Предюбилейна 199-та НЕМСКА тема

• 37 483
  • 747
  •   1
Отговори
# 165
  • Немция
На сайта на Франкфуртската травматология пише, че има специализирано отделение за пластика и реконструкция на ръката ето тук, като под Planbare Eingriffe plastisch-rekonstruktive Chirurgie предлагат и • Behandlungen von Verbrennungen und deren Spätfolgen, тоест правят лечение(пластика) на изгорени ръце.
Намерих адрес за клиника по тежки изгаряния в Offenbach, което е близо до Франкфурт.
Със сигурност може да се комуникира и на английски, но не се знае дали целият персонал е с еднакво ниво на английски.

има разлика дали е било по спешен случай или е планирано.
в случая проблемът е вече налице и може да им сложат Sperre...т.е. да трябва да внасят няколко месеца вноски.
Обърках малко обясненията с осигуровките. ooooh! Именно с планирана терапия на българин в Германия сме се сблъсквали- хора, които не са живели в Германия. Пациентът се нуждаеше от спешно лечение, но сумата за лечението бе тлъста шестцифрена сума, защото се приложи иновативна терапия в продължение на месеци. Тази сума беше невъзможно да се плати от пациента, затова и намериха възможност за осигуряване към здравна каса, като имаше задължително плащане на вноски в продължение на месеци.  
Лечението в този случай, а и в други подобни случаи, беше бързо и адекватно, хората бяха доволни, тук ставаше дума за спасяване на живот. Бяха загубили месеци с не толкова оптимално лечение в Бг, в София, имаха си своята малка одисея там.

Когато става дума за състояния, които не са спешни, може да се удължи чакането при тесни специалисти. Също и аз съм чакала за такива, но определено разговорът не е бил за броени минути, нито съм била с усещането, че съм била претупана. Много е относително, хора и съдби най-различни, човек трябва да пробва.

# 166
  • в сърцето на един мъж...
Мда, за едно едните са по-добри, за друго другите. И аз като Ася имам сериозен опит със здравната система тук... Слава Богу, че все още част от колегите на баща ми работят, та мога да разчитам на здравна помощ в България, като закъсам тук.

# 167
  • Англия
Пак подхванахме тази дискусия, кръстя се и се моля при всяко пътуване до България децата да са здрави. При положение, че живеем в провинцията и родителите ми имат семейни приятели лекари от 30-40 години, винаги с “връзки” минаваме. И все пак и в тях виждам лека отегченост и лека надменност. Не към мен,  по принцип. Веднъж отидох с малкото си дете до спешното заради болки в ушите-думи нямам. Нямаха отоскоп и ми каза да си избера дали той да ми предпише антибиотик или да ида при личната лекарка през деня тя да избере какъв. Не стана от бюрото си дори, не го погледна. Но от вратата му се накара, че го нося на ръце-голяма била-сама да вървяла и да сядала на кушетката🤦♀ На друго прибиране пък се обезводни от чревен вирус, заведох я да и пуснат система-6 месечноти ми бебе беше с нас(сама бях, без баща им)-накараха ми се какво правело това бебе с нас-или да съм го давала на някой да го гледа, или да съм си оставяла голямото там само да му тече системата. Някой може ли да каже, че подобно нечовешко отношение в Германия е възможно? Отделно, както споменах вече, ходя да превеждам понякога на семейства, които са на лечение в нашия град-от историите им за българското здравеопазване и отношението на лекарите към онкоболните им деца ми се изправя косата. И както казах, дано всички са здрави и да не ни се налага да правим сравнение между всете здравни системи.

# 168
Да, мога да кажа, след мисед вместо да ми помогнат да преодолея загубата, ми се каза в прав текст - абе забременявай там, докато се задържи...

# 169
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Някой може ли да каже, че подобно нечовешко отношение в Германия е възможно?

аз.

къде-къде по-фрапантни неща мога да ти разкажа...
и с мен, и с детето...

пак повтарям: не казвам, че в Бг е по-добре. Peace
просто навсякъде е зле. Sick
и проблемът за мен не е в лекарите, а в системата, тя ги притиска да са такива...

# 170
  • Англия
Съжелявам за това. Имам четири неуспешни бременности и не съм очаквала да ме дондуркат да преодолявам загубата. Всеки се справя с емоциите си както може,  ако не може-психологът е на разположение, не гинеколог или там който имаш предвид

# 171
Всеки се справя с емоциите си както може,  ако не може-психологът е на разположение, не гинеколог или там който имаш предвид

тази аргументация можеш да приложиш и към твоята ситуация с децата в Бг  Wink
всеки сам да се справя с емоциите си, когато се налага да си остави детето само в болница... Whistling

всеки лекар трябва да е и малко психолог, все пак работи с хора. все още живи. Peace

извън психологическата част: мен са ме карали с линейка в униклиник Франкфурт, към 8.15 ме оставиха. до 11.30 не видях жив човек, бях закрепана с колани към носилката.
мъжът ми се обажда име пита къде съм, да дойде да ме вземе. казах му, че не знам и от часове не е минал никой наблизо, за да извикам и да попитам...
за прегледа, диагностицирането и "лечението" няма да споменавам. последните две липсваха.

# 172
И аз не съм очаквала, но очаквах при дългогодишен стерилитет, проблемна бременност, с кървене и дълга диагноза, все пак да ми се обърне внимание. 14та седмица не е току така загуба. В България все пак откриха какъв е проблема и благодарение на тях мина всичко добре. Върнах се тук и ми се каза - о, вие сте най-добре обгрижваната жена между две държави.... И - ние тук такива процедури не правим. Правят, се оказа, но трябва да си платиш, а това никой не ти го казва...

