Отговори
# 75
  • София
Смятам, че колкото повече и разнообразни интереси имат в средното и висшето образование, толкова по-добре за тяхната бъдеща професионална  реализация. Дали ще се титулова по американски маниер "liberal arts college" (което е след средното образование) или хуманитарно, или нещо друго, няма значение. Имат значение не заглавията, а знанията, които дават на децата.

# 76
Смятам, че колкото повече и разнообразни интереси имат в средното и висшето образование, толкова по-добре за тяхната бъдеща професионална  реализация. Дали ще се титулова по американски маниер "liberal arts college" (което е след средното образование) или хуманитарно, или нещо друго, няма значение. Имат значение не заглавията, а знанията, които дават на децата.

Rosss, прехвърлям микрофона към Шарки - с нея се разберете е ли АК "либерал арт" училище или не е- по буква или по дух, както се договорите Grinning

Аз съм от простите, дето никога не са губили себе си, че да се търсят после, и имат една любов до живот Joy

# 77
  • София
Всъщност, в БГ студент по право може да продължи, нарича се "условно" с не повече от две невзети поправки. Иначе прекъсва.
Друг е въпросът каква е летвата, разбира се.
Но има изпити, които са невъзможни за взимане, освен ако не ти ги дадат - наказателно, облигационно... Необятно е, има за четене по над 2000 страници.
Парадоксът е, че в момента стотици завършили юристи са без работа....

Е, чак пък невъзможни за взимане. Трудни са, но не е невъзможно, защото все пак са разбираеми  на теория, наказателното изцяло, а облигационно - в по-голямата си част. В облигационното има институти, като новация, делегация, суброгация..., които трудно се осмислят без да видиш приложението им на практика, но като цяло е разбираемо. Наказателното пък не е трудно за разбиране, а това което прави изпита труден е, че има много за помнене /основни състави, множество квалифицирани състави и т.н/. Ако дават закона на изпита, той няма да е толкова труден. Докато за други дисциплини, като гражданския процес например, и да ти дадат ГПК на изпита -  хич не помага. Гражданският процес е най-необятен и за него мога да се съглася, че не се взима, а се дава, просто защото е невъзможен за разбиране само на ниво теория. Ако имаш способност да учиш неща, без да ги разбираш, можеш да вземеш изпита, но започваш да разбираш процеса, след като го поработиш няколко години Grinning , а мнозина никога не успяват да го разберат. Joy
А за летвата - зависи. Летвата за взимане на изпита може и да е по-ниска, в сравнение с някои чужди университети, но летвата за взимане с висок успех си е висока.
Стефан, твоята дъщеря не завърши ли право в чужбина? Или бъркам? Или сега учи право и тук?

# 78
  • в страната на чудесата
Ееее Фран,
Почакай повече. Аз не мога да взема отношение, но виж каква поезия струи Simple Smile
Но си мисля при описаните липса на разлики с хоратиумите по мат, защо АК, и ЕГ не разкрият паралелки от 5 клас. Прием с изпит по мат Simple Smile

# 79
За мен колкото са разпознаваеми ЕГ и МГ, токова е и АК
тезата ти за разпознаваемостта на АК ще получи много по-голямо кредибилити.  
През 2018 и 2017 Американският колеж в София е домакин на международно изложение на университетите. Присъстват 27, а после 32 университета.
Еразмус е и в двата списъка по-долу.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … 9fc9hBl6g8UyEGFTY
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … tBe-jLixx_zjn0dc_

# 80
За мен колкото са разпознаваеми ЕГ и МГ, токова е и АК
тезата ти за разпознаваемостта на АК ще получи много по-голямо кредибилити.  
През 2018 и 2017 Американският колеж в София е домакин на международно изложение на университетите. Присъстват 27, а после 32 университета.
Еразмус е и в двата списъка по-долу.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … 9fc9hBl6g8UyEGFTY
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … tBe-jLixx_zjn0dc_

Много удобно изваден  от контекста цитат- на това ли ви научи "либерал артс" подхода Wink?  Казха, че ще получи кредибилити, ако се появи дете от АК, което тази година е кандидатствало в Еразъм в бизнес администрация и НЕ е викано на тест, понеже можем да сравним с дете извън АК, което е викано на тест.

