Предюбилейна 199-та НЕМСКА тема

• 37 551
  • 747
  •   1
Отговори
# 345
Поема се от здравната каса (ние сме към АОК), мисля от миналата година ваксинират и момчета.   Въпреки че съм за ваксините, все още се колебая за тази. И моето момиче след 2 месеца навършва 12. Обаче аз имам някакви суеверни страхове да не би след това да не може да има деца или да развие рак, което е пълна глупост. При другите ваксини дори не съм се замисляла, че нещо може да се случи.

# 346
# 347
Ваксинирахме и трите деца. Поема се от здравната каса.  Обърнахме се към педиатъра ни, може да я сложи и семейния лекар. За деца от 9 до 14 годишни са 2 приема, за над 14 г. са 3 приема.

# 348
Аз точно за тази ваксина съм против и дъщеря ми все още не е ваксинирана. Тя е и пълнолетна, така че решението вече си е нейно дали ще си я сложи или не. Момчетата също ще ги оставя без.

# 349
  • Hamburg
(Без нападки, моля)
Имам ли право да получа еднократна помощ при раждане от здравна каса и да кандидатствам за такава към някоя фондация, или може само на 1 място да се подаде молба, тъй като БЕЗ да съм молила АГ ми даде документ за здравната каса. И НЕ, не съм на джоб център и никакви бюра, помощи...

Държавните здравни каси не плащат помощи, а изплащат Mutterschutzgeld - 13 евро на ден за периода 6 седмици преди термина до 8 седмици (12 за близнаци и преждевременно родени) след раждането. Право на Mutterschutzgeld имат самостоятелно държавно осигурени (бъдещи) майки. Остатъкът до нетната заплата плаща работодателя.

Бележката от гинеколога служи именно за пред здравната каса и удостоверява термина.

Помощи има чрез Stiftung Mutter und Kind за семейства с ниски доходи.

Мерси , но не е такава бележката.Отскоро сме тук , а мен ме режеха на интервюта и съответно не съм работила.
Здравни към ММ.
Затова и попитах дали може от фондация еднократна ( за обзавеждане на детска стая, количка,) и еднократна 50-100€ от здравна каса с бележката от АГ

Със семейна застраховка нямате право на майчински от здравната каса.

Stiftung Mutter und Kind работят с всички организации като Caritas, AWO, Diakonie. Посете една и кандидатсвайте за еднократна помощ.

# 350
  • The QC to be!!!
Вече не помня къде сме показвали свидетелството за брак, но във Финансовия отдел ние си определихме дали искаме 3/5 или 4/4. Ако имам време и сетя мога да се поровя да видя какви документи ни бяха казали да носим. От кметството нищо не пратиха на финансовия отдел, ние буквално излязохме от там където е за адресна регистрация и влязохме в съседна сграда където е финансовия отдел с лист потвърждаващ адресната ни регистрация.

# 351
Baby,
Във Finanzamt, ако сте семейство,  може да кажете, че искате 3/5 класа, иначе стандарта е 4/4. Хората с равностойни доходи не са съгласни на 3/5.

# 352
  • Berlin
Аз още не мога да схвана каква е разликата, нали уж накрая еднакво излиза, че се плаща, независимо от данъчната класа? Поне такива коментари съм чела.

# 353
  • София
Здравейте, отскоро чета темата,преди това не ми е била нужна информация.
Аз още не мога да схвана каква е разликата, нали уж накрая еднакво излиза, че се плаща, независимо от данъчната класа? Поне такива коментари съм чела.
3/5 е за хора при които вторият член от семейството има по- нисък доход, и така данъците за първият са по- малки. Ако са 4/4 т.е. и двамата са с високи доходи тази е по- добрата категория.

# 354
Ако разликата в заплатите е значителна или единият съпруг не работи, или има мини джоб, съвсем не излиза еднакво ако другият е на трети щоер.

# 355
  • Hamburg

Няма разлика в платените данъци.

Разликата е единствено, кога плащате данъците.

При 3/5 получавате обикновено повече нето, но след подаване на данъчна декларация може да се наложи да доплащате. При 4/4 текущото нето е по-ниско, но след подаване на данъчна декларация често ви връщат надплатенуте данъци. Под чертата разлика няма.

# 356
  • Berlin
А тогава какъв е смисълът от тези разделения (3,4,5)?

# 357
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
А тогава какъв е смисълът от тези разделения (3,4,5)?

колко пари месечно ти влизат в сметката....

# 358
Добре и за семействата, при които единият партньор не работи или е на Minijob.

# 359
Много ясно, че има случаи, в които съвсем не е едно и също дали са 4/4 или 3/5 щоер класите. То ако нямаше значение, нямаше да съществуват.
Има хубави онлайн калкулатори, които могат да се настроят както за месец, така и за година.

Общи условия

Активация на акаунт