Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 34

• 46 970
  • 770
  •   1
Отговори
# 75
Ами мит или не, не знам, но не търсят апартаменти в Обеля и Надежда. То е и неправилно да се наричат програмисти всички де що работят в ИТ сферата (съпортаджии, тези в информационно обслужване и т.н. не ги броя). Иначе не знаех, че вече около 4 К чисто не се има за особено голяма заплата. При джаварите даже е и повече. Мит е по-скоро това, че се е напълнило с такива. Много добре знам как се чудят фирмите откъде да изкопаят кадри.

# 76
  • София
Кадри няма, с един шестмесечен курс се почва на заплата 2.5К чисто. Просто липсва материал във всички сфери.

# 77
Факт е че печелят програмистите, дори и начинаещите и некадърните.

# 78
Кадри няма, с един шестмесечен курс се почва на заплата 2.5К чисто. Просто липсва материал във всички сфери.

Това е малко пресилено, особено като генерализация за всеки, завършил шестмесечен курс.

# 79
Всички знаем, че програмистите когато са добри са търсени, НО.....Не ми направи добро впечатление една реклама в "купувам" на  ИМОТ.БГ - "доре платен програмист търси тристаен......."; реклама, която аз поне я проследих около 2 години. Това е спекула от страна на брокерите....или не?

# 80
И смотаните програмисти печелят, да не говорим, че повечето работят и допълнително.

# 81
  • София

Това е малко пресилено, особено като генерализация за всеки, завършил шестмесечен курс.
Че аз не казвам че е лошо, точно напротив. Просто има хляб в тази професия и затова хората се насочват Peace

# 82
  • София
Всички знаем, че програмистите когато са добри са търсени, НО.....Не ми направи добро впечатление една реклама в "купувам" на  ИМОТ.БГ - "доре платен програмист търси тристаен......."; реклама, която аз поне я проследих около 2 години. Това е спекула от страна на брокерите....или не?

Да, тъп номер на тъпи брокери от една агенция.
Преди години "търсещите" бяха " адвокат в голяма кантора", " кипърски бизнесмен".......

# 83
Че аз не казвам че е лошо, точно напротив. Просто има хляб в тази професия и затова хората се насочват Peace

Че има глад - има, но точно тези с 6-те месеца курс са безполезни ако не са в по-голям екип със синиъри. Последните хич не са много, понякога са по един-двама в екип/фирма. Има доста фирми, навлизащи на пазара, но също има и напускащи. Понякога не успяват да сформират екип, понякога точно тези един-двама си тръгват и останалите ги напускат. В общи линии в брашна се дели на: опитни хора, можещи да извлекат проект заедно с (и понякога въпреки) екип по-неопитни; мид-левъл, които се справят с повечето ежедневни задачки, но нямат капацитета да преборят критични проблеми или опита да дундуркат новобранци; новобранци, които са за никъде без менторинг. Да се твърди, че последните ще вземат стартово 2.5 нето само с школа е подвеждащо. Има такива случаи, но винаги имат поддръжка - приятел(и) с опит, които да ги подпират, или са били в друг сектор, който им е позволил да си "хванат" пиъри. 1.5 нето ако вземат е чудесна оферта за повечето, защото има и такива, които не успяват да започнат и влизат в графата "лузъри". Борбата на този етап за всички тях е да се доберат до "1/2 години опит", оттам вече е лесно, наистина. Заплатата, която цитираш (може и малко повече) е по-вероятно да я вземат на този етап. Това естествено са непредставителни данни, а и изключения винаги ще има под и над медианата. Тук също трябва да се вметне, че някои от школите са епитом за посредственост и отбиване на номера, "завърших школата X" на немалко места може да бъде посрещнато с присмех Wink

Относно изненадата на @moonriver - ами да, от години не е нищо особено цитираната сума, всеки зовящ се "синиър" би се изсмял на оферта под това, от горе-описаното би следвало да е ясно защо е така, тук по-скоро опираме до разбиранията за "приемливо заплащане на 2-ра ръка човек" от гледна точка на западните компании. Виждал съм обява в германия за 6к евро за позиция тук, за която отказаха над 5к лева на българи. Има психологически бариери, и те са различни за различните под-браншове и пазари.

И стига толкова за IT-тата (поне от мен), че с толкова шум може да изпуснем срива Beer 

# 84
Срива няма да го изпуснем, споко. Корабът потъва бавно, вода има за всички.
АйТитата са интересни за незапознатите, като мен например, защото и техните високи доходи движат пазара, и прпдажби, и наеми. И кредитите също.

# 85
  • София
Много интерсно от първа ръка. Аз знам хора, изкарали курс, работили преди това за 1200 лв по банки и сега хвалещи се че взимат близо 3. Оттам е моя опит  Laughing

# 86
Програмистите надуха пазара на имоти Joy

# 87
  • София
Факт, същите тези познати се натърбушиха с кредити за по 100к евро. И защото не им стигаше ипотеката си взеха и потребителски...

# 88
Факт, същите тези познати се натърбушиха с кредити за по 100к евро. И защото не им стигаше ипотеката си взеха и потребителски...

Но броят на "ит-тата" е толкова малък, спрямо останалите работещи, че е не е сериозно да говорим за тяхно влияние. По същата логика защо никой не казва, че тираджийте са надули пазара на имоти, при положение, че са много по-многобройни?

# 89
  • София
Не знам колко са в София, факт. Ипотеките се движат около 10к годишно

Общи условия

Активация на акаунт