Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 34

• 46 778
  • 770
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Намаляващо, освен в София  Wink
Някой продават селските къщи с двор на цена 1м2 апартамент в София. Всичките ми колеги от университета от поток 150 човека са или в София или чужбина. Нито един не се върна в неговия град.

# 61
Като сложим норма на печалбата от 10% за 2 години, отиваме на 720. Заплащане на брокера, който продава и там отиват 30 евро и става 750. Това е нормална цена за най-евтините части на София. Всичко под нея ЗА МЕН е подценено, всичко над нея е Надценено и не бих купила.
Е откога "нормална" цена е себестойност+10% печалба?
Не си ли купуват хората айфон - той струва $200 да се произведе в Китай, а Апъл ти го продава за $700. Купуват си, нали? Защото ги искат и ги търсят.
Е, и с апартаментите е същото - търсенето се вдига, предлагането не може да отговори => цената се качва.
Икономика 101.

# 62
При Айфона имаш запазена търговска марка, която гарантира качество и се води премиум марка. Имаш и Китайски смартфон от Алиекспрес за 200 лв. и морално остаряла Нокия 3310 за 20 лв.,нали?
А при жилищата имаме Артекс за 1400 евро на квадрат, Бай Строй за 1300, защото е ново и Бай Пешо с панела за 1200, понеже чул,че цените в топ квартала Дървеница се вдигат и да не се мине.
При Артекс хората плащат, защото знаят,че ще получат качество, както при Айфона. Ама при Бай Строй и Бай Пешо марка няма, гаранция няма - ами утре ако ти протече? Твой проблем. Гаранция-2 лв. Е колко да платиш за това - себестойност + 100% ли?

# 63
  • София
Като сложим норма на печалбата от 10% за 2 години, отиваме на 720. Заплащане на брокера, който продава и там отиват 30 евро и става 750. Това е нормална цена за най-евтините части на София. Всичко под нея ЗА МЕН е подценено, всичко над нея е Надценено и не бих купила.
Е откога "нормална" цена е себестойност+10% печалба?
Не си ли купуват хората айфон - той струва $200 да се произведе в Китай, а Апъл ти го продава за $700. Купуват си, нали? Защото ги искат и ги търсят.
Е, и с апартаментите е същото - търсенето се вдига, предлагането не може да отговори => цената се качва.
Икономика 101.
Еми за мен е нормално всеки да работи за печалба. И 10% е ок за мен. Айфон не си купувам, същата работа ми върши и китайското Шайоми за 100 долара.
Ако ти искаш може и Айфон да си купуваш, при който:
Цитат
Частите за направата на един iPhone X струват на Apple $357.50. Това означава, че при цена на апарата в САЩ от $999 печалбата на компанията е 64%, а на някои пазари като руския - цели 74%, съобщава Reuters, цитирайки оценки на експерти от канадската технологична компания TechInsights.

https://www.blitz.bg/lyubopitno/dzhadzhi/smetnakha-sebestoynostt … x_news556078.html
Твое право е да плащаш 70% печалба на някой  Peace
Като гледам печалбара на Епъл е 200$+%, тия от блиц не могат да смятат

# 64
Не съм сигурна за арматурата, трябва да видя фактурите, защото цената много варираше от 1 лев до 1.50 през годината. около 70кг средно ни се върза на м2, Работата още 150лв горе-долу на м2 (тук влизат и зидариите). Покривът и там заминаха над 100лв за работа. Замазката стъпи на около 15 лв, мазилката със шпакловката на над 10. Мъжът ми прави сам електрото и слаботоковата, много пари и там заминаха за материали.
Но да кажем, че строителството ти излиза 450евро/м2 без парцела за една сграда от 1000м2 в кв. Витоша. Там обезщетението се движи около 25% (или левовата равностойност, няма никакво значение. Т.е. целият строеж ти излиза 450 000 евро. Обаче от тези 1000м2, собствениците взимат 250 и ти остават 750 за продажба (по-малко обезщетение от това НЯМА в СОфия) Т.е. за 450 000 евро ти имаш 750м2 за продажба, или 600 евро в НАЙ-ДОБРИЯ случай себестойност на м2! Като сложим норма на печалбата от 10% за 2 години, отиваме на 720. Заплащане на брокера, който продава и там отиват 30 евро и става 750. Това е нормална цена за най-евтините части на София. Всичко под нея ЗА МЕН е подценено, всичко над нея е Надценено и не бих купила.
Само ще доуточня, че обезщетението БЕШЕ 25  процента. Сега дори в по-смотаните части на Витоша е към 30%, а в хубавите части на Кръстова вада и Манастирски ливади изток е поне 35% и въпреки това няма читаво предлагане. Под читаво имам предвид ток, вода и канал наблизо, и да е на асфалтирана улица. Също така е добре поне поне в една посока да не гледа в прането на съседите и да е сравнително близо до метро или поне до редовни рейсове или трамваи. П.П. По отношение на Епъл също ще добавя, че между печалба и надценка има разлика, но дори и тогава сметките на журналистите не са верни. Епъл печели около 20 процента от всеки продаден айфон след като се приспаднат разходите за ток, заплати, магазини, офиси и т.н. Отделно не трябва да се забравя, че и магазините, и операторите работят с търгвска отстъпка и като се сметне всичко се вижда, че процентът на печалба е нормален.

