Предюбилейна 199-та НЕМСКА тема

• 37 555
  • 747
  •   1
Отговори
# 390
Живея в България не ми се привежда страницата с преводач. Питам принципно.Благодаря , че отговорихте.

# 391
  • Германия
Живея в България не ми се привежда страницата с преводач. Питам принципно.Благодаря , че отговорихте.

Повечето каси покриват всички стандартни процедури. Ако имаш нужда от нещо конкретно тогава трябва да се провери на сайта

# 392
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
задължително ли трябва и детето да има бг гражданство, респективно документи: ЕГН, паспорт и т.н.? Ще имам ли затруднения при пътуване с детето на бг граница, ако е само с немско гражданство?

по закон всяко дете с поне един родител с Бг гражданство е И български гражданин и като такъв на границата трябва да се легитимира с български документи.

обаче: ако не си регистрираш детето (ЕГН), властите не знаят, че ти имаш такова, ерго няма как законово да те преследват. Peace

моето дете има само немско гражданство, на границата аз се легитимирам в Бг документи (нямам немско гражданство), детето с неговите. Фамилиите са ни еднакви.
до сега не съм имала проблеми, но винаги проверяват дали има ЕГН: ако има и търсят БГ документи.
затова или правиш всичко по реда, или нарушаваш напълно закона и не го регистрираш и го оставяш без гражданство.

връщам се от родителска среща.
мъжът ми отказа да ходи, макар да го помолих. само жени бяхме...
безумните разговори продължават  Rolling Eyes
пак нещо подобно на съседката: възпитателка от ДГ на сина ми е и майка на едно от децата в класа му.... ужас просто.... като знам детето ми колко се оплакваше от нея и сега като я слушам какви претенции има  ooooh!
незнам тази учителка как издържа. Rolling Eyes

# 393
задължително ли трябва и детето да има бг гражданство, респективно документи: ЕГН, паспорт и т.н.? Ще имам ли затруднения при пътуване с детето на бг граница, ако е само с немско гражданство?

по закон всяко дете с поне един родител с Бг гражданство е И български гражданин и като такъв на границата трябва да се легитимира с български документи.

обаче: ако не си регистрираш детето (ЕГН), властите не знаят, че ти имаш такова, ерго няма как законово да те преследват. Peace

моето дете има само немско гражданство, на границата аз се легитимирам в Бг документи (нямам немско гражданство), детето с неговите. Фамилиите са ни еднакви.
до сега не съм имала проблеми, но винаги проверяват дали има ЕГН: ако има и търсят БГ документи.
затова или правиш всичко по реда, или нарушаваш напълно закона и не го регистрираш и го оставяш без гражданство.

връщам се от родителска среща.
мъжът ми отказа да ходи, макар да го помолих. само жени бяхме...
безумните разговори продължават  Rolling Eyes
пак нещо подобно на съседката: възпитателка от ДГ на сина ми е и майка на едно от децата в класа му.... ужас просто.... като знам детето ми колко се оплакваше от нея и сега като я слушам какви претенции има  ooooh!
незнам тази учителка как издържа. Rolling Eyes

asyalein,как става това с избягването на закона,нещо не схващам...
Моят син се роди тук тази година и и общината,в която го регистрирахме ние му искат задължително Паспорт ,не става само с Гебуртскунде,даже ни поставиха срок докога да представиме паспорта,че ако не го представим в определения срок ще има и глоба от 2000€ Close
Направо един голям ужас,обясних им че детето за момента няма да напуска страната и паспорт не му е нужен,когато му се наложи ще му изкараме т.нар.Временен Пасаван (тъй като аз и мъжът ми нямаме немско гражданство),и с него ще се прибираме за Бг,за да му изкараме български,но временният Пасаван важи най-много 6 месеца(в които детето ми няма да напуска страната)та за какво ми е сега ...обясних им на тези в общината,та уж се разбрахме...ама ще видим,дано не ми дойде някво писмо с някаква глоба пак,че аман...Disappointed Relieved
Tа не знам аз как бих прекрачила закона, струва ми се невъзможно...
Живеем в област Рейханд Пфалц и може би законите тук при нас са такива...незнам...Hushed

# 394
  • В страната на мечтите
Аз само да вметна, че ако детето е родено тук и е български гражданин,  според закона на РБ трябва да уведомиш българските власти в срок от 6м.  след раждането. Играем го и ние тоя филм в момента, та съм добре запозната (доколкото е възможно изобщо...)

# 395
  • Немция
Има значение дали детето е с немско гражданство или не.

Потребителка1, моите деца- както ще стане при теб- получиха автоматично немско гражданство, защото престоят ни в ДЕ беше повече от 8 години. Не знам дали е задължително, но в нашия случай е желателно да се извади ЕГН, все пак сме български граждани и детето ни също е българче и има право на двойно гражданство, което се допуска само в рамките на ЕС. Не ми се търсят закони, не знам какъв е официалния казус.
Ние извадихме ЕГН, но децата нямат бълг. документ, минават с немските документи през митницата. На излизане от БГ се случва да ни заговорят къде са им българските паспорти, но не са ни правили проблем за липсата на такива.
Зависи на какъс служител ще се попадне. Сега през април ходихме до БГ и въобще не ни подговориха за бълг. им документи.

