Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • Мнения: 283
Кърмих дъщеря си година и половина.. наслушах се на простотии и тъпотии дори от родителите ми. Още след първия месец съвета на педи беше да махам нощното хранене и да намалим и дневните 😳Когато щерката беше на 6месеца , аз вече бях обявена за майка-терористка, защото не давам на детето шоколад , а го кърмя 😃 до първи клас ли ще го кърмя?! За нехранителната и рядка кърма също - иска си пържолка детето, не цица. Кисело мляко също е по-добре от моята кърма 😉 добре, че не слушах никой.
Чакам сега нова доза тъпотии. Вече ми ги изливат. Чакаме момче. Него не трябва да кърмя дълго, щото видиш ли ще стане цицоман.. и лигльо 🤣

# 46
 • Мнения: 542
Ох, момичета, чета ви и наново се ядосвам... Не на вас, а на подобните тъпи изказвания, които обсъждаме... Честно, така и не се научих да реагирам спокойно на тъпотии... Незнам каква е рецептата за справяне със ситуацията. Омръзна ми да просвещавам невежите, които са маса народ. А и някой като не ще да възприеме нова информация, всичко е напразно.
Преди 20 години, когато бях млада и зелена, точно поради тези схващания, които ни пробутваха навсякъде - и медицинските лица и останалите, не успях да кърмя първородната си дъщеря. Ако не съм се била изцеждали след всяко хранене, кърмата ми застоявала, хващала бактерии и съм щяла да си отровя бебето. Изтраях 2 седмици денонощен терор върху гърдите си, гарниран с нечовешко безсъние и ужасни болки от все по-препълващи се гърди. На всичкото отгоре свекървата “помагаше”, киснейки ежедневно у дома, приказвайки си със сина си и многобройните гости, които оСвен, че правеха таратур, бяха щедри на съвети от сорта на тези по-горе и се радваха да им сервирам целодневно.
Когато изнемощяла логично се отказах, свекървата вдигна скандал и не спря с упреците.
С втората дъщеря си бях научила урока три години по-късно и бях подготвена достатъчно. Изчетох каквото можах, тогава достъпът до инфо не беше като сега, а и това все едно беше апокрифна литература. Не дадох никой да ми се меси и се справих успешно. Но това ми костваше добрите взаимоотношения със свеки. Детето ми било гладувало, каква майка съм била. Детето с бузаци като едри домати..., и гривнички навсякъде, само от кърма...
С третата дъщеря след толкова много години си попълних празнините по темата и смених свекървата, но отново ми накипя буквално на изписването. Видите ли, как така детето не пие вода, тя такова кощунство не била чувала. Другата й снаха  такова нещо не правила, значи не може да е истина. Сестрите на свекито след около месец взеха да натарясват, че щом детето е непрекъснато гладно и му давам да суче, значи не ми е хранителна кърмата, да започна да му давам вече кисело мляко. Те едно време като кърмели, само дето сметана  масло не били биели... И снахите им така. Снахите също се включиха с подробни разкази за хранителното си мляко, което държало децата им сити по 6 часа, изхранвали и съседските деца с това мляко, и кучето и котката... По-добре било да спирам, ми че аз само това съм щяла да правя, кой ще върши останалите дейности?!? И това от хора с претенции да са интелигентни... Въобще мантрата “едно време” като я чуя и се изприщвам.
Съвсем наскоро, на преглед при алерголожка от небезизвестна клиника пък имах скъпоструващата чест да бъда нахокана, защо съм кърмила толкова дълго (1,2 г.), че то детето за това отказвало сега да се храни. Това било присъщо на кърмещите бебета. Щяла да развие анемия, млякото ми вече било безполезно. Наврях й резултатите от хемоглобин и феритин, за да забележи, щом не е обърнала внимание, че всичко е прекрасно, макар че темите по които взема отношение не би трябвало да са предмет на разговора ни. Все пак за друго съм отишла. Информира ме благосклонно, че жените в Германия захранвали и отбивали на 2 месеца, да взема пример! Ние българките сме зер по-прости от германките... Когато се установи, че детето ми е алергично към един от протеините на животинското мляко, оназ се загрижила, е не мога ли някакси да продължа да кърмя все пак, а бях отбила преди месец вече... Нямам думи....

# 47
 • Мнения: 534
Как ли пък не захранват и отбиват германките на 2рия месец Joy То няма значение германки ли са, българки ли, просто тук не се дават такива абсурдни съвети поне от медицински лица. Виж, баби на гости е друга работа. Хубавото като си в чужбина е, че ако не искаш да те засипват с тъпи съвети, просто не им вдигаш телефона Joy

# 48
 • Мнения: 2 293
Да ви кажа, че има и баби, които дават свястни съвети. Повечето от роднините ми все питат яде ли пюрета, не яде ли, кога ще почне, защо не му давам и т н. Свекървата, обаче, казва : не гледай часовника, мрън и гърда, като иска нека суче, като не иска каши не му давай, като не иска попара няма нищо, може кора хляб да му дадеш, нека яде колкото иска и т.н. От всички около мен тя и мъжът ми най-много ме подкрепят.

# 49
 • Мнения: 202
Nitrushana и аз като теб се чудя как да се науча да реагирам спокойно на тъпотии. Милата, не ти е било леко хич. Проблема при мен е, че съм може би най неконфликния човек, който може да се срещне. Ако трябва да избирам на себе си ли да навредя или да се скарам с някого щях да избера на себе си да навредя. Когато се роди детето ми обаче имах чувството че целия свят иска да му навреди и аз съм единствената, която може да му помогне. То за мен е вече на първо място и си казвам, че ако трябва ще се скарам доживот със всички, но детето ми ще се добре. Ще видим колко добре ще изпълня заръката си, щото веднъж вече за малко се подхлъзнах и сложих отношенията с роднини преди детето, надявам се никога да не повтарям тая грешка!

