Отговори
# 60
Рос, след влизането на България в ЕС от всички БГ училища нараснаха кандидатите за Великобротания и за Холандия (и изобщо за ЕС), не само от АК.  За мен колкото са разпознаваеми ЕГ и МГ, токова е и АК, а  най-вероятният отговор за теста е, че просто отсяват, и вече няколко пъти обясних защо така смятам. Но не мога да ти забраня да си вярваш, че диплома от АК за холандски университет е по-ценна от която и да била БГ диплома, както не мога да ти забраня да си вярваш, че Брекзит няма да има Simple Smile Вярата е силно нещо, с нея не мога да се боря Simple Smile
Предполагам, че и мнението на норвежката министърка на висшето образование по въпроса за Брекзита няма да ти промени вярата:  
Higher education minister says Norwegians should study in countries other than Britain
https://www.theguardian.com/politics/2019/feb/04/norway-students … es-brexit-warning

* Къде прочете, че АК е либерал арт училище?
Ежко го беше споменал, между другите си лакърдии, в смисъл, че най-много се доближава до такова и затова му харесва. Наистина рядко съм съгласна с него, но в случая съм.

Мисля, че по въпроса за теста ще имаме задоволителен отговор, ако се намери дете от АК, което да кандидатства тази година в БА в Еразъм. Ако има такова и то не е викано на тест, тогава тезата ти за разпознаваемостта на АК ще получи много по-голямо кредибилити.  
А може би обяснението е супер просто, а ние му търсим някакви сложни политически обяснения  - особености на адмишън офицера, който се е паднал в различните случаи Simple Smile И те са хора, и те бъркат, и те си имат особености и лични виждания.

Последна редакция: вт, 05 фев 2019, 14:53 от Анонимен

# 61
Da, и аз се замислих дали всъщност някой не й е проспал апликацията... Действително хора всякакви навсякъде.
Не знам кое е разпознаваемо и кое не и на какъв А или Б или Ц лейвъл отговаря, знам само че сме февруари и от започнали 530 студенти нумерус фиксус за БА понастоящем са малко над 380.
Главната причина за фейловете е мат-а.
Но има много деца, които се отказват, установявайки, че това не е тяхната специалност.
Направо са ги заклали тази година, имало е колективно оплакване срещу индиеца - професор по математика за първа година.
Принципно имат право на четири поправки, за лятото - май през юли, от които могат да минат за втора година само с една невзета.
Иначе си чао.

# 62
  • София
Еее, "шефове" са значи, 4 поправки.В Германия за такова благоразположение не съм чувала, за някои изпити са само две опциите, за други са макс 3.
Попея, ама верно си претенциозна харпия, защо билo римувано..Sunglasses
Още вчера видях аз, че разликата между дипломата на моята девойка и академичната справка на сина на Антеа възлиза на онези 36 СИП часа, но гледам, че за нашите сега са 72. Още по-добре.Grinning

# 63
Попея,
Liberal Arts College- означава, че каквото и да искаш да учиш , например “ химия” трябва да имаш в програмата и хуманитарни часове и чак след като си един вид широко запознат и с другите ти възможности, казваш със сигурност какво искаш да учиш. Пак имаш задължение за определен брой кредити по специалността, но втората година от обучението си, може да кажеш “ Размислих и не искам да уча химия, а всъшност специалността ми ще е история”!

Стефан, и аз мисля, че четири поправки е супер! В Делфт май нямат повече от една.

А специалността в Холандия с най голяма цедка съм чувала, че е авиоинженерство . Трябва да го проверя, но само около 30% продължават втора год при тях

# 64
Не ме разбра, или аз не го написах ясно.
не да се явят четири пъти, а  на четири изпита от всичките през годината могат да се явят за втори път, през юли и само на един от тези четири за трети догодина.

# 65
  • София
Ясно Simple Smile

# 66
Всъщност, в БГ студент по право може да продължи, нарича се "условно" с не повече от две невзети поправки. Иначе прекъсва.
Друг е въпросът каква е летвата, разбира се.
Но има изпити, които са невъзможни за взимане, освен ако не ти ги дадат - наказателно, облигационно... Необятно е, има за четене по над 2000 страници.
Парадоксът е, че в момента стотици завършили юристи са без работа....

# 67
  • София
Привет и благодарности за новата тема!

Малко ми е трудно да изчета всичко, което пишете, но ми е интересно.

Не разбрах до какви изводи доведе сравнението на хорариумите по математика?

Факт е, че в БГ системата по математика не се учат неща, които са залегнали например в английската образователна система (разбирам, че и в германската). Затова се налага на нашите деца като отидат да учат там, ако имат изпити по математика, да наваксват.

# 68
  • София
Привет и благодарности за новата тема!

Малко ми е трудно да изчета всичко, което пишете, но ми е интересно.