А аз бях на сбирка на майки от класа, за да обсъдим летния празник преди лятната ваканция, с класа на големия. Над 2 часа продължи Crazy, бяхме на една дълга маса(в ресторант) и в единия край се вземаха решенията, ние в другия край подочувахме с едно ухо какво се мъдри. За мен се оказа загубено време, поне малко се разнообразих. Mr. Green

# 396
Моето дете си стоя само с немско гражданство 6 години. На българската граница минаваше с немския паспорт. Не са ни правили проблем, защото детето нямаше ЕГН, но наистина всеки път проверяваха.
Сега има 2 паспорта, но в БГ пак минава само с немския. Пробвахме го няколко пъти. Shocked А на мен ми се иска всички служители стриктно да следят.
Тук в общината само са ни напомняли, че детето трябва да е регистрирано и в България, защото имало случаи, в които родителите си правели оглушки. Като нас 6 години. Embarassed

Абе странна е ситуацията,като цяло...Аз имам приятелка германка,която живее на семейни начала с мъжа си,делят си храната в хладилника,всеки си има рафт и не пипа от другия,защото не е давал пари!!! Да подчертая,че са интелигентни хора,с хубави професии,имат дете почти на 2 години... Stuck Out Tongue Winking EyeStuck Out Tongue Winking Eye Луда работа!!!
Като дете (по-скоро тийн) бяхме на гости на далечни роднини (също интелигентни хора), които процедираха по същия начин. Но там мъжът не даваше никакви пари за домакинството, децата и т.н. Много се впечатлих тогава, защото вкъщи беше (и още е) точно обратното. Та те странностите ходят по хората, не са национален патент. Laughing

# 397
Там има и друга драма,защото жената има дете от първи брак,на 14, и таткото почти не се интересува от детето,само дава пари (той пък е много известен лекар в нашия град,но  това очевидно не го прави добър човек...)! Frowning1

# 398
  • Berlin
Ок, но само храната ли делят? Ами ток, вода, други сметки/разходи? 🤔
Ние имахме позната двойка, които докато бяха гаджета и живееха заедно, навън си поделяха сметката според консумацията, след като се появиха децата и се ожениха, не знам какво е станало. 🙂

# 399
До колкото знам и наема си делят,абе съквартиранти,но с дете! Stuck Out Tongue Winking Eye

# 400

asyalein,как става това с избягването на закона,нещо не схващам...
Моят син се роди тук тази година и и общината,в която го регистрирахме ние му искат задължително Паспорт ,не става само с Гебуртскунде,даже ни поставиха срок докога да представиме паспорта,че ако не го представим в определения срок ще има и глоба от 2000€ Close

а детето ти има ли немско гражданство?

ние сме смесен брак, немска фамилия. може би затова не гледат тук толкова задълбочено.
ама детето автоматично си получи немското гражданство.
аз заобикалям Бг закона като не съм си регистрирала детето в онези упоменати 6м. , няма ЕГН и няма БГ документи.
направих го, за да избегна галимацията с декларацията за напускане на страната, защото мъжът ми всеки път се чуди защо ми трябва... което е и логично де, защо немски гражданин да разреши на на детето си да напуска Бг, парадоскално е...
после промениха наредбата и сега при двойно гражданство може и без тази декларация, но на мен не ми се занимава...

А аз бях на сбирка на майки от класа, за да обсъдим летния празник преди лятната ваканция, с класа на големия. Над 2 часа продължи Crazy, бяхме на една дълга маса(в ресторант) и в единия край се вземаха решенията, ние в другия край подочувахме с едно ухо какво се мъдри.

при нас темата беше ясна: Вuchstabenfest. казах на майката от Elternbeirat да събере идеи какво да правят децата, щяло да има някакви Stationen, които ние да обгрижваме и да пусне дудъл всеки да се запише какво ще поеме.
пак с дудъл нещо друго ще се решава...
обаче искат да започнат и организацията за посрещането на първолаците следващата учебна година.
аз толкова напред е абсурд да планирам  Whistling

отделно планират някакво посещение на лами, искат по 11Е, за да могат децата да ги водят на повод.  Rolling Eyes
после още един излет до зоо или до близкия Gnadenhof... моето дете няма никакъв интерес към животни  Whistling поне едното можеха нещо друго да го измислят. ама не исках да се бъркам и в това, след като активно се включих в дискусията за аутиста....

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 18:38 от asyalein

# 401
Не,няма немско гражданство,тъй като живеем само от 2 год.В Германия.Blush

# 402
asyalein, Бибит,
Много благодаря за разясненията. Аз не искам да изкарвам бг гражданство респективно ЕГН на детето, точно заради документални разправии в бг. Не знам как е практически, но това, което прочетох, на страницата на Външно министерство е, че всеки бг гражданин трябва да влиза и излиза от страната  (България) с бг документ, независимо, дали има документи /гражданство от друга държава. И тъй като това е разправия за мен, не искам да му изкарвам ЕГН. Ще му направя всички немски документи, то така или иначе ще е с немско гражданство, и няма да го регистрирам в Бг. Да видим дали мога да съм престъпничка Wink
Благодаря ви!

# 403
Не,няма немско гражданство,тъй като живеем само от 2 год.В Германия.Blush

ами затова имате и срок!!!
де факто детето в момента няма никакви документи.
много ясно, че ще ви натискат.
трябва да му извадите документи, пасаванът е само да стигнете до Бг, не е документ за самоличност.

# 404
Момичета,а имали ли сте проблем с ниско желязо?Аз като бях бременна нямах,но сега са ми на границата резултатите,въпреки че пия Ferro Sanol по схема... Thinking

Общи условия

Активация на акаунт