Ти ли ще му го избереш, за да не го изпреварят азиатците,  Напротив така си спестяват пари и време, някой да прекъсне и да трябва да започне отначало. Спри да ръсиш бисери за нещата, които не познаваш, моля! Ще ти дам друг пример: Групата по компютри в такъв университет беше 30 деца вместо няколко стотин. Професорите ги познават в детайли и им помагат персонално. Препоръчват ги по всякакви програми, пишат им прекрасни и детайлни препоръки,пращат ги по подходящи изложения за работа и форуми на разноски на унито и не на последно място, още преди да са завършили всичките имаха предложения за хубава работа, че и по няколко.

Кодбг,
В допълнение на отговора на Антеа. Сумата за таксата имате право да я тегли детето като заем.
Нищо не бих могла да кажа за икономическите специалности.
Това, което правят децата е да погледнат в подробности и по години за всяка специалност какви предмети се изучават.
Още нещо: В Холандия също са наясно, че децата не могат да знаят какво точно искат да учат. Преди две години ( не знам за сег) можеше до края на септември първата година да поискаш смяна на специалността в рамките на същия университет

Антеа и Стефан,
Сигурно сте по-запознати щом кандидатствате сега. Бяха нашумяли статии в Холандия, че правителството е гласувало таксата за първата година да бъде намалена с 50%, освен за учителските специалности и може да е имало и някоя друга. В темата за унитата вече няколко майки потвърдиха, че са платили само 50 %. Това започна от този септември

Последна редакция: ср, 06 фев 2019, 08:26 от rosss

# 92
Благодаря, моля още някой ако има мнение за двойните дисциплини, с две дипломи. Две, но пък година повече, а после време и за магистър трябва...
Също така... при да кажем еднакви специалности... как е по-правилно да се избира университет Sad
На база обща оценка или оценка по събджект?
Пример - като обща оценка, Тилбург е в девета глуха. По събджект икономика е Н1 в Холандия и много високо позициониран на световно ниво.
Ниската обща оценка... като огледах специалностите 80/100 идва от липсата на програми по науки и медицина да кажем. Но това не би следвало да намалява профита на програмите по икономика? И става трудна обосновката за избор...
Някакви препоръки за икономика с повечко математика - Econometrics/Operations research/Data science; Economics/Accounting and finance; Business administration?
Ротердам, Тилбург? Друго? Недостатъци на тези?

# 93

Също така... при да кажем еднакви специалности... как е по-правилно да се избира университет Sad
На база обща оценка или оценка по събджект?
Пример - като обща оценка, Тилбург е в девета глуха. По събджект икономика е Н1 в Холандия и много високо позициониран на световно ниво.
Ниската обща оценка... като огледах специалностите 80/100 идва от липсата на програми по науки и медицина да кажем.

Кодбг,
Пак с уговорката, че нямам никакво понятие за икономическите специалности как стоят нещата, НО по принципните въпроси за холандските унита:
- Има само 13 университета в Холандия и всички те са по някакъв начин профилирани. Два от тях са чисто технически унита и съответно около тях се върти, че даже и позиционирала този вид индустрия (Делфт и Айндховен). Във Вагенинген кампус се прави най-големия рисърч център по храни. Той е топ за биология, фуд сайънс е номер 1 в света, но там не можеш да учиш журналистика например. Лайден има много партньорски програми с Делфт , както е и добър в природни науки. Медицина има в Ротердам, Лайден, Гронинген. В общи линии ще имаш избор между 2-3 университета. Утрехт е много голям университет и имат почти всичко, и са добри, бих проверила и там, освен Еразмус-Ротердам и Тилбурх. Аз лично бих търсила кой е най-добър по предмет в тази област, това ще гледат и работодателите, и при прием за последващо обучение. В Холандия не е с еднаква тежест една и съща специалност от различни унита, при продължаване за магистратура например. ( както в дискутирания няколко страници случай гледат какво си учил в средното образование и тях устройва ли ги, така ти гледат предметите, които си взел в бакалавърските години и те стигат ли им за исканата от теб магистратура) Могат да ти поставят допълнителни условия за курсове (рядко ще те върнат, ако идваш от холандски университет, но може да ти искат допълнителен семестър например

