Предюбилейна 199-та НЕМСКА тема

• 37 487
  • 747
  •   1
Отговори
# 180
  • Англия
Да, може би твърде крайно се изказах. Може, навсякъде може. Но в България е правило да очакваш грубо отношение, мизерия по болниците, искане на пари, надменност. Като попаднеш на някой свястен и човечен чак прави впечатление. Говорят ти на ти без да те познават, не ползват ръкавици и дизенфектанти, всички консумативи винаги пращат роднина да ти ги купи от аптеката. И, и....

# 181
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
за мен грубото отношение няма извинение, както и липсата на възпитание. тук има доста арогантни лекари също.
ако съседът ми крещи и се държи с пациентите си както на сина си - горко им... Whistling

всичко останало идва от здравната система, т.е. нищо не идва де като пари... затова и нямат консумативи в Бг.
или ако има и биват окрадени  Whistling
как да работи лекаря без консумативи и без техн.база?

в ДЕ има консумативи, няма персонал.
нито едната, нита другата ситуация е ок, защото води до огромни проблеми.
мисля от примери няма нужда.

# 182
  • The QC to be!!!
Скрит текст:
Трънче, как ще се консултирате с лекарите без познания по немски? Нужен ви е преводач.
Намерих ви адрес с Unfallklinik , на български Травматологична клиника във Франкфурт на Майн, но не знам дали е най-доброто за вас.

Ако сте оженени, влизате цялото семейство в рамките на здравната семейна застраховка на мъжа ти.
За да получите лечение май са необходими поне 18 месеца здравни вноски Thinking, в определени случаи може да се наложи доплащане. Ще ви трябва консултация със здравна каса, но във вашия случай без немски ще ви е нужен посредник-преводач.
това с изчакващия период е само за някой неща, като например бременност, но има и други в зависимост от здравната каса. При частните здравни каси, листа е много по дълъг.

# 183
  • Враца
Само да кажа, че местенето не е заради проблема на детето. Мъжът ми има предложение за работа там и мисли да отиде. А пък аз не мога да остана сама тук с две деца, и въпреки, че не искам, също ще се наложи да отида.
За лечението се замислих след като стана ясно, че ще ходим натам.
Ще помисля хубаво преди да оперирам детето. И там, и тук, не ми се иска да го режат, но... поне засега всички, които го гледаха, бяха единодушни.

Отново благодаря за помощта!

# 184
Скрит текст:
Трънче, как ще се консултирате с лекарите без познания по немски? Нужен ви е преводач.
Намерих ви адрес с Unfallklinik , на български Травматологична клиника във Франкфурт на Майн, но не знам дали е най-доброто за вас.

Ако сте оженени, влизате цялото семейство в рамките на здравната семейна застраховка на мъжа ти.
За да получите лечение май са необходими поне 18 месеца здравни вноски Thinking, в определени случаи може да се наложи доплащане. Ще ви трябва консултация със здравна каса, но във вашия случай без немски ще ви е нужен посредник-преводач.
това с изчакващия период е само за някой неща, като например бременност, но има и други в зависимост от здравната каса. При частните здравни каси, листа е много по дълъг.
Аз дойдох в Де бременна в 7 месец и бях здравно застрахована веднага.

# 185

Аз дойдох в Де бременна в 7 месец и бях здравно застрахована веднага.

ако си била без прекъснати здравноосигурителни права в Бг, държавните те взимат, даже си мисля, че са длъжни.
а ако си в семейна застраховка към мъжа ти, то няма начин да не те вземат, същото важи и за децата.
незнам как стои въпросът при самоосигуряващи се.
за частните не съм убедена, че биха те взели бременна... Peace

затова е добре да се пита. Peace

# 186
Здравейте, девойки!
Рядко пиша в тази тема, уж намирам всичко в първите страници на Гугъл, но днес уви.
Поради липса на компетенция и дискриминация, проявяваща се в нежелание да ми бъдат пуснати изследвания, исках да попитам дали някоя от вас е чувала/знае за българин или българка ендокринолог в Мюнхен? Или общ лекар, гинеколог, уролог... буквално в който и аспект да е, много съм се отчаяла от немците в моя регион Sad

Набързо прочерох последните мнения, и ще отбележа че съм плюс едно относно лекарите тук. Отказват да пускат изследвания както му е реда, да слушат при обяснение на симптоми..последния път ми се изсмяха, когато казах че от възлите в ЩЖ ми пада гласа и понякога има болка, лек задух..да не говорим, че ми отне 1год да се преборя за УЗИ на ЩЖ... живеем в Bad Tölz, където се води, че имаме страхотни лекари 🤔

# 187

Поради липса на компетенция и дискриминация, проявяваща се в нежелание да ми бъдат пуснати изследвания

лекарят е този, който решава на база симптоми дали има смисъл да се пускат изследвания, които ЗК да поеме. незнам как можеш да докажеш дискриминация в този случай.