# 173
  • Немция
Открай време темата за здравеопазването тук е гореща тема. Всеки гледа от неговата си камбанария и има различни очаквания и представи. Simple Smile И различен опит.
Ние също се надяваме да не стигаме до българските болници, също не сме от София и просто на място не знаеш на какво ще попаднеш. Мога да си представя да си пусна някои изследвания профилактично или нещо по-безобидно да се наложи да лекувам(е). За по-сериозно лечение не бих се доверила.
В такъв случай не мисля, че е уместно тук да се вдъхва неувереност на хора със сериозен здравословен проблем. Ние също имаме опит с бълг. семейства, лекуващи се тук и , честно казано, не могат да се сравнява бълг. и немското здравеопазване.
Попадали сме на случай, където след консултация, се прецени, че операцията може да се извърши и в Бг, дори посочиха конкретен лекар- разбира се, в София- така че го има и този вариант.
Според мен една консултация с тукашен лекар по въпроса за изгарянето на ръчичките не е излишна, преди да вземете решение за местене в Германия.

Уау, 10 потребители на балкона !  Sunglasses

Последна редакция: ср, 20 фев 2019, 13:03 от Бибит

# 174

В такъв случай не мисля, че е уместно тук да се вдъхва неувереност на хора със сериозен здравословен проблем.
Според мен една консултация с тукашен лекар по въпроса на изгарянето на ръчичките не е излишна, преди да вземете решение за местене в Германия.

много си права!
аз не искам никого да плаша.
просто идването със свръхочаквания също не е добра настройка. Peace
особено, ако се планира и цялостно преместване в страната заради медицинското обслужване  Peace

скоро си говорихме с мъжа ми и той каза, че статистически Германия се води с една от най-доброто здравоопазвазване в света.
той не е толкова критичен, колкото съм аз и въпреки всичко каза: кой знае какво мерят и сравняват, за да получат този резултат като знам какво е здравоопазването реално  Whistling

# 175
  • Англия
Всеки се справя с емоциите си както може,  ако не може-психологът е на разположение, не гинеколог или там който имаш предвид

тази аргументация можеш да приложиш и към твоята ситуация с децата в Бг  Wink
всеки сам да се справя с емоциите си, когато се налага да си остави детето само в болница... Whistling

Тук абсолютно никой няма да ти каже, че бебето ти не е добре дошло. Изобщо няма да изпаднеш в ситуация, в която трябва да се отделяш от децата си. Но както и да е.
Тук поне всеки свободно може да си избере лекарите, не рязбирам защо ходите при специалисти, които не импонират на очакванията ви. Ясно е, че стигне ли се до болница това не важи, но кой ми наблюдава бремеността или преглежда зъбите си зависи от мен....

# 176
Не ходим, да, смених си я с българка, която работи тук. Да, учила е медицина тук, да, работи тук, но се отнася с мен като с човек.

# 177

Тук абсолютно никой няма да ти каже, че бебето ти не е добре дошло. Изобщо няма да изпаднеш в ситуация, в която трябва да се отделяш от децата си. Но както и да е.
Тук поне всеки свободно може да си избере лекарите, не рязбирам защо ходите при специалисти, които не импонират на очакванията ви. Ясно е, че стигне ли се до болница това не важи, но кой ми наблюдава бремеността или преглежда зъбите си зависи от мен....

напротив, разбира се, че е възможно. правят всичко възможно да не отделят детето от майката, но ако няма места, се налага  Peace
е правят го с повече разбиране, но това е психологическата работа... Wink

ами аз имам право да си избирам специалист, ама друг е въпросът колко време ще чакам да стигна до такъв...
аз писах в предната тема: при нас наблизо (50км) има 2-3 ендокринолога. колко голям ми е избора в този случай?
друг пример: гинеколози има много. добрите не приемат нови пациенти. те държат на качеството и ограничават количеството. ако имаш там място - супер, ама уви не всички са там.
тези, които приемат нови пациенти, имат много на брой, ерго нямат кой знае колко време за преглед и те претупват.

при болниците проблемът е, че трябва да са на печалба и често решенията са чисто икономически. Tired
те и niedergelassene Ärzte трябва да са на печалба, ама мащабът в болниците е по-голям и по-видим.
затова и казвам, че системата принуждава лекарите да са такива. Peace

# 178
  • Англия
Родителите спят на сгъваеми туристически легла. Щом има легло за детето-ще сложат до него матрак за родител. 12-13годишно може и само да го оставят, нямам опит, но 4годишно като в моя случай-абсурд. И то защото майката е придружавана от бебе. Ставаше въпрос за два часа система, не да нощуваме там. П.С. Останах и с двете деца в крайна сметка, видяха, че наистина няма какво да се направи против моето упорство.

Последна редакция: ср, 20 фев 2019, 13:54 от ana.ana

# 179
ana.ana, аз те разбирам много добре, но подобни неразбории има и в ДЕ. Peace

затова и написах: не сравнявам двете системи.
аз гледам себе си и откровено си казвам - проблеми и дивотии има навсякъде.
ти твърдиш, че в ДЕ не можело да се случи... може, може...радвай се, че не ти се е случвало и чукай на дърво да те подмине!

Общи условия

Активация на акаунт