# 94
2000 евро е, ако нямаш друга бак степен от Холандия - за ЕС/ЕЕА. От тук:
https://www.eur.nl/en/ese/education/bachelor/fees-and-scholarshi … s/college-tuition
антеа вече го е написала. И да, за първата година и тази година са направили таксата наполовина.
Спри да ръсиш бисери за нещата, които не познаваш, моля!
Рос, квалификациите ти за моите писания слабо ме засягат. Имам право да си пиша мнението, както и ти, така че ако обичаш, не ми обяснявай какво да пиша и какво не. Който чете и използва главата си по предназначение, може и сам да прецени какво на какво да вярва. Който не може, си е за негова сметка.
Достатъчно съм се нагледала на маркетингови трикове във висшето образование, за да ме впечатлиш с думите си. Но знам, че масово хората са податливи на реклама, а и тя е доведена до степен на съвършенство в консуматорското общество, в нея са впрегнати огромни ресурси и екипи от психолози и социолози, които знаят как работи човешката психика и добре го използват за целта.
Надявам се повече да не се налага да обсъждаме моите постове - ако не ти допадат или смяташ, че са глупви, можеш да подминаваш. Даже мисля, че ще е полезно за дискусията.
Някакви препоръки за икономика с повечко математика - Econometrics/Operations research/Data science; Economics/Accounting and finance; Business administration?
Ако се вярва на класациите - Тилбург и Еразъм Ротердам.  

Последна редакция: ср, 06 фев 2019, 10:03 от Анонимен

# 95
Намерих го, но на холандски, че считано от учебната 2018-2019 година студентите записани за първи път в унивесритет или хохесхол заплащат за първата учебна година 1030 , вместо 2060 евро.
И за, тези които учат за учители и втората година е с 50% ( помнех аз , че имаше нещо за учителите, ама то съвсем друго било)

Фран скоро с основание ще ни нарита, защото темата е за училищата, а не университетите. Та да вметна, че и  в Холандия в училищата има някакво профилиране. Но каквото и да учиш, ако си ниво VWO, отиваш в университет, стига да имаш на матурите 6 или повече (10 е максимума), където поискаш, освен ако специалността не е със специален статут за прием ( например Медицина, биомедицина, биофармациа и компютрите от т.г в Делфт , може би има още малко такива)

# 96

Антеа и Стефан,
Сигурно сте по-запознати щом кандидатствате сега. Бяха нашумяли статии в Холандия, че правителството е гласувало таксата за първата година да бъде намалена с 50%, освен за учителските специалности и може да е имало и някоя друга. В темата за унитата вече няколко майки потвърдиха, че са платили само 50 %. Това започна от този септември

Ross, Антея кандидатстват сега, а нашата дъщеря кандидатсва миналата година. И вече плащаме 1030 вместо 2080 евро, именно заради споменатото от теб решение на холандците. Вероятно и тази година ще го приложат.
Пак по същата причина, двойната (от няколко години) такса на Либерал Артс Колежи  - над 4000 евро сега са 2000 за първата година.
Нашата голямата завърши именно това Колежа в Утрехт (UCU), през 2012. С мейджър Право и политика и положените изпити по избраните  курсове, които я интересуваха, се оказaха   с достатъчно високо ниво, за да я приемат за магистратира после в няколко Лоу скуулс (Хага, м Маастрихт, Заарланд), за да си вземе LLM по международно право.
Попея, не си права за високите цени, разходите бяха същите, каквито и на нейна приятелка, българка , следваща в Университета в Утрехт, не помня каква дисциплина, но не по такава програма, включително и таксата беше еднаква - около 1700-1900 евро (тя е, общо взето, еднаква в Холандия за всички унита, само сега Либерал артс са двойни) Разлика имаше в задължението като си в Колежа с Либерал артс програма, да живееш в Капуса, включително важеше и за холандците от самия Утрехт. Просто политика, създаване на групи и т.н. Така че разходите за следване Либерал артс енд сайънсис тогава - а и сега са около 10-15.000 евро годишно, като това включва общежитие, такса и храна в стола всеки ден.
Като се тегли чертата, излиза, че не само не е по-скъпо, както ти каза по-нагоре, там богаташки деца и други... а дори в някои случаи по-евтино (зависи с какво сравняваш, разбира се) и нямаш притеснения с настаняване и за трите години...
Не зная някой, който да каже честно, че следване където и да е на детето в Холандия е излязло под 10 евра годишно, без транспорта, само такса, издръжка, учебници и квартира...
Код, и аз не мога да кажа нищо по въпроса със специалностите, но влез на сайта на UCU i Rooswelt, много подробно са разписани програмите и учебните планове.

