Отговори
# 465
Предвид, че съм против целодневното обучение и пътуване сутрин на майна си райна от малко дете в периода 1-4 клас, ако трябва да избирам между добро ДУ в близост и далечно ЧУ, и четвърти път бих заложила на първото.

Еми, няма лошо да има различни мнения. Хората сме различни. Аз пък точно обратното - съм изцяло за целодневно обучение, а пътуването изобщо не ми е фактор. То няма как да живее човек във всички квартали на София, ние например в детска градина бяхме първо в Панчарево, после в Младост, след това в училище в Изток и сега пък съвсем в друга посока. Всяка година да си местя жилището ли? Grinning Повечето хора пътуват, няма как. Какво да кажат например лондончаните или московчаните, дето живеят в градове 10 пъти по-големи от София. Тук почти навсякъде се стига за около 30-40 мин.

# 466
В опит да преместя дискусията за транспорта от другата тема, да кажа, че днес детенце се самозакара до колежа, а аз навигирах, де. Шофира бавно, сигурно и спокойно, което е добре.
Обаче ми се отели вола, защото, ако един човек трябва да кара две деца сутрин на училище, не е особено приятно.
Излязохме със сина ми в 7.40. До ПЧМГ ми е 10 минути отиване. Връщане малко повече, че трафикът се усилва около 8.00. После през вкъщи/Изток/ до колежа и обратно, общо час и половина, в 9.10ч се прибрах.
Сега оценявам с пълна сила щастието на имаш добро ДУ на 100м от дома си. Детето да стане от леглото 15 минути преди първи звънец и да му помахаш от терасата. После да остане в двора след часовете и да играе колкото иска.
Предвид, че съм против целодневното обучение и пътуване сутрин на майна си райна от малко дете в периода 1-4 клас, ако трябва да избирам между добро ДУ в близост и далечно ЧУ, и четвърти път бих заложила на първото.
Фран, аз си дадох сметка от онзи спор, че 1) всъщност май никой от активно пишещите в ЧУ няма избор за добро ДУ с районирането, някой даже написа как се увеличил натиска за ЧУ след въвеждането му, тоест имало е родители, които са се възползвали от анархията и са записвали децата си в добри ДУ далеч от тях  и 2) няма как да ти липсва нещо, което никога не си имал.
Напълно споделям това виждане, но бяхме принудени за ЧУ, защото по наше време в кварталното ДУ (спрягано за елитно и заради това обект на голям интерес от цяла София)се влизаше само с връзки и подкупи, не по близост. Имаше и предимства в ЧУ, разбира се, но пътувантето не беше сред тях.

# 467
  • София
Щях да се съглася, ако всяка година нямаше миграция от 107-мо и 73-то към Света София и Питагор, ама нейсе.

# 468
Попеа, да съгласна съм. Неслучайно казах, че имам щастието да имам добро ДУ близо. В противен случай щях да търся варианти.
Е, някои са недоволни от 119-то СУ, но предполагам, че не са случили с госпожа в периода 1-4 клас.
Е аз пък Мецане съвсем не те разбирам. Защо за Бога си пращаш детето на детска градина в Панчарево?
Колко време пътува сутрин детето?

# 469
Ми щото чета бг-мама, а там беше една градина, която много я хвалеха във форума и затова я избрахме:)

# 470
Фран, напълно подкрепям мнението ти! Моят син едва го изчегъртвах от двора преди зимата.
Аз (може да съм лоша майка), но с нетърпение чакам да си канцелирам шофьорските задължения. Големия вече го предадох на системата на градския транспорт.

# 471
Неслучайно казах, че имам щастието да имам добро ДУ близо.
Навремето, директорът на това същото ДУ, господ здраве да му дава, ни посъветва да се отправим с бодра стъпка към ЧУ и никога да не поглеждаме назад...