Не разбрах до какви изводи доведе сравнението на хорариумите по математика?

Факт е, че в БГ системата по математика не се учат неща, които са залегнали например в английската образователна система (разбирам, че и в германската). Затова се налага на нашите деца като отидат да учат там, ако имат изпити по математика, да наваксват.
Toва казва всичко в 2 изречения. Дано когато го казва човек с дете от АК, някои да го приемат.

# 69
Da, и аз се замислих дали всъщност някой не й е проспал апликацията... Действително хора всякакви навсякъде.
Не знам кое е разпознаваемо и кое не и на какъв А или Б или Ц лейвъл отговаря, знам само че сме февруари и от започнали 530 студенти нумерус фиксус за БА понастоящем са малко над 380.
Главната причина за фейловете е мат-а.
Но има много деца, които се отказват, установявайки, че това не е тяхната специалност.
Направо са ги заклали тази година, имало е колективно оплакване срещу индиеца - професор по математика за първа година.
Принципно имат право на четири поправки, за лятото - май през юли, от които могат да минат за втора година само с една невзета.
Иначе си чао.

СтефанБ, същото е и в Германия, половината 'артисват след първата година. Математиката не прощава на никого и никъде Grinning  Но от моя опит има голямо значение дали детето е притиснато за насъщния и дали трябва да работи от ден 1, тогава става много по-тежко и деца се отказват. Не казвам, че всички, разбира се, че има и герои, които от ден 1 работят и изкласяват (познавам такива), но много помага, ако имат някаква материална сигурност.
Попея,
Liberal Arts College- означава, че каквото и да искаш да учиш , например “ химия” трябва да имаш в програмата и хуманитарни часове и чак след като си един вид широко запознат и с другите ти възможности, казваш със сигурност какво искаш да учиш. Пак имаш задължение за определен брой кредити по специалността, но втората година от обучението си, може да кажеш “ Размислих и не искам да уча химия, а всъшност специалността ми ще е история”!
Е, Ежко нали все с това рекламира АК - как имало от всичко и много била застъпена хуманитаристиката, не като ония дървеняци в СМГ Wink,  и можело да търсиш себе си, като пробваш много неща и накрая да кацнеш на нещо съвсем друго. И други го подкрепяха, аз по това съдя - пък и той самият точно този израз употреби "либерал арт училище", ако не по буквата, то по духа.  Което ми напомня за Тери Пратчет и "Вещици в чужбина" - Маграт щяла да търси себе си, а леля Ог пита "добре де, тя досега чий живот е живяла, като е била изгубила себе си?" Joy

Последна редакция: вт, 05 фев 2019, 16:19 от Анонимен

# 70
  • София
Дъщеря ми учи БА, през първата година учи и за майнър журналистика, после се отказа - реши, че с продажнага БГ журналистика не иска да се занимава -  и от втората година записа втори мейджър математика. Изкара магистратура в Холандия по моята специалност, а работи с математика(та) с Big Data. Дали в ДГ
преди повече от 10 години е знаела, че професионалните ѝ интереси ще са в Big Data? Ами  тогава още нямаше такъв термин...

Няма нищо лошо да търсиш себе си. Лошото е да не търсиш.

# 71
Дъщеря ми учи БА, през първата година учи и за майнър журналистика, после се отказа - реши, че с продажнага БГ журналистика не иска да се занимава -  и от втората година записа втори мейджър математика. Изкара магистратура в Холандия по моята специалност, а работи с математика(та) с Big Data. Дали в ДГ
преди повече от 10 години е знаела, че професионалните ѝ интереси ще са в Big Data? Ами  тогава още нямаше такъв термин...

Няма нищо лошо да търсиш себе си. Лошото е да не търсиш.
Тоест, ти потвърждаваш тезата на Ежко, че АК е либерал арт училище? Разберете се с Рос тогава Joy
А иначе кой какво смята за хубаво и лошо, е съвсем отделен и много субективен въпрос. Дълга тема.

# 72
  • София
Дъщеря ми не е завършила АК, а ДГ, 32ро. А всякакъв вид либерал артс универитет, какъвто учи тя, се оказа, поне при нея, че е от полза - т.е. "няма лошо".

# 73
А какъв е случаят на завършилите с IB диплома? Викат ли ги на тест, имат ли за наваксване после в университета?

# 74
Дъщеря ми не е завършила АК, а ДГ, 32ро. А всякакъв вид либерал артс универитет, какъвто учи тя, се оказа, поне при нея, че е от полза - т.е. "няма лошо".

Либерал арт подхода подкрепяш, а за АК какво казваш? Подрепяш Ежко или не? Щото от вашите километрични писания аз това съм разбрала за АК като за най-голямото му и май единствено предимство (според вас), пък сега Рос май го оспорва. Ама разберете се, де!

Общи условия

Активация на акаунт