# 50
 • Мнения: 665
Някъде към четвъртия месец на децата, явно е имало и скок в растежа, получих класическият съвет и класическа квалификация за хранителните стойности на кърмата. Свекито и една братовчедка се изказаха, че явно млякото ми не стига на децата, че не е достатъчно хранителна кърмата ми и че не е лошо да дохранвам с кисело мляко със захар. Тя видиш ли брат'чедката две деца е отгледала кви коледни мъже са станали!!!! (Свекърва ми обаче е кърмила, но не знам докога). Добре че ММ ме подкрепи и се оправи с родата си, относно киселото мляко със захар. Но казал към 10 месеца че ще въвеждам...та после само ни питаха кога ще почнеш да даваш?

# 51
 • София
 • Мнения: 1 147
Ехаа, много забавна тема.

Преди 2 месеца и половина станах майка за първи път. Още млада и зелена в родилното на елитна Софийска болница получих следните коментари и/или забележки

'честото кърмене не води до нищо добро'

'ти пак ли си го сложила това бебе на гърдите'

'новородените се кърмя на 3 часа, не по-малко'

А вкъши свекървата ме посрещана със следното:

Свекървата :хубаво е, че имаш достъчно кърма. Дано имаш кърма до 3 тия месец, после ще почнем със захранването!

Аз :😲🤯😲🤯😲🤯😲... И емотикона за безмълвие след това.

Спестих и да отговоря, че нз дали нямаше да си развалим отношенията.

# 52
 • Мнения: 3 327
Че и в множествено число ще го захранвате😂

По-добре постави граници сега, защото съветите тепърва ще валят, ти си майката, не бабите 😉

Моята свекърва не се меси, разпитва от любопитство, но не се меси. Даже за ЗВБ много се въодушеви и каза,че е страхотна идея, ама са малко такива свекърви.

Като ме пита преди седмица - още ли кърмиш и й казах да,каза само,че е чудесно, но сигурно е изморително за мен.

# 53
 • Мнения: 2 293
За жалост при мен бисерите продължават. От „медицинско лице”. Малкият беше хапнал мъфин с картоф, морков и броколи и излизаме за малко. Доспа му се и започна да мрънка за цокане. Взимам го аз и му давам да яде. Напоследък сменяме по 2 пъти гърдите, защото той така иска. Та цокна малко от едната гърда, пусна и аз закопчах сутиена, пуснах блузата и чувам възмутен глас: Ама как так? Наяде ли се? На 9 месеца трябва да пие 200мл мляко. За толкоз време на може да е изпил толкова. Аз: Само ще го преместя на другата. Тя, обаче, пак почва,: Ако не изпива по 200мл на хранене ще започне да страда от недохранване. Кърменето на поискване води до болки в коремчето и постоянен рев. Ако не заместя хранене, хемоглобинът няма да се оправи.

# 54
 • Мнения: 3 327
Оле, Диди, ужас просто...
Защо ли да се съобразяваме с това кога бебето иска да яде? От това само го боли корема...ядосах се много 😬

# 55
 • Мнения: 2 293
На техни познати близките още се мъчели да „оправят” поразиите от кърменето на поискване. Мен най-много ме ядоса това за недохранването. Да ядял на 4 часа без нощно хранене и т.н. класически реплики.

# 56
 • София
 • Мнения: 1 147
Какви поразии въобще може да доведе кърменето, че ми е много интересно 🤣, че дето няма режим или какво?

# 57
 • Мнения: 269
1. Кърмене / хранене под час

Или ако трябва да бъдем точни – през 3 часа! И естествено, само денем. Може би ще попитате за причините? Те могат да бъдат няколко:

„Стомахчето трябва да почива“. Логично. Просто следващия път, когато сте гладни като вълк и се разплачете от глад, припомнете си, стомахчето трябва да почива. Гладът не е начинът на тялото да поиска това, което му липсва. Бебето няма нужда от майчина кърма, прегръдка и сигурност. То има нужда от хронометър, който да отчете кога стомахчето му е достатъчно починало. Това не е анекдот. Това е обяснение, което майките масово получават още в родилния дом.
То те ползва за биберон“. Това е личния ми фаворит. Обикновено е изречено с неопределена комбинация от съжаление, обвинение и насмешка над наивната майка, която е позволила на детето си своеволието да се храни, когато е гладно. В същината си това обяснение предполага, че гърдата е изобретена, за да замести биберона. Ако го анализираме по-задълбочено, ще установим, че то всъщност изобличава новороденото бебе като един изпечен манипулатор, който вместо да си лежи в креватчето и да фотосинтезира до навършване на пълнолетие, е съставило пъклен план как точно да изтерзае докрай клетата си майка с ненужни манипулации като хранене и гушкане.
 
Не е мое, но исках да го споделя с вас 😆

# 58
 • Мнения: 2 293
Свивало се стомахчето, не можело да приема по-голямо количество храна от там ако хапнело малко повече го боляло коремче. А заради недостатъчното количество храна се стигало до недохранване. Май така го обясняваше.

# 59
 • Мнения: 1 595
Да, да, майка ми и тя ми развиваше теориите за това толкова изморено стомахче, което се нуждае от почивка. Ако бебето плаче нощем - вода. Питах я (щото знам отговора Smiling Imp) тя като се събуди в 2 сутринта, вода ли пие или мишкува в хладилника. Та така..

Стана ми и на мен интересно, какви поразии може да причини кърмене на поискване - нахранено и доволно бебе може би.

Общи условия

Активация на акаунт