имаш няколко възможности:
1. обикаляш от лекар на лекар, докато намериш кой да ти ги пусне
2. четеш в нета и си напасваш симптомите, така че да ти пусне лекаря изследванията, които искаш
3. плащаш си сама изследванията. аз съм настоявала за определени изследвания и съм си ги плащала. единия път ми взеха кръв при лекаря директно, защото така или иначе трябваше да ми изследват желязото, аз настоях и за вит.Б12, аз поех тогава витамина (12 или 15Е).
имало е случай, в който ЛЛ също ми е отказвал изследвания, но ме препрати към  Laborarztpraxis, където изследват много неща и си заплатих изследването. стана бързо, даже не съм чакала много.
3Е май струваше самото взимане на кръв, после получих резултатите писмено заедно с разписката.
4. като си ходиш в Бг си ги пускаш там

# 188
В Мюнхен до гарата има лаборатория, където можеш да си пуснеш каквито искаш изследвания, но ако нямаш направление от лекар, трябва да си платиш. Пада се от страната на турския квартал, посока Sendlinger Tor, където минава 18- ската. Ако искаш, мога да се поразровя за точен адрес. Аз към си пускала изследвания там, защото ми беше важно и не ми се занимаваше с лл, пък термина и т.н. Доволна съм, взеха ми кръв  на място, на следващия ден ми казаха резултатите по телефона, защото бях на работа и нямах търпение.

# 189
Здравейте! Някоя от вас случайно знае ли дали има български магазин в Саарбрукен?

# 190
Не знам дали се е коментирало вече, но аз чак вчера четох за някои промени от началото на 2019.

Минималната работна заплата става 9.19 на час, от 01.01.2020 ще е 9.35.
Детските надбавки стават 204 евро от 1 юли тази година.
Киндерцушлаг също се увеличава.
Вноската от работниците за Arbeitslosenversicherung се намаля с 2,6 процента, но за Plegeversicherung се увеличава с 0,3 процента.
Мидиджоб от 1 юли ще е за доходи от 451 до 1300 евро, сега горната граница е 850.
Необлагаемият годишен доход става 9 168 евро (от 9 000).
Коалиционните партньори са се споразумели за постепенно премахване на солидарната такса, като към 2021 (или 2022?) ще я плащат само десет процента от данъкоплатците, най-богатите.
Срокът за подаване на данъчните декларации тази година се удължава с два месеца и е до 31 юли.

# 191
Здравейте! Някоя от вас случайно знае ли дали има български магазин в Саарбрукен?
В Саарбрюкен няма има в Нойнкирхен - 66538 Neunkirchen Brückenstr.5
Бг Магазин Хриси.

Последна редакция: вт, 26 фев 2019, 18:20 от Вечерница

# 192
  • Немция
Cheсk Please, благодаря за информацията, за някои новости хич не съм и разбрала.

За данъчната декларация срокът е за тези, които са с частен бизнес.
Или за следните случаи:
Eine Verpflichtung zur Abgabe der Steuererklärung besteht u. a. in diesen Fällen:

Die steuerpflichtigen Nebeneinkünfte liegen über 410 €.

Es wurde ein Freibetrag eingetragen.

Es wurde Arbeitslosengeld, Krankengeld oder Kurzarbeitergeld etc. über 410 € bezogen.

Es bestanden parallel mit mehreren Arbeitgebern Arbeitsverhältnisse.

Es liegen Kapitalerträge vor, bei denen keine Abgeltungsteuer erhoben werden konnte.

Nicht verheiratete oder geschiedene Eltern wollen bestimmte Freibeträge für ein Kind übertragen.

Ein Ehepartner hatte das ganze Jahr oder zeitweise die Steuerklasse 5 oder 6.

Иначе важи правилото до 4 години имаш право предадеш данъчната- друг е въпросът колко е желателно толкова да се изчаква. Най-добре колкото по-навреме, толкова по-добре.

# 193
Бибит, благодаря. Аз попадам в категорията за ежегодно подаване на декларация в срок, защото съм пети щоер клас.

# 194
Check Please,
Аз съм също 5 класа, миналата година подадохме декларацията в края на юли за 2017 г. Нямахме никакви проблеми. Мисля, че има значение и дали си наемен работник или си свободна професия освен, че някой в семейството е 5 класа.

Общи условия

Активация на акаунт