Последна редакция: пт, 08 фев 2019, 19:49 от Анонимен

# 65
Артекс за 1400 евро квадрата има евентуално в дружба само, за съжаление.

# 66
  • София
Не съм сигурна за арматурата, трябва да видя фактурите, защото цената много варираше от 1 лев до 1.50 през годината. около 70кг средно ни се върза на м2, Работата още 150лв горе-долу на м2 (тук влизат и зидариите). Покривът и там заминаха над 100лв за работа. Замазката стъпи на около 15 лв, мазилката със шпакловката на над 10. Мъжът ми прави сам електрото и слаботоковата, много пари и там заминаха за материали.
Но да кажем, че строителството ти излиза 450евро/м2 без парцела за една сграда от 1000м2 в кв. Витоша. Там обезщетението се движи около 25% (или левовата равностойност, няма никакво значение. Т.е. целият строеж ти излиза 450 000 евро. Обаче от тези 1000м2, собствениците взимат 250 и ти остават 750 за продажба (по-малко обезщетение от това НЯМА в СОфия) Т.е. за 450 000 евро ти имаш 750м2 за продажба, или 600 евро в НАЙ-ДОБРИЯ случай себестойност на м2! Като сложим норма на печалбата от 10% за 2 години, отиваме на 720. Заплащане на брокера, който продава и там отиват 30 евро и става 750. Това е нормална цена за най-евтините части на София. Всичко под нея ЗА МЕН е подценено, всичко над нея е Надценено и не бих купила.
Само ще доуточня, че обезщетението БЕШЕ 25  процента. Сега дори в по-смотаните части на Витоша е към 30%, а в хубавите части на Кръстова вада и Манастирски ливади изток е поне 35% и въпреки това няма читаво предлагане. Под читаво имам предвид ток, вода и канал наблизо, и да е на асфалтирана улица. Също така е добре поне поне в една посока да не гледа в прането на съседите и да е сравнително близо до метро или поне до редовни рейсове или трамваи. П.П. По отношение на Епъл също ще добавя, че между печалба и надценка има разлика, но дори и тогава сметките на журналистите не са верни. Епъл печели около 20 процента от всеки продаден айфон след като се приспаднат разходите за ток, заплати, магазини, офиси и т.н. Отделно не трябва да се забравя, че и магазините, и операторите работят с търгвска отстъпка и като се сметне всичко се вижда, че процентът на печалба е нормален.
Може и 30 да е най-малкото, наистина нямам досег отдавна до информация от първа ръка. Моите сметки са кръчмарски с цел да покажа, че няма такава цена 400 евро със всичко. За Ман Ли съм живяла достатъчно там и да направят милионери собственици на бивши зеленчукови градини ми се струва абсурдно, ама щом пазара го иска, коя съм аз да споря. Живи и здрави, сега е момента собствениците на земя да издоят кравата  Wink

# 67
Не мога да се сдържа Simple Smile

Мезонет на възлово място Simple Smile

# 68
  • В най - голямото село
Артекс за 1400 евро квадрата има евентуално в дружба само, за съжаление.

Така е. А и по - скъпите са им разпродадени.

# 69
  • В планината / На морето
Имотите в софийските "Дружба" и "Овча купел" поскъпват най-много

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/10/03/3320904_imotite_v_sofii … #comments-wrapper

# 70
Около Дружба 2 са разположени много офис сгради - Капитал Форт, Хермес Парк, Мега Парк, Прогрес и др. До Капитал Форт се строи и най-високата сграда в София. Тези сгради са населени предимно с добре платени програмисти, на които не им се пътува. Цените тепърва ще се повишават в този район.

# 71
Смея да твърдя, че програмистите от тези сгради купуват предимно в Младост, ако толкова не им се пътува. Един познат имам само, който купи в Дружба. Но да видим, може в бъдеще да се променят нещата.

# 72
Смея да твърдя, че програмистите от тези сгради купуват предимно в Младост, ако толкова не им се пътува. Един познат имам само, който купи в Дружба. Но да видим, може в бъдеще да се променят нещата.
Лошото е , че при Дружба 2 няма добра пешеходна връзка между едната и другата страна на Цариградско, дори и на спирката на метрото са "забравили" да направят стъбички към Дружба 2, съответно то не се използва от живущите там.

# 73
Егати, обсъждате Дружба като елитен квартал, щото Артекс боднали там нещо.

# 74
Тия митове за високоплатените програмисти... понапълни се вече и с такива и естествено цената на труда им падна. В доста случаи един начинаещ програмист работи за малко над средната заплата за София. Разбира се има и супер професионалистите с високи заплати, както във всяка друга област впрочем.

Общи условия

Активация на акаунт