Последна редакция: ср, 06 мар 2019, 11:36 от Ezhko

# 472
Навремето, директорът на това същото ДУ, господ здраве да му дава, ни посъветва да се отправим с бодра стъпка към ЧУ и никога да не поглеждаме назад...
Да знаеш, че съм много паметлива.
Не ми се рови в публикациите ти, но доколкото помня ти беше писал, че Стаматов ти бил казал, че 119-то СУ почти по нищо не отстъпва на едно ЧУ. Предполагам е имал предвид начален етап.
П.П. Не харесвам този директор като човек. Иначе прави доста за училището и децата. Учителите са с добри заплати. Работят по много проекти и получават допълнителни бонуси. Привлече и доста млади кадри. Евала!

# 473
Преди много години беше силно популярен Италианския лицей в Горна Баня.
Ходеше се на курсове ( за 1 клас). Не помня за друго училище да имаше тогава изпит. Чудех се на себе си как ще си пусна детето да пътува час и половина сутрин и още толкова следобед. Три часа от деня му в рейс всеки ден. Ще го будя час и половина по- рано и ще му крада от съня всеки ден.
Тя се разболя от пневмония малко преди изпита. Въобще не се явихме и камък ми падна от сърцето.
( Изпаднах в ужас, като сметнах преди колко години е било. Направо мога да си ги закръгля на 20)

# 474
Да знаеш, че съм много паметлива.
Не ми се рови в публикациите ти, но доколкото помня ти беше писал, че Стаматов ти бил казал, че 119-то СУ почти по нищо не отстъпва на едно ЧУ. Предполагам е имал предвид начален етап.
П.П. Не харесвам този директор като човек. Иначе прави доста за училището и децата. Учителите са с добри заплати. Работят по много проекти и получават допълнителни бонуси. Привлече и доста млади кадри. Евала!

Чела си някой друг. И мисля, че не беше Стаматов името. За съжаление беше отдавна и не помня.

# 475
Ежко, ако говорим за 119-то, Стаматов е директор от 2005г. Предвид възрастта на децата ти, ако си говорил с директора, най-вероятно е бил той.
Както и да е, де.

# 476
Не помня името, както казах. Но Стаматов не ми звучи правилното.

# 477
Час и половина и мен ми се струва ужасно много за път в едната посока. Пък за НУКК съвсем не бих го направила. 119-то е по-добре въпреки малкия двор и опасността големите да халосат някое седемгодишно по главата, докато играят футбол, защото няма никакво разделение на двора.

# 478
Щях да се съглася, ако всяка година нямаше миграция от 107-мо и 73-то към Света София и Питагор, ама нейсе.
А защо причината  за това да е непременно в училищата? Тази миграция не е масова, а е едно-две-три деца. И е напълно възможно причината да е в децата, по-точно в родителите им, според мен. Има родители, които смятат, че ако децата им не се справят или имат проблеми в училище, вината за това винаги е извън тях - извън децата, което значи извън родителите. А това хич не е задължително да е истина.
Много "обичах" тази нагласа в ЧУ - щом имам пари и си плащам, детето ми винаги има право и всички трябва да се събразяват с него, дори децата на другите, които си плащат. В ДУ подобна нагласа по-трудно вирее, ясно защо, но в ЧУ са си съвсем на място. И като цяло, децата са копие на родителите си. И сори, ако някой се припознае, за мен това са факти от живота край мен.

# 479
Много "обичах" тази нагласа в ЧУ - щом имам пари и си плащам, детето ми винаги има право и всички трябва да се събразяват с него, дори децата на другите, които си плащат. В ДУ подобна нагласа по-трудно вирее, ясно защо, но в ЧУ са си съвсем на място. И като цяло, децата са копие на родителите си. И сори, ако някой се припознае, за мен това са факти от живота край мен.

В кое точно ЧУ си наблюдавала тези "факти"? И откъде реши, че в ЧУ са си намясто?
Една от причините да плащам беше за да не се занимавам с връзкарството и липсата на елементарен ред в "елитните" ДУ.

Общи условия

Активация на акаунт