Последна редакция: ср, 06 фев 2019, 10:36 от StefanB

# 97
Скрит текст:
Скрит текст:

Антеа и Стефан,

Ross, Антея кандидатстват сега, а нашата дъщеря кандидатсва миналата година. И вече плащаме 1030 вместо 2080 евро, именно заради споменатото от теб решение на холандците. Вероятно и тази година ще го приложат.
Пак по същата причина, двойната (от няколко години) такса на Либерал Артс Колежи  - над 4000 евро сега са 2000 за първата година.
Нашата голямата завърши именно това Колежа в Утрехт (UCU), през 2012. С мейджър Право и политика и положените изпити по избраните  курсове, които я интересуваха, се оказaха   с достатъчно високо ниво, за да я приемат за магистратира после в няколко Лоу скуулс (Хага, м Маастрихт, Заарланд), за да си вземе LLM по международно право.
Попея, не си права за високите цени, разходите бяха същите, каквито и на нейна приятелка, българка , следваща в Университета в Утрехт, не помня каква дисциплина, но не по такава програма, включително и таксата беше еднаква - около 1700-1900 евро (тя е, общо взето, еднаква в Холандия за всички унита, само сега Либерал артс са двойни) Разлика имаше в задължението като си в Колежа с Либерал артс програма, да живееш в Капуса, включително важеше и за холандците от самия Утрехт. Просто политика, създаване на групи и т.н. Така че разходите за следване Либерал артс енд сайънсис тогава - а и сега са около 10-15.000 евро годишно, като това включва общежитие, такса и храна в стола всеки ден.
Като се тегли чертата, излиза, че не само не е по-скъпо, както ти каза по-нагоре, там богаташки деца и други... а дори в някои случаи по-евтино (зависи с какво сравняваш, разбира се) и нямаш притеснения с настаняване и за трите години...
Не зная някой, който да каже честно, че следване където и да е на детето в Холандия е излязло под 10 евра годишно, без транспорта, само такса, издръжка, учебници и квартира...

Ами аз съм съгласна с теб, толкова ни искаха на нас да покажем - 30 К евро за 3-те години. За кое не съм права, всъщност, коментирах, че са съгласни да платят и двойно, но да се мотат и да търсят себе си с парите на мама и тате - това може да си го позволи само дете с богати родители, другите деца бързат да почнат и да завършат, и да си вземат хляба в ръце, за да не тежат на семействата си, че и работят от ден 1-ви нискоквалифицирана работа, нямат нито време, нито възможност да търсят себе си. Сигурно така и ще си останат изгубени накрая Simple Smile
Всъщност, в темата за Холандия имаше мнения за разходи без наема от порядъка на 200 е/месец, на което аз се опулих, ама така казват... де да знам, сигурно зависи от случая, "баба знае и две, и двеста". Но не вярвам тези семейства да могат да си позволят децата им да се мотат из университетите да търсят себе си. Това имах предвид с "децата на богатите" - а иначе "богат" и "беден" са относителни понятия.

Е, ако сега ми кажеш, че 1000 е/месец само за 1 дете  е безпроблемна издръжка за бедните, че и за средните БГ семейства, а не е за богатите БГ, няма да се съглася. В Германия също отиват доста пари, може би с около 1/3 по-малко, средно взето, но за малък град с университет с общежитие, иначе се доближава до това. Но именно издръжката кара много от децата да работят нискоквалфицирана рабита още в началото (след 3-курс се намират варианти), и е важна причина за много отпаднали, те просто нямат нито сили, нито време да учат и да си вземат изпитите.

Последна редакция: ср, 06 фев 2019, 11:18 от Анонимен

# 98
Фран скоро с основание ще ни нарита, защото темата е за училищата, а не университетите.
И аз се обърках от десетките теми, които следя, за което се извинявам.
Темата е в училищния подфорум, но пък като заглавие може да обхване и университети. Така да е!
От вас зависи накъде и как ще тръгне, стига да е в рамките на добрия тон и правилата.  Движа се от това, което е полезно и нужно на читатели и писатели.
Ако му дойде времето може по нататък един "Училищен спамо-чат" да заформим, където няма да има определена тема.