А Ежко пък търси кредибилити в рекламата на един частен и добре платен университет сред възпитаниците на АК, които по подразбиране са с добри материални възможности. Де го чукаш, де се пука, както би казал шопът.

Ежко, Политекнико ди Милано всяка година прави презентации в София, скоро пак гледах плакат за тази година. Интеграл пък правят всяка година дни на холандското образование, дни на европейското образование (има холандски, датски, шведски, беглийски), изобщо всеки търси начин да си рекламира университета или университетите (Интеграл работят с много). И това от много години, аз лично съм била с младежа на няколко, така видяхме точно Еразъм и решихме, че може да стане за резервен вариант, евентуално. Само на немското образование още не съм чула да има, може би си имат достатъчно наплив и без реклама, не знам. А, май и на френското не съм срещала.

Всъщност, като гледам какво казва Стефан, Еразъм не е либерал артс университет, ами си има стриктни програми със специализирани предмети, и яко преследва студентите да си вземат изпитите, и не можеш да се прехвърляш насам-натам, както ти скимне. Една от тези програми се нарича пък точно Liberal Arts and Sciences. Та не знам защо се вързах на Рос за него. 

Последна редакция: вт, 05 фев 2019, 18:00 от Анонимен

# 81
не знам какво значение има и вече се обърках кой каква теза защитава, но понеже забелязвам неточности, добре е да се уточни - Erasmus не е частен университет, а обществен /public/
извън стандартните му програми - с конкретни специалности, в които се учи нещо целево - такова, каквото си избрал при кандидатсването /както е и в повечето европейски университети, включително и британските/, към него, както и към Университета в Утрехт, има колежи, които са по Liberal Arts системата - към Erasmus е един колеж, към Утрехт - два; таксите за тях са в двоен размер на обичайните холандски от по 2000 евро годишно и се живее в кампусите им /както си е по американска традиция/

# 82
И само да допълня Антея, напоследък има огромен интерес към тези програми, респективно Колежите, затова и качиха двойно таксите.
Само преди няколко години техните такси бяха точно толкова, колкото и на другите между 1700 и 2100 евро.
Там системата е точно американската - първата година от много неща по малко, после избираш, специализираш си, имаш изискуем брой кредити за всека година, а какво ще учиш, ти си решаваш.
Излизаш с меджър и майнор специалности и определени кредити за всяка една, нерядко напълно достатъчни за добра магистратура по това, което си решил, че е твоят интерес.

# 83
  • в страната на чудесата
Може ли някой да ме светне накратко какво е либерал Артс система

# 84
Де да го знам АК дали е или не е либерал арт. Ежко казва, че е, Шарки и тя, Рос казва, че не е - и тримата са с деца от АК. Поне аз с простия си ум така ги разбирам. А може би хем е, хем не е - в тона на модерните напоследък течения в публичните дискусии  Joy И това приемам, само да не ме питате повече МЕН е ли АК либерал арт училище или  не е Grinning  Последният човек на земята съм сигурно, който се интересува от този въпрос, беше реплика по повод предпоалагамото подобие на АК и Еразъм университет - преполагаемо, защото Рос нарече Еразъм либерал арт, а Ежко нарече АК либерал арт. Аз и двете не знам какви са.

А до кога ще твърдиш, че съм казала неща, които дори не съм си и помисляла!
Не съм твърдяла никога, че университетът Еразмус ( не е и Еразъм) е либерал арт!!!! Той е далеч от такова определение. Университет, като всеки един в Холандия. Чак пък го нарече и най-добрия либерал артс ( редактирала си си поста. Търсих го).
Права е Антеа, че не е и частен също!
* Има програма "Еразъм" и университет "Еразмус", кръстен на Десидериус Еразмус

Къде прочете да казвам АК не е либерал артс- дадох определение за Либеал артс, но всеки има право на мнение и да си интерпретира както иска понятията, затова и не те оспорвах какво пишеш за Еразмус. Но да твърдиш, че аз съм ги казала, това вече ми е в повече

Лейка моя, по-нагоре писах какво е!
( Извинявай ! коректорът ми е редактирал името и в бързането не бях и видяла. Сега го поправих! Много моля за извинение!)