# 99
Ами аз съм съгласна с теб, толкова ни искаха на нас да покажем - 30 К евро за 3-те години.

Това кога се е случило?  За пръв път чувам, че се изисква доказателство за налична сума (обикновено става с банково извлечение, но е, или по-скоро беше преди да влезем в ЕС и то предимно за ЮК, за Холандия от теб чувам, наистина), а за изискване да докажеш сумата за 3 години,  това пък съвсем.
Или сте имали лош късмет със служител, приемащ документите, или нещо не е знаел какво точно е БГ... Не зная, недоумявам просто.

Е, ако сега ми кажеш, че 1000 е/месец само за 1 дете  е безпроблемна издръжка за бедните, че и за средните БГ семейства, а не е за богатите БГ, няма да се съглася. В Германия също отиват доста пари, може би с около 1/3 по-малко, средно взето, но за малък град с университет с общежитие, иначе се доближава до това. Но именно издръжката кара много от децата да работят нискоквалфицирана рабита още в началото (след 3-курс се намират варианти), и е важна причина за много отпаднали, те просто нямат нито сили, нито време да учат и да си вземат изпитите.

Критерият за бедност е ясен - статистиката го казва. За средност също. Но ако оставим настрани лакърдиите и стъкмистиката на правителството , истината е неоспорима - Австрия и Германия са страните с поносими за БГ семейство такси за студент. С развита социална система, организация за работа на студентите, намаления всякакви, безапелационно предоставяна медицинска помощ и т.н., да не изброявам ясни неща. Всичко останало, включително и скандинавските (където няма такси, но е бясно скъпо) и Шотландия, където също са поносими таксите, но пак е скъпо, а то остават Франция, Холандия, Острова - там 1000 евра е прагът, може и да се срещат изключения, но рядко.
Квартири в Холандия за 200, че и 250 евро - питай Рос, която живее там, самостоятелни НЯМА. Има споделени, но често необзаведени и т.н., да не влизаме в детайли.
Съгласен на 100% че 1000 евро месечно си е сериозно перо за БГ. Затова има заеми.
А колкото до работа в Холандия - това не е Германия. Може, но със 100 условности. Иска се задължително да се осигуряваш, застраховка и т.н., може да се окаже, че си почти на нула, защото няма как да работиш на пълен ден., да не говорим, че обикновено без холандски няма да те наемат...

:Благодаря на антеа и Стефан за разяснението, не се учудвам на интереса към либерал артс програмата от страна на богатите деца, които могат да си позволят високите такси, а университетът предлага, каквото се търси. Холандците са доказани търговци Simple Smile
.

Ето това визирах, казвайки че не си права - към тези програми изобщо не е вярно, че имат интерес "богаташките деца", защото те не са по-скъпи, а и да са, са с 2000 евро (двойната сега годишна такса), което за техния стандарт е грубо като за нас 5-600 лв., но за цялата година,,това са 50 лв/месец.... Просто разхода за студент там не е толкова таксата, колкото съпътстващите - квартира, живот, учебници, а то е (почти) еднакво за всички, живеещи в Холандия.
Не мисля, че студентите отпадат от мизерия, бъхтейки за хляба, наема и таксата и нямайки време да учат. По-скоро се сблъскват с неща, които не са подозирали, че ще излязат като препятствия.
Сложно е да се обясни на човек, който е ходил само на екскурзия в Холандия,  трябва да си се потопил - пряко или косвено в живота там, за да стане ясно, иначе не става. Има много непонятни и неподозирани на първо четене за нас подробности в Холандия, които са много, много важни.
Просто са различни хора, по-различни от немците, бих ги доближил по различност до французите. Най-малко различни са австрийците, а италианците и испанците са си направо наши хора.
Това според мен....

Последна редакция: ср, 06 фев 2019, 12:52 от StefanB

# 100
Стефане, а да те питам, ти като франкофон сигурно знаеш, дали е вярно това, което съм чувал за Франция.

Чувал съм, че там има социална стипендия, която не е никак малка, 450 евро на месец, и повечето български студенти имат право на нея с оглед равнището на доходите в България.
Освен това, който получавал тази стипендия, не плащал даже и символичните такси на френските университети, тоест учи напълно безплатно.
И за капак, по някакъв начин им възстановявали и 160 евро месечно от наема за квартирата.

Ако всичко това е вярно, то тогава студентите във Франция са напред с едни 610 евро месечно и става съвсем поносимо и дори по-изгогдно от Германия. Особено ако не учиш в Париж, където наемите са убийствени, а примерно в Лион или Страсбург, а да не говорим ако си в още по-малък град.

Сигурно знаеш как стоят нещата и така ли е наистина. Е, във Франция обаче се учи на френски:-D това е проблемът.

# 101
Да, зная, че имат много социални придобивки студентите и ми се въртят подобни суми, но нищо конкретно не се наемам да твърдя, ще те излъжа. Знам само, че е сложна системата (като всичко френско) Питай във Френската тема, ще ти кажат конкретни цифри.
Ако мислиш, че Страсбург е много по-евтин от Париж...

# 102
А, какво ще ги питам да се излагам, имаме още поне 12 години до университета Grinning
Ми поне за наемите, май Страсбург е по-евтин. Тези неща съм ги чел точно от една потребителка навремето, която пишеше, че е студентка по право в Страсбург, и тя разказа за тези стипендии, 160 евро от наема и т.н. Но едно, че това е писано през 2010 година и второ, кой знае тя наистина ли е била студентка там и кой стои зад съответния ник.

# 103
Скрит текст:
Ами аз съм съгласна с теб, толкова ни искаха на нас да покажем - 30 К евро за 3-те години.
Това кога се е случило?  За пръв път чувам, че се изисква доказателство за налична сума (обикновено става с банково извлечение, но е, или по-скоро беше преди да влезем в ЕС и то предимно за ЮК, за Холандия от теб чувам, наистина), а за изискване да докажеш сумата за 3 години,  това пък съвсем.
Или сте имали лош късмет със служител, приемащ документите, или нещо не е знаел какво точно е БГ... Не зная, недоумявам просто.  Със сигурност след приемането ни в ЕС.  Беше някакъв формуляр, доколкото помня,  и пишеше на него, че искат да се посочи за целия срок и  да се приложи доказателство.
.

Е, ако сега ми кажеш, че 1000 е/месец само за 1 дете  е безпроблемна издръжка за бедните, че и за средните БГ семейства, а не е за богатите БГ, няма да се съглася. В Германия също отиват доста пари, може би с около 1/3 по-малко, средно взето, но за малък град с университет с общежитие, иначе се доближава до това. Но именно издръжката кара много от децата да работят нискоквалфицирана рабита още в началото (след 3-курс се намират варианти), и е важна причина за много отпаднали, те просто нямат нито сили, нито време да учат и да си вземат изпитите.

Критерият за бедност е ясен - статистиката го казва. За средност също. Но ако оставим настрани лакърдиите и стъкмистиката на правителството , истината е неоспорима - Австрия и Германия са страните с поносими за БГ семейство такси за студент. С развита социална система, организация за работа на студентите, намаления всякакви, безапелационно предоставяна медицинска помощ и т.н., да не изброявам ясни неща. Всичко останало, включително и скандинавските (където няма такси, но е бясно скъпо) и Шотландия, където също са поносими таксите, но пак е скъпо, а то остават Франция, Холандия, Острова - там 1000 евра е прагът, може и да се срещат изключения, но рядко. Съгласна съм, но има и издръжка, а в големите градове наем WG е над 500 евро на месец в момента, и то с късмет. Иначе да, в другите е още по-скъпо заради таксата, а в Лондон пък и заради квартирите.

Квартири в Холандия за 200, че и 250 евро - питай Рос, която живее там, самостоятелни НЯМА. Има споделени, но често необзаведени и т.н., да не влизаме в детайли. Аз говорех за чужди мнения от темата на хора с деца в Холандия и за издръжка БЕЗ квартирата, тоест, над нея. Което за мен е безумно малко, ама хората казват, че се оправят. Аз лично не знам.