Последна редакция: вт, 05 фев 2019, 20:37 от rosss

# 85
# 86
  • София
Не знам дали АК е либерал артс, не съм срещала такава заявка. На откриването тази година чух президента да говори за "holistic approach" - т.е. да разглежаш и подхождаш към нещо от всичките му страни и в неговата цялост.

# 87
GrinningТака, пост за Еразъм не съм трила, изтрих само информацията за сина. Трябва да си е там.
На български се казват и двете "Еразъм", това е едно и също име, точно на въпросния средновековен учен, на английски и двете са "Erasmus". Едното е ЕС програмата за обмен на студенти, в момента е Erasmus+, другото е името на университета в Ротердам. А аз ги мешам, ту на български, ту на английски с кирилица, че не ми се превключва, също като УК и ОК, извинения за което, не знаех, че толкова пречи.
След това по либерал артс въпроса: аз лично никога не съм се интересувала от тази система, само съм я чувала. Нямам добро отношение към нея, защото мисля, че докато нашите деца търсят себе си, китайските учат здраво мат и окупират технологичните университети по света. Което на мен лично не ми харесва като тенденция, затова мисля, че добрата стара система, когато не търсехме себе си, може да е по-полезна за нас. Не са ми виновни китайците, разбира се, че нашите деца не са научени на труд и упоритост, в много от случаите, а предпочитат да се занимават с търсене на себе си, вместо да решават интеграли или да изучават свойствата на минералите (примерно) . Мое мнение, не ангажирам никого с него. Имам лични примери в семейството за това, но ще дам ще дам общодостъпен пример с най-добрата Ню Йоркска държавна гимназия, много селективна, с мат насоченост, в която през 70-те са били предимно еврейски деца, в момента са предимно (70 %)  азиатски.
за Еразъм университет - някъде назад мисля, че Рос го беше написала като такъв, но понеже не ми се търси, приемам, че съм сбъркала и се извинявам на Рос. Някой го беше написал, но кой е, не помня, няма значение. Когато ние го гледахме, не помня да съм видяла нищо либерално в него, затова и го бяхме избрали (сега даже си помислих, ами ако е наистина либерал и се беше записал?!), Благодаря на антеа и Стефан за разяснението, не се учудвам на интереса към либерал артс програмата от страна на богатите деца, които могат да си позволят високите такси, а университетът предлага, каквото се търси. Холандците са доказани търговци Simple Smile Затова дали е частен или държавен, от едно време ми е останало, че е частен, не знам защо, може би заради солената сума, която трябваше да покажем за записването. Явно бъркам.
За  АК съм сигурна, че Ежко го каза, в смисъл на духа, не на буквата, но пак не ми се търси. И Шарки го потвърди, макар и косвено.  Така или иначе, както и предполагах, АК е и тако, и вако - хем е, хем не е.  Holistic approach, значи Simple Smile Понятна работа, според търсенето и предлагането - едни родители искат здраво и фокусирано учене, за тях не е либерал арт, други искат търсене на себе си - за тях е. За мен няма как да е и двете, но респект за маркетинговите умения на колежа, които са успели да убедят и двете групи, че са намерили каквото търсят точно при тях. Това си е изкуство Grinning

Последна редакция: вт, 05 фев 2019, 21:21 от Анонимен

# 88
Лейка моя,
Моля за извинение за предходния ми пост. Коректорът ме е поправил!

И извинявайте за дискусията на всички списващи и четящи в темата

# 89
Доста се пише за Erazmus тук, има и полезна информация изключая спаначения спам, така че един прост и директен въпрос за начинаещи:

Tuition fees (2019-2020)
€2.083 (Statutory fee)
€6.600 (Institutional fee: EEA/EU students)
€9.200 (Institutional fee: NON-EEA/EU students)

Какво означава това в крайна сметка?
2083 или 8683 евро годишна такса за българи?

И второ - за тепърва запознаващи се с възможностите в университети люде като мен, може ли някакво сбито мнение относно 4-годишните Double degree програми в този университет и съпоставка с единичните такива?
Например:
Double degree BSc² in Econometrics and Economics
или
International Bachelor Econometrics and Operations Research / International Bachelor Economics & Business Economics
бихте избрали? Предимства / недостатъци?

Последна редакция: ср, 06 фев 2019, 02:34 от kodbg

Общи условия

Активация на акаунт