Съгласен на 100% че 1000 евро месечно си е сериозно перо за БГ. Затова има заеми. Заеми за издръжката няма, доколкото знам, има за таксата, а издръжката е основното перо - 70-80 % от общата сума. Затпова или мама и тате издържат, или започва да работи от 1 ден - това за Германия пиша. И където таксата е ниска, стипендиите са ограничени - не е невъзможно, ама е трудно и са малки.

А колкото до работа в Холандия - това не е Германия. Може, но със 100 условности. Иска се задължително да се осигуряваш, застраховка и т.н., може да се окаже, че си почти на нула, защото няма как да работиш на пълен ден., да не говорим, че обикновено без холандски няма да те наемат... Говорех за Германия, с Холандия се разминахме.

:Благодаря на антеа и Стефан за разяснението, не се учудвам на интереса към либерал артс програмата от страна на богатите деца, които могат да си позволят високите такси, а университетът предлага, каквото се търси. Холандците са доказани търговци Simple Smile
.

Ето това визирах, казвайки че не си права - към тези програми изобщо не е вярно, че имат интерес "богаташките деца", защото те не са по-скъпи, а и да са, са с 2000 евро, което за техния стандарт е грубо като за нас 5-600 лв. - Ами аз го обясних, че имам предвид БГ богаташките деца, за холандските не знам, за техния стандарт вероятно е малко, но пък колкото холандци познавам (а работя с няколко), са толкова пресметливи, та не знам дали биха си пратили децата да търсят себе си няколко години, а не да си вземат професия и хляб в ръцете. Това е моят опит. Нали знаеш приказката на английски, когато ни канят да излезем на заведение, казват "to go Dutch"Simple Smile - тоест, никой не черпи, всеки си покрива своята част от консумацията - но е наречено с тяхното име Simple Smile
Просто разхода за студент там не е толкова таксата, колкото съпътстващите - квартира, живот, учебници, а то е еднакво за всички, живеещи в Холандия. Точно така и аз смятам, ама и холандците не са милионери, те може да изкарват повече пари, но пък и заради стандарта имат повече разходи. Но за нас в БГ съвсем важи.

Не мисля, че студентите отпадат от мизерия, бъхтейки за хляба, наема и таксата и нямайки време да учат. По-скоро се сблъскват с неща, които не са подозирали, че ще излязат като препятствия. В Германия познавам няколко такива деца, само едно завърши, другите се отказаха. Не се върнаха, работят каквоот намерят, и живеят там, но образованието зарязаха

Скрит текст:
Сложно е да се обясни на човек, който е ходил само на екскурзия в Холандия,  трябва да си се потопил - пряко или косвено в живота там, за да стане ясно, иначе не става. Има много непонятни и неподозирани на първо четене за нас подробности в Холандия, които са много, много важни.
Просто са различни хора, по-различни от немците, бих ги доближил по различност до французите. Най-малко различни са австрийците, а италианците и испанците са си направо наши хора.
Това според мен....
Отговорих вътре в червено, че ще стане чаршаф иначе. То пак стана, де Simple Smile Скривам го, че е много дълго.
За Мецан - в Страсбург има международни институции и наемите са високи. Може тя да е била някъде в "четвърти картофен пояс", на 30-40 км от града, и да  е пътувала, за да й е нисък наема. В Германия студентите ползват придобивки за транспорт и често така излиза на сметка (има разлики по приовинции, обаче), за Франция не знам.

Последна редакция: ср, 06 фев 2019, 13:31 от Анонимен

# 104
  • София
Подчертвам, че НЯМАМ опит, но все пак по пътя на логиката тази теза за Франция издиша.Ако беше така, щеше да има доста деца там, не е като да няма деца с френски ,завършващи в София примерно 9 ФЕГ, паралелки в 133-то, 18-то и 35-то.Една майка на дете  на възрастта на моите, май са от Русе, направи тема за унитата във Франция (дъщеря й ще следва там), с доста ниска активност е спрямо тези за Острова, Холандия и Германия. Отделно познавам три,четири  деца на вече около 22-23 години, които отидоха там и до един се върнаха.Разбира се,  това не е показател за нищо.Може да е заради недостиг на средства, заради несправяне, заради носталгия, заради друго..Гарантирано висока стипендия взима приятелка на дъщеря ми, следваща архитектура в Италия..Но тук вече е значително по- малък броят на владеещите езика.

Общи условия

Активация на акаунт